Verslag van de Utrechtse Radioronde op 9 juni 2020

Bzzzt… kraak … kraak … pfiew … bzzzt … krrrg… kraak ..  Editie 13 van de Utrechtse Radio Ronde zit er al weer op! Allereerst willen wij als PI4UTR-operators (Gert-Jan/PD0GJK & Richard/PD3RFR) onze dank uit spreken voor de leuke reacties op de wekelijkse radioronde. Wij doen het graag, al is het vaak wel even passen en meten met de planningen. Gelukkig hebben we dan altijd Paul/PE2LZ die wil bijspringen.

Zo hebben we met een klein groepje de club “open” voor de leden, voor het merendeel op 2 meter en voor de inmelders die alleen zijn voorzien zijn van HF de 40 meter en soms aanvullend 80 of 10 meter.. Maar het plan ligt op tafel om ook een kort rondje in CW te gaan doen voor de liefhebbers daarvan. Hiertoe is het plan dat 1x in de maand Ab/PA5ABW aanschuift als operator. Wat en hoe wordt nog uitgewerkt, maar mocht je liefhebber zijn en morsecode ‘spreken’, dan kun je binnenkort je sleutel uit de kast halen.

De ronde werd deze week niet heel druk bezocht, maar had wel wat bijzondere kenmerken. Het begon met de aanroep van Reni/PA3BOE, die zich gewapend met een Baofeng GT3-TP verplaatste in hartje Utrecht rondom het Centraal Station. Hij kwam bijzonder goed door voor een portofoon-gebruiker tussen de bebouwing, maar gaf zelf aan dat het door de fabrikant gespecificeerde zendvermogen (8 Watt) van de porto, bij lange na niet gehaald werd. Dit naar aanleiding van eigen metingen door Reni.

Reni was zelfs te horen bij René/PA0AA die voor de verandering zijn mobiel op de Soesterberg had geparkeerd. René die mobiel ook gebruik maakt van een Chinese praatdoos was slechts alleen. Niet zozeer doordat het restaurant nog altijd gesloten is vanwege de corona-perikelen, maar meer omdat hij de voorstoel uit zijn wagen had gesloopt zodat hij meer spullenboel (in deze Lundia stellingen) mee kan nemen richting zuidelijk Limburg.

Verder had René de mededeling dat hij eindelijk zijn pensioen heeft gehaald. Proficiat met deze mijlpaal! Nu kan hij gaan genieten van zijn vrije tijd, die overigens al weer behoorlijk gevuld gaat worden. Uiteraard staat de verhuizing naar het zuiden des lands op het program, maar ook heeft René een ATOF aangevraagd om een omzetter in Limburg te mogen faciliteren. Deze omzetter zal de naam PI2ZLB krijgen en actief worden op de frequentie 439.725 MHz. De naamstelling behoeft geen verdere uitleg en de suffix is net als de frequentie qua kHz gelijk aan de 2 meter omzetter. Verdere details komen zodra die bekend zijn.

Ko/PD0ZEE heeft ook weer niet stil gezeten. Vorige week presenteerde hij met trots zijn zelfgebouwde 6 meter antenne, deze week heeft hij een voeding in een mooi kastje gebouwd met een display er op en een constructie gemaakt voor zijn 2/70 antenne. Onder de foto’s, klik voor groot.

      

   

Als Ko QRT is hangt de antenne lekker binnen aan het plafond en als hij de set aan heeft steekt hij de antenne met speciale constructie naar buiten. Wellicht een mooi voorbeeld voor anderen die geen vaste antenne opstelling aan het huis kunnen of willen. Ook gaat hij zich verdiepen in WSJT-X. Inmiddels is de software gedownload, dus binnenkort zullen er waarschijnlijk FT8-signalen uit zijn antenne stralen.

Frank/PA7F had hele andere knutsels. Hij heeft bij de Zweedse weldoener in meubels et cetera zijn slag geslagen en zichzelf een mooi vormgegeven Hemnes bureau cadeau gedaan. Frank is zo creatief geweest om daar zelf een opbouw voor te fabriceren, wat op zich goed gelukt is echter is hij wel bang dat het wat kan gaan doorzakken in het midden. Welnu, de foto getuigt van een keurig ingerichte shack met daarin van de meest elementaire voorzieningen voor een radiozendamateur.

Het was geen week van stilzitten voor de meeste inmelders, want ook Hans/PD9HK heeft de bout in het vuur gehangen. Inmiddels had hij diverse ‘oefen’-bouwpakketjes binnengekregen en de eerste was met veel gepiel toch in één keer werkend gesoldeerd. En zoals jullie op de foto’s kunnen zien niet heel slecht gesoldeerd.. Maar goed, dit zijn nog grote onderdelen.. Hans wil er naar toe dat hij een bouwpakketje met SMD gaat solderen. Volgens Richard moet je met een beetje spuug een onderdeel op z’n plek zetten en dan heel snel vastsolderen. Gert-Jan is van mening dat Hans beter even met onze voorzitter Michael/PA4MIC in conclaaf kan gaan voor een beetje instructie.

Ook Karel/PA1RLM was weer aan de band, zonder verband aan zijn hand.. Rijmelarij ten top HI. Omdat het ons niet ontgaan was, feliciteerden wij Karel met zijn recent gepasseerde geboortedag. Inmiddels is hij al bijna voor de derde keer 20 jaar geworden. Karel prijsde Frank/PA7F met zijn harde signaal. Ook had Karel nog de tip om een paar pootjes te gebruiken tegen het doorzakken van de opbouw. Verstandig is om dit niet zelf te doen maar Kees/PA5Z even lief aan te kijken. Die schijnt ervaring te hebben.

Joop/PG4I was weer terug van zijn DXpeditie naar Ameland (IOTA EU-038). Hij heeft het erg naar zijn zin gehad en heeft ruim 80 QSO’s gemaakt op voornamelijk 40 meter. En dat met een mastje van 10 meter en zijn trouwe Kenwood TS-520. Ook kregen we van hem door dat ons oud-lid Hanz/YL3JD graag verbinding wilde maken via de ronde op 40 meter, en of we dus onze oren open houden voor hem als inmelder.

Arno/PE5EP meldde zich ook even in, hij zei nog dat hij weinig te melden had, maar tijdens zijn doorgang viel zijn signaal plotseling weg. Blijkbaar was of de accu van zijn portofoon dan wel de portofoon zelf ermee gestopt. Snel door naar Maarten/PG1N die veel hinder ondervond van de “Worked All Netherlands Locator Contest” die blijkbaar gelijktijdig met onze ronde en op ‘ons kanaal’ moet plaatsvinden. Jammer dat die deelnemers de squelch niet kunnen vinden. Als ze die open zouden zetten zouden zij niet dwars door onze ronde werken.

Bij Marco/PD1MB gaat alles zijn gangetje. Hij heeft inmiddels wat met Ham Radio Deluxe gespeeld en ook in de software de CW functie ontdekt. Verder had hij niet heel spannend nieuws te melden. En daar was de laatste inmelder op 2 meter van vanavond. Mobiel vanuit Willemstad meldde Rob/PA3DEW zich. Hij was in de veronderstelling dat wij druk waren met de locator contest en gaf ons keurig R.S.T + volgnummer + QTH locator door. Gert-Jan heeft Rob maar duidelijk gemaakt dat wij bezig waren met de Ronde van Utrecht en dat er geen punten mee verdiend zouden worden. Evengoed wel leuk om weer een nieuw station gehoord te hebben. Qua afstand vandaag het verste station op 2 meter met zo’n 65 kilometer hemelsbreed.

Tot slot had René/PA0AA nog even de opmerking dat hij vandaag Nico/PA3Y mistte, maar dat bekend was dat die vandaag zijn bovenarm liet versieren. Om jullie niet in spanning te laten hierbij een foto van de hagedis in Polynesische stijl, die vanaf heden op één van de ledematen van Nico prijkt. In verband met nipplegate hebben we even een logo ergens opgeplakt.

Op 40 meter werden grotere afstanden overbrugt dan op 2 meter. Hanz/YL3JD, die zich herkenbaar maakte door uit volle borst PA3ZZ te roepen, zit op zo’n 1300 kilometer afstand. Iets dichterbij was Michel/PA7ML present en hij is op zoek naar een Europese zoekmachine, die binnen Europa zoekt en niet met America verbonden is. Heel verhaal, maar als je iets weet van wat hij zoekt, bericht Michel dan even. Hans/PD9HK was deze ronde op 40 meter beter waar te nemen dan op 2 meter. Zijn HF-P1 antenne werkt dus prima. Arno/PE5EP meldde nog even dat hij op 2 meter verder heeft meegeluisterd, maar dat zenden wat minder makkelijk ging op zijn porto. Dus hij was blij dat nog even via 40 meter door te kunnen geven. Ook Rob/PA1X en Ko/PD0ZEE kwamen nog even zwaaien. Evenals vele anderen had Ko een hoog ruisniveau waardoor niet altijd alles kon worden opgenomen.

Dat werd wel anders met het signaal van Willem/SA7BXW uit het mooie Ryd in Zweden (ca. 790 km). Die knalde bij iedereen uit de luidspreker. uiteindelijk hebben Hanz en Willem elkaar gevonden en even met elkaar doorgenomen wanneer en waar de rondes zijn voor de Nederlandstaligen buiten Nederland. Toch mooi dat de contacten gelegd worden tijdens een lokale radioronde. Inmiddels had bij PI4UTR even een operator-change plaatsgevonden, waardoor ineens iedereen met Paul/PE2LZ te maken kreeg. Op de valreep klopte Leo/PD0LW uit Maartensdijk nog even aan en werd er nog geroepen door Wyn/GW3YGH uit Wales. Afsluitend had Paul nog even een QSO met Paulo/IU2IQX die toevallig ons signaal op 40 hoorde.

Het was geen drukke, maar wel weer een leuke ronde. Hopelijk is iedereen er volgende week weer. Blijf gezond! 73 PI4UTR

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 9 juni 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3BOE/p, PA0AA/m, PD0ZEE, PA7F, PD9HK, PA1RLM, PG4I, PE5EP, PG1N, PD1MB, PA3DEW/m

Via 40 meter (7.091 MHz – LSB):

PA7ML, PD9HK, PE5EP, PD0ZEE, YL3JD, PA1X, SA7BXW, PD0LW, GW3YGH, IU2IQX