Verslag van de Utrechtse Radioronde op 2 juni 2020

Ook in deze korte week zat gelukkig weer een dinsdag en dus tijd voor een rondje Utrecht via de ether. De maatregelen vanuit de overheid worden versoepeld en de beperkingen worden milder. Logisch dat er dan ook in de radioronde een discussie werd gevoerd over onze reguliere bijeenkomsten. Veel leden zouden graag weer gezamenlijk een drankje drinken en wat eyeball-QSO’s maken..

In de Electron van juni is door de algemeen voorzitter Remy Denker/PA0AGF het standpunt van het hoofdbestuur nog eens benoemd. Het afdelingsbestuur van A08 conformeert zich aan het advies van het hoofdbestuur. Eén en ander houdt in dat we, zoals het er nu uitziet, dinsdag 1 september weer open zijn. Dus zet dat alvast in de agenda! Doorstrepen kan altijd nog, maar is hopelijk niet nodig. Uiteraard houden wij de ontwikkelingen als afdelingsbestuur in de gaten, want ook wij zouden liever gisteren weer bij elkaar aan de koffie zitten.

Verder in de ronde meldde René PA0AA dat zijn shack in Limboland vorm begint te krijgen. Inmiddels heeft hij een mooie antenne-switch op de kop getikt, wel een beetje boven budget, maar het zij zo. Gedurende de verbinding bleek zijn Baofeng handknijper zijn beste tijd gehad te hebben. Ach, zo blijft er altijd wat te knutselen en prutsen. Daarover gesproken weet René nog een adresje in Brunssum waar soldeertin met de ouwe harskern wordt verkocht. Eventueel is René bereid om als koerier te fungeren tussen Limboland en Utrecht.

Nico/PA3Y had zijn tijd nuttig besteed afgelopen week. Druk met zijn werk waar hij zelf een dagje op kantoor had doorgebracht. Verder thuis geschilderd en uiteraard met zijn nieuwe setje gespeeld en dan vooral met de mogelijkheden van de audioprocessing. Hij meldde zich alvast alvast af voor volgende week, want dan heeft hij een afspraak in Den Haag.. Hij krijgt dan een nieuwe tattoo. Nee, geen plakplaatje.. Naast de tattoo van een haai in Polynesische stijl die hij al heeft, krijgt hij in dezelfde stijl een heuse hagedis. Niet met allerlei kleuren, maar gewoon eenvoudig zwart. Als het af is zijn we natuurlijk benieuwd naar het resultaat.

Hans/PD9HK heeft afgelopen helaas één van zijn poezen moeten begraven.. Onze oprechte deelneming. Prettiger nieuws is dat hij inmiddels verschillende bouwpakketjes ontvangen heeft vanuit China. Dus hij kan gaan oefenen met de soldeerbout. Het uiteindelijk doel is om zelf een horloge in elkaar te meubelen met wat soldeertin. Komt vast goed en Hans verzekerd ons dat hij zijn vingers niet gaat branden.. Gert-Jan/PD0GJK vulde nog even aan dat het voorbakken van ledematen wel korting geeft bij Daelwijck. Uiteraard zijn we ook benieuwd naar foto’s van Hans zijn knutsels.

Frank/PA7F heeft inmiddels zijn eerste en enige QSO op 4 meter gemaakt.. en wel met Thijs/PA5TYS in Hilversum. Verder is alles in kannen en kruiken in het Bilthovense. Dat is anders het geval in het Wijkse.. Daar is Karel/PA1RLM herstellende aan een ingreep aan zijn hand.. Volgens eigen zeggen heeft de ingreep betrekking op het gat in zijn hand dat hij nog steeds moest laten aanpassen van de gulden naar de euro. Dat is nu eindelijk gedaan en hij is aan de beterende hand. Hopelijk dat Karel op korte termijn zijn handjes weer kan laten wapperen! Beterschap van ons!

Uit dezelfde omgeving meldde een ouwe bekende zich nog even in, Jack/PA3JWC, waar gelukkig wel alles gezond was. Ook lang niet gehoord en een ouwe bekende is Gelmer/PE1ION.  Inmiddels verhuisd van Driebergen-Rijsenburg naar Hilversum Noord. Hij heeft een klein huisje, maar is er wel tevreden mee. Zijn Diamond X-50 is gesneuveld met de verhuizing, dus hij heeft nu een tijdelijke opstelling door het dakraam heen gestoken. Geen probleem met mooi weer, maar hij is nog zoekende naar een slecht weer oplossing. De optie van Gert-Jan/PD0GJK om alles dicht te kitten werd niet overgenomen door Gelmer.

Wie ook met antenne’s heeft geëxperimenteerd is Ko/PD0ZEE. Hij heeft een 6 meter antenne gebouwd van oude spullen die hij nog thuis had liggen. Zeer creatief! Het ontvangt goed en heeft richtingsgevoelige eigenschappen. Zie hieronder de foto’s van wat Ko gewrocht heeft.

     

Nieuw in deze ronde was Dirk/PD3DRM uit Maarssen. Hij hoorde toevallig de ronde en wilde even zwaaien.. Thom/PA9T plopte ook nog even uit de speaker. Waar kwam die ook al weer vandaan.. Oja, het altijd mooie Woerden! Thom heeft het afgelopen weekend bij familie gekampeerd in het weiland in de polder bij de Meije. Hij had uiteraard een setje mee en de spiderbeam. Het was voor hem wel even een uitdaging en meteen een opgave om de 11 meter lange mast te tuien. Hij had net een QSO gemaakt met een Engelse YL en na de laatste ’73’ klapte de mast om. Als een ervaren scout heeft hij dat natuurlijk snel weer opgelost HI.

Voorts hoorden wij nog een ‘breaker’ op de lijn. Het bleek Kees/PA5Z die verontschuldigde zich voor het in de steek laten van onze radioronde en zijn 27MC gebrek HI. De reden dat hij wat minder aanwezig is komt omdat iedereen aan de klus is.. Tja, en QRL gaat voor het bakkie.. Dus dat. En zodoende. Maar verder is alles op en top in orde met hem en hij volgt getrouw de CW-cursus die nog altijd in een klein comité wordt voortgezet. Santé!

Hierna werd de twee meter gelaten voor wat het was en kroop Richard/PD3RFR achter de HF set om nog een rondje 40 meter te doen. Daar spraken wij nog met de vaste klanten aan de band en ook Rob/PA1X meldde zich nog even in. Frank/PE2A vertelde nog even kort dat het niet veel had gescheeld of dat hij in de omgeving van Deventer zijn QTH zou hebben opgesteld. Helaas werd hij gedupeerd door een grote geldschieter. Dus voorlopig blijft hij nog in 030 woonachtig en zoekt rustig verder naar een lief stulpje in het oosten des lands.

Aan alles komt een einde en zo ook aan deze ronde, die de heren Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR weer met liefde vanuit de sauna-shack voor u hebben geleid.

Graag tot volgende week, en blijf gezond. 73 PI4UTR.

 

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 2 juni 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA0AA, PA3Y, PA1JM, PD9HK, PD1MB, PA7F, PA3JWC, PE2A, PA1RLM, PE1ION, PD3DRM, PD0ZEE, PA9T, PA5Z

Via 40 meter (7.080 MHz – LSB):

PD0ZEE, PA3Y, PD9HK,. PE2A, PA1X