Verslag van de Utrechtse Radioronde op 24 november 2020

Op 24 november, pak ‘m beet zo’n 51 jaar geleden, werd ergens op deze wereldbol een kindeke geboren. Nee, niet het kerstkindje, maar sinds de afgelopen 8 maanden wel de koning van de Utrechtse Radioronde. Waar anderen een paar weken vakantie namen of het door drukte op QRL niet haalden om de uitzending te halen, was dit kindeke er iedere week. Zonder ook maar één onderbreking. En omdat je maar één keer per jaar je geboortedag viert, hebben we hem deze week maar vrijaf gegeven. Gert-Jan/PD0GJK van harte gefeliciteerd!

Dus we doen het deze week iets anders. Achter de hekken zitten de gekken, maar aan welke kant van het hek is altijd de vraag. Achter het hek op de omslagfoto zal Richard/PD3RFR vanavond de PTT bedienen en Paul/PE2LZ ontfermt zich over het log en het verslag. En dat is geen gek idee, of toch wel.. Die discussie wordt buiten de uitzending gevoerd, dus die zullen we jullie besparen. Van Nico/PA3Y hebben we al voor de uitzending een melding van afwezigheid gehad, dus deze week geen worstjestalk. Dat is jammer, geen worst.. Door een fout in de boodschappen-communicatie hadden de operators deze ook week niets anders te knabbelen in de shack. We rekenen volgende week dan maar op een traktatie van GJK.

Deze ronde begonnen we een keer met Ko/PD0ZEE. Vaak wordt hij weggedrukt of meldt hij zich pas later in. Maar deze week had hij het voorrecht om als eerste te mogen spreken. Ko had een zware week gehad en was veel moe, moe en nog eens moe. Dus de radiohobby brandde op een laag pitje, maar het was fijn dat hij even van zich liet horen. Ko is in afwachting van het bericht dat hij de volgende dag zal krijgen over zijn gezondheid. We hopen dat het positief en dat we nog lang met Ko in QSO kunnen gaan.

Door naar Enspijk, waar de toeters nog in de koffers zitten en Maarten/PG1N dus de gelegenheid heeft om zich in te melden. Paul had Maarten al een poosje gemist, maar wij hadden Paul natuurlijk ook al even gemist. De dames in Enspijk horen we ook weinig, maar die hebben zich een beetje verstopt. Blijkbaar geen behoefte aan de microfoon te komen, de ene zit met haar neus in een spelletje op de telefoon en de andere ligt lekker op de bank met een grote koptelefoon op.

Verder had Maarten weinig nieuws. Dan maar door naar Frank/PA7F. Die vroeg zich af hoe Maarten de Friese Elfsteden-contest heeft beleefd en of er nog wat bereikt is. Maar voor we dat gaan vragen, eerst even de belevenissen vanuit het Bilthovense land. Daar was het aardmagnetisch veld gestoord over het weekend heen, door een uitbarsting van de zon, dus niet veel kunnen doen. Maar daarvoor toch op 60 meter 2x Alaska, Californië en Arizona gewerkt.

Het lijkt heel simpel om Alaska te werken, maar dit was pas de 3e keer in de 5 jaar dat Frank op 60 meter actief is. Dus zo makkelijk is het niet. Verder heeft hij zijn Acom 1010 ingeruild voor een apparaatje uit Rome, de welbekende SPE staat nu te blinken in zijn shack. Ook lekker voor in de winter natuurlijk. Voorlopig is Frank wel even tevreden met de spullen die hij de laatste tijd heeft aangeschaft. tijd om er mee te gaan spelen! Ook Frank vond het leuk om Paul weer eens te horen, want dat was inderdaad al lang geleden. En dat klopt.. vier weken eerder was Paul voor het laatst te horen in de ronde.

Nog even terug naar Maarten over de Elfstedentocht in de ether. Niet dat hij illusies had dat hij met zijn verticale stokkie veel Friezen zou werken, welgeteld heeft hij uiteindelijk één station in Almere bereikt. Dus hij is toch nog halverwege gekomen vanuit Enspijk HI. De volgende op de lijst was Thom/PA9T vanuit Woerden, Linschoten, Odijk.. Of was het toch Montfoort of Oudewater.. Nou ja, hij is er..  Thom heeft zijn Icom IC-746 verpatst en dus heeft hij nu een gapend gat in z’n assortiment en dat ziet er sneu uit in z’n shack. Nu had Thom viavia begrepen dat Richard onlangs een Yaesu FT-991A heeft aangeschaft en Thom was er benieuwd naar de bevindingen.

Natuurlijk wil Richard wel wat vertellen over die knakendoos, maar beweert dat de Yaesu FT-1000MP MkV Field die hij ook heeft toch wel beter is als je op HF wil werken. Voor FT8 is de 991A een prima setje en het ziet er gewoon gelikt uit. Daarbij alles zit er in, HF, 2-70, antennetuner, C4FM, 100 Wattjes en dat voor een lagere prijs dan een ICOM IC-705 die maar 10 Watt en D-Star heeft.. Wel is de waterval op de 991A van mindere kwaliteit dan de ICOM bakkies, maar het is maar net waar je om geeft.

Wel raadt Richard de aanschaf van de SP-10 speaker af. Dat geluid is gewoon niks in vergelijking met de interne speaker. Op internet circuleren ook veel verhalen van amateurs die de speaker van de SP-10 vervangen door een andere. Overigens is door de cashback-actie van Yaesu nu de speaker eigenlijk een soort van gratis. En het smoelt wel naast elkaar, dus ja voor het totaalplaatje gewoon meenemen in de winkelwagen.

Daarnaast is de ingebouwde tuner wat teleurstellender dan Richard verwachtte. De tuner van de FT-1000MP tuned de 3-band endfed op 15 meter in 1 keer, maar de 991A krijgt het niet voor elkaar. Ook het fannetje aan de achterkant maakt heel wat kabaal, maar dat is makkelijk op te lossen door er een saté-prikker in te steken. Welnu er volgde nog een heel relaas over de FT-1000 die we jullie in het verslag zullen besparen, maar Thom denkt dat ie maar gewoon een 991A gaat kopen, dan kan hij bewijzen dat het geen knakenbak is. Het wordt voor hem in ieder geval geen 1000MP.

Verder heeft Thom grote interesse in digitale amateur televisie, maar dan software defined. Met GNU radio en dat soort zaken. Dat is het volgende stapje. Op 13cm en 23cm actief worden, en met dezelfde hardware kun je dan tot 6 GHz actief zijn. Hij twijfelde tussen satellieten en ATV, dat laatste is het dus geworden, dus hij gaat voor sinterklaas en kerst maar wat leuke kadootjes vragen.

Door naar Hans/PD9HK die zich op bijzondere wijze inmeldde als PD/HB3XVT.. “Grüezi mitenand” klonk het uit een ieders luidsprekertje..  Bij Paul rees direct de vraag of dat wel mocht, maar dat zou een keer aan Francesco/PA1F gevraagd moeten worden, die meerdere internationale calls heeft. Na lange tijd heeft Hans dan eindelijk zijn Zwitserse roepletters inclusief een pasje en papieren op de deurmat gevonden. Voor een keer wil hij er wel mee uitkomen of dat nu wel of niet mag, maar hij vind PD9HK net zo makkelijk. Het is niet om het moeten, maar om het hebben. Tot in lengte van dagen is hij in ieder geval naast PD9HK in Nederland en dus ook HB3XVT in Zwitserland.

Hans is verder nog bezig geweest met de terminal-mode van zijn Icom IC-705 via Doozy, een programma van David/PA7LIM. Dat werkt als een tierelier. Hans heeft verschillende verbindinkjes gemaakt op de D-Star Reflector 088, maar hij wilde van Richard weten of de XLX700 wel eens on air is. Daar kan Richard kort over zijn, XLX700 is een experiment wat nog wat aandacht verdiend maar niet heeft gekregen. Daarnaast is de YSFRFR Reflector ooit ontstaan en dat is doorgebouwd naar de C4FM Reflector NL-UTRECHT. Zoals u merkt weet Richard veel van reflectoren, Paul is meer gespecialiseerd in de directoren. Maar daarover kwamen geen vragen deze week.

Ook had Hans gelezen dat het programma Doozy op portofoons zoals de ID-51 werkt met gebruik van een speciaal USB-kabeltje. Dat klopt inderdaad, maar geldt alleen voor de Plus versie van de ID-51 en ID-31. En helaas niet voor de oude versie die Richard heeft, maar Hans kan dat natuurlijk dan wel, want die heeft een ID-51 Plus. Geven wij de microfoon een slinger naar Tim/PD1KBC. Hij is ook weer aan de knutsel voor mogelijke experimenten in het veld. Na de aanschaf van een luxe accu met Bluetooth, moest dat netjes in een koffer waar aansluitingen op moeten komen voor de radio met Power-Polen. Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden…

       

Vanuit Paul kwam de vraag aan Tim of hij ook bij DARES gaat. Dat zei Tim zo even niets, maar de uitleg dat die ook met koffers werken en dat direct kunnen uitrukken ingeval van nood moedigde hem aan om daar eens wat informatie over te gaan zoeken. Dus wordt wellicht vervolgd.. Op naar het hoogste station van deze ronde, Martin/PA9MB. Die had de hond alweer uitgelaten en zat klaar voor de ronde. Martin heeft z’n QRZ-pagina weer eens bijgewerkt met wat nieuwe foto’s.

Verder had Martin nog een leuke verbinding gemaakt met South Sudan op 15 meter SSB gewerkt. Dat ligt in Afrika, onder Soedan en links naast Ethiopië. Met een nieuwe coax aan de antenne, scheelt dat 2x de helft met bereik. Verder heeft hij zijn shack opgeruimd. Alles eraf en alles opnieuw ingedeeld, zit  het er weer eens anders uit. Dus meteen maar op de foto en op QRZ. Inmiddels een paar dagen later ziet het er al weer iets anders uit, maar zo blijft het.

Slingeren we de microfoon naar Jan/PA1JM. Niet veel bijzonders, maar wel een vraagje voor de ronde. Jan is bezig met MMSSTV om wat plaatjes uit te kunnen zenden. Alles werkt, maar het gaat niet zenden. Wie weet wat dat zou kunnen zijn. Andere programma’s die hij op de computer heeft staan kunnen wel zenden met de set, dus het moet een instelling in MMSSTV zijn. Wie o wie heeft een antwoord voor Jan. Ook had hij een mooie bevestiging via LoTW binnen van een verbinding met FT8 op 40 meter met ene PD3RFR, dus hij heeft wel een biertje verdiend straks.

Daarnaast had Jan het genoegen om 2 luisteramateurs aan te melden voor de presentielijst. Beiden uit Woerden, Jos/NL14017 en Vincent/NL14045. Wellicht een idee om daar bijvoorbeeld een telefoonnummer of mailadres voor open te stellen, zodat dat luisteraars zich ook kunnen melden. Richard geeft aan dat dat mogelijk is via het contactformulier op de website. Daar werd ook direct dankbaar gebruik van gemaakt door Ben, de broer van Marco/PD1MB.

Daarmee kwam ook het opheffen van afdeling Woerden (A66) ter sprake in de ronde. Langzaam aan zullen er verschuivingen plaatsvinden in het ledenbestand van de VERON en zullen er vanuit afdeling Woerden ook leden aan A08 worden toegevoegd. Voorals nog is er vanuit het Centraal Bureau geen mededeling gedaan over wie en wanneer, maar we weten dat het op termijn zo zal zijn. uiteraard zijn de leden van harte welkom in Utrecht bij afdeling Centrum.

Lid van A29 is Rob/PA1X.. Inmiddels vaste klant aan de band bij de Utrechtse Radioronde en vice versa zijn er ook leden van A08 te horen in de Nieuwegeinse Ronde, waar Rob zo nu en dan op woensdagavond de rode pet heeft. Net als veel anderen heeft hij ook niet veel aan de hobby gedaan. Nou ja, Rob heeft een plank in zijn 2×2 shack aan de muur bevestigd zodat hij weer wat meer ruimte heeft voor opslag.

Een vraag die Rob bezig hield en hij graag met de ronde deelde was of er nog wel eens wat op 4 meter in de buurt van Utrecht gebeurd. Een ronde of een huisfrequentie of iets dergelijks. Hij heeft al een tijd de spullen in huis, maar hoort eigenlijk nooit iets. Tip van Paul is dat je moet roepen en dat er dan wellicht iemand terug komt. Dit tip kent Rob al, maar dat houdt op bij 1 station uit Hilversum. Rob blijft nog wel even roepen..

Gelukkig hebben we onze 4 meter guru Thom in de ronde en die brult als een ware amateur even in de kier dat er binnenkort een “4 meter party” moet komen. Even horen wat ie nu wilde, want de operators kwamen uit bij een poolparty en in kieren brullen doen we niet in de ronde, dat doen we op andere banden. Even via de voorzitter.. Na een vermanende toespraak van de operators kwam Thom weer in de lucht en gaf aan dat een 4 meter QSO-party in het verleden een groot succes was. Na een bericht op de website van A08 en de sociale media, werd door het hele land gehoor gegeven om op een bepaalde avond en tijd op 4 meter uit te komen. Dat was erg leuk en zeker voor herhaling vatbaar. Wel gaf Thom aan nog even te wachten toch hij een nieuw bakkie heeft.

Richard wist te melden dat als Thom snel wilde schakelen er genoeg 3,5 meter zenders op Marktplaats staan. Die zijn prima om te bouwen naar 4 meter.  Ook werd door de operators even opgesomd wie er tegenwoordig allemaal wel op 4 meter uit kan komen en dat zijn er binnen de deelnemers van de 2 meter ronde best wel wat. Tip voor iedereen, hou de website in de gaten, zodra we wat weten en plannen hebben, laten we het weten. Don’t call us, we’ll call you 😉

Nieuw in de ronde en ook niet direct in de buurt was Mario/PA5MN uit Veenendaal. Net aan de andere keer van de heuvelrug tikten wij de S7 aan en Mario S5 op onze meters. Hij was voor het eerst in de gelegenheid om een keer mee te luisteren naar onze ronde en heeft de moeite genomen om even in te melden. Altijd gezellig. De meeste stations kan Mario meekrijgen, die komen net boven de ruis uit, dus dat gaat prima. Wie we niet hoorden was Anne/PB1A, die toch al de hele avond aan het roepen was. Hij had de shift nog aan staan in zijn setje. Tja, dan kun je roepen tot je een ons weegt.. En wij hebben hem ook niet gehoord op de splitfrequentie. Nou ja, we weten inmiddels ook dat Anne 74,5 kilo weegt, dus hij hoeft niet heel lang te wachten dat hij een ons weegt.

Anne heeft een nieuw speeltje gekocht. De Yaesu FT-70, daar heeft hij ons al in geprogrammeerd en komen we ook op binnen.  Hij wilde graag iets wat ie mee kon nemen en waar C4FM inzit.  Leuke portofoon volgens Richard, die hem zelf ook heeft evenals de jarige Gert-Jan. Bij Anne komen we ook binnen op zijn Icom IC-821H die op een binnen-antenne werkt. De enige set die op de buitenantenne werkt is zijn FT-991A en die buiten antenne staat nog best hoog.

De ene site zegt 16 meter NAP en de andere zeggen 30 meter. Dat is wel verwarrend, maar hij houdt het maar op 16 meter. Verder probeert hij te DX’en, maar dat wil nog niet echt werken op z’n HyEndFed. Volgens Anne moet je daar op dit moment een beam voor hebben of in Zuid-Europa wonen. Daarvandaan gaat het volgens hem een stuk makkelijker. T.a.v. de hoogte had Richard nog een interessante mededeling. Er wordt veel gewerkt met de afkorting ASL. Bij de ene site staat dat voor At Sea Level en bij de andere site is het At Street Level. En Daar zit nog wel eens een paar meter verschil tussen. Gelukkig is het bij Paul thuis maar 1 meter verschil en ook bij Richard zal het weinig verschillen met die voormalige weilanden.

Ondertussen werd er op de club door Paul getrakteerd op een frisje, wat hij keurig van de kaart afstreepte. Dat bracht het gesprek op de matige kaartverkoop de laatste maanden. Voor degene die het vergeten zijn, als je thuis tijdens de ronde iets te drinken neemt, dan moet je dat van de kaart afstrepen. Mocht je kaart vol zijn, dan kun je gewoon even een berichtje naar de penningmeester sturen om een nieuwe kaart te kopen.

Reni/PA3BOE was net weer thuis in Bilthoven na een lange dag in Utrecht. Hij had op deze dag de sleepboot Vlieland verhuisd van de Tolsteegsingel naar Scheepswerf De Klop. Een mooi stukje gevaren over de Vecht dus en daarna nog wat in de stad gegeten, maar dat moest mee naar huis, want er is geen restaurant open natuurlijk. Daarna meteen naar boven om te zien of wij er nog waren. En dat was gelukkig zo.Sleepboot Vlieland (Foto: J. Oosterboer)

Omdat Reni meldde dat de werf in Zuilen in de nabije omgeving van ons padvindershuisje ligt, werden de operators nieuwsgierig waar dat dan is. Maar hun boten kennis is wat minder, dus Reni heeft dat even precies uitgelegd. Richard wilde nog weten of het een zendschip wordt, maar volgens Reni was dat niet het geval, maar het zou wel gemaakt kunnen worden. De Vlieland is een oud sleepbootje uit 1943 gekocht door een vriend van Reni van de MTS. Maar het is ontzettend kostbaar om te onderhouden, want dan lekt er weer iets en moet er weer gelast worden. Altijd wat, maar het is wel mooi zo’n oud ding. Het is een langzaamloper, een zeer krachtig schip. Het kan ook grote schepen trekken, vandaar dat het ook een sleepboot heet, maar het kan niet snel varen.. Wel is het een lawaaischopper en absoluut geen fluisterbootje HI.

Aan boord had Reni een portable radio meegenomen en daar hoorde hij nog een nieuwe zender op 1179 KHz. Dat bleek Antenne Domstad te zijn. Die was keihard op de werf in Zuilen, dus zal daar ergens in de buurt zitten met 100 Watt LPAM. Inspecteur RFR heeft natuurlijk weer onderzoek gedaan en zag de mast van de zender tegen op hun Facebook-pagina. Mocht je de buurt herkennen of weten waar het is, laat het maar horen, zelf denkt RFR dat het de mast in Lunetten is.

Door Richard werd nog gespeculeerd in de ronde dat het iets met Radio Paradijs te maken had, de zender van Ruud Poeze op fort Lunetten. Maar volgens Reni staat dat los van elkaar. Echter bleek achteraf dat die RFR nog niet zo gek is 😉 Hij vond namelijk een artikel op internet waar beide zenders genoemd werden. Overigens de vraag waar Radio Paradijs tegenwoordig is te vinden, kan beantwoord worden met 1467 KHz.

Verder had ook Reni deelgenomen aan de Friese Elfstedencontest, dus hij wacht af wie er gaat winnen. Hij heeft toch wel redelijk wat puntjes binnengehaald. Ondertussen werd Paul even door Joerie/PD0W gebeld die zich als luisteraar wilde melden. In het zwaairondje werd door Hans/PD9HK nog gevraagd of er nog een rondje op 40 meter wordt gedaan. Maar dat was nog geheim om Michel/PA7ML uit de tent te lokken..

In het zwaairondje kwam Dirk/PD3DRM tevoorschijn.. In een eerdere poging was hij waarschijnlijk nog in de koffie aan het roeren. Maar nu had hij zijn Philips oorbel op volle sterkte gezet en genoot van de gesprekken. Zoals beloofd komt alles in het verslag.. Paul had inmiddels blauwe vingertoppen, maar was lekker op dreef. Na de coronatijd worden alle verslagen gebundeld en in boekvorm uitgebracht. Dat is mooi leesvoer voor het nageslacht. Kunnen ze over 100 jaar nog eens lezen wat ons als radioamateurs allemaal bezig hield.

Als laatste inmelder hadden we dan toch nog Michel/PA7ML. Na de vele woorden over middengolfzenders en het geluid van het mooie gladde bolletje op de ontvanger nodigde hem uit om de spreeksleutel in te drukken. Daar ontstond de discussie hoe lang er al geen 40 meterronde is geweest. Dat bleek dus al eind oktober geweest te zijn. Maar Michel wil de 40 meterronde volgende week wel doen, dan kan Paul thuis blijven. Voor Michel geen probleem, want dan blijft hij wat langer hangen op het QRL en dan die paar honderd meter wel even naar de club hobbelt. Richard wilde nog even weten of hij dan langs een snackkar zou komen, want de operators houden wel van een balletje. Michel bevestigde dat het geen probleem was, maar dan wel langs de Elinkwijk snackbar gaat, want die is beter. Dat maakt voor de operators niet uit..

Als allerlaatste en hekkensluiter meldde zich Michel/PA9MD vanuit het mooie schone Wijk bij Duurstede, waar ook nog wat andere amateurs wonen. De meeste stations kan hij redelijk nemen, alleen de stations uit Maarssen zijn lastig te nemen en Veenendaal hoorde hij heel zacht, maar PI4UTR is keihard. Hij vond het leuk om een stukje mee te luisteren. Normaal komt hij er niet aan toe om dat te doen, dus hij hoopt nu een keer in het verslag te komen, want dat is ook nog niet eerder voorgekomen. Nader onderzoek bleek dat inderdaad niet het geval was, wel stond Michel in het log van 24 maart jl., maar bij deze zijn zijn bevindingen vastgelegd in de annalen over Utrecht in de coronatijd.

Om 20h31 UTC werd de Utrechtse Ronde afgesloten door de operators onder dankzegging en werd de frequentie  weer vrijgegeven voor onderlinge QSO ‘s. Hopelijk tot volgende week en blijf gezond.

73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 24 november 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PD0ZEE, PG1N, PA7F, PA9T, PD/HB3XVT, PD9HK, PD1KBC, PD3DRM, PA9MB, PA1JM, PA1X, PD1MB, PA5MN, PB1A, PB0AKY, PA3BOE, PD0W, PA7ML, PA9MD

Aangemelde luisteraars:

Ben PD9436, NL14017/Jos, NL14045/Vincent, PD0W/Joerie