Verslag van de Utrechtse Radioronde op 1 december 2020

En toen was het alweer december, de gezelligste maand van het jaar. Normaal gesproken dan, want in 2020 is het nog maar afwachten wat er wel en niet kan. En of het gezellig wordt is nog maar helemaal de vraag. In de wekelijkse radioronde is in ieder geval altijd gezelligheid met de operators van dienst. Deze week waren dat Gert-Jan/PD0GJK, Richard/PD3RFR en Paul/PE2LZ. Het team was weer eens compleet, dus wellicht ook een rondje 40 meter deze week. Maar we beginnen met de 2 meter.

We trapten af met Wim/PA3DJS die begon met het aanbieden van zijn excuses omdat hij vorige week niet had ingemeld. De oorzaak was dat zijn sprietje voor 2 meter ineens weg was. Hij had nog wel geprobeerd om in te melden, maar werd uiteraard zonder antenne niet gehoord. Dus hij heeft een nieuw sprietje geknutseld. En hij is er weer zoals we kunnen zien zegt Wim. Nu zien de operators dat natuurlijk niet, maar ze hebben er wel een beeld bij. In hun verbeelding zien ze Wim in een joggingsbroek met teenslippers aan. Dat beeld schijnt niet helemaal te kloppen. Wim draagt nooit teenslippers, gewone slippers heeft hij altijd. Meestal zwarte, met nog een beetje blubber er op.  Het kan maar even duidelijk zijn. Gert-Jan wilde graag weten hoe het met de postzegeltuinantenne van Wim is.

Welnu, de mechanica voor de motorsturing en het motortje dat werkt allemaal. Gaat super en heeft weinig stroom nodig. Bij 4 volt maar 50-60mA en dat gaat in een motortje uit een CD-Rom drive. Maar ja, de antenne is buiten en de set staat binnen, dus wel zo handig als je op afstand kan bedienen. Maar Wim heeft geen zin om een extra voedingsdraad te leggen. Er loopt tenslotte al een coax en dus wil hij dat mogelijk via een fantoomvoeding gaan oplossen. Dus de retour via de massa van de coax en de andere draad over de binnengeleider van de coax. Wim had een hele theorie over voedingen en mogelijkheden, en had zelfs wat geknutseld, maar het wordt nog wel een projectje op zichzelf.

Na een minutenlange doorgang liet Wim, even lekker liggend op zijn rug zonder slippers de microfoon los en konden we door naar de volgende op de lijst. En dat was deze week Jos/PA3ANF. Ook hij was er vorige week niet, maar nu dus wel. De condities schieten omhoog, vooral in de morgen op 20 meter. Later gaat 15 meter open en 10 meter gaat daarna ook nog los, daar heeft hij nog Zuid Afrika gewerkt. Dus veel mogelijkheden. Op 20 meter had Jos een nieuwe DXCC gewerkt met FT8. Hij had verbinding met Eric/FK8HM in Nieuw-Caledonië, een eiland op ruim 16000 kilometer afstand in Stille Oceaan ten oosten van Australië. Tip van Jos; mocht je ’s morgens niets te doen hebben, zet even je spulletje aan. Er is dan veel te beleven.

Nu had Gert-Jan dat wel willen doen en had ook wel de gelegenheid, maar hij is nog antenneloos. Daar komt wel verandering in, want afgelopen zondag zijn er voorbereidingen getroffen voor het plaatsen van een antenne. Paul/PE2LZ kwam toevallig iets bij Gert-Jan afgeven en is toen direct naar hogere regionen gejaagd om 8 gaten te boren en chemische ankers te plaatsen. Op de foto is de OTH-radar in aanbouw te zien en mogelijk herkent u ook nog Paul op de foto. 

Door naar Jan/PA1JM, die al voor de ronde aan het testen was op kanaaltje Utrecht. Hij had niet veel bijzonders te melden, maar hij was in het weekend verblijd met een mailtje van Richard over de werking van MMSSTV. Jan is daar zelf al uren mee bezig geweest om het aan de gang te krijgen, maar dankzij het mailtje kreeg hij een zetje in de goede richting en het resultaat is een feilloos werkend programma. Helemaal blij mee en dankbaar dat Richard de moeite had genomen om even de moeite had genomen om te mailen. Als dank heeft Jan koekjes toegezegd, nog maar eens even kijken hoe dat wordt ingevuld.

Het is dat Richard zelf ook het programma MMSSTV op zijn nieuwe setje werkend wilde krijgen en daarmee door de instellingen moest lopen. In MMSSTV kun je er voor kiezen om de CAT en PTT via Ham Radio Deluxe te laten lopen, als je set daar al mee werkt. Je moet de optie wel kunnen vinden, maar dat is wel waar Jan mee geholpen is. Die koekjes komen wel, maar bracht de operators wel op het feit dat het de eerste dinsdag van de maand is. Waar is Koos met de QSL-kaarten? Welnu, de secretaris heeft afgelopen week contact gehad met de QSL-manager en die gaf aan dat er geen nieuwe kaarten waren plus dat hij erg druk was op het QRL, dus samen besloten zij een maandje over te slaan. Zoals het er nu uitziet dus in januari weer een rondje QSL kaarten.

Het werkend krijgen van software is ook gelukt bij Hans/PD9HK. Die is eindelijk aan de slag met WSJT-X en heeft inmiddels de eerste FT8-verbindingen buiten Nederland gemaakt. De oorzaak van het niet werkend krijgen lag aan twee ferrietkraaltjes. Dankzij Nico/PA3Y heeft Hans het nu werkend gekregen, blijkbaar sloeg de USB-aansluiting steeds vast zodra Hans begon te zenden. Hans merkt wel dat als het wat later op de avond is, dat het wat drukker wordt en hij er wat lastiger doorheen komt. Maar FT8 draait en daar is hij heel blij mee.

Paul vroeg zich af of FT8 bij Hans nu links of rechtsom draait. Hans is niet van gisteren en vond de vraag vergelijkbaar met de vraag waar het biljart is op een schip. Daar trapt hij dus niet in HI. Ook is Hans nog bezig geweest met D-Star via het programma Doozy. Inmiddels heeft hij ook zijn ID-51plus heeft hij inmiddels in terminalmode weten te krijgen, dus ook daar kan hij nu de hele wereld mee werken.

Wie we al een tijdje niet in de ronde op 2 meter hadden gehoord is Gerard/PA1GM. Toevallig dat hij zijn setje op de scan-mode had staan en deze stopte op het Utrechtse kanaal door de activiteit die daar plaatsvond. Reden genoeg voor Gerard om weer eens even een roepie te doen. Na een korte samenvatting van wat hij mee had gekregen van de ronde, vertelde Gerard waar hij zelf mee bezig is. En dat is het softwarepakketje DVSwitch. En daar kun je verschillende digitale modes mee draaien zoals DMR, C4FM en noem maar op. D-Star heb je wel een AMBE stick voor nodig, maar dat kost ook niet veel. Een hele instructie staat op de website van Dirk/PD2DL

Het werkt via een RaspberryPi en is vrij eenvoudig. Daar is hij een beetje mee gaan spelen en kwam hij ook de reflector NL-Utrecht tegen, dus dat is harstikke leuk. Hij had daar wel eens geroepen, maar nog geen respons gekregen. Hij zag daar ook wat roepnamen staan van o.a. de operators, maar hoe dat werkt wilde Gerard wel weten. Gert-Jan verteld dat het een server is die in Utrecht draait en dat je daar bijvoorbeeld je hotspot aan kan koppelen.

En op die manier kan je er dus ook verbindingen over maken. Het is nog niet heel lang in dienst, maar er komen steeds meer stations uit de buurt die er gebruik van maken. Dat hebben we in een middagje in elkaar gefrut zegt Gert-Jan, waarna hij bij Richard de veren even in de kont steekt voor de energie en tijd die hij er in gestopt heeft. Ziet er keurig uit zegt Gerard en hij vindt het leuk dat daar ook een beetje beweging is.

Martin/PA9MB was afgelopen week een beetje bezig geweest met een fietsje. Er was één wiel kapot en toen hij klaar was dacht hij, ik kan dat kapotte wiel weggooien, maar ik kan het ook bewaren. Dus hij heeft de spaken eruit gehaald, een beetje het roest weg geschuurd en nu ligt het klaar als project om een magnetische loopantenne voor de HF banden van te maken. Vastzetten op een houten plankje maken en een gammamatcher bouwen. Martin heeft ook nog een paar van die eiersnijders liggen, dus dat wordt wel een keer wat. Paul wilde nog wel weten hoeveel inch dat wiel is, want 26 of 28 inch maakt wel een verschil. Martin bevestigd dat het een 28-inch wiel is, daar wordt Paul gelukkig van.. En waarom? Omdat dat volgens Richard dan ook op 160 meter gaat werken.

Nu we een beetje op dreef zijn met de ronde en er wat meer aanwezigen zijn had Richard nog twee mededelingen. Eerst een mededeling op verzoek van Ko/PD0ZEE. Ko heeft te horen gekregen dat hij uitbehandeld is. Hij heeft uitzaaiingen door zijn hele lichaam en krijgt nu bestralingen als pijnbestrijding om zo het leven nog een beetje dragelijk te maken en wat extra tijd te kunnen hebben.

Verdrietig nieuws, maar we hopen dan ook dat Ko nog een tijd bij ons mag zijn en dat hij de feestdagen mee mag maken met zijn familie. Naast dit trieste bericht had Richard ook nog een positieve mededeling. Hij had via Twitter contact gezocht met het AT over de herijking van de Novice. Daarop kreeg hij de reactie terug dat plan binnen het AT is om dat per 1 januari 2021 in te laten gaan, maar wel met de kanttekening dat dat nog niet helemaal zeker is.

Tot zover de mededelingen, we geven de microfoon door aan Nico/PA3Y. Ook hij was er vorige week niet, net als een aantal anderen. Nico had een battery-pack besteld bij onze Chinese vrienden voor weinig geld. Altijd maar afwachten wat je dan binnenkrijgt, maar positief is dat de accu’s laden en niet ontploffen. Ook geven ze keurig de aan met ledjes wat status van de accu is. Verder komt er netjes 12 volt uit, maar of het ook de capaciteit in zit die er op staat, dat moet Nico nog ontdekken en meten. Zondag heeft Nico ook nog met de CQWW-CW contest meegedaan. Niet heel lang, een uurtje of zo. Maar wel wat stations op 10 meter kunnen werken waaronder op Madeira Island een verbinding met CR3W.

Maar door het antenne- en ruisniveau bij Nico was er verder niet veel mogelijk, maar toch even de seinsleutel uit het stof kunnen halen. Verder had hij Hans nog geholpen met FT8 zoals we al eerder hoorden. Nico had hetzelfde probleem met de soundcard error, dus hij is even bij Hans langsgegaan. Alle instellingen stonden goed. Bij het zenden op het laagste vermogen werkte alles prima, maar zodra er iets meer vermogen werd gemaakt sloeg de boel op tilt. Wat ferriet om de USB-kabel aan de kant van de PC was al genoeg zodat Hans nu op vol vermogen (10 Watt) FT8 kan bedrijven.

Toen een stel roepletters die we nog niet vaak gehoord hadden, dus een naam hadden we er ook niet meteen bij. Maar het bleek Bert/PA3BDD te zijn. Hij had ook zijn setje op scannen staan en net als bij Gerard bleef bij Bert ook de set hangen op de 145.325 MHz. Hij was blij wat activiteit te horen, want het is de laatste tijd heel stil op de banden. Utrecht is hem niet onbekend, hij heeft 17 jaar in Zeist gewoond en woont nu sinds 1978 in Huizen. Zelf dacht hij nog niet eerder ingemeld te hebben bij ons, maar de systemen van PI4UTR lieten zien dat Bert al  1x eerder aanwezig was geweest en wel op 17 maart. Dat was toen tevens de allereerste Utrechtse radioronde in coronatijd. Inmiddels zitten we al op ronde 38.

Bert had nog de vraag of wij iets wisten over het relais in Zeist op 70cm, de PI2ZST. Die is enige tijd geleden uit de lucht gegaan. De repeater staat al meer dan 20 jaar op de Laan van Vollenhove in Zeist, maar daar worden blijkbaar zonnepanelen geplaatst. Maar verder is er bij ons niets over bekend, wel dat de repeater gemist word.. Ook door Rob/PA1X die er ook wel eens over werkt. Maar goed, afgelopen weekend niet. Toen was Rob druk in de CQWW-CW contest net als vele anderen. Hij heeft iets meer dan 400 verbindingen gemaakt, waaronder een hoop Amerikanen en Indonesië. Maar natuurlijk ook de nodige Europeanen en Russen. Verder heeft Rob weinig te melden qua hobby deze week.

Net thuis uit Amersfoort, maar nog op tijd voor de ronde, is Reni/PA3BOE. Hij had nog geprobeerd om wat SSTV plaatjes van het ISS op te vangen. Dat is alleen mogelijk op gezette tijden als dat ding overvliegt. Nog wat anders. PA0ETE die vroeger de Daily Minutes op de NOS verzorgde zendt nu via DMR.li uit. Iedere ochtend om 11.00 uur en iedere avond om 19.00 uur lokale tijd kun je daar luisteren naar de geschiedenis van de zeezenders. Het betreft een Engelstalige versie die vroeger is uitgezonden door Radio Northsea International. En naderhand worden er nog wat SSTV-plaatjes uitgezonden.

En toen was het Zulu-time.. De microfoon door naar Kees/PA5Z in Tuindorp. Die was nog altijd verveeld door de beperkingen aangaande corona. Dus die heeft liever gisteren dan vandaag een vaccin. Maar om bezig te zijn gaat hij dan achter de radio zitten, maar ja daar is dan weer niets te beleven, behalve een anderhalve paardenkop op 40 meter. Dus dat schiet niet op, dus dan maar weer morse oefenen, maar daar wordt hij ook een beetje ranzig van. Zoals bekend had Kees ruim een half jaar geleden zijn 100 DXCC’s op LoTW en kon hij bij de ARRL zijn certificaatje bestellen voor 51 dollar. Al het goed is hangt er nu ergens een kokertje met inhoud boven de oceaan die dan ergens bij Kees moet aankomen. Hij houdt het niet meer.

In Bilthoven had Frank/PA7F niet veel verbindingen gemaakt. De condities op de lage banden waren niet heel erg goed, met als gevolg dat ze op de hogere banden weer beter zijn door de zonnevlekkencyclus. Daardoor trekt iedereen naar hogere banden en wordt het op de lagere band ook rustiger. Ook is Frank afhankelijk van DXpedities omdat hij al het nodig in de logs heeft staan. En ja die DXpedities zijn er nu heel weinig. Vorige week werkt hij nog wel via CW op 80 meter met T6AA in Afghanistan. Daar had hij wel geluk mee, want het was een vreselijke pile-up. Iedereen duikt op nieuwe stations op als die van zich laten horen.

Op technisch vlak is Frank bijna klaar met de tunertje voor zijn 60 meter antenne. Hij heeft ooit een keer uitgevonden dat hij die met een parallelkring met 100pF en ongeveer 8ųH met een tap op 50 ohm, dat hij die dan in afstemming kan brengen, maar dat was nog in geïmproviseerde toestand. nu heeft hij wat meer solide onderdelen gekocht bij Elektrodump zoals een T300 ringkern en een 100pF condensator die tot 10kV belast kan worden. Die 10kV heeft hij niet direct nodig, maar op het einde kan de spanning nog wel eens hoog oplopen. Hij hoopt het snel een keer te kunnen gaan testen.

Verder krijgt Frank de CQ-DL toegestuurd, het lijfblad van de DARC. Daar stond in de december-editie een testrapport in van de Icom IC-705. Het is wel een heel technisch verhaal in het Duits, maar voor de mensen die Duits machtig zijn wil hij daar best een PDF van trekken en opsturen. Zelf begrijpt hij steeds minder van die technische termen in het Duits. Ook nog interessant wellicht is dat hij een advertentie heeft gezien van een firma die variometers maakt met een klein elektromotortje. Geen lullige dingetjes, maar spoelen met een draaddikte van anderhalve millimeter. Ook vielen de kosten nog best mee, onder de honderd Euro als hij het goed gezien heeft. Eventueel kan hij die website ook nog doorspelen, stond ook in hetzelfde boekje.

  

Na Frank was daar toch nog Ko/PD0ZEE zelf. Hij moest vanavond even naar de kapper en wist niet of hij op tijd zou zijn voor de ronde. Gelukkig zijn we nogal langdradig en dat voordeel is dat Ko zich toch nog even meldde. Op gebied van de radiohobby is er bij Ko niet veel gebeurd, aangezien hij meer bezig is geweest met zijn lichamelijk en geestelijke gezondheid. Uiteraard is daar alle begrip voor, maar is het toch fijn dat Ko even van zich laat horen.

Martin/PD9MS meldde zich ook nog even in, maar had eigenlijk niet heel veel nieuws. Mooie gelegenheid om de operators even te laten vertellen wat ze verder hadden uitgevreten afgelopen week. Van Gert-Jan wisten we natuurlijk al over z’n antenne. Daar had Paul ook een vinger in de pap. Richard niet, die ontdekte de kerstverlichting in de tuin van de buren op de waterval van zijn FT-991A. Erg leuk gezicht, maar het wordt wat lastig om verbindingen te maken op 40 meter. Dus daar moet ie nog even mee aan de slag.

Wim/PA3DJS had ook zijn 10-meter mast van boven tot onder versierd met LED, maar zonder gebruik te maken van de lichtgewicht voedinkjes die daar bij zitten. Hij heeft gewoon een ouwe 24 volt trafo gepakt, met een gelijkrichtertje met eventueel wat C’tjes er overheen. Elco erachter en om de intensiteit te verminderen zet je gewoon een beetje dikke weerstand tussen de voeding en de ledjes. Dan is het niet te fel want Wim houdt niet van lichtvervuiling, maar wel dat je het kan zien zodat het gezellig is.

Na de altijd gezellige ronde op 2 meter heeft Paul op 40 meter nog wat kabaal gemaakt, echter was er door de vele QRM geen grote pile-up en waren er slechts 4 stations die waren meeverhuisd. Volgende week hopelijk meer activiteit op 40. Voor nu een fijne week en blijf gezond.

73 PI4UTR

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 1 december 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3DJS, PA3ANF, PA1JM, PD9HK, PA1GM, PA9MB, PA3Y, PA3BDD, PA1X, PA3BOE, PA5Z, PA7F, PD0ZEE, PE1ION, PD9MS

Via 40 meter (7.092 MHz – LSB):

PA9MB, PA3BOE, PD9HK, PD0ZEE

Aangemelde luisteraars:

NL14017/Jos, NL14045/Vincent