Verslag van de Utrechtse Radioronde op 17 november 2020

Het was weer een bewogen week. Een week waarin het bestuur zich wederom heeft gebogen over de kwestie “toegang clubhuis” en corona. Na heel wat heen er weer mailen en bellen, hebben we toestemming gekregen om weer vanuit de shack in het clubgebouw de ronde te mogen doen. Conform de maatregelen met maximaal 2 personen in het gebouw en minimaal 1,5 meter afstand afstand tussen die personen. Het laatste is geen probleem, dat doen we tenslotte al sinds maart dit jaar. Het eerste deel levert in zoverre een beperking op dat we de ronde op 40 meter deze week nog even overslaan. Het is voor de operators al een hele inspanning om de ronde op 2 meter rond te krijgen 😉

Deze week mochten wij Rene/PA0AA als eerste in het log schrijven. Die meldde dat we in het vorige verslag de leverancier van het snoertje tussen de zendontvanger en packet-TNC niet juist hadden vermeld. Bij deze, voor kabeltjes naar Ham Made Parts in Kansas City USA. Leslie/WY0GTR maakt alle de snoertjes die je nodig hebt en stuurt ze op. Dus een goeie tip voor de luie zendamateur met geduld.. Wellicht een gat in de markt in Nederland.

Ook heeft René zijn website AX25.info weer geupdate. Natuurlijk is de site nog lang niet klaar, maar dat is de repeater ook niet. Dus dat schept een band. Veel spannende dingen had René niet veel beleefd de afgelopen week en ook vanavond bleef het bij de 12 volt spanning. Geen groene of rode stroom, maar oranje in zijn Fiat Pinda. Volgens Richard een Koninklijk voertuig.. Oranje en ook nog een AA er in. Wel had René in zijn schaduw-QTH te Brunssum samen met zijn buurman nog met een sterrenkijker geloerd..

Niet naar de ster van de buurman, maar naar de Gerbrandytoren, waar overigens met een maand ook weer een ster bovenin zal staan stralen. De buurman wees hem er namelijk op dat rechts van de kerktoren in Weert de toren te zien is vanuit Zuid-Limburg. Met de telescoop, want het is hemelsbreed 135 kilometer, dus best een stukje weg vanuit Brunssum. Waarschijnlijk voor René net buiten bereik als hij op een bamiporto met PI3UTR zou willen verbinden. We visualiseren even middels een kaartje..

Door naar Wim/PA3DJS die een boomlange persoon, zo’n 1 meter 95, aan de deur had gehad met donker haar en er wordt gezegd dat het een zendamateur is. Die persoon kwam bij Wim een in aluminium folie gewikkeld pakketje afleveren. Of de operators konden raden wie dat zou zijn geweest. Tsja, moeilijk, lastig en euhm… Toch zeker niet Nico de Worstjesman? Ja, toch zeker wel! Nico had ook Wim verblijd met een paar heerlijke zelfgemaakte Vegan worstjes met saus. Wim had ze even in een pannetje met wat olie opgewarmd. Natuurlijk kwam de vraag of Wim plantaardige olie had gebruikt of stiekem de reuzel had gepakt. Maar het was keurig olijfolie wat Wim gebruikte en hij heeft genoten van de worstjes. Dat was voor de mannen van de radio natuurlijk geen verrassing, die hadden dezelfde ervaring.

Verder was Wim nog wat verder gegaan met de afstembare spoelen in zijn zelfbouwantenne. Hij heeft het motortje wat uit een CD-Rom drive komt en gedoneerd is door Marco/PE1NWK  er inmiddels in zitten. Een super klein motortje is het maar het is wel wat het moet zijn. Het houtwerk heeft Wim geschilderd en de verf droogt al aardig op. Ergens beginnen we toch wel nieuwsgierig te worden naar wat beeldmateriaal van de knutsels.

Voor Nico/PA3Y was het ook een bewogen week, maar niet zo zeer op radiogebied. Wel op het gebied van worstjes.. Naast de gift aan Wim had hij ook een workshop ‘worstjes maken’ gehouden met een paar kennissen. Ja, die Nico die kan dat wel.. Het lijkt bijna dat hij zijn roeping heeft gemist als keukenprins. Verder had Nico, waarschijnlijk net als alle andere zendamateurs, weer een onnodig schrijven vanuit het Agentschap Telecom ontvangen. Richard had inderdaad ook zijn vraagtekens bij de brief waarin je moet controleren of je gegevens nog kloppen. Een onnodige kostenpost, aangezien het overheidsinstantie betreft die alle nodige gegevens vanuit de BRP krijgt. Richard had liever een brief gezien met de mededeling dat de herijking van de Novice ingevoerd is.

Door naar Koos/PE4KH, de QSL kaartenman. Die had maar beperkt de tijd, want als zoonlief naar bed gaat, moet de zender ook uit. Anders slaapt die kleine boef niet. Terwijl het geluid van de elektrieke tandenborstel op de achtergrond klonk meldde Koos dat hij de uitgaande QSL-kaarten had voorbereid voor een reisje naar Arnhem, alwaar ze weer verder de wereld in worden geholpen. Verder had hij een beetje van het ditte en een beetje van het datte gedaan. Niet heel spannend dus ook, maar wel genoeg aanleiding voor Gert-Jan om dit gedrag te benoemen als Gefrizzel Sizzeld. Een benaming die ook Koos niet vreemd in de oren klonk en hem deed herinneren aan vier leuke jonge dames.

Hier moet uw verslaggever toch even ingrijpen, want Richard riep in de ronde al dat hij dacht dat het van Vulcano was, maar bleef even hangen bij “Als je haar maar goed zit“.  Toch had Richard, niet voor niets RundFunk Richard 😉 het bij het juiste eind.. Het nummer “Een beetje van dit, een beetje van dat” is van de formatie Vulcano uit 1983 en ook nog eens inzending van het Nationale Songfestival in dat jaar. Ken je klassiekers!

Jos/PA3ANF was een weekje uit de lucht, maar had nu toch maar weer even plaats genomen in zijn shack. Alles gezond en ook de condities lopen op kijkend naar de banden 10 en 15 meter. Jos had nog weer wat leuke verbindingen gemaakt waaronder Mali. Niet op HF, maar zeker wel op de hogere banden vinden we regelmatig Piet/PD2HPE. Zo ook in de ronde op 2 meter. Hij had niet veel te melden, maar heeft nog een USB DigiBox liggen met de CD en allerlei kabels erbij. Voor de liefhebber.. Volgens Piet is het op meerdere sets te gebruiken. Waarschijnlijk is het een bekend doosje wat enkele decennia geleden door Eddie/PE2RMI op het eiland Vlieland werd vervaardigd, vergelijkbaar met de MicroHAM, Signalink en SB-2000 interfaces.

Ook Marco/PD1MB was gelukkig weer van de partij.. en hij was blij dat het duo List en Bedrog weer in de lucht waren. Doordat zijn broer hem attendeerde op de ronde, had hij de boel maar even aangeslingerd. Ook Marco had niet veel gedaan aan de hobby, behalve een beetje met FT8 gespeeld. Hij ging nog wel de ´rogerpiep´ van zijn setje proberen uit te zetten, maar dat lukte helaas niet. Kan ook niet want anders wordt het is geen Any maar een Anytone.

Richten wij onze antenne even een andere kant, komen we bij Frank/PA7F. Die had deze week niets gebouwd of gedaan met technische knutsels, maar wel zijn setjes laten draaien op 60 en 80 meter. Zoals bekend is hij een jager op nieuwe DXCC in verschillende banden met FT8. Mooi dat hij afgelopen week Vaticaanstad trof op 80 meter. Ze waren daar al de hele dag bezig, maar Frank had zijn moeder op bezoek en die stuur je niet weg natuurlijk. Dus toen ze wel weg was heeft hij nog even de set aangezet en waarachtig lukte het om verbinding te maken. En een paar verbindingen nadien stopten ze er mee.. Dus het was alsof ze op Frank hadden gewacht. En inmiddels via LoTW bevestigd en dat is wel bijzonder, want veel radioamateurs zitten er niet.

Richard kon zich herinneren dat er ergens een monnik in de wereld als radiozendamateur op een afgelegen plek zat. Gelukkig was daar Jan/PA1JM die wist te vertellen dat het de vorig jaar overleden Monk Apollo/SV2ASP was die op Mount Athos (Griekenland) verbleef. Vorige week had Jan de ronde gemist en toen hij naar boven ging was het woensdag.. Een dag in de war dus. Gelukkig dat de XYL hem daar op wees  zodat ie niet voor niets naar boven liep. Volgende keer ook maar even haar vragen of tijd is voor de ronde. Inmiddels is Jan blij met de het logboek van HRD. Met een nieuwe harde schijf in zijn computer marcheert het weer als een tierelier. Dus die hulp vanuit  het supportteam van de software heeft geholpen.

Martin/PA9MB wist te melden dat QRZ.com overgaat naar een nieuwe versie. Het logbook gaat na bijna 7 jaar over naar een actuele versie. Op hun website staat een heel artikel te lezen hierover. Ook een andere versie is waar Ko/PD0ZEE mee bezig is. Na het niet willen werken van WSJT-X is hij nu gaan stoeien met JTDX. Maar ook daar loopt hij tegen een probleem aan dat de software de interface niet herkent. Wel is het voor Richard een versie die hij nog niet kende. Reden om ook binnenkort eens naar te kijken. Frank/PA7F merkte nog even op dat JTDX gevoeliger is qua ontvangst dan WSJT-X. Nog een reden dus om het eens te proberen.

Veel anders was het niet bij Hans/PD9HK. Ook die hebben we nog niet over het scherm zien rollen. Een ander teleurstellend bericht was dat er nog geen bericht is ontvangen vanuit Zwitserland over de HB-roepletters die Hans zou mogen ontvangen. Draaien wij even de squelch op de club wat open en daar horen wij Maarten/PG1N. Een beetje onverwacht, want die had ledenvergadering van de toeterclub. Maar dat QSO via Google Meet was al afgelopen, dus hij kon mooi nog even inmelden. Het is verbazend hoe goed het signaal doorkomt aan beide zijden, waarschijnlijk zijn er goede condities tijdens deze ronde en is er weinig QRM in de lucht. Wij gaven Maarten een Santiago 5 met een radiootje 5.

Vanuit Tuindorp ontving Richard de felicitaties van Kees/PA5Z met de aanschaf van de nieuwe toverdoos. Voor degene die dat nog niet had opgemerkt, Richard had zichzelf eindelijk een Yaesu FT-991A kado gedaan. Een set die allang op zijn verlanglijstje stond vanwege het alles-in-één principe inclusief antennetuner en C4FM, de digitale voice mode van Yaesu. Nu dus eindelijk op de plank. Snel geleverd.. Middernacht besteld en de volgende ochtend opgehaald. Helaas zonder extra kortingen van de Hamshop, maar wel met cashback van € 100 van Yaesu. Kees was daar iets verbolgen over, want destijds had hij maar € 80 teruggekregen. Niet dat Richard die 100 Euro in zijn zak houdt, want hij heeft ook nog de SP-10 speaker en remote control FH-2 erbij gekocht.

Door al die spullen die hij nu heeft werd het aansluiten op de voeding. Dus daar zocht Richard nog een oplossing voor. Ooit had hij wel eens van die verdeelblokken gezien voor 12 volt, maar kon ze niet zo snel vinden op internet. Dus even in de app-groep de vraag gesteld en weldra kwamen er van diverse kanten reacties en kwam Richard op de website van Veenstra uit. Veel keus, maar best aan de prijs. En een verdeelblok van max 15A is ook niet wat hij zocht. Maar uiteindelijk kwam hij bij de CG – PW100 die afgezekerd is met 4x 30A en met “heavy stamped copper plate inside”.

   

Niet dat RFR verwacht zoveel Ampère tegelijk te trekken, maar degelijker kunnen we het niet maken. Prijstechnisch was het voordeliger om het te bestellen bij WIMO in Duitsland. Daar is de BTW maar 16% en met inbegrip van de verzendkosten scheelt dat een flinke duit. Hebben we weer 3 leveranciers genoemd, komen we tenminste niet in de knoei met de Reclame Code.

Maar we waren nog bij Kees, die plichtsgetrouw nog altijd bezig is met de CW-cursus. Iedere week les en iedere dag oefenen. Dat resulteert in hogere snelheden en hoofdpijn, maar dat terzijde. Doordat het wat sneller gaat probeert hij en zijn mede lotgenoten af en toe een QSO met het buitenland te maken, wat ook lijkt te lukken. Een ander fenomeen waar Kees zich een beetje zorgen om maakt is dat hij de ARRL 100 landen SSB DXCC award heeft aangevraagd, maar nog steeds niet heeft ontvangen. Inmiddels een half jaar geleden, dus hij heeft er maar eens een mailtje aan gewaagd. Een keurige mailo kreeg hij daarop terug van lief meiske dat hem bevestigde dat alles goed komt als de bedragen zijn creditcard geïnd zijn. We gaan duimen voor Kees.

In Bilthoven zat Reni/PA3BOE ook weer klaar. Zijn Chinese setje heeft wat kuren. Als de set een tijd op ontvangst heeft gestaan is het ineens allemaal stil. Eerder had hij al gehoord dat er problemen waren met de modulatie. Iets om maar even in de gaten te houden en hopen dat het apparaat geen eigen willetje krijgt. Ook Reni had op 15 meter weer wat leuke QSO’s gemaakt, onder meer met VK (red. Australië) en Zuid Afrika.

Verder had Reni groots nieuws dat een voor hem bekende radioman een oud radiostation opnieuw leven had ingeblazen. Reni sprak hier over Bart Steenman, met wie hij in het verleden een maand in Afrika heeft gebivakkeerd. Deze Bart heeft Radio Monique, de oude zeezender opnieuw geactiveerd vanuit Velsen-Noord via 918 KHz op de middengolf met 100 Watt. Doordat het een gedeelde frequentie is is het station niet overal in Nederland te ontvangen, maar in de regio Utrecht gaat dat redelijk en Reni kon vertellen dat de antenne’s nog worden verbeterd.

Uiteraard is het station ook via internet te beluisteren en kijkend op de website zag Richard ook nog de naam Elly van Amstel staan, voor de meeste radioamateurs bekend als PA1EM, ‘Emmie The Voice’. Zij leest met regelmaat de nieuwsberichten voor in de uitzending van PI4AA op de eerste vrijdag van de maand. Zo nostalgisch als Reni die helemaal blij werd van dit initiatief van Bart, heeft ook Richard nog wel iets met die zeezenders. Op de dag dat hij geboren werd werd besloten dat die piraten uit de lucht moesten. En toen hij een week oud was stopte Radio Veronica.. Ach, dat kennen we allemaal nog wel. Nu werkt Richard toevallig sinds kort in Amsterdam en op loopafstand van zijn kantoor ligt de Norderney, het oude schip van Veronica. Maar ook staat daar tegenwoordig het oude REM-eiland waar vroeger TV Noordzee op werd gemaakt.

Van de zeezenders gingen we over op een onderwerp wat met landzenders te maken heeft.. Het internet voor zendamateurs, oftewel HAM-net. Rob/PA1X in Nieuwegein is daar met wat plaatsgenoten druk mee. Het opzetten van een lokaal netwerkje gekoppeld is aan het landelijke netwerk. Ze zitten daar letterlijk onder de toren waar één van de landelijke knooppunten is gehuisvest. Ook Gert-Jan is daar erg in geïnteresseerd en al snel ging het over de verschillende toepassingen zoals accesspoints, SIP telefonie en de mogelijkheid om het DX-cluster te volgen. Ook ligt het plan nog altijd op tafel om ook de shack van A08 van een HAM-net verbinding te voorzien. Er zijn al wat spulletjes, maar de uitvoering laat nog even op zich wachten, mede door corona.

Daarop kon René/PA0AA ons nog vertellen dat hij een ‘043’-Sipnummer heeft dat hij uiteraard overal kan aansluiten, in welk QTH hij ook zit. Echter in Limboland kreeg hij zijn nummer niet aangemeld, maar het nummer was wel online. Het bleek dat hij was vergeten om uit te loggen op 1 van de SIP-converters. Een hele uitzoekerij, maar dat gebeurt hem geen tweede keer. Rob vertelde ook nog dat hij afgelopen weekend ook nog had meegedaan aan de jaarlijkse PA-beker contest. Eens zien of de beker naar Nieuwegein gaat.

Rob was overigens wat later, want na het eten was hij even op de bank gaan liggen en voor je het weet is het dan een uurtje later HI. Dachten we rond de klok van 9 iedereen wel gesproken te hebben, was daar toch nog Frank/PE5W. Die was ook wat later, niet omdat hij op de bank had gelegen, maar hij was naar een open avond geweest bij een school voor zijn jongste dochter. Niet fysiek natuurlijk, want dat soort zaken gaan ook digitaal tegenwoordig.

Na het zwaairondje en het afsluiten van de radioronde kwam Anne/PB1A nog even in de lucht. Hij had nog een levenswijsheid die hij graag met iedereen deelde. Als het bier tegen het einde van de datum is, dan moet je het opmaken. Want weggooien is een misdrijf. Nu konden we gelukkig Anne melden dat er geen bier meer is op de club sinds de sluiting van de clubavond en dat er van bederven geen sprake is geweest gelukkig. Na het bedanken voor de wijze woorden van Anne draaide Gert-Jan de knop om en keerden de operators huiswaarts.

Graag tot volgende week, blijf gezond. 73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 17 november 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA0AA, PA3DJS, PA3Y, PE4KH, PA3ANF, PD2HPE, PD1MB, PA7F, PA1JM, PA9MB, PD0ZEE, PD9HK, PG1N, PA5Z, PA3BOE, PA1X, PE5W, PB1A

Aangemelde luisteraars:

Ben (broer PD1MB), NL14017/Jos