Verslag van de Utrechtse Radioronde op 22 september 2020

Op de avond van de laatste mooie dag van 2020 volgens de weerexperts, gebeurde ook iets wat helaas niet voor het laatst zal zijn. Zoals inmiddels gebruikelijk op de dinsdagavond maakten de heren Gert-Jan/PD0GJK, Richard/PD3RFR en Paul/PE2LZ hun opwachting in het verlaten clubgebouw voor een avondje gezellig lokaal etherkabaal in de Utrechtse Radioronde. Vooraf kregen wij al een absentiemelding van Frank/PA7F. Die ging op deze mooie avond nog even gezellig met de XYL op de fiets naar Rhijnauwen voor een kop koffie.

Nadat alles was opgestart, opgewarmd en ingesteld wilde Gert-Jan zijn openingslokroep op kanaaltje Utrecht uitvoeren.. Echter was Wim/PA3DJS nog even in QSO op 145.325 MHz, maar die verontschuldigde zich al snel, wetende dat de ronde altijd op dinsdagavond om 20.00 uur haar aanvang heeft. Na de eerste inmeldronde kwamen we dan ook weer bij hem terug. Wim was uitermate in zijn nopjes, want hij was sinds 30 jaar weer QRV op 80 meter vanaf zijn home-QTH.

Sterker nog, Wim heeft zelfs al de eerste verbindingen gemaakt op 3630 KHz in het Nederlandstalig Amateur-net. In de afgelopen 30 jaar was voor hem de enige mogelijkheid om op 80 meter uit te komen tijdens de JOTA bij “De Walderick“, het troephuis van Jan Campert, maar nu dus ook weer thuis met zijn zelf ontwikkelde postzegelantenne. De eerste testen waren met goedkoop aluminium speakerdraad, maar nu is het omgebouwd naar dik koperdraad met een dunne isolatie. Het hangt en het werkt, maar Wim moet het nog wel even nameten.

Martin/PA9MB hield het kort maar wilde wel even kwijt dat hij afgelopen zondag genoten heeft van de ballonvossenjacht. Niet dat hij zelf op jacht is geweest, maar hij heeft heel een flink aantal verbindingen kunnen maken via de transponder in de sonde onder de ballon. Nico/PA3Y heeft zich niet bekommerd om de ballon. Hij heeft de zondag gevuld met een gezellig feestje. Niks mis mee natuurlijk.  Verder is hij bezig geweest om de geheugenkanalen weer in zijn Yaesu FT-857D te krijgen. Die waren destijds door wat technische problemen allemaal gewist na een reset. Alleen krijgt hij nu steeds foutmeldingen met het programma Chirp. Hij gaat nog eens kijken of een nieuwere versie meer soelaas biedt.

En wat ruist daar in het struikgewas? Wij menen dat het Karel/PA1RLM was.. Niet dat hij veel te melden heeft, maar afgelopen zondag heeft hij zich geheel vrijwillig met 2 onverlaten laten opsluiten in een kelder in Hilversum. Karel was bankzitter in het vluchtleidingscentrum, waar Gert-Jan en Richard beiden operator waren. Karel vervulde net als de andere twee heren goed hun taak. De operators hebben verbindingen kunnen maken met inmeldende stations via 40 meter, PI3UTR (2m) en PI2NOS (70cm). Dit gebeurde volgens een rooster, waarbij de sessie per band één uur duurde. Leuk detail was dat de heren vanuit verschillende hoeken herkend werden en bedankt werden voor de gezelligheid die ze in de ether brachten.

   

Nadat al door eerdere inmelders was gemeld dat er een soort CW-signaal/ gepiep door de uitzending van PI4UTR zat, hebben we bij de verbinding met Jos/PA3ANF maar even een terugluistersetje aangezet. We gaven eerst Paul de schuld die de HF-set aan het afregelen was. Maar zelfs als hij niet actief was hoorden we nu inderdaad een vaag piepje wat we niet direct konden thuisbrengen. Wat bleek, het was een instelling op de Icom IC-910H. Toen we de Sub-band uitschakelden was het gepiep verleden tijd. Mooi dat we dat even opgelost hadden, konden we nog even vernemen dat ook Jos had genoten van de ballonvossenjacht.

Door met de microfoon naar een hele blije Hans/PD9HK. Hij heeft na lang wachten eindelijk zijn Icom IC-705 mogen ophalen bij Marcus. Het instellen was nog wel even een dingetje, maar Hans zou Hans niet zijn als hij dat niet even vakkundig had opgelost. Waar Gert-Jan vermoedelijk zijn 5 kilo fijnafstemmer had gepakt, heeft Hans gewoon op Chinese wijze alle repeaters zowel digitaal als analoog in de transceiver geklopt. Na uren tikwerk heeft hij wel profijt van zijn werk. Hij komt netjes binnen in Utrecht met zijn 10 Watt en merkte wel op dat het clubstation naast de frequentie staat. Dat kan hij zien op het scherm van de 705. Op de vraag van Gert-Jan hoeveel ernaast, antwoordde Hans dat het maar 700 KHz is, dus dat valt wel mee.

     

In Nieuwegein is Rob/PA1X nog altijd bezig met opruimen in zijn shack van 2 bij 2 meter. Net als vandaag was het ook zondag lekker weer en zonnig terwijl hij de vossenjacht heeft gevolgd. Bij toeval kwam Rob er achter dat hij heel erg goed over de 23cm repeater PI6NOS in Hilversum kan werken, omdat er een ontvanger in de toren van Lopik zit. Dus Rob heeft zijn hobby weer met een bandje uitgebreid 😉 Ook wilde Richard nog even weten wie er komende woensdag de ronde van Nieuwegein bedient. Vorige week was de man met de rode pet bijna niet waar te nemen, hetzelfde gold voor Gert-Jan die als home-QTH Nieuwegein heeft. Deze week is het iemand anders, dus gewoon proberen. Voor mensen die ook daar willen inmelden, PI75NWG op woensdagavond om 20.30 uur LT via 145.425 MHz in FM.

Ons ATV-lid Michel/PA7ML had de ballonvossenjacht ook gevolgd. En hoe kan het ook anders dan dat hij dat via ATV deed. Hij kon de beelden die vanaf de ballon werden uitgezonden volgen via 1252 MHz. Verder heeft hij nog wat met antennes gestoeid, waaronder een 5 elementen richtertje met wat RG213 eraan vast, dat wordt nog wel een keer vervangen door Ecoflex 10, want dat heeft een lagere demping, dus een betere werking. Verder is hij best wel druk met QRL et cetera, dus vandaar dat hij zich ook niet elke week in de ronde meldt.

Anders dan wij gewend zijn, hield deze week Anne/PB1A het kort. Hij maakte verbinding met zijn Yaesu FT-991A met 50 Watt vanuit Hilversum. Dat gaf natuurlijk een goed resultaat op de S-meter in Utrecht. Ondanks dat Anne het kort hield was het goed even een teken van leven waar te nemen, zoals wij dat van al onze leden en sympathisanten in deze tijden op prijs stellen. Iemand die we al even niet gehoord hadden, maar ook weer welkom was is Jan/PD2JDW. Hij heeft zich samen met Nico en Wim de laatste tijd druk gemaakt voor de JOTA bij Jan Campert. Hij is daar ook met de scouts aan het oefenen, zodat ze op de hoogtijdagen in oktober geen microfoonvrees hebben.  Dat is natuurlijk best slim, want radiostilte is natuurlijk niet de bedoeling tijdens een activiteit waarbij je juist radioactief wilt zijn.

Ergens ver weg pikten wij een signaal uit de ruis.. Santiago 2, gelukkig dat er weinig tot geen QRM op de band was. Het bleek Jan/PA3EGH, onze lokale seinsleutelverzamelaar. Hij was voor de gelegenheid afgereisd naar de camping in Kootwijkerbroek alwaar hij wilde proberen om verbinding te maken met Utrecht. Welnu, dat lukte! Leukt dat het werkt, PI4UTR was bij hem S4 – S5. Ko/PD0ZEE had zijn post deze week weer op tijd kunnen bereiken na zijn bezoek aan het AVL en kon nog voor de zwaaironde nog inmelden. Hij had zich er over verbaasd hoe druk het was op de repeaters afgelopen zondag.. Zoveel amateurs in de lucht is een zeldzaamheid.

Ook is Ko weer begonnen aan een klein bouwprojectje, dat voor een leuk prijsje online kan worden besteld. Het wordt een antennestroom indicator. Een knutselproject van Mans/PA0MBJ geïnspireerd door een vroeger ontwerp van Kees Wagenmakers PA0LL (SK). Het is een optische indicatie d.m.v. LEDs van de antennestroom die door de coaxkabel loopt. Mocht je niet veel te doen hebben, wellicht een leuk idee om te maken.

En toen was het Zulu Time! Met een vreugdedansje in de shack van Gert-Jan in de MC Hammer stijl werd Kees/PA5Z binnengehaald. Slechts de drollenvanger ontbrak 😉 Het was reeds bekend bij Richard dat Kees na het 8 uur journaal zou aanschuiven. Terug van zijn bezoek aan Oostenrijk alwaar hij de vellen in de schoenen heeft gelopen, is hij weer rustig aan de klus en ook zijn fijne radio met waterval is weer opgestart. Nog wel stelden de operators hem de vraag of hij nog in quarantaine moest na terugkeer. Kees wist het niet, maar gelukkig hebben de operators snel op het web gezocht en hebben Kees kunnen bevestigen dat dat niet nodig was. Nog wel een verzoek van Kees voor degene die een lijntje met boven hebben; of de propagatie alstublieft weer aan mag..

Ondanks dat Jan/PA1JM op de ster zat vanavond, vonden de operators het bij het zwaaien toch nodig om Jan even aan te roepen. Op die manier kon hij mooi niet zijn snor drukken HI. De verklaring van Jan was wel eentje om even te vermelden. Hij heeft een oud Kenwood-setje met SSB voor 2 meter maar daar zit natuurlijk geen data aansturing op. Dus hij was aan het knoeien met de soldeerbout om een interface daarvoor te maken. En als je dat zo’n hete staaf in je hand heb, dan is de microfoon erbij pakken effe lastig. Maar goed, dat is gelukt.

Paul riep nog even tussen door dat de Yaesu wereldkaart ook klaar ligt voor Jan. Die is zeer welkom, want in de opgeknapte shack van Jan zijn de muren nu steriel wit. Richard had daar ook nog wel een tip voor. Gewoon de ramen openhouden ’s avonds en het licht aan. Dan komen de vliegende vriendjes vanzelf binnen.. Raam dicht en meppen maar.. dat geeft een creatie van allerlei kleuren op de muur en je bent binnen de kortste keren van het wit af 😉

Op de valreep brulde Jeroen/PD4JS nog even voor een stempeltje in het log en zo kwamen we tot het einde van de ronde op 2 meter. Ondertussen had Paul de 40 meter al helemaal schoongeveegd en zijn kanaal opengesteld voor een pile-up vanuit de regio. Dat lukte.. Een mooie gelegenheid voor Hans/PD9HK om even zijn Icom IC-705 op de korte golf uit te proberen. Ook leuk was het dat er vanuit andere landen ook Nederlands sprekende radioamateurs in de ronde binnenkwamen. Zo was er vanuit Slovenië S5/M0MPM.

Michael komt oorspronkelijk uit Apeldoorn, maar is in 2010 verhuisd naar Engeland. En zoals nu verblijft hij ook op regelmatige basis in Slovenië. Vanuit Ierland kreeg Paul ook nog een aanroep van Wilfred/EI5ILB. Leuk voor de lokale mannen om even een poging te wagen of ze de stations over grens konden werken. Het werd nog gezelliger toen Gerard PD0MNO ook nog even van zich liet horen.

Uiteindelijk was het spraakwater een beetje op bij Paul en wenste hij de deelnemers van de ronde nog een fijne voortzetting en de mededeling dat zij volgende week weer welkom waren. En zo komen we ook tot het einde van het verslag van deze week. Hopelijk horen we de meeste volgende week weer en wellicht nieuwe stations of amateurs die we al een tijdje niet gehoord hebben.

Voor nu blijf gezond, 73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 22 september 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3DJS, PA9MB, PA3Y, PA1RLM, PA3ANF, PD9HK, PB0AKY, PA1X, PA7ML, PE1NWK, PB1A, PD2JDW, PA3EGH, PD1MB, PD0ZEE, PA5Z, PA1JM, PD4JS

Via 40 meter (7.071 MHz – LSB):

PD0ZEE, PD9HK, PA3Y, PD1MB, PA1X, S5/M0MPM, EI5ILB, PD0MNO