Verslag van de Utrechtse Radioronde op 29 september 2020

Er was eens een radioclub in Utrecht die sinds jaar en dag wekelijks op dinsdagavond gezelligheid bood aan de bar en in de shack.. Tot maart 2020, toen kwam daar abrupt een einde aan. Sindsdien is de Utrechtse Radioronde in het leven geroepen om contact te kunnen houden met de leden onderling, maar ook als afdelingsbestuur. Deze week deden we dat voor de 29e keer. Met 52 weken in een jaar, is dat dus nu al ruim een half jaar lang. En twee uur voor we begonnen met de ronde van deze week gingen de nieuwe aangescherpte maatregelen in van uit de overheid. Kortom, we moeten waarschijnlijk nog een tijdje door op deze wijze, hoe vervelend het ook is.

Ook vervelend was dat operator Richard/PD3RFR vanwege andere afspraken deze week al heel vroeg in het clubgebouw was. Op zich niet zo erg, want normaal draait hij dan even over de banden en maakt nog wat QSO’s met stations die hij vanuit huis door beperkte antennemogelijkheden niet kan werken. Echter deze week waren de banden ook stil. Alleen een paar Duitse stations waren te horen op 40 en 80 meter, maar de 20 meter was, op FT8 na, zo goed als uitgestorven. En dat zijn we wel anders gewend op de ‘oren’ van de club. Een dieptepunt in de propagatie.

Gelukkig kwam Gert-Jan/PD0GJK ook al snel aangewaaid, zodat er wat meer leven in de brouwerij kwam. Beide heren hadden wat te knagen bij zich, zodat de sfeer nog beter werd. Hoogste tijd voor de start van de ronde! We hadden Erik/PD0OKP al even voortijdig gespot en die kreeg dan ook als eerste de microfoon. Hij is aan het stoeien met MMDVM zonder Pi-Star 😉 Anders gezegd hij heeft een DMR-hotspot die draait op een RaspberryPi. Voor velen is het pakketje Pi-Star bekend, maar Erik gebruikt dus slechts een bestandsdeel daarvan. Dat werkte altijd goed tot er een update was en werd uitgevoerd. Nu heeft het allerlei kuren zoals het inlezen van de DMR-contactlijsten, maar Erik is voornemens dat op te lossen.

In Maarssenbroek slaapt een amateur als een vorst tegenwoordig. Ko/PD0ZEE heeft de slaapkamer opgeruimd en er is een nieuw bed geïnstalleerd. Een stuk groter dan dat het in de winkel leek, maar ook hoger. Het lijkt wel een troon zo hoog zegt Ko. Richard wilde nog even weten wat voor bed het is. Het blijkt een geheel elektrisch verstelbare boxspring te zijn geworden. Leuk voor springende bokken volgens Gert-Jan. Wel even een net eromheen zetten zodat je er niet af valt. Richard deelde nog even de mening dat je beter een elektrisch bed kan hebben dan een elektrische stoel. Verder had Ko niet veel met de radiohobby gedaan, anders dan Hans/PD9HK uit hetzelfde dorp.

Hans was aan het draaien geweest op zijn setjes en ontdekte bij toeval de RTTY-stand op zijn Icom IC-7100. Daar kreeg hij warempel een heel QSO in beeld, zoals te zien op de foto. Ook is het Hans eindelijk gelukt om buiten Nederland een verbinding te maken via D-Star. Hij was trots om te kunnen melden dat hij op het dashboard van Noorwegen was te zien, gebruikmakend van zijn nieuwste speeltje de IC-705.

       

Een hele andere mode dan RTTY is zeker wel FT8. Voor een enkeling een mode die niet verbindingswaardig is binnen de hobby, voor vele anderen een nieuwe manier om verbinding te maken, met landen die je normaal nooit zou kunnen werken met een draadje in je achtertuin. Ook Frank/PA7F is fanatiek gebruiker van FT8. Hij is inmiddels meer dan 40 jaar zendamateur, maar het jagen op landen is en blijft nog altijd een passie. Nu met FT8 probeert hij ook weer het aantal DXCC in zijn verzameling op te hogen en niet geheel onverdienstelijk. Zo jaagt hij nu op Pakistan en Singapore, maar je moet maar net achter de set zitten als zij dat ook zitten. En die afstemming is wat lastig HI. Maar goed, de aanhouder wint.

Ook had Frank gemerkt dat de condities wat teruglopen. Het beste DX-moment op bijvoorbeeld 80 meter is een half uur voor tot maximaal een kwartier na zonsondergang. Verder is hij nog altijd blij met z’n Moxon, maar eigenlijk moeten daar nog wat smoorspoeltjes vervangen worden door ferriet. Ook wil hij er nog een rotor onder hebben, zodat hij wat meer kanten op kan.  Verder heeft hij nog het plan om in de tuin de antennetuner’s te verzwaren zodat hij wat meer vermogen erdoor kan jagen. Het kleine grijze doosje (los op de foto en rechtsonder in de grote kast) bevat de 60m tuner, dat wordt er een met een variabele condensator en een T300 kern. De 20, 30 en 40m tuners haalt Frank er uit want op die banden is hij toch niet actief.

         

Een leuk detail is dat als Frank ’s nachts aan het zenden is, dat hij dan naar buiten moet om even de boel af te stemmen op een andere band. Zoals u leest, Frank heeft nog plannen genoeg en is voorlopig niet klaar met de hobby. Ook zoekt hij nog altijd een nette Icom IC-7300, zodat hij ook op 4 meter all-mode kan uitkomen. Hij had wel gereageerd op een advertentie, maar daar kwam dan weer geen reactie op. Dus mocht iemand van zijn 7300 af willen, neem contact op met Frank.

In Wijk bij Duurstede was het rustig op het gebied van radiohobby. Karel/PA1RLM had afgelopen week wel meegedaan aan een mudrace, in amateurtermen een moddercontest. Hij heeft de strijd tegen de bagger gewonnen en kon na afloop genieten van een bakkie koffie.. Richard had bedacht dat er wel iemand met een Icom-bakkie klaar stond om hem over de finish te lokken, helaas niet het geval. Wel heeft Karel samen met Paul nog wat bandpassfilters aangeschaft voor 40 en 80 meter. Dat moet tijdens contesten in de A08-shack de overlast voor elkaar beperken. Binnenkort gaan ze ook nog aan de klus met de antenne’s, zoals het fatsoeneren en hoger ophangen van de 160 meter antenne, zodat alles weer spik en span is voor de CQ WW DX Contest die op 24 en 25 oktober plaats vindt.

Door naar Nico/PA3Y die sinds deze dag weer volledig thuis moet werken. Daar is hij dan ook erg druk mee, maar hij heeft ook nog andere bezigheden. Natuurlijk de radiohobby, waar hij nog steeds loopt te klootviolen met Chirp en zijn FT-857D. De ene keer wel COM-poort, de andere keer weer niet, en dan weer foutmeldingen dat het bestand niet leesbaar is. Het lijkt een gebed zonder end. Inmiddels zit hij ook in de praatgroep van Chirp-gebruikers in de hoop dat hem dat tot een werkende situatie gaat brengen.

Een andere hobby van Nico is tegenwoordig het experimenteren met voedsel. En dan voornamelijk zonder dierlijke toevoegingen. Zo maakte hij al eens boterkoek, spareribs, burgers, steaks in vegan-style. Nu heeft hij ook kaas gemaakt zonder zuivel. Ingrediënten zoals zetmeel gewonnen uit bloem, plantaardige boter en veel kruiden maken dit tot een creatie met een zachte textuur en een zachte kazige smaak met een klein zuurtje. Heel bijzonder.. maar het ziet er wel smakelijk uit. Inmiddels wordt er een verbeterde smaakvollere versie in het stoomapparaat van Nico bereidt. Mocht je meer willen weten, raadpleeg Nico!

Niets dat met de radiohobby te maken heeft, behalve de werkfrequentie van de diverse machines op 50Hz en mogelijk wat straling op 2,45 GHz van de magnetron. Bracht ons dit onderwerp al wat water in de mond, kwamen we uit bij Thom/PA9T die ons nog wat meer ging vertellen over hamlappen. Euhm.. Hamlib… Voor degene die dat niet weten (incl. RFR) heeft Gert-Jan even uitgelegd dat Hamlib… een stukje programmering is in onder andere WSJT-X software om de interface aan te sturen. Thom heeft daar de nodige problemen mee gehad in het verleden. Eigenlijk soortgelijk als Nico met Chirp.

In die dagen kreeg Thom een nieuwe laptop en hij installeerde daar fijn WSJT-X op. Net als met z’n oude computer sloot hij zijn FT-897 erop aan, maar de verbinding was niet werkend te krijgen. Z’n oude pc was al gedemonteerd en andere testmogelijkheden had hij niet. Samen met Joerie/PD0W die een soortgelijke wel werkende set-up had, hebben ze samen alles onderzocht. Het bleek dat de zender en interface in orde warden. Maar omdat het op de laptop van Joerie wel werkte en op die van Thom niet kreeg de nieuwe laptop de schuld. Uiteindelijk bleek dat er meerdere waren met hetzelfde probleem. De oorzaak kon worden gevonden in een bug in de software… Zoals gezegd Hamlib, wat in WSJT-X geïntegreerd is om de set te besturen.

Door naar het pittoreske Nieuwegein, waar Rob/PA1X al weken zijn shack aan het opruimen is. Goed dat hij ruimte had gemaakt, want die wordt nu weer opgevuld. Rob heeft een hele stapel oude tijdschriften gekregen. Leuk leesvoer over de hobby. Verder niet veel te melden, behalve dat woensdagavond weer de ronde van Nieuwegein is op 145.425 FM. Nog steeds met de unieke roepletters PI75NWG. Vorige week zouden Richard en Gert-Jan daar inmelden, maar daar kwamen ze achter toen het al afgelopen was. Deze week een nieuwe poging dus.

Om de hoek van de shack woont Cor/PA3EYP. Hij is sinds jaren weer een beetje actief geworden met de hobby. Hij heeft voor de HF-banden een nieuw setje (Icom IC-7300) gescoord en een nieuwe antenne (Diamond BB7V) geregeld. Nou ja antenne, eigenlijk is het een luchtgekoelde dummyload volgens Cor, maar presteert hij redelijk goed naast alle banden van 160 tot en met 10 meter. Afgelopen week heeft hij een alvast een stevige DX gewerkt met Mali. Hij heeft een “poor man’s choke” tussen de remoteswitch en de MFJ-993BRT autotuner geplaatst en dat lijkt dus allemaal z’n werk te doen.

Verder wil Cor nog wat dipolen plaatsen voor 160, 80, 40 en 30 meter. Die gaat hij voeden met een een ladderlijntje, vanaf de remoteswitch. Het mooie is dat hij die dradenbende prima kwijt kan, want hij heeft de beschikking over een dak met een lengte van 40 meter, 14 meter boven de straat. Maar ja, helaas heeft hij ook een teveel aan QRM in de stad. Dus hopelijk kan hij wat mooie verbindingen maken binnenkort, met zijn favoriete CW, danwel in phone. Nog genoeg te doen dus, maar goed dat hij weer in de lucht is.

Schakelen we even door naar Koos/PE4KH. Ook hij is liefhebber van FT8 en heeft op 70cm weer wat nieuwe vakjes kunnen afstrepen. Ook heeft Koos meegedaan aan de CQ World Wide RTTY DX Contest die in het weekend van 26 en 27 september heeft plaatsgevonden. Daarnaast heeft hij weer redelijk wat kaarten, die hij mogelijk weer graag zou uitdelen. Afgesproken is dat Koos en Richard even buiten de ronde met elkaar een QSO hebben om één en ander af te stemmen.

Voor we naar de laatste inmelder zouden gaan, merkte Gert-Jan op dat hij iemand had gemist tussen alle inmelders. Richard had er wel meer gemist, maar Jan/PA1JM was inderdaad plotseling niet QRV. Nadat we vol spanning wachtte op een reactie na een aanroep in zijn richting, moesten we helaas constateren dat Jan deze week zijn snor had gedrukt. Hopelijk mogen we hem volgende week weer verwelkomen. Door naar de laatste in de ronde op 2 meter deze week en dat was Frans/PB0AKY uit Maarssenbroek. Hij was druk om SSTV aan de praat te krijgen, maar dat lukte nog niet best. Verder weinig nieuws, maar stiekem is hij morgen jarig, dus de hartelijke felicitaties 😉

De vaste 40-meter operator Paul/PE2LZ was inmiddels ook gearriveerd, later dan gehoopt en zonder het nuttigen van een avondmaal. Dus de meegebrachte knabbels van Richard en Gert-Jan waren zeer welkom. Paul deed zijn rondje weer als een pro en wellicht door de slechte condities waren het slechts de lokale stations die de Utrechtse Ronde bereikten.

Zo kwamen we aan het einde van de 29e Utrechtse Radioronde. Blijf gezond en graag tot volgende week. 73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 29 september 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PD0OKP, PD0ZEE, PD9HK, PA7F, PA1RLM, PE2LZ, PA3Y, PA9T, PA1X, PA3EYP, PE4KH, PB0AKY

Via 40 meter (7.073 MHz – LSB):

PD0ZEE, PA3Y, PA3EYP, PD9HK, PB0AKY, PA7ML