Verslag van de Utrechtse Radioronde op 15 september 2020

De derde dinsdag van september.. Prinsjesdag 2020. De Utrechtse radioprinsen Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR zaten weer op tijd klaar ondanks de warmte in de shack van het clubstation PI4UTR. Gelukkig dat er dankzij Hans/PD9HK een goede airco aanwezig is tegenwoordig, zodat de temperatuur van boven de 30 graden vrij snel te reduceren was naar een acceptabel niveau.

Het bleek, vermoedelijk door de warmte een vrij korte ronde te worden. Of zouden de berichten die de Koning vandaag heeft uitgesproken een oorzaak zijn? Wie zal het zeggen. In ieder geval kregen we al ruim op tijd bericht van Ko/PD0ZEE dat hij pas laat thuis zou zijn vanuit zijn bezoek aan het AVL in Amsterdam. Ook Marco/PD1MB meldde zich absent. Hij is nog altijd druk aan het klussen in de woning van zijn dochter. Wel luistert hij meestal op de achtergrond mee.

Via de app-groep kregen we ook van Kees/PA5Z het bericht dat hij erg druk was.. Niet thuis, maar in OE-land, ergens op een bergtop met XYL en zonder radio. Van onze HF-boer Paul/PE2LZ ontvingen we de mededeling dat hij bende op zijn werk had. Dat zegt voor degenen die Paul en zijn vakgebied kennen genoeg, dus de operators gingen er maar alvast een beetje vanuit dat ze het waarschijnlijk een avondje zonder hem moeten doen. Maar dat is natuurlijk geen probleem voor de doorgewinterde D-amateurs, op een beetje porrie na dan, want de legal limits liggen ineens weer even anders. Voor lokaal niveau geen probleem, maar Wijk bij Duurstede blijft altijd lastig te werken met 25 Watt. Gelukkig staat de Diamond X-7000 nog altijd fier en hoog in de mast.

Om 20.00 gaf Gert-Jan een teken van leven op 145.325 MHz en terstond meldde zich daar Wim/PA3DJS. Hij was afgelopen week druk geweest met voorbereidingen voor de JOTA bij scoutingclub Jan Campert. Dat deed hij met 2 andere amateurs, waaronder Nico/PA3Y. Het grondwerk van de 80 meter is gerepareerd, maar veel hoger kwamen ze niet. Op het moment dat Wim de oude afgekeurde brandweerladder tegen de klimop zette werd hij verblijdt met de opkomst van een aantal iets minder vriendelijke wespen.

Nu is Wim niet bang van een welpje en ook niet direct van een wespje, maar als meer dan 50 van die krengen in de klimop verscholen zitten is het toch een ander verhaal. Vooral als je op een laddertje van 8 á 9 meter staat en er zou er eentje steken. Dan scheidden ze een stofje af waardoor de rest van de club ook wild wordt. En dan wil je niet op dat trapje staan.. Overigens kon Wim ons vertellen dat Jan Campert dus wel als deelnemer van de JOTA is ingeschreven, maar dat er nog niet veel bekend is over het programma of invulling van de dagen.

Vanuit Maarssenbroek hoorden wij Hans/PD9HK. Na veel gestoei is het hem gelukt om de OpenSpot3 werkend te krijgen. Richard had Hans wat screenshots gestuurd van de instellingen in versie 2, welke enige raakvlakken hadden met versie 3. Toen Hans alles werkend had gekregen hebben de heren even een kort QSO gevoerd op reflector XLX088B om de werking te bevestigen. En ja, ook via DMR is Hans bereikbaar. Zo werd hij gespot in talkgroup 204. Dus Hans kun je nu gewoon roepen als je digitale voicemodes gebruikt.

Verder was Hans afgelopen weekend vanaf Enkhuizen naar de Marker Wadden gevaren met zeilend grandcafé de Schuttevaer. Aldaar maakte hij vanaf het terras met zijn DMR-portofoon zijn eerste DX-verbinding met Delft. Overigens staat deze eilandengroep nog niet op de lijst van de IOTA, maar in principe zou deze onder EU-038 moeten gaan vallen. Desalwelteplus kunnen we bevestigen dat de (vermoedelijk) eerste activering van het eiland een feit is en dat de DXpeditie van Hans is geslaagd.

Blijven we nog heel even bij Hans die ook kon melden dat zijn aanvraag voor zijn Zwitserse roepletters onderweg is naar de BAKOM. Binnenkort hoopt hij daarvan goedkeuring te mogen ontvangen en de roepletters HB3HJK te kunnen gaan voeren. Gekscherend werd geroepen dat Hans dan met de prefix PD voor zijn Zwitserse roepletters  ineens van allerlei extra banden gebruik zou mogen maken. Dat gaat natuurlijk niet op; de regels van het land waarin je uitzendingen verzorgd zijn leidend.

Omdat Frank/PE2A alleen voor de presentielijst zich had gemeld gaan we door naar Wijk bij Duurstede. Daar was Karel/PA1RLM, die toevallig die middag een DX-verbinding met Whatsapp had gemaakt met een collega. Verder had Karel zich afgelopen weekend druk gemaakt tijdens de WAE-DX Contest. De scores horen we nog wel als het allemaal verwerkt is, maar er zijn veel leuke verbindingen gemaakt door hemzelf, Paul/PE2LZ en Peter/PD1RP.

De oplettende luisteraar zou kunnen hebben constateren dat Karel wat blikkerig klonk tijdens zijn doorgang. Dat was deze keer niet omdat er iets stuk was, maar het was nu juist de bedoeling. Karel wilde een test uitvoeren met zijn Heil headset. De test was tweezijdig. Allereerst om te zien of de headset op zijn ICOM IC-9700 functioneert, maar aan de andere kant hoe het HC-74 element voor de Pro-7 klinkt op 2 meter FM. Volgens Karel was de test geslaagd en weet hij wat hij wil weten.

Nico/PA3Y heeft afgelopen week maar eens even zijn EndFed naar beneden gehaald, want die gaf andere resultaten op de meter dan wenselijk waren. Hij wil dat eens doormeten en kijken wat er aanpassing nodig heeft, mogelijk met gebruik van een NanoVNA. Hij heeft nu even de EndFed die hij via Hans/PD9HK heeft tijdelijk opgehangen om te ontdekken hoe dat werkt. Verder is hij aan de knutsel geweest bij de scouting met Wim zoals al eerder bekend werd.

Ons lid uit de categorie jongeren Joerie/PD0W meldde zich ook weer eens. Die gaat ook tijdens de JOTA weer los. Hij doet dat in zijn eigen dorp bij de Jorisgroep in Oudewater, waar ook Thom/PA9T altijd actief is. Zij hebben al wel een plan. Het idee is om  ondermeer een boomhut te bouwen wat Joerie supervet vindt. Ook is hij in voorbereiding daarop bezig met zijn Inverted L antenne met een nieuw mastje van 5 meter.

En wat deden de operators van PI4UTR de afgelopen week..? Welnu, Gert-Jan heeft de carburateur van de motor uit zijn bootje eens uit elkaar getrokken. Die heeft vervolgens weer vakkundig in elkaar gezet zonder een schroefje over te houden. Een hele kunst.. Maar goed, alles is zometeen weer klaar voor dat de boot naar de winterstalling gaat. Oftewel, je hebt er niet veel meer aan dit jaar. Verder nog weer wat zitten klieren met APRS, en zijn hotspotje. Eigenlijk niet veel dus.

En bij Richard was dat niet veel anders. Die had toevallig zijn laatste kantoordag gehad en gaat nu nog even genieten van een aantal vrije dagen en ondertussen op zoek naar een nieuwe betrekking. Maar dat komt vast goed, al vroeg hij de deelnemers van de ronde wel om uit te kijken naar een geschikt baantje voor hem. Niet te hard werken en wat met techniek HI. Verder een beetje FT4 en FT8 en meegeluisterd naar de contest afgelopen weekend op verschillende bandjes.

De heren hebben nog wel een gemeenschappelijke activiteit in het vooruitzicht. Ze twijfelden even om het wereldkundig te maken, maar het grote woord is er uit. Aanstaande zondag 20 september kun je weer achter de ballon gaan aanjagen. Niet dat Gert-Jan en Richard dat gaan doen, maar ze zijn wel beiden operators in het commandocentrum. Lekker samen in een bubbel tussen 10.00 en 17.00 uur doen zij een uurtje op en uurtje af via 2 meter, 70cm en 40 meter. Alle info over dit evenement vind je op de website van de ballonvossenjacht. Let op! Er is dit jaar geen mogelijkheid om langs te komen in de Radiokelder. Deze blijft gesloten voor publiek en is enkel toegankelijk voor operators en crew.

Tijdens het zwaairondje op 2 meter kwam Wim/PA3DJS nog even met de melding dat hij last heeft van een PLC. Dat was al bekend natuurlijk, maar hij weet nu waar het vandaan komt. De vraag is alleen wat kan hij er aan doen. Gert-Jan opperde nog om met de 5 kilo fijnafstemmer langs te gaan, maar Wim houdt zijn buren liever nog even te vriend HI. Wie een mooie andere oplossing heeft mag die altijd aandragen bij Wim, het zou hem meer mogelijkheden geven om zijn hobby vanuit huis uit te voeren.

Na het rondje op 2 meter zouden we normaal overgaan naar Paul/PE2LZ op 40 meter, echter die zit zoals gezegd in de penarie op zijn werk. QRL mag niet volgens Gert-Jan, want dat is als iemand bezig is op de band of gevraagd wordt of ie druk is met de set 😉 En Gert-Jan kan het weten, want die studeert voor het F-examen. Dus geen discussie mogelijk. Uw eigen Richard heeft Paul zijn plekje ingenomen en ontfermde zich over de aangesloten HF-set. Uiteindelijk een mooie vrije frequentie gevonden en hebben we nog een kort rondje gedaan, waarbij Rob/PA1X zich nog even als nieuwkomer van deze ronde inmeldde. Die overigens aangaf dat net als in Utrecht ook in Nieuwegein nog geen bijeenkomsten/clubavonden zijn en ze daar ook doorgaan met de radiorondes via PI4NWG.

Uiteindelijk is de ronde redelijk vroeg afgesloten, waarna Richard en Gert-Jan nog even hebben zitten prutsen met wat spullen in de shack. Zoals gezegd, een kort rondje met weinig deelnemers. Hopelijk zijn er geen ernstige zaken waardoor afwezigheid is ontstaan en horen we de komende ronde weer flink wat meer radioamateurs! En wellicht spreken we sommigen aanstaande zondag nog wel even via de ether tijdens de 42e ballonvossenjacht.

Anders graag tot volgende week via kanaaltje Utrecht op 145.325 FM en voor nu, blijf gezond, 73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 15 september 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3DJS, PD9HK, PE2A, PA1RLM, PA3Y, PD0W

Via 40 meter (7.070 MHz – LSB):

PA3Y, PD9HK, PA1X

De volgende amateurs hebben zich gemeld als luisteraar:

PE1FNL, PD1MB