Verslag van de Utrechtse Radioronde op 22 december 2020

We gaan met rasse schreden richting het nieuwe jaar, maar de operators van de Utrechtse Radio Ronde laten u ook in de laatste weken van het jaar niet in de steek. Vertrouwd, zoals dat inmiddels voelt, waren Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR al weer vroeg op pad om op tijd de ronde te kunnen starten vanuit de verlaten shack in het clubhuis.. Alhoewel dat verlaten niet helemaal waar is, want naast wat muisjes die winterslaap houden, wordt er coronaproof ook radioactief gewerkt op verschillende momenten.

Zo heeft afgelopen weekend Joeri/PD0W zich weer mogen uitleven met de roepletters PA6YOTA, gesteund door afwisselend Roel/PA2RG en Marjolijn zonder roepletters. In dit weekend zijn er weer ruim 1100 QSO´s aan het log toegevoegd. Daarmee kunnen we stellen dat onze shack een mooi podium was voor de jongeren onder de radioamateurs. Aanstaande maandag is er een mogelijkheid om contact te maken met een oudere generatie. Dan zal Joop/PG4I in CW-mode zich voordoen als PI75VERON via ons antennepark, gesteund door Roel/PA2RG. Volg het cluster om deze speciale roepletters te werken.

Terug naar de oudere jongeren die steevast op dinsdag het clubhuis bezetten, want tijd voor de ronde.. Voor de eerste inmelder moesten wij onze verticale antennes richten op Maarssen. Daar in het dorp was Dirk/PD3DRM al voor achten aan het roepen. Dus aan hem de eer om het defilé deze week te openen. Dirk had niet verwacht de eerste te zijn, maar toch wel dus.. Hij is de hele week aan het pielen geweest met een Nextion schermpje voor op zijn hotspotje. Alleen zoekt hij nu nog het achtergrondje dat hij graag wil hebben, maar dat kan hij nog niet vinden. Maar goed, Dirk is lekker bezig en leert er iedere dag weer wat nieuws bij.

Door naar iemand die we al een tijd niet gehoord hebben in de ronde. Vanuit het altijd gezellige Tuindorp bood Frank/PE2A dan ook zijn nederige excuses aan voor het verzuimen. Hij had daarvoor niet echt een gegronde reden. Door allerlei drukte vergat hij soms dat het alweer dinsdag was en blik op de klok gaf hem dat het gevoel toch al te laat te zijn voor de ronde. Goed dat er buiten de ronde ook contact is tussen de deelnemers, want Koos/PE4KH had Frank gemeld dat hij ook vaak pas later in de ronde aanschoof en dat er dus altijd nog een kans was.

Maar goed, Frank was deze week dus ruim op tijd en kon ons nog vertellen dat de CW-cursus nu toch echt even een halt is gekomen vanwege de aangescherpte maatregelen. Die groep is dan toch echt net even te groot. Gelukkig hebben ze nog net op tijd het jaar gezamenlijk kunnen afsluiten met bier, nootjes en knakworst. Nu zijn ze in afwachting wanneer ze in het nieuwe jaar weer verder mogen.

Op persoonlijk vlak is Frank de afgelopen week vooral bezig geweest met de jacht op YOTA-punten, maar bij gebrek aan propagatie wil dat nog niet echt buitengewoon goed lukken. Toch heeft hij al wel inmiddels zijn Golden Award binnengesleept in de YOTA 2020, dus op naar platinum. Wat ook niet echt wil vlotten is het diploma waar hij op jaagt in het kader van het 50-jarig bestaan van de Spaanse technische universiteit. Dat ligt overigens volgens Frank niet alleen aan het tekort aan propagatie, maar ook aan het tekort aan antenne’s. Hij moet het doen met een eenvoudige 3-band EndFed en een Palstar. Dan kom je wel ergens, maar de XYL wil ook nog televisie kunnen kijken. Dus als hij 80 meter probeert te werken dan weet ze precies wanneer de doorgangen van Frank zijn HI.

Hopelijk wordt dat wat, want beide duren maar tot het einde van deze maand. Aanvullend meldt Richard dat hij ook de YOTA hoopt af te sluiten met een bronzen certificaatje, maar de logs zijn nog steeds niet bijgewerkt door verschillende stations die hij heeft gewerkt. Het Spaanse diploma kent hij ook, maar gaat ook geen succes worden voor hem. Wel is Richard in de race voor een FT8SP Award. Daarbij moet je 16 Poolse provincies werken via FT8 of FT4. Niet dat dat opschiet, want je bent afhankelijk van de Poolse stations die meedoen. Maar we zijn bezig..

Tot zover het award nieuws. Eens kijken wat Ko/PD0ZEE deze week heeft gedaan. Dat was voornamelijk het stoeien met een onwillige laptop, die andere ideeën had dan Ko. Maar gisteren deed de laptop ineens wat Ko wilde, dus toch een overwinning geboekt. Ook heeft Ko nog een oude iPad2, die hij ooit had gekregen, gereed gemaakt voor de hobby. Richard herkende dat stoeien wel, maar dat heeft hij vaker bij vrouwen dan met laptops.. Volgens Gert-Jan klopt dat wel en is er een overeenkomst, want een laptop is vrouwelijk. In het Duits is het Die Rechner volgens hem, maar goed niet gehinderd door enige kennis van zaken gaan we maar snel door met iets waar de mannen wel verstand van hebben.

Dus wijdt Gert-Jan uit over het nieuwe experiment waar zij beiden mee aan de slag zijn gegaan. En dat is dit geval betreft dat een clubkanaal op Echolink, dus deze is actief onder de roepletters PI4UTR. Het idee is om daar de audio van 145.325 MHz aan te koppelen. Daarmee is de ronde in de toekomst ook te beluisteren door de deelnemers zonder antenne en de mogelijkheid tot inmelden uiteraard. Richard wilde de eer aan Gert-Jan doen toekomen, maar die was van mening dat ze er allebei al de nodige tijd in hadden gestoken. Wordt vervolgd..

Op naar Bilthoven, daar stond de vriend van de show, Frank/PA7F, al te trappelen en had ons in de inmeldronde al verwelkomt met ‘He gozers’.. Gelukkig zijn de operators inmiddels zo getraind dat we de meesten wel aan de stem herkennen. Frank had niet heel veel gedaan aan de hobby.. Hij wilde wel, maar het ging niet. Zoals bekend zou hij wat gaan knutselen aan de antennetuner van de Inverted L, maar het zijn echt klusjes voor in het daglicht. Zelfs met 6 schijnwerpers op je werk is het gewoon niet te doen, dus hij doet zo nu en dan iets, maar rond de klok van half 3 in de middag houdt het voor hem echt weer op, maar het vordert..

De operators waren nog wel benieuwd of Frank al het hout had gehakt. Het bleek dat Frank ouwe wijven hout had besteld, dat was dus gekloofd en gehakt afgeleverd. Dus dat hoefde alleen maar opgestapeld onder een afdakje, maar het was weer veel te veel. Dus in de garage ligt ook nog, maar de komende kerstdagen wordt het gezellig met zijn zonen en z’n moeder, dus er wordt wel wat van de voorraad weggestookt. Verder vroeg Frank zich af of we al gemerkt hadden dat gisteren de kortste dag van het jaar was.  Dus het wordt weer voorjaar. Het was deze dag ook lekker weer en de vogels hebben het ook al ontdekt, want volgens Frank fluiten ze weer alsof het een lieve lust is.

Dat gaat dus de goede kant op. Wij gaan even een andere kant op, richting het westen, want daar zit Jan/PA1JM. En om in de kerstsfeer te blijven moet u weten dat alle wijzen uit het oosten komen, maar daar niet zijn gebleven. Dus luisteren wij naar de wijze woorden van Jan. Die wil zijn complimenten geven voor het wekelijkse verslag van de ronde dat hij altijd met veel plezier leest. Richard voor het notuleren en Gert-Jan voor het uitlokken van de gesprekken. De complimenten worden uiteraard in dank aanvaard.

Vorige week was Hans/PD9HK niet heel sterk qua signaal. Deze week was dat weer zoals we gewend waren. Hans is deze week vooral met FT8 bezig geweest op 40 en 2 meter. Nu vindt Hans de 2 meter een beetje tegenvallen, want daar zaten maar een paar stations. Maar in ieder geval heeft hij daar ook met Richard een verbinding kunnen maken. Op 40 meter gaat het beter. Inmiddels heeft hij alweer 3 landen op zijn lijstje erbij kunnen schrijven, zijn er nog niet veel, maar zo langzaam aan wordt het vanzelf een hele lijst. Wat Hans nog wel erg leuk vond is de bijzondere roepletters die hij tegenkomt. Zo trof hij de DL100BKW, dat is ook een leuke voor de puntenverzamelaars, want daar kun je ook weer een award mee verdienen.

Verder zag Hans op de website dat er een QSL-kaart op hem wacht.. Hij is benieuwd van wie of wat die komt. Maar dat blijft nog wel even de vraag, want vooralsnog hoopt de QSL-manager om op 2 februari 2021 open kaart te spelen in het clubhuis. Maar dat zal tegen die tijd nog wel een keer uitgebreid vermeld worden in nieuwsbrief en op de website. Van Hans gaan wij een paar bloemkolenwijken verderop en komen wij bij Nico/PA3Y.

Nico was wat later.. Hij heeft lekker twee weken vakantie, dus het avondmaal was ook wat opgeschoven. Op hobbygebied had Nico niet heel veel meer gedaan dan het testen van de MicroHam USB Interface III. Zoals we vorige week al begrepen werkte de CAT-verbinding met z’n FT-857D wel met het geleende kabelde van Richard, maar met zijn interface dus niet. Nico krijgt nog steeds errors bij het klonen op de PC. Alles wordt herkend, maar het werkt niet. Binnenkort geeft Nico het MicroHAM doosje even aan Richard, dan kan die het eens proberen op zijn FT-897D. En hopelijk ontdekken ze dan waar het probleem zit.

Daar zit geen haast bij, de kanalen zitten in zijn setje, dus daarmee is hij al gered. Maar het is natuurlijk leuker om werkend spul te hebben. Ook had Nico nog wat CW zitten oefenen en heeft hij zijn QRZ.com gekoppeld aan LoTW via XML-feed. De komende week gaat Nico z’n administratie maar eens opruimen, want dat zijn zo van die dingen die een keer moeten gebeuren.

Aan de andere kant van het water, zoals Richard altijd zegt ‘een brug te ver’, zit Wim/PA3DJS weer klaar. De operators waren nog benieuwd waar hij vorige week zo plots naar toe moest. Wim kon melden dat er even een handje hulp gewenst door zijn vader en die kon hij niet laten wachten. Terecht. Hoe is het met de tuner? Wim had gehoopt meer te doen, maar uiteindelijk heeft hij wel zo’n beetje gedaan wat mogelijk was.

Het houten kassie is gemaakt en de printjes zitten er in. De eigenlijke tuner, het deel met het motortje erin had hij al werkend. Maar nu heeft hij alles geassembleerd en alle spoelen en ander zooi zit er weer op. Afgelopen zondag heeft hij de hele bende aan elkaar geknoopt voor een test. Dus de electronica die in het kassie zit met de drukknoppen voor up en down, stukkie draad ertussen en hup aan de tuner vast. En wat denk je .. het werkt! Wim kan up en down tunen. En je hoort dat het piekt als je er bijvoorbeeld een AOR AR-8200 portable receivertje aan hangt. Tot nu toe lijkt de storing van de electronica en het motortje erg mee te vallen, dus daar is Wim ook heel blij mee.

Als het allemaal zo goed gaat, waarom had Wim dan gehoopt meer te doen? Nou dat is eenvoudig. Wim had gehoopt een plexiglas kap te kunnen maken voor het houten kassie. Nu in de corona tijd is plexiglas wat lastig verkrijgbaar of tegen de hoofdprijs, dus voorlopig doet Wim maar een plastic zak over z’n bouwsel.

Jos/PA3ANF kwam nog even terug op het verslag van vorige week. De krantenknipsels die Jos had aangeleverd waren toch nog wel goed te lezen, ondanks dat ze toch wel erg vergeeld zijn. Jos memoreerde aan de tijd dat hij zelf in de redactie zat van het Gagelnieuws, evenals Olbert/PA3FMK, dat een van de mannen is die naar Spitsbergen afgereisd is destijds. Verder is de 15 meter redelijk vaak open richting Noord en Zuid Amerika. Met FT8 komen ze met bosjes tegelijk binnenvallen, met phone is dat geen mogelijk, want dan moeten ze bij Jos toch wel echt boven de S9 uitkomen vanwege de EMC-ruis in zijn omgeving.

Over naar het kortegolf nieuws.. Of wordt het toch het middengolf journaal. Reni/PA3BOE weet van beiden gelukkig. Op 20 meter zijn er hier en daar openingen met VK (Australië) en YB (Indonesië) op verschillende tijden. Ook 15 meter doet het zo af en toe heel goed, kwestie van in de gaten houden. Overigens spreekt Reni hier over phone-gebruik in tegenstelling tot Jos die zijn bevindingen op basis van FT8 baseerde. Verder heeft hij nog steeds niet de conjunctie van Jupiter en Saturnus kunnen zien vanwege de bewolking. Reni had wel een sterrenkijker klaar liggen voor het geval de hemel zou openbreken, maar helaas niet gelukt. Dus heeft hij maar op de website van NASA gekeken waar het wel te zien was.

Qua middengolf nieuws was er niet heel veel te melden. De zenders Antenne Domstad op 1179 KHz en Radio Paradijs 1467 KHz zijn goed waar te nemen in Utrecht. De zender van Radio Monique op 918 KHz is nog niet heel sterk hier in de regio, maar met een loop-antenne is het wel te doen. Het signaal is een fractie beter geworden en modulatie is ook iets verbeterd. Het hangt er een beetje vanaf waar je zit en natuurlijk speelt ook de propagatie mee. De officiële opening van deze zender was afgelopen woensdag door Bart Steenman, een bekende van Reni die hij tegenkwam op zijn reis naar Zuid Afrika in 2019. Mocht je de zenders niet via de middengolf kunnen ontvangen, dan zijn ze allemaal ook in HiFi-stereo via hun websites te ontvangen.

Schakelen wij de ontvanger over op kanaal Woerden, want Thom/PA9T had tussen de doorgangen door zichzelf bekend gemaakt met zijn roepletters. Thom had eerst nog even een flashback naar de ronde van 24 november alwaar hij ook inbrak als een 11-meterboer en daarop een reprimande kreeg van Paul/PE2LZ. Hij heeft er van geleerd, deze keer deed hij het heel netjes. Thom had in eerste instantie geen kans om naar zijn setje te gaan, want XYL Sanne vond het gezelliger als hij op de bank bleef zitten.

Maar gelukkig kreeg ze een eindeloos lang durend telefoongesprek, waardoor Thom dacht: “Ik peer ‘m..” en hij is naar boven is gevlucht om te horen wat zijn radiovrienden allemaal te melden hebben. Dat willen wij natuurlijk ook van Thom weten en dat was nogal wat. Hij heeft een kerstcadeautje binnen.. Een nieuwe VNA (Vector Network Analyzer) waarmee metingen kunnen worden verricht van 9 KHz tot 4,4 GHz. Daarbij heeft hij een hele stapel verloopjes gescoord van SMA naar N en naar PL en terug. Dus Thom is helemaal in zijn nopjes.

Ook vorderen de experimenten met de digitale amateurtelevisie. Inmiddels heeft Thom de LimeSDR ontvangen en de nodige software is allemaal gedownload, dus binnenkort kan hij een beetje ATV gaan maken in de shack. Dan moet hij nog een pre-amplifier en een amplifier bouwen en als essentieel deel van een zendinstallatie zal hij ook antennes moeten bouwen. Als dat klaar is kan hij echt de lucht in. Tot die tijd is hij nog bezig met het bouwen van een nieuwe antenne voor 2 en 70. Nu de nieuwe VNA binnen is komen de projecten weer van de plank bij hem. Wat dat betreft vind Thom de lockdown prima, hij heeft genoeg om zich te vermaken.

Vanuit Hilversum had Anne/PB1A niet veel te liegen, maar wilde iedereen even fijne feestdagen wensen en gaf de raad aan iedereen om uit de buurt te blijven van dat griepvirus. Marco meldde zich in voor de presentielijst, dus die kreeg even de microfoon.. Zo zijn we dan ook wel weer. We waren toch wel benieuwd of zijn broer Ben op het vinkentouw zit. Marco was net binnen, maar zou dat wel even gaan verifiëren. Later bleek dat Ben lekker zit mee te luisteren. Voor de verandering slingeren we de microfoon door naar Remko/PD0Z die mobiel QRV was in het centrum van De Meern met een prima signaal (S-8). Niet dat hij veel te melden had, maar er was nog even onduidelijkheid of Remko al eerder was gelogd, maar dat bleek wel het geval op 19 mei, toen ook mobiel.

In Baarn was het ook donker.. Hetzelfde als in Utrecht, maar dat is logisch. Ronald/PD2FD die daar gehuisvest is, is weer begonnen met zwaaien met beampjes. Bij de operators was het niet meteen duidelijk wat het inhield, maar Ronald bedoelt dat hij met de beam uitricht naar het station waar hij mee spreekt. Hij gebruikt dat vaak op vrijdagavond in de ronde van Charlie Quebec op 144.385 MHz USB. Dan zit de rondeleider in Rotterdam en het is wel zo leuk dat het station waar je mee werkt je ook een beetje kan ontvangen. Nog terug komend op de rondes, die op 2 meter is om half 11. Daarvoor is er een ronde om half 10 via 70cm op 432.200 MHz USB.

In het zwaairondje werd natuurlijk door iedereen aan iedereen fijne kerst toegewenst. Frank/PE2A benadrukte nog even dat de langste en de kortste dag allebei gewoon 24 uur duren en dat is nooit anders geweest en zal ook nooit anders worden. Ko/PD0ZEE had zich via de Whatsapp al even afgemeld, maar toch zwaaiden we nog even, want hij luistert beneden mee via de scanner.  Thom/PA9T wilde Wim/PA3DJS nog even plagen met het feit dat hij z’n hele shack nu op een GPS disciplined oscillator heeft draaien. Had ie ook nog even als kerstcadeau laten bezorgen.

Remko/PD0Z was na de boodschappen naar boven gerend en kwam nog even retour. Dat was wel even schrikken, want van een S8 naar metertje hoek hadden de operators niet direct verwacht. Maar goed dat de set een digitale meter heeft, anders lag het naaldje nu krom en was het glaasje eruit geblazen. Gert-Jan maakte nog melding van het SSTV-event wat jaarlijks op de kerstdagen plaatsvind. Dan worden via 144.500 MHz en via 144.8875 MHz (PI3DFT) de mooiste plaatjes de ether in geschoten, onder andere door PI4UTR. Uiteraard kan iedere amateur een plaatje de lucht inschieten met bijvoorbeeld het programma MMSSTV. Dus doe vooral mee.

Richard had nog de tip om even over de FM-band te draaien, want rond de kerstdagen is er altijd genoeg te beleven in de ether. Vergeet naast de 3 meter ook de 3,5 meter niet.. En ze zitten niet alleen in het oosten des lands, maar overal staan de clandestiene zenders weer te draaien. Vaak met hoge vermogens met masten waar een geregistreerd radioamateur blij van zou worden. In december 2004 was daar nog in Twente de zender Koning Keizer Admiraal (KKA) die met 10kW uitzond en de 8 gestekte dipolen hingen boven in een 100 meter hoge mast. Maar goed, leuk voor de luisteramateurs..

Als je alles denkt gehad te hebben rolt Frans/PB0AKY binnen. Gelukkig had hij een goede reden om verlaat te zijn. Hij moest met zijn zoon de wedstrijd van FC Utrecht bekijken op TV. Waarschijnlijk hebben ze gewonnen, anders had hij vast niet zo opgewekt geklonken HI. Naast de beste wensen voor iedereen had Frans niet zo veel te melden. En toen werden wij verrast met de de oproep van Olbert/PA3FMK. Hij vond het grappig dat vorige week zijn QSL-kaart in het verslag was te zien en er aandacht werd besteed aan de DXpeditie naar Spitsbergen.

Vorige week ontstond de vraag of de mannen die destijds op pad waren nog radioactief zijn, maar nu weten we in ieder geval al van één persoon het antwoord. Gelukkig kon Olbert ons melden dat ook Leon/PAoAKB nog altijd de hobby bedrijft. Ook de toenmalige voorzitter Wim/PA2GRC is natuurlijk ook nog altijd van de partij, maar is niet mee geweest. Hij heeft vanuit Utrecht de begeleiding gedaan. Met z’n drieën hebben ze regelmatig contact. Afgelopen zomer zijn ze zelfs nog een dagje naar Amsterdam geweest om het schip te bezoeken wat destijds de mannen naar Spitsbergen heeft gevaren.

Olbert gaf aan dat er nog veel documentatie beschikbaar is van die tijd. Hij bood dan ook aan om een keer een lezing te houden voor geïnteresseerden als dat weer mogelijk is. Uiteraard is dat een zeer welkom aanbod. Gezien de ronde van vorige week heeft dat bij vele leden een herinnering achter gelaten en het zou mooi zijn om dat ook met andere leden te kunnen delen. Of zoals Olbert zelf zei: “De leden die dat niet meegemaakt hebben of zelfs nog niet geboren waren”. Zodra het weer kan wordt er contact gelegd met Olbert door de secretaris.

Na dat Martin/PA9MB nog even binnenstormde om te zwaaien werd de ronde omstreeks kwart over negen afgesloten. Uiteraard onder dankzegging, maar bovenal met de beste wensen van de operators. Let op! Volgende week zijn we er gewoon weer, 29 december om 20.00 uur, same time, same QRG. En pas dan wensen we iedereen een goede jaarwisseling toe. Voor degenen die er volgende week niet bij kunnen zijn, kom met een goed excuus, want je kan en mag toch nergens heen HI. Als je zo’n excuus hebt, dan alvast een goed uiteinde en een nog beter begin toegewenst.

Anders graag tot volgende week. Blijf gezond en eet je de komende dagen rond.  73 PI4UTR

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 22 december 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PD3DRM, PE2A, PD0ZEE, PA7F, PA1JM, PD9HK, PA3Y, PA3DJS, PA3ANF, PA3BOE, PA9T, PB1A, PD1MB, PD0Z/m,  PD0WMR, PD2FD, PB0AKY, PA3FMK, PA9MB

Aangemelde luisteraars:

Ben PD9436