Verslag van de Utrechtse Radioronde op 29 december 2020

De laatste Utrechtse Radio Ronde van het jaar 2020. Daar is dit verslag aan gewijd. Het jaar 2020 waarin deze ronde ook is ontstaan. Wie had dat ooit kunnen en durven denken toen we vorig jaar rond deze tijd gezellig aan de bar stonden te kletsen. We zitten verplicht thuis en de bar in het clubhuis is al 42 weken gesloten. Het jaar waar alle activiteiten anders werden of gewoon niet doorgingen. Het jaar waar in we als afdeling nog grootse plannen hadden, zoals het activeren van een special call ter ere van de 75e Vuelta, de ronde van Spanje, die zou starten in de domstad.

Gelukkig hebben de de PACC nog gezellig met z’n allen kunnen doen, maar de rest van het jaar kon maar met twee of hooguit drie personen aan contesten worden deelgenomen. Ook was er sinds jaren geen jaarlijkse verkoping, dus de zolders staan waarschijnlijk nog vol. Helaas ging de altijd gezellige zomerse BBQ ook de mist in. En last but not least.. de condities waren over het algemeen ruk. Wat voor iedereen natuurlijk het belangrijkste is, is dat er voor zover bekend onder de leden geen gevallen van COVID_19 zijn.

Normaal hoorden we als veelal als eerste in de ronde René/PA0AA. Maar omdat we hem al even niet gehoord hadden is er door Richard contact gezocht of alles goed was. Normaal meldt René het  even als hij er niet is, maar gelukkig liet hij weten dat met hem alles prima is en dat hij voorlopig even niet aanwezig is in de ronde vanwege andere belangen. Voor wat betreft het verslag nog een kleine tip.. Er kwam afgelopen week een mail binnen van een amateur die voor een vriend wilde vragen of de plaatjes wat groter konden. De tip van de redactie is; Klik eens op foto’s, dan worden ze groter.. Ook is het wellicht niet iedereen opgevallen, maar er zitten ‘linkjes’ verwerkt in de tekst die leiden naar plekken met meer informatie over het onderwerp.

Voor we aan de 42e ronde beginnen kijken we nog even vlug samen terug op de afgelopen week. Een week waarin natuurlijk de kerstdagen centraal stonden. Maar anders dan anders, maar bij de meeste toch redelijk hetzelfde en mocht deze of gene dan ook de nodige kilo’s welkom heten. Ook was er veel radioactiviteit in de ether te bespeuren.

Zo was het natuurlijk nog altijd de maand van de YOTA. Dus er werd nog flink geschraapt om punten te behalen voor een award. Tijdens de kerstdagen waren de PI4UTR-operators Richard/PD3RFR en Gert-Jan/PD0GJK tussen de maaltijden en het thuis gezellig zijn druk met SSTV. Op 2 meter werd de ene na de andere plaat de ether geknald. Het was met de leden van onze afdeling maar ook elders in den lande was het een leuk spektakel om de mooiste platen op het scherm te toveren.

Op maandag de 28e was de shack ‘verhuurd’ aan de operators van PI75VERON. Op die dag hebben Joop/PG4I en Roel/PA2RG ruim 800 verbindingen in CW gemaakt op alle beschikbare HF banden. Uiteraard waren ook hier de leden van A08 weer goed vertegenwoordigd. Speciaal voor de sleutelende D-amateurs was er een sked op 7.051 MHz zodat zij de 40 meter ook op hun lijstje konden zetten en kans maken op de awards. Onderstaand een paar sfeerplaatjes met meegebrachte de Elecraft K3S met de P3 panadapter.

Door met de ronde van deze week, zoals gezegd de laatste van het jaar.. Waar we Ab/PA5ABW aan de proefopstelling met Echolink hadden hangen, wat in beginsel wel redelijk leek te werken. De mannen in de shack hadden deze week lekker riekende en vooral pittige Chorizo worst als afsluiting van het oude jaar. Bij het inlaten in de ronde bleek Ab niet te horen, terwijl de operators nog dachten dat hij met een portofoon zou uitkomen. Dan toch maar naar de volgende op de lijst en dat is Wim/PA3DJS.

Die kon vertellen dat hij Ab wel degelijk hoorde terwijl wij onze uitzending hadden. We zaten door elkaar heen, waarbij Ab op de voorgrond duidelijk zijn verhaal vertelde over de oorzaak van de storing bij hem thuis. Dat ligt aan de nieuwe koelkast. Blijkbaar werkte Ab via Echolink en kwam de audio via de transceiver naar buiten. Zoals gezegd, dat systeem is nog in testfase en gaat nog even op de werkbank. Overigens is het wel gewoon mogelijk om QSO te voeren via Echolink, maar in combinatie met de ronde behoeft het nog enige fine-tuning.

Wim meldde dat hij nog wat extra foto’s van zijn antennetuner had gestuurd naar Ab. Tja, die doet daar tegenwoordig niet veel meer mee, dus das niet goed. Wim stuurt ze nog een keer, maar dan naar Richard. En dat lukte, zie hieronder. Ook was Wim nog even benieuwd of de vorige foto’s waren aangekomen, maar dat had hij kunnen checken in het vorige verslag HI. De reden van de foto’s was dat de 80-meter remote-tuner van Wim operationeel is. Sinds eerste kerstdag heeft hij zijn eerste QSO’s gemaakt. Verder had Wim niet veel meer gedaan dan appelflappen en oliebollen eten.

In Woerden is Jan/PA1JM de trotse bezitter geworden van een Becker AR 2009/25 vliegtuigset met een 19 inch kast eromheen en een hele mooie Pye PTC-4001 “tulp”-microfoon erbij. De originele set is natuurlijk wat ouder en er is op internet niet veel over te vinden. Jan weet nog niet wat ie er mee moet, maar luisteren kan altijd. Dus hij was op zoek gegaan naar frequenties en flats komt die website van RFR op z’n scherm met hele lijsten frequenties. De frequenties zijn volgens Richard niet helemaal up-to-date, maar de meeste doen het nog wel. Zelf gebruikt Richard ook een aantal frequenties voor zijn website Radar Maarssen, waar op de achtergrond het geluid van de scanner te horen is.

Blij was Nico/PA3Y dat hij de laatste ronde van het jaar kon meemaken. Hij heeft de meeste wel ‘bijgewoond’ en maar een paar keer verstek moeten laten gaan. Op radiogebied was het hoogtepunt van de week voor Nico het werken van de PI75VERON. Hij heeft verbindingen op HF via 7 banden met de 3-bands antenne, wat hem een gouden award heeft opgeleverd. Daarnaast heeft hij op VHF/UHF een zilveren award binnen gehaald, hoger ging niet door gebrek aan de juiste antenne’s. Nico gaat zich nu weer een beetje concentreren op CW, want hij gebruikt het te weinig waardoor zelfs de sleutel blijft plakken. Of zou dat door te veel prik komen? Verder is Nico begonnen aan het opruimen van zijn shack, wat ook een bende schijnt te zijn. Maar goed dat hij nog even vakantie heeft.

Nico’s bijna-buurman was heel druk geweest, maar niet met de zendhobby. Hans/PD9HK was namelijk heel druk geweest met zijn kat die ernstig ziek was. Die moest opgenomen worden en op de intensive care. Maar gelukkig gaat het alweer wat beter en is het beestje thuis al heeft het nog wel wat zorg nodig. Hans hoopt dat zijn signaal wat beter is dan vorige week, want hij is even bij Marcus langs geweest met zijn Icom IC-7100. Die heeft het apparaat even geprobeerd, maar kon niets bijzonders vinden. Dus waarschijnlijk is het toch interferentie. Er is nog even een QSO tussen de beide heren gevoerd en ook dat ging prima.

Op zich kwam Hans wel goed door op de set in de Utrechtse shack, maar het signaal schommelde heel erg tussen de S9 en S9+10dB en er was ruis en een fluttertje te horen. Als je de signalen vergelijkt met Ko en Nico uit diezelfde hoek, is dat redelijk zwak. Gert-Jan vroeg zich af wat de SWR-meter bij Hans aangeeft. Hans gaf kijkend op z’n Daiwa meter aan dat dat er keurig uitziet. Hans heeft van Marcus een handje vol ferrietkralen mee gekregen, dus daar gaat hij binnenkort wel eens mee aan de slag.

Het heerst een beetje, maar ook Frank/PE5W had niet veel gedaan doordat de kerstdagen een gat in de week hebben geslagen. Maar omdat hij vrij is heeft hij toch lekker kunnen stoeien met PSK. Dat heeft hij nu via HamRadioDeluxe aan de praat gekregen en gaat hij nog wat vaker gebruiken. Verder lekker met FT4 en FT8 in de weer geweest. Op 20 meter had hij best nog wel laat op de avond via 20 meter een verbinding met Brazilië. Dat verwacht je dan niet, maar het gebeurt wel. En een paar uurtjes voor de ronde was het in één keer raak.. Toen had hij verbinding met Richard via FT4 via 20 meter. Dat was toch wel een beetje het hoogtepunt voor Frank HI.

Aan de andere kant van de stad had Koos/PE4KH afgelopen maandag via de paddles op 10 en 20 meter met PI75VERON gesleuteld. En daarmee hielden de spannende verhalen van Koos op het gebied van radioverbindingen op. Wel heeft hij nog altijd het projectje APRS-iGate draaien en dat begint nu eindelijk wat vorm te krijgen op de dekkingskaart. Dat komt doordat het systeem de afgelopen tijd rustig pakketjes heeft kunnen verzamelen.

Koos had even een screenshotje (links) doorgestuurd om de dekking te laten zien en die is inderdaad aanzienlijk gegroeid. Vrijwel gelijk aan die van Richard op het middelste plaatje. Kijk je rechts, dan zie je links niets, maar in dit geval zie je een plaatje van beide stations en de overlapping die wat donkerder van kleur is. Erg leuk projectje met minimale middelen te realiseren. Koos heeft zoals bekend het bouwpakketje van PI4RAZ in gebruik en Richard draait met een Raspberry en een RTL-SDR stick.

Over andere pakketjes gesproken; Koos heeft vanuit het DQB een brievenbuspakje gekregen met de kaarten van december. Dat aantal viel een beetje tegen, dus Koos verwacht dan ook dat de heren weer even flink aan de bak gaan. Inmiddels is ook de website weer bijgewerkt, dus het wachten is op de eerstvolgende uitdeelronde. Dat zal, als het kan en mag, waarschijnlijk in februari zijn, maar meer details volgen te zijner tijd.

Door naar de koning van de SSTV in Enspijk.. Maarten/PG1N had er lucht van gekregen dat er tijdens de kerstdagen weer kabaal zou worden gemaakt met SSTV. Hij had daarom zijn Kenwood TR-9130 uit de mottenballen gehaald. Daar had hij ooit een touwtje voor geknutseld van de microfoon naar de computer. Helaas was dat niet helemaal meer in orde, dus dat moest even opnieuw gesoldeerd worden voor hij eindelijk kon zenden. Zo gezegd, zo gedaan. Hij heeft lekker met RFR, UTR en wat Brabanders plaatjes uitgewisseld.

Inmiddels hebben ze bij de DARES Gelderland-Zuid een aantal bouwpakketjes van een DRA-30 interface geregeld en Maarten heeft een kant-en-klare in zijn handen gekregen. Dus daar is Maarten ook druk mee, maar inmiddels heeft hij het zover dat het WinLink draait, maar dan kun je er verder weinig mee. Dus als er nog mensen zijn die alternatieven hebben voor wat hij met die interface kan doen, dan hoort hij dat graag. Feitelijk gezien is het een gewone geluidskaartinterface, dus alles wat je aan digitale modes met een geluidskaart doen zou moeten kunnen werken.

Dat is duidelijk. FT8 kan ook, het enige probleem wat Maarten dan heeft is dat hij handmatig de PTT moet schakelen. Dat heeft hij op 3e kerstdag geprobeerd. Het werkt wel, maar is niet ideaal. Via 2 meter heeft al één QSO met Jan/PA1JM gemaakt op die manier, maar de vraag is of dat wel helemaal goed is gegaan. Wel kon Maarten op de kaart zien dat hij tot Noord-Frankrijk te horen was, dus daar is hij dik tevreden mee. In de nabije toekomst wil Maarten ook SSTV gaan uitproberen.

Ook Frank/PA7F zat weer klaar voor de radio met een vers kopje koffie. Het wekelijkse uitje maar dan thuis. Kerst was gezellig en vandaag is hij maar weer eens aan de slag gegaan. Frank heeft de tuner van zijn 60 meter antenne teruggezet in de kast achter in de tuin. Doordat hij een eind gevoede antenne heeft is het moeilijk om mantelstromen van de kabel af te houden. Het mantelstroomfilter wat hij er tussen had zitten was op zich prima, maar dat heeft hij nu in capaciteit verdubbeld.

Dat heeft hij gedaan met 10 stuks RK4 van de Duitse vrinden, dat zijn van die donut-ringkernen. Op de middelste foto hieronder zie je ze verticaal per 5 stuks opgestapeld. Nu nog proberen hoe dat bevalt. Met zenden zou er minder terugwerking zijn, al had Frank daar al weinig last van. Maar ook de ontvangst zou beter moeten worden omdat de kabelmantel schoon blijft.

Verder heeft Frank nog wat nieuw knutselspul besteld. De QCX-mini, dat is een 5 Watt CW transceiver in formaat van een sigarettenpakje. Aannemende dat de SMD er al op zit, heeft Frank deze besteld voor 30 meter. Volgens Frank kun je daar een ‘apengeil’ kastje voor krijgen, wat het dan ook echt af maakt. Meestal wordt een zelfbouw project in een standaard kastje gebouwd en dat ziet er dan niet uit, maar daar heb je hier dus geen last van.

Als klap op de vuurpijl heeft hij voor zijn Hardrock-50 amplifier een antennetuner bouwpakketje besteld. Voor liefhebbers van QRP-zendertjes, je kan deze eindtrap insturen met bijvoorbeeld 1 watt en dan gooit ie er zo een watt of 50 tot 60 uit.  Uiteindelijk moet het tunertje in de bestaande behuizing gemonteerd worden. Leuk detail is dat de eindtrap dan ook gebruik kan worden op de 60 meter, en dan dus echt van 6 tot 160 meter loopt.

Tot slot had Frank nog een interessante opmerking over de rimpel op het signaal van Hans/PD9HK. Hij denkt dat het wellicht een tropo-achtige rimpel is die er al sinds maart op zit. Of misschien een reflectie van een gebouw of een viaduct of iets dergelijks. Dus volgens Frank is het niet van de laatste tijd en hij dacht dat het al was voor Hans de 7100 had. De operators verbeteren dat even, want Hans had altijd al de 7100, maar heeft sinds kort de 705. Maar aan het signaal te zien werkte hij met de 7100. Dennoch, we zullen het wel van Hans horen als hij met ferriet heeft gespeeld.

Door naar Dirk/PD3DRM die we eerder deze ronde evenals Ab van de Echolink hadden gekickt. Maar gelukkig was hij er nog via de ether. Dirk had HamRadioDeluxe gedownload en per ongeluk de code naar het mailadres van de secretaris laten sturen. Richard had dat inderdaad ontvangen en was al op zoek naar de aanvrager. Normaal kunnen alleen bestuursleden in die mailbox, maar daar zat de dader niet tussen. Maar bij deze opgelost.

Ook Ko/PD0ZEE heeft de kerst gelukkig gehaald en daar zijn we heel blij om. Hij heeft het wel erg druk gehad vanwege veel visite en daarom heeft hij weinig aan de radiohobby kunnen doen. Ko verontschuldigde zich nog voor het late inmelden, maar dat kwam omdat hij in slaap gevallen in zijn luie stoel. Geen probleem natuurlijk, we vinden het al fijn als Ko er even is. En dan nog, hij kwam binnen in het 2e inmeldrondje, dus ruim voor het einde.

Richard had nog wel een idee om het voor Ko misschien makkelijker te maken gestaafd met een voorbeeld uit het verleden. In die jaren had Richard namelijk een 27MC bakkie aan het hoofdeind van zijn bed staan. Daarmee kon hij nachtenlang kletsen met z’n maatjes terwijl hij ondertussen lekker onder de wol lag. Tegenwoordig heeft hij dat niet meer, want er was wat weerstand in huis. Maar in geval van Ko hoeft die niet helemaal naar zolder te lopen en op een vervelende stoel z’n beurt af te wachten. Nou ja, we kunnen ons voorstellen dat de XYL van Ko daar niet echt om zit te springen dat er een 2-meter setje in bed komt.

Van Ko naar Remko.. Van PD0ZEE naar PD0Z .. Grappig, de ene heeft een kortere naam en de andere een kortere call. Remko was al even mobiel QRV in de ronde, maar kwam er niet tussen en het was vrij druk. Zoals elke dinsdagavond na 1900 uur doet hij even de weekboodschappen, want dan is het lekker rustig en ben je er zo doorheen. Inmiddels was hij weer thuis en doet hij dus nog maar even een poging en met succes. Qua hobby weinig te melden, qua kerst goed en veel gegeten.. Aanvullend wat rustiger aangedaan en wat meer gewandeld.

Martin/PA9MB was eerder niet te bereiken, maar nu was hij er toch weer wel. Hij heeft een heerlijke kerst gehad met genoeg eten in huis. Dus 4e, 5e en 6e kerstdag had hij ook nog genoeg te eten. Martin is verder lekker op HF bezig geweest en heeft leuke verbindingen gemaakt. Vanmiddag hoorde hij nog Nieuw Zeeland op 20 meter, daar kwam een hele pile-up. Dus Martin bleef maar wachten en wachten, toen ineens iemand de stekker van de 20 meter eruit trok. Tja, toen had ie niks..

Voor VHF heeft Martin een 6-elements Yagi in elkaar getoverd, niet als kerstboom, maar om mee te zenden. Die gaat hij aan de oostelijke kant van de flat zetten, dus dat gaat dan als de brandweer. Dan houdt ie daar een 3-elements over en die zet ie dan misschien wel op noord en dan nog een andere op zuid, dan kan hij schakelen en heeft hij ook geen rotor nodig. Over MB gesproken, er is er nog ééntje.. We luisteren naar Marco/PD1MB die net als de rest zich een slag in de rondte heeft gevreten en daarna flink uitbuiken.. Op gebied van radio heeft hij wat verbindingen op 20 meter gemaakt en sinds gisteren heeft ook hij FT8 in de lucht gekregen. Dat was nog heel wat lees- en instelwerk, maar Marco is best wel trots op dat het gelukt is..

Op naar het ‘buitenbeentje’ van de ronde, operator Rob/PA1X. Hij is één van de rondeleiders van de afdeling A29 Nieuwegein. Daar kunt u zich ook inmelden, iedere woensdag om 20.30 lokale tijd op 145.425 MHz. Altijd gezellig en ook zeer informatief. Rob had niet veel bijzonders gedaan naast de kerst en werken. En daarbij is het gewoon wat koud in zijn shack, dus daar gaat hij ook niet graag zitten als hij een hele dag of nacht heeft gewerkt. Deze week mag hij ook weer 6 dagen aan de bak. Behalve dat heeft hij nog wel wat met de RaspberryPi geknutseld.

In het zwaairondje werd door iedereen aan iedereen het beste gewenst voor de komende jaarwisseling. Voor Ab kwam nog even de tip voor het oplossen van de storing. Zet de koelkast uit en drink het bier maar warm. Wim/PA3DJS had nog even naar Hans/PD9HK geluisterd en meende dat de storing echt uit zijn set komt. De amplitude varieert en niet de frequentie. Verder hoopt Wim dat we komend jaar geen last meer hebben van de C-beessies en Jan/PA1JM vult nog even aan dat hij wenst dat we de wattenstaafjes niet meer in de neus krijgen, maar gewoon gebruiken om onze oren uit te jeuken.

Hans/PD9HK deed nog even de oudjaarswensen namens HB3XVT in het Zwitserse dialect. Vanuit Enspijk kregen we nog wat wensen toegespeeld van de dames Jolanda/PD2JO en Iris/PD1RIS. Frank/PA7F blikte nog even terug op de start van de ronde in maart. Hij schafte toen een VHF-transceiver aan en vroeg zich af of dat wel een verantwoorde koop was. Hij was immers al heel lang niet actief op VHF en hoe lang zouden de mannen de ronde vol gaan houden? Maar Frank heeft geen spijt als hij terugkijkt. Als het ooit weer normaal wordt, gaan we de ronde nog missen.

Marco/PD1MB benadrukt nog even zijn belofte dat hij taart regelt bij de 50e editie van de Utrechtse Radio Ronde. Dat zou dan op 23 februari zijn.. Grote kans dat we dat gaan meemaken! Ook wil hij zijn broer Ben nog even aanmelden als luistervink. Op de valreep kwam Frank/PE2A nog binnenvallen, die de hele ronde vergeten was. Hij heeft nog de heugelijke mededeling dat hij met 24 gewerkte stations, 58 slots en een totaal van 106 punten eindelijk zijn platina award binnen heeft voor het YOTA-event. Uiteraard van harte gefeliciteerd!

Net als alle deelnemers in de ronde besluiten de operators van PI4UTR ook met de wens dat iedereen het jaar 2020 goed mag afsluiten en 2021 een beter jaar zal worden in goede gezondheid en het liefst met een beetje meer condities.

Volgende week weer zijn we er weer, dan is het dinsdag 5 januari 2021. De dag voordat de 3 koningen langstrekken en u uw kerstboom mag aftuigen.

73 PI4UTR

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 29 december 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA5ABW, PA3DJS, PA1JM, PA3Y, PD9HK, PE5W, PE4KH, PG1N, PA7F, PD3DRM, PA9MB, PD0ZEE, PD0Z, PD1MB, PA1X, PE2A

Aangemelde luisteraars:

Ben PD9436