Verslag van de 40e Utrechtse Radioronde op 15 december 2020

De omslagfoto en de titel van het verslag laten niets te raden over. Deze week is het de 40e keer dat de Utrechtse Radioronde op 2 meter in de lucht is, ter vervanging van onze reguliere clubavond. Er was helaas geen gebak, want een echt feest is het natuurlijk niet. Desalwelteplus is het een hele prestatie die de nodige inspanning van de betrokken bestuursleden vraagt. Even wat noemenswaardige zaken van de afgelopen 40 weken.

Gert-Jan/PD0GJK is operator vanaf de eerste ronde en is slechts eenmaal niet aanwezig geweest en dat was op z’n verjaardag. Richard/PD3RFR is ook present sinds de eerste ronde en heeft vanwege de zomervakantie drie edities overgeslagen. Speciale dank gaat uit naar Paul/PE2LZ die altijd klaar staat om bij te springen en wanneer mogelijk de 40, 80 of 10 meter ronde voor zijn rekening neemt. Daarnaast was er natuurlijk nog tweemaal een CW ronde op 80 meter verzorgd door Ab/PA5ABW. Maar alle inmelders zijn natuurlijk het belangrijkste, want zonder jullie geen ronde!

Door de aangescherpte maatregelen en slechte condities is er deze week helaas geen rondje op 40 meter. Voor de buitenstaander is het moeilijk te bevatten, maar de ronde op 2 meter vraagt de nodige energie van de mannen. En omdat we ons moeten beperken tot maximaal 2 personen in de shack is er dus ook geen 3e man die de 40 meter kan bedienen. Voor de agenda van de rondes heeft dat tot gevolg dat dit in ieder geval tot 19 januari van het nieuwe jaar zal voortduren. Dat betekent ook dat de QSL-kaartenronde op 5 januari geen doorgang heeft. QSL-manager Koos gaat nog even sparen en hopelijk heeft hij in februari wel de mogelijkheid om kaarten uit te delen en in ontvangst te nemen. Hier wordt begin volgend jaar nog uitgebreid over bericht via de nieuwsbrief en website.

 

Wat ook komt te vervallen is de jaarlijkse verkoping bij afdeling Centrum. Het evenement dat normaal gesproken eind december zijn uitvoering heeft en waar vele amateurs naar uitkijken. Maar het is ook het evenement waar velen van ons het hele jaar voor sparen, qua spullen en financiën. Naast dat dit voor de kopers en verkopers een domper is, is het natuurlijk ook een bron van inkomsten van onze afdeling die we mislopen. Donaties aan de club zijn altijd welkom, dan kunnen we ook na de corona-tijd de deuren weer echt opengooien.. Immers de huur en andere kosten zoals bijvoorbeeld verzekeringen gaan gewoon door.

Ook de nieuwjaarsborrel slaan we deze keer over, dat is jammer, want ook de baromzet is een dingetje wat we missen in de inkomsten. Paul maakt wel eens de opmerking dat je wekelijks gewoon je drankje van de kaart moet afstrepen. En dat meent hij ook serieus. Gelukkig zijn er toch al een paar kaarten verkocht in de afgelopen maanden. Het zijn ook die inkomsten van een kopje koffie, een blikje fris of een flesje bier die de afdeling op de been houden. Dus, bij deze.. mocht je kaart vol zijn, nieuwe kaarten zijn verkrijgbaar via de penningmeester. Proost, Santé en Cheers!

Laten we maar eens kijken wat er deze week viel te beleven in de Utrechtse Radio Ronde, waar alweer een aantal personen voor de opening gezellig QSO hadden op de huisfrequentie 145.325 MHz. Eén daarvan was Rob/PB0AOB uit Maartensdijk. Die hebben we al een tijdje niet mogen begroeten in de ronde, maar gelukkig gaat ook met Rob alles goed. Uiteraard van hem de felicitaties met de 40e uitzending. Eén van de dingen die we gelukkig nog kunnen doen in deze rare tijden is genieten van de radiohobby en dat doet Rob dan ook met veel plezier, vandaar dat hij op het vinkentouw zat. Met de beste wensen voor de komende feestdagen, verontschuldigt zich alvast omdat hij nog andere verplichtingen heeft en er snel vandoor gaat.

Gert-Jan meldt nog even dat we er de komende week ook gewoon zijn, vlak voor de kerstdagen, dat is 22 december. In de week daarna, op 29 december, zijn we er ook en zelf in het nieuwe jaar zijn we van plan om er op 5 januari de ronde te houden. Dat laatste rondje is nog even afhankelijk of de operators hun vingers nog hebben na de jaarwisseling. Maar Gert-Jan geeft aan dat hij geen vuurwerk afsteekt, dus hij is er sowieso. Nu kan er ook weinig misgaan met categorie 1 vuurwerk, dus Richard zal er ook wel zijn. Al snel komt de vergelijking van het toegestane vuurwerk met het vasthouden van een brandende lucifer. Je kan je zelf dus nog steeds behoorlijk pijnigen en verwonden als je niet oplet.

Gaan wij door naar die andere voortijdige ronde-aankondiger, Wim/PA3DJS met vast weer een mooi verhaal. Wim dacht dat er door de operators remote gewerkt werd, maar dat is niet waar. De operators zitten op ruim 2 meter afstand van elkaar. De microfoon staat in het midden en de PTT bedient Gert-Jan met een muisklik in het programma HamRadioDeluxe. Ook dragen de heren een mondkapje bij verplaatsing in het gebouw en ruikt het in de shack naar alcoholhoudende handgel. Veiligheid voor alles en voor elkaar.

In huize DJS was niet heel veel gebeurd op radiogebied. Wim was de afgelopen week een beetje ziek, zwak en misselijk. Dat misselijk viel nog wel mee, maar hij zat niet lekker in zijn vel. Dus Wim heeft zich laten testen op corona en binnen 3 uur wist hij dat hij dat in ieder geval niet had. Eigenlijk was hij vandaag weer wat op gang gekomen en had hij dan ook een kassie gemaakt van hout. Dat wordt het stuurkastje voor de postzegeltuinantenne van Wim. Voordat hij verder kon vertellen moest hij de uitzending onderbreken, want hij werd tot de orde geroepen. Waarschijnlijk werd hij aan zijn oren achter de set vandaan gesleurd waarbij hij met moeite zijn sloffen aan kon houden. Wim kon nog net melden dat hij de zwaaironde moet skippen.

Door naar het wekelijkse middengolfjournaal met Reni/PA3BOE. Hij meldt dat op 1179 KHz Antenne Domstad nu in de lucht is en de zender is ook op DAB+ te ontvangen. Reni wil het nog even laten horen, maar doordat hij op 2 meter zelf zijn zender aan heeft is er van het signaal op de middengolf niet veel te maken. De uitzendingen van Ruud Poeze op 1467 KHz draaien ook nog steeds onder de naam Radio Paradijs. Blijft nog ongebruikt de frequentie 828 KHz die ook beschikbaar is in Utrecht. Volgens Reni wordt er gebruik gemaakt van een triplexer om zo de 3 zenders op één antenne aan te kunnen sluiten en die staat op het Fort de Lunet in Utrecht.

Richard vulde nog even aan dat de zender van Antenne Domstad draaide en kort daarna weer was uitgevallen door een defecte voeding. Dat is inmiddels weer gerepareerd en alles draait weer. Ook is woensdag de officiële start van Radio Monique op de 918 KHz. Die zender staat al even aan in de locatie Velsen, maar de echte aftrap van de zender die 33 jaar lang stil was is op 16 december. Helaas is Monique niet goed in Utrecht te horen om dat het een gedeeld frequentie is en het bereik van de zender meer richting Noord-Holland en Friesland is. Hieronder foto’s vanaf Facebook met respectievelijk de mast op Fort de Lunet, de opgeblazen voeding van Antenne Domstad en de zendantenne van Radio Monique in Velsen.

     

Verder had Reni weinig verbindingen gemaakt op de korte golf. Ten eerste omdat er weinig condities zijn en ten tweede omdat hij veel weg is geweest. Dat kon nog en nu kan dat voorlopig niet meer. Daarmee verwachten we volgende week weer eens een kortegolf journaal met DX-nieuws van Reni.

Wie niet veel weg is geweest, maar al lang thuis werkt is Nico/PA3Y. Hij mag alleen met uitdrukkelijke toestemming van de directie naar kantoor. Er is veel geregeld door zijn werkgever, bijvoorbeeld geen reiskostenvergoeding meer, maar een thuiswerkvergoeding. En als je dat nodig hebt kun je een bureau, stoel, beeldschermen, toetsenbord enzovoorts van de baas krijgen. Het is voor Nico nog even buffelen qua werk, want na vrijdag is de beste man gewoon 2 weken vrij. Op gebied van de hobby heeft Nico het eindelijk voor elkaar dat hij de kanalen weer in zijn Yaesu FT-857D heeft zitten. Hij heeft ze er in gekregen met Chirp en dankzij een geleende CT-62 kabeltje van Richard.

Dat werkte in één keer, dus Nico is nu superblij. Alles staat er weer in, inclusief kanaal Utrecht en hij hoeft nu niet meer met de hand te programmeren. Wel moet Nico nu nog uitzoeken waarom de MicroHAM USB Interface III het niet doet. Misschien een stekker er niet goed is, of wat anders. Eventueel kan de MicroHAM natuurlijk ook getest worden. Richard heeft een 897D waar hij dezelfde interface tussen heeft zitten. Kwestie van even aansluiten en zien of hij het dan wel doet. Indien nodig weten de heren elkaar te vinden.

Verder heeft Nico wat geoefend met de sleutel, niet van de voordeur, maar met de seinsleutel natuurlijk. Dat is iets wat hij vaker zou moeten doen. Hij zit af en toe op 24 woorden per minuut te oefenen met woorden en zinnen. Geen QSO’s, want de ontvangst bij Nico is gewoon heel slecht. Op 40 meter is het knudde, maar er zitten plannetjes in de lucht. Wim/PA3DJS gaat Nico binnenkort helpen met metingen om te onderzoeken waar de dominante stoorbron zich bevindt.

Vlakbij Nico is Ko/PD0ZEE ook weer present. Hij heeft zich de afgelopen week ingelezen in antenne’s en aanverwante artikelen. Ook is hij nog weer even bezig geweest met FT8 en WSJT-X. Verder heeft hij afgelopen week de tijd genomen om lekker te chillen. Het lijkt er op dat de behandeling voor pijnbestrijding gaat werken dus Ko krijgt langzaam aan steeds meer energie. Dat is natuurlijk goed nieuws voor Ko.

Over inlezen had Richard ook nog wel een anekdote.. Hij heeft bij zijn nieuwe set ook een dik boek gekregen.. Gert-Jan was bang dat Richard het had gelezen, maar gelukkig was het anders. Richard had het boek vastgepakt en in de kast gelegd. Er zat overigens ook een mooie sticker bij en een wereldkaart. Die heeft Richard ook maar in de kast gelegd, mocht degene die nu in zijn shack hangt van de muur vallen. een beetje geel zit die kaart aan de muur ook.. Volgens Gert-Jan komt dat van het roken.. Niet dat de heren roken, maar er wil nog wel eens een weerstandje, condensator of torretje in rook opgaan. Zoals Johan/PA3GER altijd zegt de ‘Magische Rook’. Om nog maar niet te spreken van de soldeerdampen in de hobbyruimte van de mannen.

Aan de andere zijde van de rondweg in Maarssenbroek ten opzichte van Ko zit dan weer Hans/PD9HK. Daar was Sinterklaas niet langs geweest, want Hans moest zijn kado zelf ophalen en afrekenen bij Marcus. Hans heeft namelijk zich zelf een mAT-705 antennetuner kado gedaan, die aansluit op de ICOM IC- 705 waarvan hij ook de trotse bezitter is. Die tuner werkt hartstikke mooi, met veel geklik en geratel door alle relais die er in zitten. Al een paar keer getuned met FT8. Daar is hij weer een paar kilometer verder gekomen. Hij zat in Zweden op een afstand van 1650 kilometer met zijn sprietje. Wetende hoe de opstelling van Hans is, dan is dat een mooie resultaat voor hem.

Ook op D-Star had Hans een mooie verbinding gemaakt. Hij zag op het dashboard een Australische vlag en toen heeft hij CQ gedaan. Warempel kreeg hij direct antwoord. En toen was Hans dus 15 duizend kilometer verder. Dat was toch wel even spannend. Dat was het wel zo’n beetje op het gebied van verbindingen. Verder is Hans het programma Gridtracker aan het uitpluizen, daar is hij nog wel even mee zoet, want er kan van alles met dat softwarepakketje.

Door naar Jan/PA1JM die vooraf al de mededeling van de operators kreeg dat de beloofde koekjes /oliebollen nog niet gehaald hoeven te worden omdat het bezoekuur in januari komt te vervallen, we houden ons aanbevolen voor de QSL-kaartenavond in februari. Jan wil eerst even luisteramateur Jos/NL14017 aanmelden voor het log, verder heeft hij weinig te melden, maar luister vrolijk mee en kan af en toe lachen om wat er in de ronde gebeurt. En dat is belangrijk in deze tijd met dat corona gezeur. Wel heeft Jan nog een gouden tip voor iedereen aan de band.

Je kan jezelf tegenwoordig makkelijk testen op corona. Daar heb je alleen een flesje bier voor nodig. Als je er aan ruikt en je ruikt bier, dan is het goed. Als je een slok neemt en je proeft bier, dan is het ook goed. Dan ben je negatief. Jan had die test gisteren een keer of 18 gedaan en hij bleef 18 keer negatief, alleen in de ochtend werd hij wakker met wat hoofdpijn. Dus hij gaat straks nog maar een keertje testen voor de zekerheid.

Op naar Bilthoven, naar Frank/PA7F die wederom niet veel gedaan heeft afgelopen week.. Naarmate het gesprek vordert blijkt iets heel anders. Vanwege de lockdown had hij gisteren nog even snel een partij hardhout geregeld. Toen hij daar mee bezig was kreeg hij inspiratie om het kabelwerk naar de tuner achter in de tuin wat te gaan reorganiseren. Dus daar is hij mee begonnen. De tuner heeft hij uit elkaar gehaald, want er valt nu toch niet veel te werken en er is ook weinig wat hij kan missen nu.

Enig nadeel is dat de handen van Frank nu onder de schrammen zitten van het gekloot met dat hout en die kabels. Maar goed volgende week hoopt hij meer te kunnen vertellen over dat klusje. Qua verbindingen is er weinig te melden, want er is gewoon niet veel nu. Op 60 meter nog 2 leuke dingen met FT8, Jan Mayen JX2US, die wij vorige week in het verslag als afsluiter lazen en Mongolië JT1BV.

Over dat eilandje zat Frank nog wat te lezen over het eilandje Jan Mayen, een nagenoeg onbekend eiland, maar daar hebben in de Middeleeuwen en in de 17e eeuw wel 1000 Nederlanders gewoond in verband met de walvisvaart. En daar las hij ook dat ze het eiland in de tweede wereldoorlog  ter beschikking hadden gesteld aan de Amerikanen, want die wilden vanaf Jan Mayen de Duitse basis op Groenland in de gaten houden. Niet dat het ook maar iets met de radiohobby te maken heeft, maar die Duitse basis op Groenland intrigeerde Frank en dat zette hem aan tot nader speurwerk.

Uiteindelijk heeft Frank een boekje gevonden wat die situatie beschrijft over die Duitse basis op Groenland. Dat boek heet De Slede Brigade. Dat is een boekje uit 1957 en is in 2004 opnieuw uitgegeven, dus dat heeft hij inmiddels aankocht die BOL.com en hij heeft inmiddels de eerste 5 bladzijden gelezen. Wellicht komt daar volgende week ook meer over in de ronde. Even ontstond er bij de operators nog de gedachte dat Hans/PD9HK daar een paar jaar geleden was geweest, maar dat was bij nader inzien Spitsbergen. Ligt er vlakbij, want is maar een 5 centimeter op de kaart en het is daar ook koud. Tenslotte hoe dichter aan de bovenkant van de bol, hoe korter de afstanden.

 

Het laatste wat Frank nog wil vertellen is dat hij iets heeft met 40 dit jaar.. Voor PI4UTR de 40e ronde, voor Frank was het op 12 december dat hij 40 jaar zijn A-machtiging heeft. Dat is voor Frank heel veel, eigenlijk zijn hele volwassen leven, maar er zijn natuurlijk mensen die nog veel langer hun papiertje hebben binnen het Utrechtse gezelschap. In ieder geval voor Frank een moment om even bij stil te staan. De operators gaan even rekenen en denken niet dat ze Frank ooit zullen inhalen met het 40 jaar A-amateurschap. Voordat zij het papiertje hebben duurt nog wel effe en dan nog 40 jaar wachten. Nee, het vermoeden is dat ze beiden dan wel een tuintje op hun buik hebben.

Qua jachten op speciale DXCC’s dacht Richard dat hij Mongolië nog niet gewerkt had. Gert-Jan had die al wel op z’n lijstje staan. Achteraf bleek dat Richard ook al een keer via FT8 contact heeft gehad op 40 meter, maar helaas nog geen bevestiging heeft. Ook was Richard aan het jagen geweest op 7Q7RU, de Russische DXpeditie naar Malawi. Op PSK reporter zag Richard dat hij gehoord werd door het station, maar hij kwam er gewoon niet tussen. Zo’n enorme pile-up. En als iemand op 20 meter dan de schakelaar omzet is het feest voorbij en is het ruis wat er over het scherm rolt.

Terug naar Maarssenbroek waar wij weer eens luisteren naar Erik/PD0OKP. Het was hem weer eens gelukt om aan te sluiten bij de ronde. Ondertussen was hij druk om een PC in te richten voor de hobby, zoals FT8 en Slow Scan TV. Ook had hij deze week tijd gestoken in de het DV-Switch projectje. Dat werkt heel goed en heel mooi voor wat betreft het DMR gedeelte. Erik vindt het geluid bijna nog mooier dan uit zijn porto. En daarnaast is hij nog het programma DROID-Star aan het uittesten. Dat werkt nog een beetje buggy, maar de software is ook nog in een beginstadium.

Leuk, de operators zijn ook altijd wel in om wat nieuwe software te testen. Richard heeft DV-Switch al een tijdje draaien op een RaspberryPi. Gert-Jan kreeg het pakketje niet lekker aan de praat en heeft het voorlopig in de hoek gegooid. Maar DROID-Star gaan ze ook wel even bekijken. Met een sneltramvaart schieten we naar Nieuwegein.. Oh nee, de sneltram rijdt nog niet. Nou ja, dan maar gewoon de spreeksleutel doorgeven aan Rob/PA1X.

Ook Rob is met een RaspberryPi aan de gang gegaan. Hij had nog zo’n dingetje liggen, dus de boel klaar gezet zoals beeldscherm en toetsenbord. Maar hij viel van het ene probleem in het andere. Eerst de geheugenkaart die niet werkte en toen de monitor. Maar goed uiteindelijk draait alles, dus hij gaat mee hobbyen. Voor de rest niet veel, Rob zit in de nachtdienst, dus hij gaat zo zijn spullen pakken en richting het werk en daarmee alvast de afmelding voor het zwaairondje.

Gelukkig was Jos/PA3ANF ook weer van de partij. De laatste tijd had hij wat moeten verzuimen, maar hij is er weer. Hij vindt het maar knap dat wij het al een tijdje volhouden en deze week al de 40e keer, dat vind Jos geweldig en hij vermoedt dat het nog wel een tijdje door zal gaan voorlopig als we de berichten volgen in de media. Jos is de laatste week druk geweest YOTA te volgen. Dat zijn de Youngsters on The Air. Ook heeft hij Marjolijn even gewerkt, die zondag in de shack van Utrecht zat samen met Joeri/PD0W als PA6YOTA. Condities wisselen heel erg. De zonnevlekken willen niet echt omhoog gaan. Begin vorige week was het rond de 50 en nu zit het weer rond de 22.  Gelukkig heeft Jos ook andere tijdsbestedingen in en om het huis heen.

Gert-Jan legt even uit voor de luisteraars dat december de maand van de YOTA is. Joeri had de mogelijkheid om de roepletters PA6YOTA te mogen gebruiken de komende weken en om dat een beetje knap te kunnen doen had hij het verzoek ingediend om gebruik te mogen maken van de shack. Aangezien Joeri lid is van onze afdeling is dat geen probleem. Dus Joeri heeft zijn Icom-7300 ingepakt en was zaterdagmiddag al druk aan het zenden. In de avond heeft hij nog wat assistentie van Roel/PA2RG gekregen en hebben de mannen zelfs wat verbindingen via CW weten te maken.

Ook op zondag was hij een groot deel van de dag actief en kreeg hij  assistentie kreeg van YL Marjolijn. Zoals bekend hoeft een dame maar 1x te roepen om een pile-up aan de broek te hebben, en dat was dan ook het geval zondag. Marjo stond haar mannetje wel in de drukte. De komende weekenden zal Joeri nog een aantal keer zijn opwachting maken vanaf Utrecht. Mooi dat wij als afdeling kunnen participeren en de jongeren op deze manier een podium kunnen geven.

Marco/PD1MB was de hele week lekker druk geweest en vooral deze dag om alle afspraken af te bellen met klanten die ingepland stonden voor een technische risico inspectie. Voorlopig gebeurt er niks meer.. Verder feliciteert Marco de operators met de 40e uitzending. Als het de 50e is, dan komt Marco persoonlijk gebak brengen. Snel rekensommetje van de operators leert ons dat dat 23 februari 2021 is, als er geen gekkigheid gebeurt. Alhoewel, de bakkers blijven open. Dus dat gebak komt er wel.  Eindelijk valt ook het kwartje bij de rondeleiders waarom de slijterijen open blijven.. Daar kun je je testen halen. De slijterij is eigenlijk gewoon een teststraat.

Op naar Enspijk, waar Gert-Jan dacht dat Maarten/PG1N klonk als een klok.. Helaas voor hem, dat was de toren op de achtergrond 😉 De klokken uit het zuiden.. PI4UTR was wat zachter dan dat Maarten gewend was, een 5-6, welnu, Maarten doet bij ons een 5-5. Prima te verstaan verder. Maarten mag de komende 5 weken met ons meedoen, de repetities van de fanfare zijn afgeblazen. Geen mogelijkheid meer tot een taptoe of een Last Post. Maar goed over een week of 5 á 6 worden ze weer opgetrommeld om te komen blazen. Maarten hoeft zich niet te vervelen, want hij is zijn eigen website weer een beetje aan het oppoetsen en updaten.

Maarten ontdekte dat de linkjes naar pagina’s van de Japanse amateur JF1OZL niet meer werken. Daar stonden wat leuke projectjes en zo had Maarten meerdere sites die niet meer bestonden. Nu heeft hij een soort zoekmachine gevonden waar van alles op staat wat hij ooit heeft weggegooid. Het oud-archief van het web zeg maar, je vind dat op web.archive.org. En daar trof hij nog meer dingetjes, dus voorlopig is Maarten nog even onder de pannen.

Verder naar de man die het met QSL-kaarten kan, Koos/PE4KH. Die heeft vorige week woensdag wat mee getetterd in de 70cm Dutch Digital Activity Contest, de zogenaamde DDAC. Toen kon hij zomaar diverse calls werken in die tijd en als hij het aantal vakjes telt die hij gescoord heeft zijn het er aardig wat als hij per 6 karakters telt. Maar als hij ze per 4 karakters telt zijn het er maar 3. Zover kom je niet op 70cm als er geen condities zijn. In het weekend heeft Koos nog een beetje YOTA-station gewerkt.

Maar het belangrijkste nieuwtje was dat afgelopen week Kees/PA5Z heeft meegeholpen om bij Koos een mooi nieuw gat in het huis te maken, zodat de Endfed nu wat stabieler buiten kan hangen en niet iedere keer binnen gehaald hoeft te worden waardoor er kou in huis ontstond. Dat beperkt het aantal klachten van de XYL dat het koud in huis wordt en voor Koos is het een hele vooruitgang. Hij kan nu wat makkelijker uitkomen op HF zonder dat hij eerst de antenne moet ophangen.

Dat gaatje boren had Gert-Jan ook vrij recent gedaan.. Nou ja, laten doen. Niet door PA5Z (-ulutime), maar dat is wel erg gezellig natuurlijk als die er is. Ja, waar is Kees eigenlijk. Waarschijnlijk ligt hij op de bank nog even een serie op Netflix af kijken en dan komt ie op de valreep nog even langs. Of misschien is hij een corona test aan het doen. In plaats van bier met wijn.. Kan dat eigenlijk wel? Dat moeten de operators toch een keer aan Kees vragen als hij er is.

Eerst maar eens naar Hilversum, waar Frank/PD9JFP zich wat later inmeldde omdat er lokaal met DMR op de VHF werd getest. Hij zat op tijd klaar en hoopte de hele ronde te kunnen volgen, maar de testers zaten op 145.350 MHz, dus een klein stukje boven de frequentie van Utrecht. Het klonk bij Frank alsof er een motorclub in zijn huiskamer stond. Maar de heren zijn even gestopt en dat gaf Frank de mogelijkheid om even iets mee te krijgen en te zeggen dat hij er ook is.

En daar is Kees/PA5Z. Mooi de gelegenheid om even de vraag te stellen of je de corona test ook met wijn kan doen. In de zelftesten met behulp van de Gall&Gall is Kees gespecialiseerd en hij zal daar eens even op gaan letten en komt erop terug. Hij was eigenlijk een soort van vergeten dat de ronde was, maar werd getriggerd door het zoetgevooisde stemgeluid van Koos dat uit zijn speakertje klonk. Ook dat hij zijn naam al enkele malen hoorde vallen in de ronde deed hem bewegen om toch maar even de moeite te nemen om de PTT schakelaar in te drukken. Op gebied van radiohobby weinig te melden, want er is geen propagatie en Kees weigert iets digitaals te gaan doen. Dus dat maakt het leven vreselijk overzichtelijk.

Ondanks de nieuwe ophokking en het naderende einde van het jaar is het in de klusselarij retedruk, dus Kees hoeft zicht niet te vervelen en dat levert ook nog centjes op. Wij hadden natuurlijk al van Koos gehoord dat Kees een gaatje bij hem had geboord, maar die opmerking kwam er bij Richard iets anders uit dan gepland, waardoor de operators in 1 keer dubbel lagen van het lachen. Daarop kon Kees nog even melden dat hij nooit te beroerd is om eens een krater in je huis te boren, je kan het hem altijd laten weten.

Omdat Kees had geroepen dat hij weigert om iets digitaals te gaan doen, stelde Gert-Jan de vraag waarom hij wel morse doet. Uiteindelijk is de de bron van de digitale modes met nullen en enen. Volgens Kees ligt dat heel simpel. Voor morse moet je iets kunnen, en FT8 kan iedere boerenlul. Hij heeft nu 2 jaar geoefend, ongeveer een uur per dag. Nu is Kees niet de slimste en de jongste zo zegt hij zelf, maar het begint te komen. Dus hij doet zijn best.. Een kwestie van even doorbijten.

In deze ronde hoorden we al twee Franken, de derde deze week is Frank/PE5W. Hij is door andere activiteiten een paar keer niet in de ronde geweest, maar nu de kinderen niks moesten kunnen ze wat later naar bed en kan hij nog even inmelden. Frank is bezig geweest met FT8 en dat vind hij toch wel erg leuk en vindt het een soort verslaving eigenlijk. Ondanks de matige condities wist hij toch nog Tasmanië, Mongolië en Bolivia te werken. Dus langzaam aan is hij overal speldjes op de wereldkaart aan het prikken en hij is benieuw hoeveel landen hij kan verzamelen.

Van Frank gaan we verder met Frans/PB0AKY in Maarssen. Die is bezig met een geluidskaartje voor Erik/PD0OKP. Dat werkt dus dan weet Erik dat ook meteen. Verder wist Frans nog te melden dat het bestuur van A08 in de jaren 80 op expeditie is geweest naar Jan Mayen.  In zijn geheugen waren dat Wim/PA2GRC en Olbert waar even de call ontschoten was. Daarnaast waren er nog 2 amateurs uit de regio. Die hebben daar toen verbindingen gemaakt. Richard gaat eens in de archieven van A08 duiken en kijken of hij daar iets over kan terugvinden.

In het zwaaironde kwam Reni/PA3BOE even terug op zijn roepletters.. BOE, tja hoe heeft ie het kunnen uitzoeken. Maar toch doet hij ook  al 40 jaar met deze call. Voordien had hij de roepletters PE1DNB, daar maakte hij De Nasi Bal van, ook een mooie call. Die had hij vanaf 1980. Het zendexamen heeft Reni in 1979 gehaald, maar met de roepletters aanvragen had hij even gewacht. Op HF is het uitermate slecht, dat heeft hij voor ons even beluisterd, dus het heeft niet zoveel nut om daar energie in te steken. Hij hoorde wel wat zwakke stations, maar dan moet hij toch van goeie huize komen wil hij daar iets van maken. Een beam met flink wat elementen voor 20 of 40 meter zou ook wel helpen. Of hij moet net als zijn buurman Frank op FT8 gaan werken, maar daar is de set van Reni niet geschikt voor.

Reni benadrukt nog even dat hij hoopt dat iedereen zich vermaakt met die corona toestanden waarbij iedereen zo’n beetje moet thuis blijven. Maar gelukkig hebben we onze mooie hobby nog en daarmee kunnen we nog wel enigszins bezig houden. Daar heeft Reni wel gelijk in en zoals een gewaardeerd lid van de afdeling altijd zegt ‘Condities moet je zelf maken’. Dus er is altijd wat te beleven op de banden.

Even een verhaaltje van tussendoor.  Richard had een afspraak voor de dinsdagochtend bij de kapper staan om een weer netjes op de club te verschijnen. Normaal kreeg hij altijd een mailtje om de 6 weken, maar omdat er toch veel thuis werd gewerkt had hij vorige keer maar alvast ingepland. Uitgerekend op de dag dat de kappers weer dicht moeten voor 5 weken.  Dat verzin je niet.. Dus nu wordt het weer een coupe Corona. Gert-Jan had eigenlijk 3 weken geleden al gemoeten, dus die loopt nu al 9 weken achter op Richard. Over een tijdje zien we niks meer zeg maar.

Dat wordt een bloempot op je hoofd en een scheerstukkie erbij en dan heb je echt een mooie coupe zegt Ko/PD0ZEE lachend. Ko kwam nog met een hersenspinsel of het een idee is om al die verslagen die we maken te bundelen. Het is een zeer unieke situatie wat wij doen op de dinsdagavond. Ko verwacht niet dat er veel afdelingen en verenigingen zijn die op deze wijze de band met de leden aanhouden in de corona-tijd. Goed idee van Ko, dat hadden we al eens besproken binnen het bestuur. Het plan bestaat om dat te doen als het allemaal achter de rug is. Leuk voor de geschiedenis van radioamateurs en dat ze zich over 50 jaar verbazen wat er aan onderwerpen leefde onder de radioamateurs.

Blijkbaar heeft de 7100 van Hans/PD9HK wat kuren. In zijn eerste doorgang was het al een zwak signaal en Hans had ook al een fabrieksreset gedaan afgelopen week. Dus die gaat in de doos, dan kan ie naar de dokter Marcus. Gelukkig heeft hans de 705 ook nog, die geeft nagenoeg hetzelfde signaal, maar qua verschil in vermogen is dat begrijpelijk.

Frank/PA7F kwam in het zwaairondje terug op het DXpeditie verhaal. Dat was in 1990, 30 jaar geleden en ging niet om Jan Mayen, maar Spitsbergen (Svalbard). Hij wist zich te herinneren dat bij de DXpeditie de heren Paul/PA3DCO (SK), Leon/PE1MIS (PB0AKB) en Olbert/PA3FMK betrokken waren. Ze zijn destijds bij Frank thuis geweest om te kijken hoe dat allemaal werkt op 50 MHz en later zijn ze nog eens op bezoek geweest en hebben ze verbindingen die opgenomen waren op cassettebandjes gezellig zitten afspelen. Onderwijl stuurde Frank/PA7F even een linkje door van de website van SM6KUT (hoe verzin je het?) waarop nog een QSL-kaart staat van de DXpeditie. De vermelde operator is Olbert Petersen met de roepletters JW/PA3FMK. Die kaart drukken wij hier even af.  Enig nader speurwerk van de secretaris leverde onderstaande tekst, welke in Gagelnieuws jaargang 18, nummer 6 (1990) stond afgedrukt:

Svalbard DX-expedition: 

Drie mensen uit de Afdeling Centrum (regio 08), Paul PA3DCO, Leon PE1MIS en Olbert PA3FMK hebben 
na een lange tijd van voorbereidingen hun zaakjes nu voor elkaar. Op 16 juli 1990 vertrekken zij 
per auto naar Spitsbergen. Hun reis gaat via West-Duitsland, Zweden naar Noorwegen. 
Aldaar aangekomen in Tromsø nemen zij het vliegtuig naar Spitsbergen. Onderweg zullen zij mobiel 
en stabiel op de campings QRV zijn op 70 cm, 2 meter, 6 meter en op de HF banden. 

Op het eiland zal gebruik worden gemaakt van o.a. de volgende apparatuur: 
Voor HF: De apparatuur en antennes met mast van het clubstation JW5E. De mast is 30 meter hoog 
met daarop een 5 el. beam. Zij gebruiken 2x TS440. Voor 50 MHz wordt gebruik gemaakt van een 
6 el. beam die boven de HF beam is gemonteerd. De tx is een FT 690 met een PA. 
Via Oscar wil men ook werken d.m.v. twee kruisyagi's met handbediening. 
Als tx'n worden een TR 751 (voor 2 m) en een TR 851 (70 cm) met een PA gebruikt. 
De Svalbard DX-peditie werd mogelijk gemaakt door sponsering van een zestal bedrijven. 

Reisplanning: 
Vertrek vanuit Utrecht op 16 juli. Aankomst op Spitsbergen op 25 juli. 
Vertrek vanaf JW op 5 augustus. Terug in Utrecht op 12 augustus. 
Het QTH locator vak, waarvandaan gewerkt zal worden is JQ78SG. 

Frequenties: 
HF: 
28,011 MHz CW   28,595 MHz en 28,885 MHz SSB 
21,011 MHz CW   21,295 MHz SSB 
14,011 MHz CW   14,195 MHz SSB
7,011 MHz CW    7,095 MHz SSB 
3,511 MHz CW    3,795 MHz SSB 

Speciaal voor PA-land zal er in de periode van zaterdag 28 juli tot en met 5 augustus op Svalbard 
door ons dagelijks geluisterd worden tussen 19.00 en 20.30 uur UTC op 14,011 MHz in CW en 14,195 MHz 
in SSB. Tussen 21.00 en 24.00 uur UTC zal geluisterd worden op 7.011 MHz in CW en 7.095 MHz in SSB 

50 MHz: 50.105 MHz en 50.110 MHz in CW/SSB 
Oscar-13: 145.905 MHz in SSB, (evt. ook Oscar-10 145.905 MHz in SSB) 
145.885 MHz in CW, (evt. ook Oscar-10 145.885 MHz in CW). 

Meer informatie over het eiland Spitsbergen: 
Tijdens de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur rond de vier graden met uitschieters 
naar boven en naar beneden. Verder is de begroeiing minimaal. Het enige groen is mos en een soort 'bomen'
van 5 cm hoog. Het is niet onwaarschijnlijk dat je 's ochtends gewekt wordt door een lokale bewoner, 
een ijsbeer. De bewoners zijn vooral mijnwerkers, mijnbouw is daar de bron van inkomsten. 
Het ene deel van het eiland is bewoond door mensen met de Noorse nationaliteit, het andere deel door mensen 
met de Russische nationaliteit. De verblijfplaats is een hut aan de rand van het 'stadje' Longyearbyen, 
een straat van 6 kilometer lang, that's all. Het is niet mogelijk om onvoorbereid, zonder uitrusting, het 
eiland te betreden. Bij aankomst controleert de politie (Sysselmannen) of je uitrusting wel voldoende is 
om de barre omstandigheden op het eiland te overleven. In hun geval is dat geen probleem daar zij 
de beschikking hebben over een (radio-)hut.

Terugkomend hierop had Jos/PA3ANF nog de aanvulling dat de DXpeditie nog de krant heeft gehaald. Jos heeft dat toen bewaard en wil nog eens kijken of hij dat kan terugvinden in zijn archief. De secretaris had ook nog even in het Utrechts Archief gekeken. Daar staan ook nog wel foto’s, maar die zijn omwille van privacy afgeschermd en kunnen alleen in de studiezaal worden bekeken.. Niet geheel verrassend is dat helaas voorlopig gesloten. (Red.: inmiddels scans van Jos ontvangen en bewerkt, klik voor groot formaat)

 

In het zwaai rondje komen ontstaan soms de wildste ideeën, zo had Marco/PD1MB bedacht dat het misschien leuk is om een webcam neer te zetten in de shack, zodat iedereen kan meekijken. Dat leek de rondeleiders niet zo’n goed plan. Want stel dat Richard in z’n onderbroek zit omdat z’n kleren natgeregend waren en even over de verwarming hangen te drogen.. Dat willen jullie thuis niet zien. Maarten/PG1N merkte op dat ons signaal ondertussen een stuk beter is geworden,  5-7 zonder ruis. Wat er gebeurt is weet hij niet, bij hem niet veel.

Gert-Jan had terloops een los contactje ontdekt op de voeding, door een stekker die er niet helemaal in zat. Dus dat heeft hij al vliegende even opgelost. Tussen de grappen en grollen door doen de operators ook wel eens wat serieuze zaken. Even zwaaien we naar Jolanda/PD2JO en Iris/PD1RIS. Die twee moeten we de komende weken toch wel een keer gaan horen nu ze allemaal thuis zitten daar.

Ook vanuit Hilversum krijgt iedereen alvast de beste wensen en Frank/PD9JFP merkt nog even op dat het een gezellig rommeltje was en een genot om naar te luisteren. Daar doen we het voor! De meeste stations kon hij goed nemen, behalve Maarten/PG1N.. Maar dat is logisch, die zit in Enspijk, dat is aan de verkeerde kant van de Lek. Richard geeft te kennen dat hij zelfs nog nooit het dorp bezocht heeft, want daar moet je weer een ander paspoort voor hebben HI.

Kees/PA5Z meldt nog even bij het zwaaien dat er een fles Cabernet Sauvignon staat op te warmen naast de kachel, dus hij begint vanavond met een blend en zal ons op de hoogte houden. Ook moest Kees nog even kwijt dat Richard het eerder op de avond over een ronde wereld had. Dat is een misverstand, die is plat. En niemand moet geloven wat die mannen in de shack daar verder nog over zeggen. Richard had wel een vermoeden dat de aarde plat was, want ook de kaart van Yaesu is plat. Anders hadden ze die wel bol gemaakt.

Over de wereld gesproken, had Kees eigenlijk nog iets van Gloria gehoord, zijn vriendinnetje bij de ARRL inzake het DXCC-award wat hij heeft gekocht. Inmiddels heeft hij een op 23 november een trackingnummer gekregen en na lang zoeken heeft hij daar de maatschappij bij kunnen vinden en dat is USPS. Had Kees nog nooit van gehoord, wij ook niet.. Maar goed af en toe krijgt hij nu emails en inmiddels is het pakketje twee Amerikaanse distributiecentra is gepasseerd en sinds 8 december ligt het pakket in transit in Jamaica. Als het klaar is gaat hij het verslag afdrukken en naar Gloria sturen, want hoeveel voorpret kun je hebben met een pakket van 51 dollars.

Frank/PA7F roept nog even tussen door dat het New York is en niet Jamaica. De ronde leiders houden het lekker op Jamaica, want wellicht dat er nog iets anders in het pakketje richting kees wordt toegevoegd 😉 Als ie het dan al krijgt, want ze houden het zo vast bij de douane. Andere Frank/PE5W is er volgende week bij, want alles is thuis, dus geen reden om iets te missen. Tussendoor had hij nog wel even eentje naar bed gebracht, tja dat hou je met jonge kinderen.

De finale van de finale van deze ronde gaat naar Frans/PB0AKY, tenminste dat is zoals Gert-Jan het ziet.. Maar stiekum roept er iemand tussen door dat ie zit te luisteren. Bekende stem, maar Frans geeft hem antwoord dat ie maar lekker moet blijven luisteren. Terwijl we druk in de ronde waren heeft Frans even gebeld met Victor/PA3FNY, die was destijds ook betrokken bij de expeditie naar Spitsbergen. Hij noemde nog even de juiste calls en namen die er heen waren geweest. Alleen waren ze nog steeds niet zeker of Wim/PA2GRC destijds ook mee is geweest. Zoals we kunnen lezen in het bovenstaande stukken is dat niet het geval, wel was hij destijds afdelingsvoorzitter.

De roepende luisteraar bleek Michel/PA7ML te zijn. Hij zat net een kwartiertje mee te luisteren en mag nu meteen zwaaien. Zo snel kan het gaan. Hij valt meteen met de neus in de huiskamer of hoe je dat ook noemt. Michel heeft 5 weken een lockdown. Dus tijd zat voor de hobby, das de leuke kant van het verhaal. Een soort vakantiegevoel. Afgelopen weekend heeft hij de steentjesregen langs zien komen en daarbij heeft hij heel veel met ontvangst gedaan. Niet met zenden omdat het vermogen duidelijk te weinig was.

Op het plaatje zie je de ontvangst van Michel met MSK144 op zijn nieuwe 2 meter beam en verbeterde coax. Dat verschil in ontvangst is duidelijk zichtbaar, maar er moet een eindtrapje achter. Hij heeft er wel eentje staan, maar dan moet er een eenvoudige modificatie plaatsvinden aan de FT-897 van Michel, maar dat zal het wel gaan worden.. Er was ook nog vuurwerk op de zolder vanuit de voeding van de PC die Michel voor HF activiteiten gebruikt. Dit was al de 2e keer met hetzelfde type voeding waarbij de 470mV condensator met de nodige ic’s eruit vliegen. Inmiddels heeft Michel een ander pc’tje neergezet, dus hij kan weer door.

Dat deed Richard denken aan de tijd dat bij hem wel eens de 2N3055 torren achter op de voeding er uit knalden. Dat was zo’n 10-12 Ampere voeding waar dan de Lincoln aan hing. Mooie herinneringen die ook Gert-Jan deelde. Er werd nog het een en ander gekeuveld over een klokje op de website van Richard die volgens een bezoeker verkeerd loopt, maar gewoon UTC aangeeft en het weerbericht kwam nog even langs, waarbij Gert-Jan even door het vluchtluik constateerde dat het vochtig was, maar wel droog. Om 20h40 UTC werd er dan toch echt een einde gemaakt aan de 40e Utrechtse Ronde en werd deze afgesloten door de operators. Onder dankzegging werd de frequentie vrijgegeven voor onderlinge QSO’s.

Hopelijk tot volgende week bij de 41e ronde. Blijf gezond en let goed op jezelf en elkaar.

73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 15 december 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PB0AOB, PA3DJS, PA3BOE, PA3Y, PD0ZEE, PD9HK, PA1JM, PA7F, PD0OKP, PA1X, PA3ANF, PD1MB, PG1N, PE4KH, PD9JFP, PA5Z, PE5W, PB0AKY, PA7ML

Aangemelde luisteraars:

Ben PD9436, Jos/NL14017, Rob/PE1CHL