Verslag van de Utrechtse Radioronde op 19 januari 2021

Een nieuwe week, een nieuwe ronde. En daarom hebben Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR ook deze dinsdag weer hun plaats ingenomen in de shack. Op veilige afstand, met meegebrachte blikjes cola en de inmiddels gebruikelijke worstjes, zitten ze klaar voor de nieuwe avonturen en verhalen van de lokale radioamateurs in de 45e Utrechtse Radioronde.

We begonnen met Nico/PA3Y die al vroeg wakker was. Toen namelijk het hele huis nog in diepe rust was heeft Nico even alle groepen afgeschakeld en de set aangesloten op de LiPo-accu aangesloten. Helaas was de QRM er nog steeds en dat betekent dat het niet uit de woning van Nico zelf komt, maar wellicht toch van zijn buren. En dat kan er maar één zijn, want Nico woont in een hoekhuis. Als het komende vrijdag goed weer is, dan wil Nico nog een keer gaan testen met de Wellbrook-loop in de tuin. Dan is de antenne verder van de storing verwijderd. Volgende week weer een update.

Richard had nog wel een idee over de plaatsbepaling van de storing door het te linken aan de MUF en skip distance. Niet gehinderd door enige technische kennis refereerde hij aan de cursus waar in ooit is uitgelegd dat het wellicht mogelijk is te ontdekken op welke frequentie de stoorbron zit. De maximaal bruikbare frequentie (MUF) voor een bepaald pad is de hoogste frequentie waarop reflectie kan plaatsvinden. En als je dan kijkt naar de de skip distance, dan kun je ongeveer berekenen hoe ver de storing van je vandaan zit. Terwijl Richard serieus was, deed Gert-Jan het ondertussen in zijn broek van het lachen.

Na de boel weer opgedweild te hebben schakelden we over naar een andere storingszoeker.. Ab/PA5ABW heeft nog altijd last van de illegale zender in zijn koelkast. Eigenlijk zou vandaag Wim/PA3DJS bij hem langsgaan voor wat extra metingen en testen met een loop, maar gezien de weersomstandigheden had Ab maar om 10.00 uur afgebeld. Het balkon waarop e.e.a moet gebeuren stond in het verlengde van de straffe wind en regen. Dat project is nu uitgesteld tot zaterdag. Verder had Ab spontane HF-instroom. Waarschijnlijk door het spokenjagen toch wijzigingen in de bekabeling aangebracht. Op advies van Richard heeft Ab een ferriet-blokje om de USB-kabels gedaan en storing opgelost. Maar goed dat Wim bij zijn vorige bezoek aan Ab nog wat ferriet had achtergelaten.

     

Omdat Peter/PJ4NX wel ingelogd was op het echolink kanaal, maar niet terugkwam schakelden we door naar de spokenjager Wim/PA3DJS. Storing, Wim was het er niet mee eens dat Agentschap Telecom het eufemistisch hinder blijft noemen. In de optiek van Wim is het zodra dat als de bron aangaat en je kan je tegenstation niet meer waarnemen, dan is het gewoon storing en geen hinder. Wim had eigenlijk niet veel aan de hobby gedaan.. alhoewel het was betaald, dus werk.. maar eigenlijk is het gewoon hobby.

Hij was een beetje bezig geweest met een venstertje om te kijken of hoe goed die het E-veld van het H-veld onderscheidt, maar dat ging wel goed. Ook gaat hij nog de komende week een heel kleine E-veld probe maken. Eigenlijk nodig voor werk, maar kan ook weer goed van pas komen in de hobby. De postzegeltuinantenne heeft uitgerust, want volgens Wim had het geen zin om daar iets mee te doen. De critical frequency op 80-meter was ’s avonds zo laag dat Nederland niet zou gaan lukken.

Door naar het middengolfjournaal van Reni/PA3BOE. Daar was niet veel te melden, maar het was Reni wel opgevallen dat het signaal van Radio Caroline op 648 AM steeds sterker wordt. Op een goede portable radio is het nu redelijk ruisvrij te horen. Dat is de oude antenne van de BBC World Service en wordt nu gevoed met 1kW. Reni vermoedt dat ze langzaam aan het vermogen aan het opvoeren zijn.  Eens in de 3 weken zenden ze ook uit op 1368 AM via de zenders van Manx Radio met 20kW. De volgende uitzending op die frequentie is op 13 en 14 februari en komt dan live vanaf het schip de Ross Revenge. Dat schip is overigens ook te bezoeken, alle info daarover staat op de website.  Op gebied van lokale Low Power zendertjes (LPAM) geen nieuws deze week.

Wel had Reni van een kennis een paar leuke filmpjes gezien over het uit de lucht halen van illegale zendamateurs. Eentje ging over het uit de lucht halen van een middengolfzender De Nassibal in het noordoosten van Nederland, niet te verwarren met de voormalige roepletters van Reni.. Die waren nl. PE1DNB, wat ook wel werd gespeld als De NasiBal. Het andere filmpje ging over Radio Centraal, een station uit Den Haag wat Reni in het verleden ook wel eens had ontvangen.

De korte golf is aanzienlijk slechter dan vorige week. Wel een paar verbindingen met VK en ZL gehad. Vandaag beperkte zich dat tot het werken van PY4HD (Brazilië) als DX op 20 meter SSB. Beiden een goed signaal, 5-9 en dat was in de ochtend omstreeks 9.30 UTC. Verder is Reni aan het sleutelen geweest aan een videorecorder. Die had al meer problemen, maar nu is toch wel het einde van het apparaat in zicht. Hij heeft er al zoveel tijd ingestoken dat het nu tijd wordt voor de stort.

Gaan we verder met de man van de kaarten, Koos/PE4KH. Hij had helaas nog geen pakketje met kaarten in januari ontvangen. Misschien slaan ze een maandje over of het komt nog. Dat maakt op zich niet veel uit, want het uitdelen is voorlopig toch uitgesteld door de geldende maatregelen. Omdat Koos zich dit jaar voor het eerst inmeldt neemt hij graag zijn belevenissen van afgelopen weken nog even door. In de eerste weekend heeft Koos druk meegedaan met de ARRL RTTY Roundup en het 2e weekend was er de UBA PSK63 Prefix Contest waar hij zijn zender voor heeft geactiveerd. Helaas dat de propagatie niet meewerkte, maar hij heeft toch wat leuke verbindingen kunnen maken. Als kers op de taart kon Koos nog melden dat hij een FT8 verbinding met Hans/PD9HK heeft kunnen maken.

In Enspijk wordt nog altijd niet getoeterd en getrommeld bij de harmonie en dus is Maarten/PG1N aanwezig in de ronde. En dat niet alleen, hij is lekker op dreef met zijn DRA-30, de soundcard interface die hij heeft. Die werkt heel goed met packetradio, maar Maarten had nog altijd problemen met de PTT in combinatie met andere programma’s. Nu heeft hij hulp gekregen van Jan/PH3J. Na het installeren van Com0Com en CAT7200 werkt het! Noteer deze 2 utilities maar even, want die komen vast wel eens vaker van pas binnen de hobby.

Met de Yaesu FT-7900 en MMSSTV heeft hij wat plaatjes kunnen versturen en na nog wat houtje-touwtje geknutseld te hebben voor de Kenwood TR-9130 is hij ook actief op 2 meter met FT8. Inmiddels heeft hij al lekker wat verbindinkjes gemaakt en zelfs FT4 heeft hij met Richard even uitgeprobeerd. Nu heeft Maarten weer via een ander kanaal vernomen over het bestaan van JS8CALL. Feitelijk gelijk aan het protocol van FT8, maar je kan hiermee chatten via de ether. Mochten er geïnteresseerden zijn om hier wat mee te doen of te testen, iedere zondag om 16.00 uur LT is er op 144.178 MHz activiteit. Doordeweeks is er ook wel eens activiteit, maar minder.

Het hoogtepuntje van de dag voor Maarten is de FT8 verbinding met DK1FG die op 486km vanaf zijn QTH actief is. Een nette prestatie met de vertical en slecht 25 Wattjes piekvermogen. Voor HF heeft Maarten genoeg apparatuur, maar het mankeert allemaal wat waardoor het niet bruikbaar is. Dus de Yaesu en de Kenwood die er staan gaan een keertje op reis naar Oldebroek. De Sommerkamp gaat Maarten zelf nog een keer opereren als hij die uitgegraven heeft. Hij verwacht dat dat een lampenprobleem is.

Ook heeft hij nog een µBITX liggen die hij helemaal in elkaar heeft gezet, maar die niks doet. Mocht er iemand zijn die Maarten daar mee kan helpen, dan hoort hij het graag. Als mogelijke reden van het betere signaal in Utrecht geeft Maarten aan dat ze de antenne 2 meter hoger hebben gezet. Dus de antenne komt nu net boven het dak uit en wellicht is dat de verbetering. De operators waren het er over eens dat Maarten een hele golf de lucht is gegaan.

In Maarssenbroek kon Hans/PD9HK vol trots melden dat hij met zijn FT8-activiteiten weer 7 landen erbij heeft op het lijstje. Soms is hij zelfs nog in de nachtelijke uurtjes bezig. Rond half 2 gaat er een raam open richting Rusland en daarmee heeft ook Hans ene hoogtepuntje, Irkutsk op 6200 km verderop.. en natuurlijk Belarus en Kazachstan. Hans ziet op PSK-reporter dat hij in de hele wereld binnenkomt op 40 meter. Zie het screenshotje wat hij doorstuurde. Ook op 70cm heeft Hans geprobeerd om FT8 een verbinding te maken en dat is gelukt met Richard.

Hans/PD9HK had nog een award-tipje.. Hij heeft de RG78ML gewerkt, een station dat in de lucht is in verband met 78 jaar bevrijding van de stad Millerovo van nazi-indringers en de operatie “Kleine Saturnus” die van start ging. Je kunt daar een leuk vlaggetje winnen, die je waarschijnlijk zelf mag betalen. Het station is nog tot 22 januari in de lucht.

Marco/PE1NWK is druk met het FPGA programmeren van de ontvanger ten behoeve van zijn SDR transceiver. Inmiddels heeft hij de HPSDR er in weten te proppen en dan specifiek de Hermes code. Hij moest dat wel een beetje aanpassen aan zijn hardware. Want het geluidskaartje en ethernetpoort zijn net wat anders, maar het draait. Nu moet hij de rest van de printen zoals AD-Converters, DDS en up-converters nog programmeren om het uiteindelijk tot één geheel te laten worden. Met een beetje geluk hoopt Marco binnenkort een keer te kunnen melden dat hij er een uitzending mee heeft kunnen doen. De operators stellen dat er mogelijk wat beeldmateriaal aangeleverd kan worden door Marco om er een gevoel bij te krijgen wat het allemaal inhoudt.

Vijf uur eerder, maar op hetzelfde moment, met een temperatuurverschil van ruim 25 in de plus hoorden wij de lokroep van Peter/PJ4NX via Echolink. Die werkte vandaag via een proxyserver omdat er anders geen audio via Echolink meekwam. Dat had wel het gevolg dat hij het eerste deel van de ronde gemist had. Verder had Peter niet veel te beweren, behalve dat er wat bewolking aan kwam en dat een buitje regen wenselijk is in Kralendijk. Hij vind het leuk dat de mogelijkheid via Echolink bestaat en dat hij kan meeluisteren.

Een mooi moment om de verhalen van Frank/PE2A aan te horen. Een keer niet op de ster, maar ook niet veel aan de hobby gedaan. De banden lijken een beetje lek zoals hij dat constateert, dus er gebeurde weinig nieuws op de banden.. Op één station na dan, PD9HK, die had Frank nog niet eerder gewerkt. Dus even op 2 meter de verbinding gemaakt over een afstand van 8 kilometer. Zoals we weten is Frank op zoek naar een QTH die voldoet aan zijn wensen en waar hij de mogelijkheden heeft die hij in Tuindorp niet heeft. Nu kwam er weer een mooie locatie op zijn pad, maar helaas is dat afgeketst op liquide middelen. Er werd een vraagprijs neergelegd waarbij Frank zich bij afvroeg waar mensen mee bezig zijn in deze tijden.

Ook is Frank aan het programmeren geslagen.. Nou ja, dat was hij van plan. Want de Arduino Uno die hij had besteld is weer retour afzender wegens het ontbreken van een LEDje. Hij realiseert zich dat de boel gratis opgestuurd wordt en vervolgens gratis geretourneerd worden en er weer een nieuwe gratis wordt opgestuurd. Frank denkt dan: “Vraag niet hoe het kan, ontspan u en geniet ervan..”.

Lang geleden heeft Frank een 80 meter antenne in elkaar gemeubeld en die zou hij graag wat meer fatsoeneren. Nu zit er een hele mooie draaibare condensator in, maar het idee met de Arduino zou dan zijn dat Frank niet meer heen en weer hoeft te lopen tussen antenne en set voor de afstemming. Feitelijk is in beginsel dus het doel het besturen van een motortje met de Arduino en daarna geheugenplaatsjes te koppelen aan posities en frequenties.

Wel is Frank bang voor de gevolgen van de mogelijk in te voeren avondklok. Want het wordt dan heel lastig om in het kleine gezelschap waarin ze nu de CW-cursus nog doen voort te zetten. Dat heeft tot gevolg dat er niet meer geoefend kan worden en er ook geen examen gedaan kan worden. De operators van de Utrechtse Radioronde hebben hun plan al klaar liggen mocht er inderdaad een avondklok komen. Ze zullen na de ronde alvast wat voorbereidingen gaan treffen zodat ze, hoe dan ook, volgende week gewoon weer in de lucht zijn.

Over ronde gesproken, één van de rondeleiders van Nieuwegein (PI75NWG) is ook weer van de partij. Rob/PA1X mag morgen (woensdag) weer het de man met de pet spelen. Om 20.30 uur trapt hij af op 145.425 MHz, zolang de noodzaak vanwege corona aanwezig is kun je daar wekelijks terecht. Rob had vorige week nog verteld dat hij op alle banden flinke QRM had, maar dat is gelukkig verdwenen. Hij heeft goede hoop dat dat zo mag blijven. Omdat hij visite heeft zwaait hij al wat eerder dan de rest. Want ja, misschien kun je binnenkort ’s avonds geen visite meer ontvangen.

Terug naar het mooie Bilthoven met aan de microfoon Frank/PA7F. Ook hij heeft getracht een QSO te maken met Hans op 40 meter, maar werd niet gehoord. Wel lukte het Frank om met Wim/PA0WJG uit Nieuwegein een verbinding te maken. Frank zou het ook leuk vinden om eens met Richard een verbinding te maken. Voordeel voor Richard is dat Frank zal loeren en indien mogelijk de aanzet tot een QSO zal geven.

Verder heeft Frank zijn aandacht gevestigd op de “Lag” die er is met FT8. In JDTX is dat makkelijk te zien boven in het scherm. Nu ontdekte Frank dat op de PC waar hij meestal FT8 mee bedrijft, dat de Lag hoog is als er veel stations zijn. Het is zeg maar de rekentijd om de ontvangen signalen te decoderen. Op 60 meter, als er bijna niemand in de lucht is, heb je daar geen last van. Echter op 40 meter waar veel verkeer is, dan is de PC van Frank nog bezig met decoderen terwijl de volgende sessie al weer begonnen is.

Op de andere PC, die hij nog niet zo lang heeft, gaat dat allemaal een stuk sneller en heeft hij soms zelfs een negatieve “Lag”. Maar Frank ziet er een beetje tegen op om alle programma’s over te zetten en dus stelt hij dat liever uit. Maar ja, een bekend spreekwoord maakt ons duidelijk dat van uitstel afstel komt.. Richard geeft als tip om maar een ander PC’tje er bij te kopen die wel sneller is.

    

Waarschijnlijk wordt het ook wel een nieuwe PC.. Bij Coolblue doet het type machine dat hij zoekt meestal tussen de 400 en 600 euro. Voor Frank is het een kwestie van wachten tot de prijs onder de 500 is. Op de vraag of Frank al heeft gesoldeerd aan zijn Hardrock antennetuner werd beantwoord met een ander verhaal dan wat we hadden verwacht. Toen Frank vorige week aan het zenden was met de Hardrock 50 begon de XYL naar hem te roepen dat ze storing had op TV. Op 40 en 80 meter stoort dat ding dus, en dus heeft Frank nog een klusje om het verhelpen. Hij gaat niet eerder aan de AT bouwen als dat de Amp weer goed werkt en vrij is van harmonische en of parasitaire oscillaties.

De gelukkige nieuwe eigenaar van een Yaesu FT-991A is deze week Marco/PD1MB. Dank aan Richard voor het delen van een bestandje met alle geheugenkanalen van ondermeer repeaters die zo ingelezen konden worden. Dat scheelt een hoop tikwerk. Nu nog een beetje uitzoeken waar alle knopjes voor dienen, maar FT8 doet het er goed op. Marco had nog wel de vraag aan Richard over de SP-10 luidspreker. Of dat ie bevalt.. Richard was kort maar krachtig.. Het ziet er leuk uit, je hebt de lijn compleet. Maar de geluidskwaliteit is niet super. De interne speaker van de set klinkt beter.

Deze week een nieuwe inmelder in de ronde, maar wel lid van de club tegenwoordig. We hebben het over de Nieuwkoopse Tom/PD7TF. Een voormalig lid van de afdeling A66 Woerden, welke helaas moest op houden te bestaan. Maar gelukkig hebben de leden onderling nog altijd contact. Ze hopen nog een keer een gezellig afscheidsfeestje te hebben, maar dat wordt belemmerd door de corona. Wel hebben ze op donderdag om 20.30 uur de zogenaamde coronaronde op 145.450 MHz en zondagochtend om 11.00 uur via 145.475 MHz.

Een beetje laat was Jos/PA3ANF. Die had nog even de XYL gezelschap gehouden met een bakkie koffie en een beetje nieuws gekeken. Niet dat hij veel te melden had, want zonder condities is het natuurlijk geen feest. Maar hij vermaakt zich nog wel. Cyriel/PD2WTD is aan het spelen geweest met Echolink en dat ging goed, maar nu even niet. Via de ether is hij prima waar te nemen en hij zwaait even naar Peter/PJ4NX die hij al heel lang niet heeft gehoord.

Als laatste inmelder kwam Martin/PA9MB de ronde binnenvallen. Die had in zijn ronde van afgelopen vrijdag op 70cm een hoop inmelders. Gezien de drukte is een half uurtje dan wel kort, maar om te gaan uitbreiden, daar moet hij nog even over nadenken. Wellicht in de toekomst. Voor nu is een half uur lang zat. Voor de liefhebbers is de ronde op 432.200 MHz USB, op vrijdagavond om 21.30 uur LT, aansluitend is er om 22.30 uur op 144.385 MHz USB de 2 meter ronde.

In het zwaairondje had Ab/PA5ABW nog een prachtig mooie dichtregel, welke hem te binnenschoot toen hij hoorde over de QTH van Tom/PA7TF. In het verleden fietste Ab nog wel eens een rondje via de Maarsseveense plassen en dan afzakkend naar het zuiden richting de Woerdense Verlaat. Hij dichtte destijds: “Ik zag laatst een Maarsseveense plassen en ik dacht het wordt hoog tijd dat ik die Woerdense verlaat”.

Onder dankzegging werd de 2 meter ronde weer afgesloten en werd de frequentie vrijgegeven voor onderlinge QSO ‘s. Volgende week zijn we er weer, we zullen zien hoe dat loopt als er een avondklok gaat gelden. Voor nu, blijf gezond.

73 PI4UTR.

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3Y, PA3DJS, PA3BOE, PE4KH, PG1N, PD9HK, PE1NWK, PE2A, PA1X, PA7F, PD1MB, PD7TF, PA3ANF, PD2WTD, PA9MB

Via Echolink (PI4UTR-L/Node 640021):

PA5ABW, PJ4NX

Luistervinken (e=Echolink, f=FM):

PD0LH (e), PD3DRM (e), PD2HPE (f)