Verslag van de Utrechtse Radioronde op 12 januari 2021

Dinsdag 12 januari 2021.. Een datum die we niet snel zullen vergeten. Het is de datum waarop ons lid Ko/PD0ZEE ons is ontvallen. Een van de trouwste aanhangers van de Utrechtse radioronde is niet meer. En dat geeft verdriet. Daarom was deze 44e ronde ook iets anders qua vorm dan we normaal gewend zijn. Op uitdrukkelijk verzoek van Ko zelf hield Richard/PD3RFR een korte toespraak na de eerste inmeldronde. De omslagfoto van dit verslag, gemaakt door Richard, is deze week bewust gekozen; het weidse uitzicht en de rust die van de zee uit gaat.

Uiteraard bestond de hoop dat de familie van Ko mogelijk kon meeluisteren naar deze ronde. Daartoe werd dan ook door iedere inmelder medeleven betuigt en condoleances geuit richting de nabestaanden. Dit zal in het verslag niet steeds terugkomen, desondanks bedanken we een ieder daarvoor. Hetzelfde geldt voor de in schril contrast staande nieuwjaarswensen van enkele deelnemers.

Vlak voor de ronde kwam nog het nieuws dat de geldende maatregelen betreffende corona nog eens met 3 weken worden verlengd. Helaas worden de maatregelen voortgezet tot en met 9 februari. Eén en ander betekent dat jullie voorlopig nog op dinsdagavond aan de zendontvangers gekluisterd zitten. De radioronde duurt nog even voort. Uiteraard laat ook het uitreiken en innemen van QSL-kaarten nog wat langer op zich wachten.

Als eerste kreeg Joeri/PD0W in deze ronde het woord van operator Gert-Jan/PD0GJK. In het verslag van vorige week had Joeri gelezen dat de mogelijkheid tot inmelden via Echolink werd geboden. Doordat hijzelf geen antenne-opstelling heeft, was dit een mooie mogelijkheid om weer eens deel te nemen aan de ronde. Hij was dan ook erg enthousiast over de werking van het systeem.

In Overvecht zat Piet/PD2HPE hoog en droog. Piet hadden we alweer even niet gehoord. Bovendien kon hij ons meedelen dat alles goed en gezond was. Nico/PA3Y had net als Piet niet veel radionieuws. Wel kon hij melden dat woensdag de glasvezelmonteur langs komt om het modem te installeren. Dan kan zijn oude modem er uit en dat scheelt een heleboel QRM zoals we vorige week al lazen.

Ook heeft Nico nog wat materiaal, zoals coax en connectoren geregeld via een welbekende leverancier in amateurspulletjes. Het plan is om de Wellbrook magnetic loop een permanente plek in de tuin te gaan geven. Daar was niet iedereen in huize Yankee het mee eens, dus Nico gaat de boel camoufleren. Hij zal ons op de hoogte houden hoe dat vorm zal krijgen.

Frank/PA7F had een rustig radioweekje achter de rug en is nog in afwachting van de bestelde kitjes, waaronder de antennetuner voor zijn Hardrock-50 amplifier.  Wel hoopte hij nog Joop/PG4I te treffen. Die zit een weekje op Ameland en zou vanaf daar op 80 meter in CW uitkomen. Hans/PD9HK had in tegenstelling tot Frank vorige week al zijn bouwpakket ontvangen. Ook een heel ander pakketje en iets meer lokaal besteld, een mantelstroomfilter. En dat heeft hij deze week in elkaar gefrutseld. En met succes, want het werkte in één keer.

Inmiddels heeft Hans ook weer een 8 nieuwe DXCC-landjes op zijn lijstje mogen bijschrijven, waaronder Cyprus, Macedonië en Oekraïne. Het blijft nog een beetje Europees, maar hij ziet al wel Australië en Indonesië. Dus dat komt vast een keer goed. Richard constateerde dat Hans voornamelijk in QRZ.com logt. Wellicht is een idee om eQSL en LoTW te gaan gebruiken. Leuk voor digitale QSL-kaartjes en certificaatjes.

In Maarssen-Dorp had Wim/PA3DJS weer een spokenverhaal. Hij was deze keer op jacht geweest bij Ab/PA5ABW. Het spook was inderdaad de koelkast. De antennekabel liep langs de koelkast. Ook had Ab behoorlijk wat mantelstroom. Op 80 meter had hij 100mA en dat is veel, heel veel. Met een mantelstroomfilter zakt dat naar onder de 20mA. Dus dat loste al wat op, ook op de hogere banden. Ook in het netsnoer hebben de mannen nog een mantelstroomfilter geplaatst. Niet helemaal zoals het hoort en even veilig, maar voor de test prima. Het lichtnet was schoon daarmee.

Maar de QRM bleef. En wat blijkt, die komt uit de koelkast zelf. Het lekt via het deurrubber en dat los je dus niet met een mantelstroomfilter op. Ab heeft het plan om een loop aan te schaffen, zodat hij wellicht toch wat meer kan doen. Maar als met een dure loop de storing hetzelfde is, dan is dat zonde van het geld. Dus Wim heeft aangeboden dat Ab zijn EMC-loop even kan lenen voor de test. Voorlopig heeft Ab zijn spookje nog, dus wordt vervolgd. Voor de test heeft Wim nog even een klein testloopje gebrouwen met dubbele feed. Verder kon Wim trots melden dat de documentatie van zijn postzegeltuin 80 meter NVIS antenne online staat.

In een ander deel van ons Koninkrijk, te weten Bonaire, daar zit Peter/PJ4NX in Kralendijk. Bij gebrek aan condities via Echolink ;-). Peter kende Ko al heel wat jaren uit de tijd dat hij nog in Maarssen woonde en Ko voor die gemeente werkte. Peter had het opmerkelijke verhaal dat Ko vroeger de roepletters PA0ZEE had. Lange tijd heeft Ko toen niets met de hobby gedaan. Op het moment dat hij weer actief radioamateur wilde worden kon men bij de overheid niets meer terugvinden over zijn registratie. Ko heeft uiteindelijk maar opnieuw examen gedaan, en werd PD0ZEE. Een bijzonder verhaal dat wij voor het eerst hoorden.

Peter heeft het plan om dit jaar weer een keer naar Nederland te komen. Vorig jaar is het er door de beperkingen niet van gekomen. Voor de rest heeft hij op het eiland weinig last van corona. Het is er wel en men weet waar het vandaan komt. Dus er wordt beweerd dat het goed geïsoleerd is. Daardoor zijn er wel mee vrijheden en houden ze daar ook iedere week een clubavond met gemiddeld 8 tot 10 personen met een hapje en een drankje in een restaurant in informele sfeer. Op Bonaire zijn de meeste stations actief met FT8, enkele nog met phone en ook wordt er hier en daar nog wat gesleuteld in CW.

Door naar ome Jan/PA1JM in Woerden. Door de operators werd nog even kort een stukje van een liedje van Willeke Alberti live vertolkt. Voor de luisteraars gelukkig van korte duur. We mogen ook ouwe ome Jan zeggen hoorden we, want Jan is inmiddels opa van 2 prachtige kleinzoons. Jan excuseerde zich nog voor het afwezig zijn vorige week. Hij was het helemaal vergeten. Hij zat woensdag boven en dacht ik hoor niks.. Logisch.. een dag te laat.. Ouderdom komt met gebreken. Jan geeft aan dat z’n kop net een vergiet is en die gaten worden steeds groter.

Jan had nog even en goeie tip voor de problemen van Ab met de koelkast. Het bier eruit, de doppen eraf, leegmaken die flessen en de koelkast over je linkerschouder in het ouwe ijzer. Rob/PB0AOB in Maartensdijk kwam niet direct retour tijdens zijn beurt. Oorzaak was zijn transceiver die het leuk vond om op een andere frequentie te springen. Rob mist net als iedereen zijn sociale leven.. De club, de scouting, eigenlijk heeft hij nu even niks.. Maar we moeten er nog maar even mee door helaas.

Op het gebied van middengolf had Reni/PA3BOE geen nieuws, maar wel op HF-gebied. Hij heeft weer wat leuke verbindingen kunnen maken. Onder andere met VK4QH uit Queensland met 5-9 en vandaag had hij nog contact met ZL2JBR die een 5-8 als rapport van Reni kreeg. Beide stations zijn gewerkt op 20 meter met SSB, wat aangeeft dat er aardige openingen zijn. Volgens Reni vooral in de ochtend tussen 9 en 11 uur Zulu veel kansen.

Het was even onduidelijk wanneer we Jos/PA3ANF voor het laatst hadden gehoord, achteraf bleek dat dat vorige week nog was. Maar dat was toen op de valreep, dus dat was Gert-Jan al weer een beetje vergeten. Aan de hobby heeft Jos niet heel veel gedaan dan wat FT8. In huis heeft hij de nodige drukte zo af en toe, want ze vangen de kleinkinderen regelmatig op tijdens de corona. Jos meldt dat ze zonnevlekken nog altijd op nul staan, dus dat het met de propagatie nog niet heel hard vooruit gaat. Maar FT8 gaat nog lang door en zelfs in de avond zijn er nog leuke verbindingen te maken richting noord en zuid Amerika.

In zijn verloren uurtjes kijkt Richard de laatste tijd regelmatig filmpjes op YouTube over de radiohobby. In een van die video’s zag hij ook Gelmer/PE1ION langskomen. Niet dat Richard aan zijn gezicht kon zien dat het Gelmer was, maar de herkenning was door een LED-badge met afwisselend roepletters en roepnaam. Die badge heeft Gelmer nog steeds, dan kunnen ze herkennen op markten en beurzen. Hij heeft het ooit besteld via een bekende leverancier in China en het koste maar een paar Euro. Je kan er alle tekst in zetten die je maar wil.

AB/PA5ABW kwam nog even terug op de spokenjacht en de problemen met zijn koelkast. Via Wim had hij nog wat adviezen gekregen over mogelijke antenne-opstellingen. Ondermeer een T-antenne op het balkon, maar dat heeft dan ook de goedkeuring van de XYL nodig omdat je tegen de draden zit aan te kijken. Over het mooie advies dat Jan Mahler had gecomponeerd, kon Ab kort zijn. Hij legt dat nog even terzijde, want de koelkast is nu pas een half jaartje oud. Stel dat hij die nu over de respectievelijk linker- of rechterschouder gooit, wellicht belandde koelkast in goeie aarde, maar in huiselijke kring zal dat niet in goeie aarde vallen.

Daar volgende weer eens een tipje van Richard. Niet dat je er altijd wat aan hebt, maar het geeft wel stof tot nadenken. Gezien de leeftijd van de koelkast zit er volgens de Europese regelgeving nog wettelijke garantie op. Dus misschien een idee om eens te gaan klagen bij de fabrikant of leverancier. Sterker nog, wellicht een plan om het AT hierbij in te schakelen. En aangezien Ab de verbouwing van de bewonerscommissie na al die jaren een beetje kan gaan afronden, heeft hij nu weer een nieuw doel.

Marco/PD1MB had niet veel gedaan op radiogebied, behalve dat hij zich nog aan het verdiepen is in een nieuwe radio. Hij heeft zijn blik nog altijd op de Yaesu FT-991A gericht, het ‘bakkie’ waar al meerdere amateur binnen de afdeling de trotse eigenaar van zijn, waaronder Richard. Marco kijkt nog even rond en als hij overtuigd is van zijn mening, dan gaat hij een bestelling de deur uit doen.

Inmiddels is het buiten donker, maar vanmiddag had Martin/PA9MB nog aangenaam genoten van het zonnetje in Overvecht. Niet heel veel bijzonders voor hem deze week, maar nog wel even op 20 meter in SSB met YN2N in Nicaragua gewerkt. Voor de liefhebbers van rondes, Martin is er ook eentje gestart op 70cm. Via 432.200 MHz in USB op vrijdagavond om 21.30 uur lokale tijd. Meld je massaal in!

Rob/PA1X was toevallig een dagje vrij en dacht weer eens wat op HF te kunnen gaan doen. Helaas moest hij constateren dat hij op 40 meter S8 storing had staan, op 20 meter zelfs S9+10dB en op 15 meter ook een dikke S9 over de hele band. Dus hij was er al weer snel klaar mee. Vermoedelijk komt het van zonnepanelen, waar inmiddels bijna de hele wijk vol mee ligt.

Verder nog een beetje gerommeld met de RaspberryPi. Daar kan hij op afstand mee schakelen. Hij zit wel eens op het QRL en dan is er slecht weer onderweg. Rob had al mooie coax-schakelaars tussen antenne en set zodat hij de antenne naar aarde kan schakelen of de ingang van de set kan kortsluiten. Maar met de RaspberryPi ertussen kan hij dat ook op afstand. Naast dat dit een geslaagd projectje was, was het ook om te oefenen omdat Rob nog niet heel erg thuis is in die materie.

Op de staart van de ronde kwam Thom/PA9T nog even binnenvallen. Hij had de eerste verbinding, met zichzelf, gemaakt op 23cm in digitale ATV. Als zender gebruikt hij een LimeSDR en als ontvanger een RTL SDR. Na flink sleutelen met de bandbreedte kon hij zichzelf zien op 2,5 meter afstand. Een heuse DX verbinding dus. Dat was  het grootste achievement voor Thom deze week.

Richard was nog even benieuwd wanneer en waar er programmaboekjes liggen, zodat we weten wat welke film we kunnen gaan bekijken op de TV-zender van Thom. Boekje is er nog niet, dus Thom speelt voor omroepster. Vanaf negen uur adult content, hoogst persoonlijk opgenomen, dus de vraag is maar of we dat wel willen zien. Overigens is het op 23cm dus daar mogen de operators toch niet komen met hun D-machtiging.

Verder had Thom afgelopen weekend gesleuteld en gemeten aan een aantal nieuwe bandpassfilters op de club. Tot 87 dB demping kon hij meten in de sperband, dus dat was een geweldig resultaat. Als vergelijk heeft hij ook de oude emmers/blikken waar de coax stubs inzitten gemeten en die kwamen niet verder dan 20 tot 26 dB. Een wereld van verschil dus en dat zullen we wel merken als er in de toekomst weer multi-multi gewerkt gaat worden met een contest.

De heren operators hadden geconstateerd dat er met Kilowatts was gespeeld in het weekend.. Het 2kW tosti-ijzer was namelijk niet schoongemaakt. Desgevraagd kon Thom bevestigen dat de tosti’s wel gesmaakt. Verder heeft Thom ook de door Karel/PA1RLM gebouwde foursquare-antenne doorgemeten. Het 90 en 180 graden fasedraaien werkt perfect. Daarmee kun je 4 verticale antennes die op een bepaalde afstand staan opgesteld ronddraaien, terwijl ze stil blijven staan. Als het ooit wordt opgebouwd zullen we dat ook eens fotograferen en vastleggen. En dan is het aan Karel om een keer een documentatie te schrijven. Wellicht heeft Wim al een mooie voorzet gegeven met zijn 52 pagina tellende postzegeltuin-antenne document HI..

Helaas kwamen de deelnemers via Echolink niet meer door in de ronde. Dit was geen onwil onzerzijds, maar onderzoek wijst uit dat de oorzaak ligt bij enkele stations die mee doen met een locator-contest. Niet gehinderd door enig luisterend vermogen hielden zij de frequentie met regelmaat bezet. Door deze bezetting schakelde de ontvanger die gekoppeld is aan Echolink niet uit en was inmelden dus niet mogelijk. Onze excuses voor het technische mankement. Volgende week zullen we de squelch iets dichter zetten, alhoewel, de locator-contest is gelukkig alleen op de 2e dinsdag van de maand, dus volgende week hebben we er geen last van.

Onder dankzegging werd de twee meter ronde afgesloten door de heren operators en werd de frequentie weer vrijgegeven voor onderlinge QSO ‘s. Hopelijk weer tot volgende week en blijf gezond.

73 PI4UTR.

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PD2HPE, PA3Y, PA7F, PD9HK, PA3DJS, PB0AOB, PA1JM, PA3BOE, PA3ANF, PE1ION, PA5ABW, PD1MB, PA9MB, PA1X, PA9T

Via Echolink (PI4UTR-L/Node 640021):

PD0W, PA5ABW, PJ4NX

Aangemelde luisteraars:

NL14017/Jos