Verslag van de Utrechtse Radioronde op 26 januari 2021

En toen was er de avondklok.. En wat doen je dan als operators van een radioronde? Gaan we naar de club en weer stiekum naar huis? In de hoop zonder aanhoudingen en boetes van de politie? Nee, met voorbedachte rade hadden Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR al geïnvesteerd in tijd en spullenboel om de bediening van de apparatuur op de club op afstand mogelijk te maken. En dus lekker thuis, in hun eigen ‘hok’ konden de mannen op zeer veilige afstand de ronde leiden, beiden met hun eigen worstjes en drankje. Bijkomend voordeel is dat ze geen reistijd hebben. Overigens was dit niet de eerste keer dat de mannen remote werkte. In de zomervakantie werkte Gert-Jan vanaf zijn bootje op de Loosdrechtse Plassen en in november was de ronde ook een keer remote vanwege de sluiting van het clubhuis. Echter is er wel weer een en ander gefinetuned sindsdien.

Op de omslagfoto een impressie van de eerste minuut van de ronde en hieronder de gezellige shacks van Gert-Jan (l) en Richard (r). Zoals u ziet is het geen straf voor de mannen om in hun hok te zitten. De enige afhankelijk die ze hebben om dit geslaagd te laten werken is een goede verbinding met internet. En dat ging bij het begin van de ronde aan de kant van Gert-Jan even mis. De reden was dat de eveneens verplicht opgehokte gezinsleden allemaal video’s aan het streamen waren, maar met een paar vriendelijke woorden was dat snel opgelost. Door het gebruik van WiFi-stekkers kan de 230v-spanning van de benodigde apparatuur op de club aan en afgeschakeld worden. Hierdoor hoeft de apparatuur niet onnodig 24 uur per dag en 7 dagen per week aan te staan.

  

In eerste instantie werd getest met diverse systeempjes en programma’s. Maar uit eindelijk is Ham Radio Deluxe in gebruik de voor de bediening op afstand en voor spraak is in deze situatie gekozen voor Skype. Door middel van een groepsoproep kunnen de operators elkaar horen en zien en ook de documenten zoals het logboek delen. Naast de operators is de 3e deelnemer een computer in de shack. Deze heeft een MicroHam USB interface III als microfoon en luidspreker, welke is gekoppeld aan de VHF-set, de ICOM IC-910H. En dat zijn eigenlijk jullie, de inmelders.

Laten we eens kijken wat er deze week in de 46e Utrechtse Radioronde gebeurde, die bijna twee uur duurde en redelijk veel inmelders had. We begonnen met Piet/PD2HPE die kon melden dat alles goed en gezond met hem was. Hij wist niet wat hij verder zou moeten vertellen, maar zijn plan was om lekker mee te luisteren. En dat is het fijne van de Utrechtse Radioronde. Dat niets moet, maar dat we wel van elkaar even weten dat het goed gaat.

In Maarssen had Wim/PA3DJS wel wat te melden. Allereerst wilde hij even een flinke kier laten voor Echolink-gebruikers. Eigenlijk niet nodig, want de operators monitoren dat kanaal en zien dat er slecht één station aangemeld was, maar niet de PTT-toets beroerde. Volgens Wim komen er nog veel deelnemers, want iedereen wil natuurlijk een award zoals die op 5 januari is uitgereikt. Op gebied van spokenjagen is Wim nog een keertje bij Ab/PA5ABW op de koffie geweest. Daar heeft hij nog een keer serieus gemeten aan de koelkast. Een technisch verhaal, maar de conducted emissie via het netsnoer gaat niet over de limiet, dus AT inschakelen heeft geen zin. Wel is er de nodige kast-emissie, maar dat wordt niet meegenomen in de norm.

Jammer dat Ab er niet is om het zelf te vertellen, maar Wim had nog een getunede loop meegenomen die hij normaal voor EMC-metingen gebruikt. Door een beetje houtje-touwtje de loop haaks op het balkonhek te pionieren ging er een wereld open. Door het onderzoek naar de QRM uit de koelkast is nu naar voren gekomen dat de gebruikte antennes dus veel verschil kunnen maken. Zelfs de S-punten zijn hoger en dat betekent dat Ab met een loop ook meer bereik zal hebben met zenden. Dus Ab is nu met zichzelf in conclaaf en vervolgens de XYL en de bewonerscommissie of hij iets mag gaan plaatsen.

De cliffhanger van Wim deze week is dat hij nog iets aan het voorbereiden is, maar daar vertelt hij pas volgende week meer over. Tot besluit geeft Wim de microfoon maar terug aan de operators, want anders heeft hij er straks een hele berg van liggen HI. En dat is mooi, want dan kunnen wij hem weer geven aan Ronald/PD2FD.. Helaas vangt die hem niet en dus besluiten we na een paar keer roepen dat Nico/PA3Y het woord mag hebben.

Nico heeft niet stil gezeten. hij heeft de Wellbrook-loop een vaste positie in de tuin gegeven. Op verzoek van de XYL heeft hij de loop gecamoufleerd. Zij was namelijk niet van plan om naar een aluminimum hoepel te loeren als ze in de tuin zit. Dus heeft Nico de loop groen geverfd en versierd met wat nep-Hedera. Qua werking is Nico zeer tevreden. Eindelijk heeft hij weer ontvangst op 40 en 80 meter. Het is nu ook een beetje raadselachtig waar de storing vandaan komt. Nico vermoedt dat het bij zijn naaste buren vandaan komt, maar daar heeft hij weinig invloed op. Voor nu is het wel goed en inmiddels heeft Nico ook een nieuwe 5-bands HyEnd-Fed antenne besteld, die op 40 meter ook zo’n 4-6 dB meer gain geeft dan zijn huidige antenne. Hopelijk is dat ontvangst versterking en niet de versterking van de QRM.

Bij Reni/PA3BOE is Rob/PA1X op bezoek geweest in verband met een storing die Reni ervaart op 2 meter. Zodra de set van Rob aan de antenne wordt gehangen in Bilthoven, dan is er geen storing. Dus de constatering is dat de het aan de set van Reni ligt. Dat is een Chinese set en blijkbaar zit daar geen bandfilters in, waardoor uitzendingen in de naastgelegen banden dus interfereren op de 2 meterband. Omdat de set van Rob toch aangesloten was heeft Reni nog even wat FT8 geprobeerd. De enige verbinding was op 18 MHz (17 meter) met Bosnië Herzegovina. Helaas is de eigen conventionele set van Reni niet geschikt voor FT8.

Een ander hoogtepuntje wat Reni wel met zijn eigen set op SSB heeft gehad op 40 meter was een QSO met Giorgio/YI9WS die in Baghdad (Irak) woont. De onderlinge signalen waren bijzonder goed te noemen, 5-9 gaven zij elkaar als werkelijk rapport. Voor degene die Giorgio wil werken, hij is vrijwel dagelijks te horen via CW en SSB. En een mooie bezegeling van een verbinding is nog altijd de QSL-kaart. Laat nu toevallig onze QSL-manager ook ingemeld zijn. Koos/PE4KH heeft van het DQB weer een mooi pakket met een gewicht van 1140 gram ontvangen. Hij gaat er vanuit dat er QSL-kaarten inzitten HI. Binnenkort gaat hij ze uitsorteren en de website weer bijwerken. En dan is het wachten op een mogelijkheid om ze ook een keer uit te reiken.

Terug naar Bilthoven, waar Frank/PA7F afgelopen week actief is geweest op 160 meter met FT8. Door zijn enthousiasme heeft hij wat minder nachtrust gehad. Zo begon hij de eerste avond en eindigde rond 3 uur in de ochtend. Lekker kijken en proberen. Enig nadeel is de antenne die Frank voor 160 meter gebruikt. Die is te klein en eigenlijk niet geschikt, maar het werkt wel. Dus inmiddels heeft hij in zijn log Japan, Rusland, Amerika, Caribisch gebied en Groenland. Nog niet veel, maar het begin is er.

Op het gebied van knutselen is Frank begonnen aan de bouw van de antennetuner voor in zijn Hardrock-50 Amplifier. Dat is inmiddels klaar, maar er is nog altijd de vervelende TVI. Dat kunnen harmonischen zijn of de versterker staat te oscilleren. Dat lost Frank liever eerst op voordat hij de boel weer gaat gebruiken. Helaas heeft hij geen scope, dus het zal op de JBF-methode gaan plaatsvinden. Grote kans van slagen, maar zo niet, dan heeft Frank zijn helpdesk in de vorm van de collega-zendamateurs.

       

Gert-Jan geeft nog aan dat als er leden bijvoorbeeld metingen of andere hobby gerelateerde zaken willen doen, dat die mogelijkheid er is op de club. In overleg met het bestuur kan er een sleutelhouder in de toegang voorzien, rekeninghoudend met de geldende maatregelen. Frank heeft naast de radiohobby ook nog heerlijk gewandeld in de zon naar onder andere Rhijnouwe en Maartensdijk. Dus hij vermaakt zich best wel, maar het wordt wel eentonig. Liever zou Frank op een terrasje aan de Oudegracht zitten. Dat willen we allemaal. Richard zou graag met z’n allen weer een keertje de BBQ aansteken op de club. Helaas moeten we nog even volhouden.

Remko/PD0Z was nog aan het wandelen.. De XYL heeft hij al thuis afgezet, die was al klaar met dat wandelen. Maar portabel in De Meern kon Remko ons vertellen dat hij het afgelopen weekend met FT4 en FT8 heeft gestoeid. Hij moest eerst WSJT-X opnieuw installeren op zijn laptop, want op zijn desktop XP machine werkt het niet door dat er iets met timing niet goed was. Omdat hij met een portofoontje loopt was hij wel zo attent om zijn doorgang kort te houden, daar niet iedereen hem zou kunnen ontvangen.

Maarten/PG1N en zijn dames op de bank waren ook weer van de partij. Allereerst de verbetering inzake de vermelding in het vorige verslag dat het niet de harmonie is waar ze hun muzikale expressie hebben, maar de fanfare. Volgens Maarten is dat zo omdat ze geen houtblazers hebben. Qua hobby is Maarten nog altijd druk met FT8 en FT4. Dat laatste was hij gisteren nog met een groepje op 2 meter aan het beoefenen. Ook refereerde hij nog even aan een bericht van Michel/PA7ML in de A08-Whatsappgroep. Die was aan het experimenteren met KG-STV, een digitale vorm van SSTV. Maarten heeft een poging gewaagd, maar dat functioneert nog niet optimaal. Dus dat wordt nog verder uitgezocht.

   

Voor de liefhebbers van SSTV is er overigens op 28 en 29 januari weer mogelijk om plaatjes vanaf het ISS binnen te halen. Dat kan gewoon met MMSSTV via 145.800 MHz (+/- 3kHz dopplerverschuiving). De uitzendingen maken deel uit van de  deel uit van het SSTV-experiment van het Moscow Aviation Institute (MAI-75). De actuele baan bekijk je eenvoudig op de website van N2YO. Tot zover het tipje van de redactie.

In de ronde gaan we naar de Nieuwegeinse QSL-manager en tevens regelmatig rondeleider van de ronde aldaar. Rob/PA1X was stiekem in de de woonkamer verschanst en moest naar de set rennen. Handig met een draadloze hoofdtelefoon zodat hij niets hoefde te missen. Hij was niet heel actief geweest met de hobby behalve dat hij wat rondes had gevolgd en zelf had geleid. Ook Rob had inmiddels weer verse kaartjes mogen ontvangen van het DQB en gaat zich buigen over de verdeling binnen zijn regio.

Op naar Hilversum waar Anne/PB1A iedereen adviseert om binnen te blijven, want het kon wel eens onrustig worden in in zijn dorp. Op het Marktplein waren al een paar 100 man, dus de politie heeft wat te doen vanavond. Verder had Anne weinig te liegen, behalve nog dat hij een SMS had gekregen van een incassobureau dat hij nog een aantal Euro moest betalen. Niet slim dat ze een telefoonnummer achterlaten, want nu gaat Anne dat op z’n Linux-bakkie eens proberen te herleiden naar de afkomst.

Weer een stuk frisser klinkt Marco/PE1NWK, die al een paar dagen last had van een ontstoken wortel. Daardoor voelde de hele bovenkaak zeer pijnlijk. Maar vandaag heeft de tandarts dat probleem verholpen met een wortelkanaalbehandeling. Een beetje een naar verhaal, maar er kwam een hoop rommel uit en hopelijk is het nu opgelost. Gedeelde smart is halve smart, want de operators zijn niet geheel onbekend met die behandelingen. Voor Marco was het ook de reden dat hij niet veel aan de hobby kunnen doen de afgelopen dagen.

Na een kort bezoekje aan Gelmer/PE1ION in hetzelfde dorp als Anne, die verder niets te melden had, schakelden om 20:46 we door naar Kees/PA5Z.. Want het was weer ZULU-time! Volgens Kees lach je om kiespijn en wortelkanaalbehandelingen als je één of meerdere implantaten hebt. Kees heeft er inmiddels tien en dat heeft hij in 6 jaar tijd laten implanteren. Verder had Kees zich verwonderd over de activiteit binnen de gelederen van A08. Normaal gesproken als er ergens een certificaatje of award te bemachtigen is op de HF dan staan er altijd een paar vooraan in de rij om daaraan mee te doen.

Zonder verder namen te noemen zijn meestal Frank, Paul, Roel en noem ze maar op er als de kippen bij.. Maar nu had Kees de Grieken voor zichzelf. Dat heeft hij een paar dagen kunnen volhouden, maar het gaf hem een onbehaaglijk gevoel dus hij heeft het nieuws gedeeld in de Slack-groep. Volgens Kees zijn het hele mooie certificaatjes die je als je je best doet de volgende dag al kan neerladen. Het betreft het speciale eventstation SX(1-9)A ter nagedachtenis aan de start van de Griekse revolutie 200 jaar geleden. Richard herkent de calls en bekend een stille te zijn en ondertussen al een aantal stations gewerkt te hebben.

Een nieuwe call in de logboeken is Jan/PA1Y. Die is al jaren actief, maar is recent verhuisd en nu heeft ook zijn auto verkocht. De Yaesu FT-7900 die in de auto zat heeft hij nu binnen aangesloten met een kleine sprietje achter een raam, want op het dak kan hij niet komen. Sinds kort dus weer aan actief en bij toeval hoorde hij ons en vond het leuk om ons te horen. Net als vele anderen had ook Marco/PD1MB deze niet veel te melden. Hij mocht vandaag weer een keer op pad voor de baas en wel naar Joppe.. Dat ligt in Gelderland ergens bij Zutphen.

En verder is Marco lekker aan het spelen met de FT-991A. Op de vraag van Gert-Jan of hij al iets heeft gedaan met C4FM, was het antwoord negatief. Dus Richard heeft even uitgelegd dat er een Utrechtse Reflector is op C4FM/YSF, en die heet NL Utrecht, node #83757. Als je op C4FM de reflectorlijst doorloopt kom je het vanzelf tegen. Mocht je er niet uitkomen, er zijn genoeg deelnemers hier die er mee werken en kunnen uitleggen hoe het werkt. Maar heel ingewikkeld is het niet.

In het zelfde dorp, maar aan de overkant van het water is ook Dirk/PD3DRM niet heel veel radioactief geweest. Wel heeft hij dankbaar de tip van vorige week van Richard opgepakt. Dirk zit lekker radio-gerelateerde filmpjes uit de oude doos op YouTube te kijken. Via Echolink kwam Cyriel/PD2WTD retour. Niet omdat het moet, maar omdat het kon. Vanuit zijn QTH Nieuwegein kan hij makkelijk via de ether deelnemen, maar zoals bekend voor de vaste deelnemers was Cyriel al even aan het stoeien geweest met Echolink. En als je dan iets werkend hebt is het leuk om het natuurlijk ook leuk om het te gebruiken.

Wie ook heeft zitten stoeien is Jan/PA1JM. Vorige week was hij er niet en deze week zit hij met het schaamrood op de kaken. Hij was er dus wel vorige week en heeft zitten roepen en wachten tot sint-juttemis. Maar geen respons, dus Jan in de veronderstelling dat wij hem niet wilden horen, of dat zijn antenne naar de Filistijnen was of erger zijn setje de geest had gegeven. En deze week weer hetzelfde verhaal.. Vandaag was Jan iets scherper van geest.. Hij keek op het display en zag dat de frequentie veranderde als hij de PTT indrukte.. Dus de shift stond de hele tijd aan en heeft Jan aldoor op een andere frequentie zitten roepen. Vermoedelijk heeft één van zijn kleinzoons op het knoppie gedrukt. In overleg met Jan hebben we het er maar verder niet over.

Nog langer geleden was het dat Michael/PA4MIC zich inmeldde. Voor degene die dat niet weten, de voorzitter van de afdeling Utrecht. Maar deze week was hij er weer een keer. Zijn complimenten voor de werking van het remote-systeem. Het is bijna niet te merken dat alles via internet aan elkaar hangt. En dan het woord aan de koning van de SSB-rondes. De Utrechtse Martin/PA9MB was trots dat de ronde die hij leidt op 70cm druk bezocht was afgelopen vrijdag. Gert-Jan moest zich verontschuldigen voor het niet aanwezig zijn. Dat is een nadeel van de shack naast de slaapkamer van de kinders. Richard was er wel, dus dat maakt een hoop goed HI.

Nog even voor de details, de Charlie Quebec ronde is op vrijdag om 22:00 uur op 432.200 MHz in USB en daarna nog op 144.385 MHz USB om 22:30. Die op 2 meter is voor zuidelijk Nederland, maar met USB vanuit de regio Utrecht prima aan mee te doen. Op zaterdagavond om 20:00 uur is dezelfde ronde, maar dan voor midden Nederland. Alles in lokale tijden. Om terug te komen bij Martin, die had weer de hele boel afgestoft. Ook had hij nog op 17 meter een Cubaan en paar Amerikanen en een Canadees gewerkt en dat ondanks de beperkte propagaties.

Na veel pogingen en draaggolven meldt is Hans/PD9HK zich in. We hadden al bijna de zoeklichten op Maarssen gezet en de helicopter was al bijna in de lucht. Want als Hans er niet zou zijn, zou voor het eerst sinds mensenheugenis zijn. De winnaar van de gouden award in 2020. Dus we waren als angstig dat er serieus iets aan de hand zou zijn. Maar gelukkig was hij er dus wel. Wat bleek, Hans had een update uitgevoerd op zijn set en daardoor stonden er instellingen niet goed en had hij geen modulatie. Maar dat is nu opgelost waarschijnlijk, want we horen hem.

Hans is lekker bezig geweest met FT8 en heeft er weer twee landen bij, Sardinië en Letland. Inmiddels heeft hij de Oostzee compleet. Ook kon Hans trots vertellen dat hij een AL-705 loop heeft besteld en dat die morgen al binnenkomt. In Nieuwkoop heeft ook Tom/PD7TF de antenne weer even uit het raam gestoken, niet dat hij veel te melden heeft, maar hij is er wel. Het zelfde gold voor Frank/PD9JFP uit Hilversum. Die kon nog wel melden dat in Hilversum het beest los was en dat ze flink aan het rellen waren.

Na deze lange, maar zeker ook gezellige Utrechtse Ronde werd afscheid van elkaar genomen en afgesloten door de operators. Dit onder dankzegging voor de deelname en de frequentie werd weer vrijgegeven voor onderlinge QSO ‘s. Hopelijk tot volgende week en blijf gezond.

73 PI4UTR.

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PD2HPE, PA3DJS, PD2FD, PA3Y, PA3BOE, PE4KH, PA7F, PE2A, PD0Z, PG1N, PA1X, PB1A, PE1NWK, PE1ION, PA5Z, PB0AKY, PA1Y, PD1MB, PA1JM, PA4MIC, PA9MB, PD9HK, PD7TF PD9JFP, PD3DRM

Via Echolink (PI4UTR-L/Node 640021):

PD2WTD

Luistervinken (e=Echolink, f=FM):

PE1BTZ (e), PA3H (e), Ben PD9436 (f)