Verslag van de Utrechtse Radioronde op 16 februari 2021

Een nieuwe week, een nieuwe ronde en een nieuw verslag. Deze week nummer 49 van de Utrechtse Radioronde in coronatijd. Daarover nadenkend zullen er wel weer de nodige woorden en benamingen aan de Dikke Van Dale toegevoegd worden of zijn. En even leek het er op dat we deze week plotseling van de avondklok verlost zouden zijn. Maar zelfs als dat zo zou zijn, dan nog hadden de heren al alles voorbereid om remote te werken en halsoverkop naar de shack in Utrecht afreizen stond niet op het lijstje.

En zo gebeurde het dan ook dat de mannen van de radio, Richard/PD3RFR en Gert-Jan/PD0GJK weer in hun eigen radiokamers zaten, net als alle andere deelnemers. Nou ja, niet alle.. De enige uitzondering was Peter/PJ4NX, die buiten zat in het zonnetje. Maar daarover later meer. Overigens zijn er wellicht mensen die denken; “Wat doet die boerenkool met worst op de omslagfoto..?”. Welnu, dat was tijdens de PACC van vorig jaar waar menigeen genoot van de kookkunsten van Frank/PE2A. Afgelopen weekend was wederom de PACC, maar in een hele andere setting.. Dus met weemoed denkt uw verslaggever terug aan die warme hap.

Vanavond hoorden wij al dik voor het startsein van de ronde Wim/PA3DJS, dus die kreeg dan ook als eerste de microfoon. Wim had veel gewerkt deze week, wel HF-gerelateerd. Voor de hobby heeft hij nog wat gestoeid om de ontvangst kwaliteit op 80 meter te verbeteren.  En dat lijkt te lukken. Met een heel kort dipooltje heeft hij een betere signaal-ruis verhouding dan met de loop. Ook heeft hij nog wat spoeltjesexperimenten gedaan met ferrietstaafjes en de Q-factor. Eigenlijk had Wim daar hele fijne litze voor nodig, maar dat dure spul heeft hij helaas niet. Dus hij heeft wat ander dun draad gebruikt, maar dat valt wat tegen. Hij komt niet boven de 190 qua Q-factor op 80 meter. Hij kan wel spoelen maken met een hogere Q-factor, maar dan wordt het weer groot en hij wilde het nu juist compact hebben.

Verder had Wim niet veel gedaan, dan wat sneeuw gesnoven.  Nog wel wilde hij even benadrukken dat het inmelden leek als of iedereen een tijdslot had. Dat ging keurig en iedereen wachtte netjes op z’n beurt. Volgens Gert-Jan mag dat ook wel een keer tijdens de 49e ronde, dat iedereen weet hoe het inmelden werkt HI. Een stukje operating practice. Door naar Anne/PB1A die had 50 QSO’s gemaakt in de PACC. Hij heeft dat voor regio A08 gedaan, maar dan moet het wel lukken om het in te vullen, want Anne heeft een strijd met de log-software van Evert/PA3AYQ.

Anne had alles met de hand opgeschreven en moet het dus nu nog even inkloppen. Wel vond Anne het een leuke contest deze keer, het ging gemoedelijk en niet alleen maar punten jagen. Wel had Anne de volledige vergunning in gebruik met 400 Watt. Op het moment dat hij de lineair loskoppelde hoorde hij een Amerikaan.. Dus Anne vroeg zich af; “zou ik hem kunnen werken met de standaard 100 Watt uit het doosje?”. En ja hoor, geen enkel probleem. Waarschijnlijk was die kachel dus niet eens nodig.

Verder heeft Anne een nieuwe automobiel gekocht ter vervanging van zijn ouwe Fiat Panda. Het is een Mitsubishi uitgekozen, daar had hij nog niet eerder van gehoord, behalve dan van de Zero uit de Tweede Wereldoorlog. De operators hebben wel ervaring met de Mitsubishi.. Gert-Jan had in 1996 een modelletje Klysma en Richard had rond die zelfde tijd een Colt 1200 GL. Hij wist zelfs het kenteken nog, PG-09-BN. Dat lijkt bijna wel een amateur-call. Gelukkig hebben we de foto’s nog..  Op de vraag welk model Anne heeft gekocht was het antwoord duidelijk.  Geen idee, hij was tweedehands, 3 jaar oud met 36000 km op de klok. Mooi metallic zilverkleurig, maar het is effe afwachten wat het is geworden..

Net als Richard was ook Nico/PA3Y wakker geschrokken van de stroomstoring. Om kwart voor 7 stond het display te knipperen, maar de wekker ging gewoon om  7 uur. Dus wat dat betreft was het bij Nico van korte duur. Bij Richard duurde het van 6:01 tot ca. 9:15 voor de spanning er weer op stond. Dat was dus aanzienlijk langer, maar het is ook een wijkje verder of eerder. Net hoe je dat bekijkt. Nico had niet meegedaan aan de PACC, maar had zich wel vermaakt afgelopen weekend. Als het weer een beetje meezit gaat Nico ook eens kijken hoe hij zijn nieuwe 5-bands endfed kan wegspannen.

Hij heeft namelijk een vrijgezellenfeestje van vrienden die deze week gaan trouwen. Nico kijkt uit naar volgend jaar en hoopt dat we weer gezellig met z’n allen in de club de contest kunnen doen. Richard had nog wel wat aan de PACC gedaan. Welgeteld 30 stations gewerkt, waarvan 1 op 40 meter en de rest op 20. Uiteraard ook onder vermelding van A08, of het helpt weet hij niet, maar wat moet je anders met die punten HI.

Overigens waren er op de club wel wat activiteiten. De heren Karel/PA1RLM en Paul/PE2LZ waren de gebouwde 40 meter 4-square antenne aan het testen. Daarvoor moest er wel een beetje herrie in de lucht zijn om te bezien of het functioneert zoals het bedacht was. Dat viel een beetje tegen door de magere condities. Overigens verwachten wij nog een heel artikel met foto’s over het hoe en wat met die antenne. Gert-Jan gaf nog even te kennen dat hij contesten geweldig vind, maar vind de PACC een beetje zonnebloempitten eten. Veel te veel werk voor te weinig voer, maar dat was zijn bescheiden mening. En die mag hij hebben. Zoals we altijd zeggen, we hebben een hobby met veel mogelijkheden, dus voor elk wat wils.

Voor dat hij weer de nachtdienst in mocht spraken we nog even met Rob/PA1X. Net het ontbijtje achter zijn kiezen en nu met een kop koffie. Rob had ook de stroomstoring meegekregen vanwege zijn dienst op de AVMC. Dat is het dienstbewakingscentrum waar ze allerlei netwerken en zendinstallaties monitoren op werking. Om 1 minuut over 6 kreeg hij de melding dat de zendinstallatie in Maarssen was uitgevallen en 30 seconden later had de NSA het overgenomen. In dit geval niet de Amerikaanse veiligheidsdienst, maar een Nood Stroom Aggregaat. Het duurt altijd even voor zo’n ouwe diesel opstart, want zoals de meesten weten moet dat eerst voorgloeien HI. Voor Rob was het weer opgelost, anders had hij er een paar mannetjes naar toe mogen sturen.

Ook heeft Rob even deelgenomen aan de PACC met 160 verbindingen in totaal. Daarvan waren er 39 in CW en de overige 121 in SSB. Dus niet heel veel en ook voornamelijk Europa. Verder had Rob een nieuw speeltje uit China binnengekregen, een NanoVNA. Daar had Gert-Jan had de afgelopen tijd regelmatig onder een steen gelegen en had nog niet eerder van NanoVNA gehoord, maar Richard had er eentje in zijn shack liggen dus die werd even geshowd. Met twee SMA-connectors en een kek display kun je van alles meten; je antennes, spoelen etc. Via een USB-kabeltje sluit je hem aan op je computer of OTG-device zoals een tablet of telefoon. Leuk speelgoed voor een paar tientjes.

Hans/PD9HK heeft afgelopen week lekker FT8 bedreven op 2 meter. Bijzonder was de verbinding met Duitsland met slechts 8 Watt op 140 km afstand. Verder heeft Hans zitten knutselen aan een zelfbouw Endfed-antenne. Nu moet de knutsel nog getest worden, maar Hans wacht nog op de telescoop glasvezelmast die hij heeft besteld. De voet heeft hij al binnen en de verzendbevestiging dat de mast zelf onderweg is heeft hij inmiddels ook. Dus deze week staat in zijn tuin een mastje van 12 meter met een endfedje eraan en kan Hans eindelijk weer eens wat op 20 en 40 meter gaan doen. Wel heeft hij inmiddels al 645 QSO’s gemaakt, dus hij is lekker bezig.

Richard is bang voor harde signalen van Hans als hij straks verticaal de lucht in gaat. Waarschijnlijk komt Hans dan ook buiten Europa. Gert-Jan kon bevestigen dat hij ooit in Zweden op vakantie was en daar zijn endfed aan een vlaggenmast had opgehesen met prima resultaten. Daarop door bordurend hadden de operators nog even ene onderling QSO over de condities, die van wezenlijk belang zijn als je een verbinding wil maken. Zo had Richard afgelopen week de eer om te werken met Zambia, zijn 148e DXCC. Op 20 meter, met een vermogen van circa 20 Watt via de MFJ-1786X magnetic loopantenne. Verder was er niet veel op de band toen dat plaatsvond, vlak na zonsondergang en propagatie nul. Dus een gat in de DX-zone denkt hij. Wel meteen via LoTW bevestigd en een eQSL op de virtuele shack-deurmat.

QSL-manager Koos/PE4KH kon bevestigen dat het “voor wie er wel kaartjes zijn, maar ze niet kan ophalen”-overzicht op de website weer is bijgewerkt. Het worden er steeds mee. Verder heeft Koos ook in de PACC meegebliept, 14 verbindingen in CW en toch ook nog maar even 7 phone verbindingen. Hij vond het zo leuk om te contesten dat hij daarna nog maar even in de CQ WPX RTTY contest 70 verbindingen heeft gemaakt. Dus het was naast het wandelen in de sneeuw en foto’s daarvan maken een beetje een contest-weekend voor Koos.

Marco/PE1NWK kwam er nog even op terug dat we volgende week de 50e aflevering hebben. Maar deze week is ook een feestje voor de getal-fetisjisten. 49 is namelijk het kwadraat van 7, maar dat terzijde. In het verslag van vorige week zag hij dat er een linkje in stond naar een artikel over de militaire radar die stoorpulsen veroorzaakt. Daar was hij wel content mee, want dat gaf hem iets meer informatie. Helaas was het wat lastig te lezen, want het was een artikel in een Fries lokaal krantje en dat dialect zit niet in Marco’s systeem. De technische details kent hij nog niet, maar het behoeft nog verder onderzoek. Ook is Marco druk met de aanpassing van LinHPSDR. Dat is geen hardware, maar software. Open source, dus hij sleutelt eraan zodat het naar zijn zin werkt.

En toen was het ZULU-time.. Volgens Kees/PA5Z moet je als de spoeling dun is je zegeningen tellen. Dus hij heeft een nieuw DXCC op zijn lijstje erbij.. Dat heeft even geduurd, maar het is waar. Hij zag het station op het cluster en dacht ik waag er een roepie aan.  Kees had een verbinding via de good-old SSB met Kurt/9Z4FE met QTH in Trinidad & Tobago. Voor alles is een eerste keer, want wat zei de beste Kurt? Kees was de eerste Nederlander die hij werkte. Dus voor beiden kanten een nieuwe DXCC. Die had Kees ook niet eerder meegemaakt. Dus helemaal mooi! Kees had zich in de uitnodiging voor de huishoudelijke vergadering verdiept en vroeg zich af wie de nieuwe voorzitter wordt. Blijkbaar is zijn voorkeur een van de operators, want dat zijn de enige die hij noemt. Maar de stem van Kees is te koop.

Wie ook aan de PACC had meegedaan is Jos/PA3ANF. Richard had Jos een aantal keren voor en na het werken van een station gehoord. Er staan welgeteld 144 QSO’s in het log bij Jos. Maar dat is nog niets als je kijkt naar Roel/PA2RG. Die had er maar liefst ruim 900 QSO’s in CW gemaakt. Ook had Jos Paul/PE2LZ nog een aantal keer gehoord, die op de club zat te roepen en met antennes aan het stoeien was. Jos had op 15 meter één Amerikaan gewerkt, de enige ook. Veel Europa en later op de lage banden veel PA-stations. Jos heeft zijn log ingestuurd, maar normaal krijg je daar een mail van, maar die heeft Jos niet ontvangen. Dus hij ziet wel dat zijn log er tussen staat, dus hij hoopt maar dat meegaat in de score.

Over het station dat Kees/PA5Z had gewerkt in Trinidad & Tobago had Jos ook nog iets te melden. Hij heeft hetzelfde station in augustus vorig jaar gewerkt op 20 meter SSB, dus de eerste Nederlander was Kees in ieder geval niet. En plop.. Daar ging Kees z’n feestbubbeltje.. Ach, waarschijnlijk weet de beste Kurt ook niet meer wat hij allemaal werkt. Als het weer wat beter wordt gaat Jos eens kijken of hij zijn WARC-endfed een keer kan gaan ophangen.

Marco/PD1MB heeft een beetje gewerkt en ge-FT8.. Om half 8 ’s morgens zet hij de boel aan en dan werkt het het beste. Verder nog wat meters geschaatst, maar toch ook veel aan huis gekluisterd net zoals iedereen. Richard herkent dat wel en heeft Marco regelmatig over het scherm zien scrollen. Maar geschaatst heeft Richard niet, want dat is niet goed voor het ijs. Hij moet niet op het ijs komen, want dan ontneemt hij de anderen hun schaatsplezier.. Voor je het weet heb je scheuren in het ijs HI. Dus hij heeft er langs gewandeld, maar er was geen koek-en-zopie, dus er was niet veel aan. Volgens Gert-Jan waren er in Nieuwegein wel mensen die wat speakers buiten hadden gezet en wat drankjes op het ijs nuttigden.. Om het toch een beetje gezellig te hebben, al blijft de vraag of dat mogelijk is in Nieuwegein.

Door naar de veroorzaker van de stroomstoring in Maarssenbroek van die ochtend. Frans/PB0AKY had gisteren een nieuwe ICOM IC-7300 gehaald bij ome Marcus.  En vanmorgen was hij vroeg wakker en dacht hij ‘Ik gaat eens even kijken of er wat te doen is op HF’. En daar zag hij een leuk station, dus Enable TX. Op het moment dat de zender aansloeg werd het pikkedonker. Normaal als de spanning eraf gaat dan blijft er altijd wel iets branden bij Frans.

Maar nu dus niet, dat kon ook niet, want de hele wijk lag plat. Dat is nu de 2e keer dat hem dit overkomt. Vorige keer was het in Nieuwegein, toen vloog er een transformatorhuisje de lucht in. Dus de schade viel mee nu met alleen een paar wijken zonder stroom tot een uur of 9. Maar Frans wilde graag een bakkie koffie, dus hij is naar z’n werk gereden, want je moet wat.

Op de foto de glimmende nieuwe set van Frans.. Op het display het dikke FT-8 signaal van de enige echte RundFunk Richard. Inmiddels zagen we dat Peter/PJ4NX ook op Echolink was ingelogd, maar voor we die aan het woord laten eerst naar Frank/PA7F. Die heeft van het mooie weer genoten. Niet geschaatst, want dat kunnen hij en zijn XYL beiden niet. Veel gewandeld in het zonnetje en toch maar niet naar Houten.

Wel ze naar een ander mooi gebied geweest waar ze wel vaker wandelen. De auto hebben ze geparkeerd langs de N229 tussen Werkhoven en Cothen, bij het Kasteel Hardenbroek. Daar kun je dan het landgoed in en ze zijn helemaal door naar Doorn gelopen, langs het kasteel van de keizer. Daar konden ze buiten genieten van een bak koffie met een gebakje. Op de foto een impressie van het mooie witte laken op landgoed Moersbergen.

Wat radio betreft niet veel te melden, maar wel heeft Frank eindelijk met TT8SN in Tsjaad kunnen werken met CW. Via LoTW is de verbinding direct bevestigd en dat was voor Frank DXCC nummer 163 op 160 meter. En als afsluiter kon Frank nog melden dat hij zijn QCX-mini bouwpakketje morgen binnenkrijgt. Dan kan hij daar lekker mee aan de knutsel.

   

Op naar het verre Bonaire waar Peter/PJ4NX zijn opwachting maakt. Hij had wat moeite om via Echolink te verbinden met de computer, maar met de telefoon werkt het waarachtig wel. Hij kon ook niet rechtstreeks met Ab/PA5ABW verbinden, maar wel met de repeaters zoals PI2NOS en PI3UTR. Ab lukt het ook niet om in aan de PI4UTR-node te koppelen. Het luistert blijkbaar erg nauw met internetpoortjes. De oorzaak is niet duidelijk.. Niet bij Peter, maar ook niet bij de operators.

Eigenlijk heeft Peter niet veel schokkends te melden. Hij is bezig geweest met FT8 op 40 meter en hoger. Gister had hij een leuk verschijnsel op een compleet lege 20 meter. In één keer een keihard signaal. Dat bleek VP8LP op de Falkland Islands, een bekende voor Peter die hij regelmatig op SSB heeft gesproken. Maar nu op een lege 20 meter met een afstand van zo’n 8000 kilometer toch bijzonder. De condities zijn ook op Bonaire niet best, maar de cyclus van 28 dagen is bijna voorbij, dus hopelijk laat de zon zich van een betere kant zien.

Er is aardig wat activiteit vanaf het eiland, want er zijn inmiddels 8 amateurs en allemaal wel met FT8 en FT4 actief. PACC heeft Peter overgeslagen, wel hoorde hij nog Paul/PE2LZ met Bert/PJ4KY een QSO maken op 15 meter. Verder zitten ze nu in Bonaire in de winter, dus overdag is het wat frisjes. De temperatuur komt niet hoger dan 28 graden overdag. Dus het is even afzien en ze doen het er maar mee.

Martin/PA9MB heeft niks spannends meegemaakt zegt hij. Maar hij heeft wel samen met Reni/PA3BOE lekker op 40 meter gebabbeld met een Nederlander die in Spanje woont en daar een verhuisbedrijfje heeft. En nog op 40 meter een Amerikaans station terwijl de condities uitstonden. Overigens stond er niks op het cluster, maar hij hoorde toch nog wel het een en ander. Dus ook al zie je niks, gewoon luisteren en roepen!

Tussendoor kwam Anne al even met een brandende vraag over het programma om zijn log in te voeren, maar in het zwaairondje meldde hij dat hij het log heeft verscheurd, want hij krijgt het niet voor elkaar. En das toch jammer. Maar het is nog mogelijk om op papier in te sturen, dus een kwestie van alles stukjes met plakband aan elkaar zetten en in een envelop proppen. Anne geeft nog even de uitleg over zijn computersystemen en dat het programma met Page-Up en Page-Down werkt, maar dat lukt alleen bij een computer met een full size keyboard. Volgend jaar beter.

Verder tijdens het zwaaien nog Jos/PA3ANF, die nog even de mannen van de radio een pluim geeft. Marco/PD1MB hielp ons nog even aan zijn belofte van een aantal weken geleden. Niet zeggende wat het was, maar wel dat hij het zeker gaat nakomen. Richard weet wat hij bedoelt, dus dat is zeer welkom. En degene die het ook wil weten moet even een aantal verslagen teruglezen HI.

Frans/PB0AKY heeft het idee dat als het van het weekend mooi weer is, dat heel Maarssenbroek op het dak staat en met de antennes aan de knutsel gaat. Ook wil Frans graag een paar nieuwe naalden voor in zijn S-meters. Als Richard begint te zenden, trekken ze allemaal krom. Maar goed dat Frans nu een nieuw setje heeft met een digitale meter, dan kan dat niet meer gebeuren. Maar Richard is de beroerdste niet en gaat wel effe in de junkbox op zoek naar wat naalden.

Frank/PA7F geniet van alle verhalen en het enthousiasme waarmee iedereen nieuwe setjes aangeschaft en mastjes neerzet en antennes ophangt. Dat is toch mooi om dat weer aan de bar te delen. En dat gaat niet lang meer duren. Verder verwacht Frank komend weekend veel zon, dus weinig radio. Als je hem zoekt, dan zit hij in de achtertuin aan een kopje thee. Peter/PJ4NX was met een plots met echo te horen, want hij had zich teruggetrokken in de badkamer.  Op de plek waar hij de eerste doorgang stond staat zijn zwager profielen af te korten met een doorslijpmachine. En dat is niet ideaal als je een QSO voert. Overigens is woensdagavond altijd de BAR, de Bonaire Amateur Radioclub. Dus dat is altijd gezellig. Er zijn ook wat bezoekende amateurs, dus dat wordt een avondje met een man of 10.

Tot slot zwaaiden wij naar Martin/PA9MB, die nog even de ronde op 70cm benoemde. Iedere vrijdagavond om 22.00 uur lokale tijd op 432.200 USB. Wel merkt Martin dat het drukker wordt en een half uurtje een beetje te kort is. Dus wellicht wordt het tijdslot wat uitgebreid binnenkort. Ondertussen is er ook een aantal keren geprobeerd om verbinding te krijgen met Ab/PA5ABW via Echolink. Helaas lukt dat niet, maar via de Whatsapp liet Ab weten mee te luisteren.

Volgende week de 50e editie van de Utrechtse Radioronde. Een mooie mijlpaal. Misschien doen we nog iets speciaals, we beloven dat we onze kleding aanhouden en niet gaan zingen HI. Voor nu een fijne week, blijf gezond en graag tot horens! 73 PI4UTR

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3DJS, PB1A, PA3Y, PE2A, PA1X, PD9HK, PE4KH, PE1NWK, PA5Z ,PA3ANF, PD1MB, PB0AKY, PA7F, PA9MB

Via Echolink (PI4UTR-L/Node 640021):

PJ4NX

Gemelde Luisteraars:

PA5ABW