KL-verbindelaars steken hun licht op bij de amateurs van PI4UTR

Woensdagavond leek het er op, dat ons goede oude fort weer in gebruik was genomen door defensie. Maar liefst een 4-tal KL-Jeeps van het merk Mercedes, ronkte goedmoedig brommend ‘ons’ terrein op en werd vakkundig geparkeerd op de schuine helling naast het hoofdgebouw. Strak in het gelid zoals het militaire voertuigen betaamt. Twaalf stoere kerels, gekleed in camouflagepak stapten uit en begaven zich resoluut naar Gebouw C. Juist: ons onderkomen.

IMG_2144

Mercedes Cabrio’s

Wat was de bedoeling van deze ‘invasie’? Had de gemeente Utrecht de hulp van het leger in geroepen om die lastige zendamateurs met gepaste dwang de locatie te doen verlaten? Nee, geen paniek, niets aan de hand. Reeds enige weken geleden had de commandant van deze groep, Sergeant der eerste klasse Ton (op verzoek worden er om veiligheidsredenen geen volledige namen én onderdelen genoemd) contact met ons opgenomen. Ton wilde zijn mannen meer ‘radio-minded’ maken en dacht (geheel terecht natuurlijk) als er één groep is met kennis van zaken op het gebied van het HF-frequentiespectrum en antennetechniek, dan zijn dat die amateurs wel.

IMG_2161

Door de camouflage kleding bijna niet te zien

Zo gezegd, zo gedaan, de mannen werden met open armen ontvangen, waarna een ‘panel’ bestaande uit Thom/PA9T, Gerrit/PE1GJ, Will/PA3GQY en Ab/PA5ABW hen wegwijs maakten in de geheimen van de radiozendamateur. Vele vragen werden op hen afgevuurd, die zij (zo deskundig mogelijk uiteraard) met enthousiasme beantwoorden. Ab had speciaal met zijn oud Radio Holland collega Hans van den Toorn/PA3ERE een sked afgesproken op 3.575 kHz, waarin beide heren een demo CW-high speed ten beste gaven. Will had zijn nagelnieuwe ICOM 7300 meegenomen en gaf een voor de heren zeer interessante demo van enkele ‘digi-modes’ (RTTY en PSK31). Een blik van herkenning in de ogen van diverse van onze gasten, die nu eindelijk eens begrepen wat toch die vreemde toontjes zijn die zij af toe op de band horen.

Daarna pakten enkele van de mannen de door hen meegebrachte sets uit en was het hun beurt om iets te vertellen van hun dagelijkse radio werkzaamheden. De KL maakt voor het werk in het veld gebruik van de Harris RF-5800H-MP, waarmee SSB- en (beveiligde) highspeed FSK-QSO’s gemaakt kunnen worden binnen het frequentiebereik van 1.6 tot 60 MHz met een maximaal vermogen van 20 Watt PEP en 10 Watt FM. Maakt u zich geen zorgen, geen geheime info, zelfs niet op het niveau ‘dienstgeheim’. Deze info is vrijelijk voor een ieder verkrijgbaar op het internet.

IMG_2159

Harris RF-5800H-MP

Een leerzame avond, zo gaven de mannen na afloop aan en hun commandant Ton wist het nu zeker: hij wil ook zendamateur worden en gaat zich aanmelden voor de eerstvolgende cursus op PI4UTR. Op deze wijze wil hij zijn kennis verbreden, kennis die hij dan weer kan overbrengen op de mannen (en vrouwen) die aan hem zijn toevertrouwd. ‘That’s the spirit Ton’, het succes van militaire missies is in hoge mate afhankelijk van deugdelijk verbindingsmateriaal en bekwame operators!!

De foto’s zijn weer afkomstig van onze hoffotograaf Jeroen/PD0JRN, waarvoor hartelijk dank.

Secr. VERON 08