PI4UTR doet mee met Mills On The Air 2016!

20160402_142225

“Onze” molen voor Mills on the Air 2016

Al vele jaren wordt er in Groot Brittannië op National Millday (elk jaar het 2e weekend van mei) het “Mills on the Air” evenement georganiseerd. Op deze dag zijn veel (wind)molens en gemalen in het land open voor publiek. Zendamateurs maken van deze gelegenheid gebruik om (in overleg met de molenaar) vanaf deze bijzondere plek hun verbindingen te maken. Met elk willekeurig tegenstation, maar bij voorkeur met andere ‘radio-actieve’ molens en gemalen.

Acht jaar geleden hebben Jelle PD5JFK en Bernard PB7Z besloten dit idee naar Nederland te halen. De website die ze hiervoor hebben opgezet is deze.

Dit jaar voor het eerst neemt Veron Centrum onder de call PI4UTR/P ook deel aan dit evenement. Thom PA9T heeft de stoute schoenen aangetrokken en telefonisch contact gezocht met molenaar Daan Ottevanger, van de prachtige -uit 1753 stammende- Westbroekse Molen in Oud Zuilen, vlakbij onze nieuwe locatie bij Scouting PEKA18. De molenaar was direct enthousiast en op zaterdag 2 april zijn Thom PA9T en Jeroen PD0JRN naar Oud Zuilen gereden voor een nadere kennismaking met de molenaar en zijn molen.

Naamloos

De route naar de molen

De uiterst vriendelijke molenaar heeft ons de molen van binnen en van buiten laten zien, dacht met ons mee voor de mogelijkheden voor het plaatsen van antennes en bleek zelfs over een hoogfrequent ‘Fingerspitzengefühl’ te beschikken toen hij, liggende op zijn buik met zijn hoofd uit het raampje van de molenkap, blij concludeerde dat de vlaggenstok op de kap van de molen “gelukkig van hout was en niet van metaal”. De molenaar heeft ons een aantal prachtige vierkante meters toegewezen hoog in de molen, waar wij onze shack kunnen inrichten voor Mills On The Air 2016.

IMG_1918

Thom PA9T in een nostalgisch kamertje van de molen in gesprek met de molenaar. Jeroen PD0JRN achter de camera.

IMG_1920

De molen is onwerkelijk mooi gerestaureerd

IMG_1931

Alle mechanica is nog volop in bedrijf

IMG_1934

Wildlife in de molen

PI4UTR doet mee met Mills on the Air (MotA) op zaterdag 14 mei. Het plan is om zaterdagochtend vroeg op te bouwen. We zullen in ieder geval uitkomen op de HF banden in SSB met een end-fed antenne gespannen vanaf de molen en op V/UHF in FM met een vertical hoog in de vlaggenstok op de kap van de molen. De bedoeling van het geheel is om een laagdrempelig, gezellig evenementje op te zetten waar we veel bezoekers enthousiast kunnen maken voor onze hobby!

Zet de datum zaterdag 14 mei alvast in je agenda en kom kijken! Of liever nog, doe mee! We zoeken nog enthousiaste operators, dus als je het leuk vindt om te helpen, schiet dan Jeroen of Thom even aan in de bar op Fort de Gagel. Beide heren zijn ook QRV op Slack, WhatsApp en 145.325 MHz. Ook als je misschien nog nooit achter een set hebt gezeten, ben je van harte welkom om te helpen en mee te doen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde!

Het bezoekadres is:

Westbroekse Molen
Nedereindsevaart 3
3611 AV, Oud-Zuilen

De oplettende lezer ziet dat dit praktisch naast onze nieuwe locatie is, waar wij dit jaar naar toe gaan verhuizen.

IMG_1955

Een analoge Wikipedia pagina over deze molen

Activiteit van Koos PE4KH bij Molen ’t Pink

Lid van afdeling Centrum Koos PE4KH activeert tijdens Mills On The Air zijn ‘eigen’ molen in Koog aan de Zaan. Zodoende activeren de leden van de Utrechtse afdeling dus twee molens tegelijkertijd. Koos zal naar eigen zeggen vooral actief zijn op de 40 meter band op zaterdag 14 mei. Lees het allemaal op de website van Koos!