Hoogtepunten uit de 70e Utrechtse Radioronde van 27 juli 2021

Deze week de 70e editie van de Utrechtse Radioronde en als het allemaal meezit en mag voorlopig ook de laatste. We hopen vanaf komende week weer iedere dinsdagavond op de club te mogen vertoeven. We hebben de signalen en wensen om een vervolg aan de ronde te geven opgepikt, maar we moeten even zien hoe we dat kunnen invullen. Overigens als er geen ronde is, dan is de huis-QRG 145.325 MHz meestal vrij voor onderling QSO. Maak daar gebruik van. Als we allemaal luisteren horen we niks.

Een bijzondere editie dus deze week, waarbij de operators Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR beiden niet alle 70 edities hebben kunnen doen. Gert-Jan heeft er 69 gedaan. Richard schitterde iets vaker door afwezigheid vanwege QRL en buitenlandse tripjes. Gelukkig waren er bij tijd en wijlen geschikte vervangers. De meest bijzondere editie was vorig jaar zomer, waarbij Gert-Jan vanaf zijn jacht, ergens op een niet nader bekend te maken plas water, de uitzending vanuit de kajuit deed. Wie wel 70 edities meedraait is Hans/PD9HK. Ook deze week was hij weer van de partij. In januari van dit jaar behaalde Hans al de gouden onderscheiding door zijn steevaste aanwezigheid in 2020. Nu dus een schepje er bovenop; een Platina Award (zie omslagfoto). Hans, proficiat, dik verdiend!

Natuurlijk klikt u het verslag open om te lezen of u nog iets heeft gemist deze week. Welnu dat heeft u zeker! Maar sommige details komen beter tot hun recht op het moment suprême, dus ook in dit waarschijnlijk laatste rondeverslag beperken wij ons tot de hoogtepunten. Wel nu, ‘Ba dum tss!‘, hier zijn de hoogtepunten uit editie 70, jaargang 2, aflevering 17.

 • Jan/PA1JM zat al vroeg op het vinkentouw. Hij heeft een WSPR-zendertje gebouwd met een Arduino naar een ontwerp van F4GOH. Het stelt geen r**t voor, een paar draadjes en een printje. Ook de spoeltjes heeft hij keurig gewikkeld, maar Jan krijgt de sketch niet in de Nano. Met een Uno lukt het wel om via USB de verbinding te krijgen, maar de Nano weigert aan alle kanten. Jan wil graag geholpen worden, desnoods via Anydesk als dat handig is. Gert-Jan wil wel eens kijken voor Jan en heeft eventueel ook nog van die Arduino´tjes liggen.

 • Wim/PA3DJS is druk geweest met de zomerkampronde. Die is nu wekelijks op de woensdag om 19u30 lokale tijd via PI3UTR (145.575 MHz) en aansluitend via 80 meter, rond 20u30.  Omdat er afgelopen week huurders op de Walderick waren die mee wilden doen was Wim coronaproof afgereisd en heeft met alle voorzorgsmaatregelen de groep begeleid. Helaas voor de scouts wordt het wel steeds drukker in die rondes, waardoor ze soms lang moet wachten to ze aan de beurt zijn. Verder heeft hij nog in het diepste geheim een actieve dipool gemaakt voor 80 om te vergelijken met een getunede loop. We kregen een hele beschrijving van het hoe en waarom. Vanwege de weersomstandigheden liggen de experimenten voorlopig even stil.
 • Piet hoorden we vlak voor de ronde.. Hij zou even het 8 uur journaal gaan kijken, maar waarschijnlijk is hij daarna in slaap gevallen. Alle keren dat we hem riepen in de ronde kregen we geen contact. We zien Piet binnenkort wel weer aan de bar is de verwachting.
 • Reni/PA3BOE deed eerst even de groeten aan onze eigen luistervink Ruud/NL13562. Die was bij Reni druk geweest op het balkon met betonrot. Dat kon net allemaal tussen de buien door. De condities op 20 en 6 meter zijn niet om over naar huis te schrijven. Frank/PA7F kwam wel S9+50dB bij Reni binnen, dus dat werkt prima, maar als je hemelsbreed de afstand bekijkt is dat ook geen verrassing. Verder had Reni nog lekker op zijn elektrische fiets de omgeving verkend en heeft hij gezwommen in de Maarsseveense Plassen.
 • Frank/PE2A kwam nog even terug op de vraag over Arduino van Jan. Echter bleek Jan de aangedragen oplossingen van Frank al geprobeerd te hebben. Verder had Frank niet veel met de hobby gedaan, behalve dan Mexico in FT8, Colombia in CW, 2x Japan, Bahrain en in het lijstje van de staten heeft hij Louisiana kunnen toevoegen. Helaas dat die alleen per post bevestigt en die telt niet mee. Daarnaast was Frank is twee weken lang bezig geweest met een angstaanjagende bieding op een huis in het oosten des lands. Een mooi stekkie met een lap gras eromheen voor de hobby, ongeveer 2x de grootte van wat bij de club ligt.  Helaas is dat hem niet geworden, door een voorbehoud van gunning. Dus de huizenjacht gaat weer verder.
 • Hans/PD9HK meldde zich voor de 70e keer in vanavond. Hij was de afgelopen week druk met FT4 en FT8 op 20 meter. Hij werkte o.a. Argentinië, Falkland Islands, Cuba, Venezuela en de engste van allemaal China.. Wuhan! Die laatste heeft hij maar snel weggestopt, want je weet maar nooit. Ook verzamelt Hans de 50 staten. Zijn teller staat inmiddels op 18, dus al bijna op de helft. Zijn U-endfed werkt super, zelfs bij slecht weer. Hans is dan ook erg blij met zijn U-nieke opstelling. Omdat het de 70e editie is en de laatste kreeg Hans virtueel de Platina Award uitgereikt. Hans barstte in tranen uit van blijdschap en gaat zijn nieuwste aanwinst ophangen naast de Golden Award.

   

 • Frank/PA7F heeft geen verbindingen gemaakt de afgelopen week, maar wel wat gerommeld. De nieuwe rotor is binnen, evenals de 70MHz antenne. De oude yagi-antenne is naar een amateur in Friesland verhuisd, dus dat ruimt weer lekker op. Verder zonder strakke planningen lekker genoten van de andere dingen in het leven. Zo ook binnenkort weer aan de bar.
 • Martin/PA9MB had geprobeerd zich in te melden met de portofoon omdat het heel erg tekeer ging met onweer. Hij hoorde Piet gewoon zijn gang gaan, die zit toch even hoog als hij. Beetje eng. Nu is het was rustiger en durft Martin het wel weer aan. Hij heeft een nieuwe 9 elements Tonna yagi voor 70cm op het balkon geplant en daar gaat jij vrijdag in de USB-ronde eens even lekker mee aan de slag. Die ronde is wel gezellig. Tegenwoordig ook stations uit  de Utrechtse Ronde die zich inmelden. Op HF wel wat leuke verbindingen Sint Helena, Brazilië en Bonaire.. Sinds lange tijd Peter/PJ4NX en Constantijn weer eens gehoord. Via 2 meter nog een verbinding met Duitsland.

     

 • Peter/PA3ATG kwam luid en duidelijk binnen. De vorige keer (editie 60) had hij nog geen antenne. Maar nu heeft hij een mooie antenne voor 2 en 70 op een hoogte van zo’n 10 meter. Veel meer wordt het niet, maar wellicht komt er nog iets kleins voor HF. Vooralsnog zijn hij en Robert/PE1BBT nog druk met hun oude spullen uit te pakken en te kijken wat het nog doet en hoe het ook alweer werkte.
 • Marco/PD1MB doet deze week zijn laatste verbindingen via de ether. Dan is hij 2 weken off-air en geniet hij  van zijn welverdiende vakantie. De afgelopen dagen heeft hij wat leuke verbindingen gemaakt, voornamelijk via FT8 en FT4 op 20 meter. Zo had ook hij contact met Peter/PJ4NX in Bonaire, die stuurde meteen een mailtje. Verder nog de Emiraten, Brazilië Israël, Japan, Canada, Puerto Rico, Curaçao en Belize.
 • Jos/PA3ANF had zich vanwege allerlei omstandigheden niet kunnen inmelden bij de ronde. Maar omdat het nu waarschijnlijk de laatste keer was, wilde hij er toch even bij zijn. Wel actief met de hobby, maar ook lekker gefietst, de kersenroute rond Schalkwijk toen het nog lekker weer was. Op FT8 een leuke verbinding via 17 meter met ZL4AS op de endfed. Veel Zuid-Amerika, maar je moet op de juiste tijd op de juiste frequentie zijn. Gewoon een beetje het cluster in de gaten houden.
 • Frans/PB0AKY heeft niet veel te melden. Zojuist nog even Japan op 20 meter gewerkt. Verder lekker gerommeld met de Rus, zijn motor met zijspan. Inmiddels is de zijspan klaar en kan die blauw gespoten worden. De kleur blauw is volgens Frans de kleur die Peugeot ook gebruik op de nieuwe modellen, een beetje metallic. Het frame wordt zwart, dus dat is makkelijk. Als de motor klaar is zien we hem graag een keer langskomen bij de club op een dinsdagavond.
 • Tim/PD1KBC was net weer een beetje bijgekomen van zijn avontuur vorige week tijdens de ronde. Qua hobby heeft Tim uit zijn VW Golf 4 de autoradio gesloopt en de antenne eraf gehaald. Daarvoor in de plaats heeft hij nu een Anytone AT-778UV, ingebouwd. Het meest simpele setje wat je maar kan vinden op dit moment. En op de auto een dualband antenne. Een heel geknutsel om de kabeltjes netjes weg te werken, maar het is gelukt. De eerste testen waren wat magertjes, maar wellicht moet de SWR nog wat beter worden afgestemd. Ook heeft Tim nog wat bijgeluiden van de motor, zo’n zingend geluid. Tipje van RFR; trek je dynamo eens los, dan is het opgelost.
 • Dirk/PD3DRM heeft een antenne voor 3,5 meter in elkaar gemeubeld met wat hulp van Wim/PA3DJS. Die ging meten en van beide zijden moest er zo’n 12cm afgeknipt worden. Voor Dirk een nieuw bandje wat hij leuk vind om te luisteren. Verder wist Dirk de hele tijd de naam van de voorzitter niet.. Wij noemen hem meestal Gert-Jan.
 • Jaap/PB2DJ was ook weer een keer in de ronde. Wij hadden weer een mooi signaaltje bij hem, dik over de 9. Zelf was hij ook niet heel slecht. De meesten kan hij horen, een enkele niet. Hij is net terug van een fietsvakantie van een dag of 4. Hij was nog bij ons in de buurt, maar ook Amstelveen, Wilnis, Breukelen etc. Bij elkaar zo’n 375 km gefietst en net voor huis een flinke plens water over zich heen gekregen.
 • Michel/PA7ML had zich al eerder ingemeld, maar blijkbaar was dat niet doorgekomen. Hij heeft het probleem met zijn Icom IC-9700 waarbij de set gaat driften opgelost. Hij heeft een GPSje en een Reference Injection Board er ingebouwd en daarmee is het probleem verholpen. Michel was ook nog het dak op geweest. De antenne die hij vorig jaar geplaatst heeft, liep niet helemaal lekker, maar nu is de SWR weer prima, wat ook weer fijn is voor bijvoorbeeld de meteorscatter. Gert-Jan was nog benieuwd naar de Brooklyn Awards.. Het loopt lekker en er worden flink verbindingen gemaakt. Je kan dat op de website volgen. Ook zijn de QSL kaarten onderweg en die worden dan weer naar de gewerkte stations verstuurd.
 • Koos/PE4KH heeft de binnengekomen kaarten weer gesorteerd en de website is weer bijgewerkt. Volgende week staat er weer een uitdeel avond op de planning, meer info daarover volgt op de website binnen enkele dagen. Verder was Koos een potje aan de DX op 17 meter. Daar zag hij een call uit Trinidad & Tobago en omdat een lastige hoek is met zijn endfed, was hij blij die in het log te mogen bijschrijven.
 • Thom/PA9T was deze week de hekkensluiter. Ook hij kwam niet door de Utrechtse pile-up heen. Maar toch gelukt. Het hele satellietenverhaal is geëindigd in spierpijn. Die antenne is zo zwaar dat hij hem niet langer dan 3 minuten op kan houden. Wel heeft hij het geprobeerd en wat QSO’s gehoord via FM. Ook DMR is erg leuk, dus daar is hij ook mee aan het experimenteren. Thom was nog even benieuwd of de gerepareerde IC-910 weer op USB doet wat ie moest doen. Volgens Gert-Jan is dat zeker het geval en staat de boel zo goed als op frequentie.

En zo kwamen we aan het einde van deze ronde en wellicht aan het einde van de rondes. De tijd zal het leren. Over de openstelling komende dinsdag (3 augustus) volgt nog nadere informatie via de nieuwsbrief en website. We zullen dan ook weer de mogelijkheid bieden om QSL-kaarten in te leveren en op te halen. Dus hou de website in de gaten!

Voor nu, blijf gezond! 73 de PI4UTR.

 

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA1JM, PA3DJS, PD2HPE, PA3BOE, PE2A, PD9HK, PA7F, PA9MB, PA3ATG, PD1MB, PA3ANF, PB0AKY, PD1KBC, PD3DRM, PB2DJ, PA7ML, PE4KH, PA9T

Gemelde luisteraars:

NL13562