Hoogtepunten uit de 69e Utrechtse Radioronde van 20 juli 2021

Een bijzondere ronde deze week.. Omdat Richard/PD3RFR iets met QRL had (lees: eten, zuipen en pitten in een hotelletje op de Veluwe) was er bij het afdelingsbestuur een verlofaanvraag binnengekomen. De secretaris heeft dat uiteraard zonder de andere bestuursleden te vermoeien afgehandeld en goedgekeurd. Daarmee viel Gert-Jan/PD0GJK in een gat en voelde zich redelijk in de steek gelaten. Gelukkig was daar snel een oplossing voor gevonden in de vorm van ons fijne en sociale Mitglied Tim/PD1KBC (zie omslagfoto).

Deze week hadden we dus een andere chemie op de zender, maar dat zorgde evengoed voor de gezelligheid die we graag hebben. Mogelijk door vakantietijd wat minder inmelders, maar de harde kern was present. Wat heb je gemist als je niet bij deze 69e Utrechtse Radioronde was? Tim heeft de hoogtepunten uit deze editie, jaargang 2 – aflevering 16, voor u genotuleerd.

  • Piet/PD2HPE zat al snel op het vinkentouw, of was het de papagaaienstok.. Hij kwam nog even terug op zijn andere stok. De Comet GP93 die gesneuveld is in de strijd om verbindingen te maken. Velen riepen dat het aan z’n kabels zou liggen. Maar gelukkig had Piet nog een andere stok in zijn kooitje, een heuse Diamond X-50. Die heeft ie er aan geknoopt en in weer en wind op de 10-hoogflat neergezet. En wat denk je? Dat werkt. Dus ligt niet aan de bekabeling.
  • Rob/PA1X was ook weer eens van de partij. Hij is heel actief geweest met QRL en niet zo zeer met de hobby. Wel heeft hij zijn eerste spuitje gekregen, dus binnenkort is ook Rob coronaproof. Voor Piet had Rob nog wel de tip dat er een condensator onder in de Comet-antenne zit die misschien kapot of los is. Misschien lost dat het probleem op. Gert-Jan was benieuwd naar de ronde van Nieuwegein die al even gemist werd. Rob gaf aan dat de call PI75NWG is gestaakt omdat de vergunning is verlopen inmiddels. Maar de ronde is er nog steeds iedere week, alleen nu dus weer als PI4NWG. Voor de liefhebbers is dat op woensdagavond om 20:30 uur op 145.425 MHz.
  • Hans/PD9HK weet dat het volgende week de 70ste ronde is. Ook mag hij mag weer een paar landjes afvinken op de DCXX-lijst; Japan, Canada, Kuwait, Libanon, Kreta en Aziatisch Turkije. De propagatie lijkt toe te nemen, alles wordt steeds beter! Hans kreeg zelfs Alaska binnen maar dat was volgens hem een niet bestaande call. Hans werkt vooral met FT8 maar nu ook op FT4, dat is duidelijk rustiger en de een na de andere grote afstand kan Hans pakken. De door Hans geknutselde Endfed in U-vorm werkt prima! Vooral nu op 20m, het vermogen is geheim.

  • Koos/PE4KH is kaartenkoning Koos. Het idee van Gert-Jan om uit te delen op de geplande velddag in augustus gaat niet lukken, want dan is Koos op vakantie. Maar als het allemaal mag is dinsdag 3 augustus een mooie datum voor uitdelen en innemen. Qua radio weinig spannends, van het weekend geprobeerd satelliet verbindingen te maken, maar helaas nog geen geldige verbindingen gemaakt, alhoewel de passes goed waren. Gert-Jan kwam onlangs Koos z’n weerstation tegen op z’n hampager. Dat is een ouderwetse pieper/semafoon die gekoppeld is aan DAPnet. Een dienst die speciaal voor en door radioamateurs is opgezet. Koos bevestigde dat de weer-gegevens uit zijn achtertuin inderdaad zijn te ontvangen via dat systeem. Daar heeft hij een vriendelijk verzoek voor gekregen van een amateur die dat weerkanaal heeft opgezet. Onderstaand het beeld zoals dat er uitziet op een hampager met dank aan Gert-Jan.

  • Marco/PD1MB is net als Hans lekker druk met digitale modes, FT8 en FT4. Wel is het de laatste week voor Marco, want hij neemt 3 weken vakantie. Eerst een weekje thuis klussen en dan eind juli richting Oostenrijk. Zijn portofoons neemt hij mee en anders probeert hij het via z’n iPad.
  • Frank/PA7F was ook weer eens in de ronde. Hij had zijn 2 meterstokje, de Diamond X-200, weer op het dakkapel want de yagi voor 50 en 70 MHz is weg. Frank gaat zich iets meer concentreren op 70 MHz (4m). Op 6 meter heeft hij al dertig jaar ervaring en alles al gezien en gedaan. Het is daar heel druk en als je geen superstation hebt kom je voor de leuke dingen niet aan de bak. Op 4 meter gaat het wat makkelijker en wat meer lokaal. Wie had dat kunnen bedenken dat hij via FT8 verbindingen met Israel, Cyprus en de Spaanse Sahara etc. zou maken. Verder niet veel verbindingen gemaakt, meer van het buitenleven genoten. Wel is Frank 4 uur lang operator geweest tijdens IARU HF Contest voor PA6HQ op 40 meter. De mannen hadden daar een K3 en een Hilberling HPA-8000B, Geweldig gaaf ding, maar onbetaalbaar voor de gemiddelde amateur.
  • Martin/PA9MB, de koning van de 70cm USB-ronde had het gezellig afgelopen vrijdag, veel inmelders en beetje DX. Ondanks dat het een rommeltje is op het balkon met antennes werkt het wel goed. De vliegende ratten (duiven) blijven nu buiten, want Martin heeft wat netten gespannen op het balkon. Daar zijn foto’s van, opklik voor groot.

           

  • Kees/PA5Z aan de band betekent Zulu-time! Kees benadrukt nog maar eens even dat hij het geweldig vind dat we het al meer dan een jaar volhouden met de ronde. Verder heeft hij niet veel te melden, want hij werkt zich helemaal suf op dit moment. Het is zogezegd retedruk in de klusselarij. Hij komt nergens aan toe en als dat wel zo is, dan is er of wel een contest of geen propagatie.. Dus feitelijk is het allemaal kl#te, maar voor de rest gaat het allemaal wel.
  • Remko/PD0Z was de laatste inmelder deze ronde. Normaal vanuit De Meern, maar nu vanaf camping Het Grote Bos in Doorn. De antennehoogte is ongeveer 4 meter met halve golf voor de 2 meterband. Iedereen komt goed binnen en hij dacht, ik laat me eens horen. Hij heeft zijn Yaesu FT-991A in een koffertje gepropt en meegenomen. Gisteren op SSB gewerkt met lokalen. Hij zit midden tussen de bomen, dus niet heel veel keus maar het werkt prima. Wie weet volgende week vanaf een andere camping of gewoon vanaf huis. Het blijft altijd een verrassing.

En zo kwamen we weer aan het einde van deze ronde. Volgende week ronde nummer 70 en daarna weer naar de club als het mag.. Dus wees erbij als je de 70e editie niet wil missen. Tim, hartelijk bedankt voor het invallen! Uit de reacties weten we inmiddels dat je een geschikte vervanger bent voor RFR, misschien iets meer flauwe grappen volgende keer 😉

Voor nu, blijf allen gezond en veilig. 73 de PI4UTR.

 

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PD2HPE, PA1X, PD9HK, PE4KH, PD1MB, PA7F, PA1JM, PA9MB, PA5Z, PD0Z