Hoogtepunten uit de 68e Utrechtse Radioronde van 13 juli 2021

Na twee weken rondhangen in het clubgebouw zijn de operators Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR weer geland in hun mancave om de Utrechtse radioronde te verzorgen. Zoals bekend is het clubgebouw 3 weken verhuurd aan externe scoutingverenigingen. Zij leven in een kampbubbel en daardoor is voor ons de locatie even niet toegankelijk. En dus zijn we weer even aangewezen op een onderdeel van de hobby die we met zijn allen delen.. en dat is het contacten leggen via de ether. En dat deden we dan ook weer gezellig. Wat heb je gemist als je er niet bij was in deze 68e Utrechtse Radio Ronde? Hier zijn de hoogtepunten uit jaargang 2, aflevering 15.

 • Hans/PD9HK had de primeur om in de totale reeks van radiorondes, waar hij er niet één van heeft gemist, een keer de eerste op de lijst van inmelders te zijn. Hans was tussen het inmelden en het aan de beurt zijn van de Anytone omgeschakeld naar de Icom IC-705, want die heeft tenminste een squelch. Het verschil in signaal was op de S-meter in Utrecht goed waar te nemen. Op het ‘pis’-afstandje tussen Richard en Hans was er niet veel signaalverlies, gewoon meter hoek. Op FT8 komt de hele wereld bij Hans binnen, maar inmiddels heeft hij ook het warmhoudplaatje achter de 705 werkend en dat resulteerde direct al in verbindingen buiten Europa, zoals met Oman. Een kleine 5 Watt input geeft al snel zo’n 60 Watt op de uitgang. Door de beperkte antenne opstelling van Hans is het effectief uitgestraald vermogen nog altijd QRP 😉

 • Piet/PD2HPE meldde zich voor de ronde experimenteel in via USB, dan was dat ook maar weer eens gebruikt op zijn Icom IC-9700. Verder had Piet niet veel te melden, behalve dat zijn Comet-93 het niet meer deed op 2 meter. De andere banden werkten nog wel goed. De liefhebber mag hem gratis komen ophalen bij Piet.
 • Thom/PA9T was zich aan het voorbereiden op de zomerkampronde die op 14 juli (morgen) van start gaat. Om 19.30 is de ronde via PI3UTR en daarna om 20.30 via 80 meter (3690 KHz +/- QRM). Er zijn al redelijk wat aanmeldingen van verenigingen in Nederland. Ook de lokale Jan Campert doet mee vanaf een vlot. Verder is het projectje met satellieten bij Thom wat stil gevallen sinds de aanschaf van een DMR-portofoon, de Anytone AT-D878UVII-Plus. Thom had nog wel iets gedaan met de satellieten en gebruikte daarvoor een dualband Yagi die toch nog best wel zwaar was. Achteraf bleek dat het een voorbind-yagi was, die je voor de mast kan monteren en niet direct geschikt is om met de hand in het veld te gebruiken.
 • Marco/PD1MB had visite en sloop af en toe even naar boven om te luisteren. Niet dat hij veel te melden had, maar wel leuk dat hij zich even meldde.
 • Nico/PA3Y vond het weer even wennen via de radio na 2 weken in de club geweest te zijn. Op radiogebied had Nico ook niet veel te melden. Hij was zich aan het voorbereiden op de vakantie in Kijkduin, alwaar hij een leuk huisje heeft gehuurd. Helaas niet aan de rand, dus hij moet even kijken hoe hij zijn antenne gaat neerzetten. Voor de spiderbeam die hij meeneemt had Nico 4 segmenten aangeschaft en nu was hij tijdens de ronde druk met het in orde maken van de klemmen van zijn mast. Dat zijn 11 stuks waar een stukje rubber aan geknutseld moet.
 • Martin/PA9MB meldde zich in eerste instantie portabel vanaf het balkon. Helaas was de batterij van zijn bamiprater leeg, dus hij moest naar binnen. De plantjes doen het prima, zelfs zo goed dat hij ze moest snoeien omdat hij anders de rotor niet meer kon gebruiken. Verder wat verbindinkjes gemaakt. Wel bijzonder was de 6 meter die helemaal openging en op 15 meter werkte Martin met een roepje Chili.
 • Reni/PA3BOE was QRV vanaf het Centraal Station in Utrecht. Nog voor hij de trappen afging deed hij even zijn verhaal. Ook bij hem was de 6 meter goed open. Reni had FT8 een tijdje laten meedraaien en er kwam, voor 80% Amerika en Canada. Niet alleen de oostkust, maar ook midden van het continent was veel waar te nemen. En dat allemaal op de FD-4 antenne. Reni hield het verder kort, want hij ging weer aan de wandel, op weg naar een afspraakje met een kennis.
 • Robert/PE1BBT was net thuis gekomen en schakelde de set nog even in. En dat klonk goed. Wat bleek, hij heeft een nieuwe radio gekocht. Een Yaesu FTM-400. Hij is er zelf ook erg blij mee en dat is te begrijpen. Voor het extra S-puntje heeft hij zijn antenne nog even op de galerij geparkeerd. Inmiddels heeft hij ook zijn eerste digitale QSO via C4FM gemaakt. Dus de modernisering zit er goed in na al die jaren van stilstand.
 • Koos/PE4KH knalde er ook weer uit. Dat deed hij ook tijdens de IARU HF World Championship van afgelopen weekend. Daar heeft hij 125 QSO’s gemaakt, waarvan 55 in CW. Een beetje hulp van de decoders, want soms ging het wel erg snel allemaal. De eerste bevestigingen via LOTW druppelen al binnen bij Koos, nu nog wachten op de papieren versies.
 • Tim/PD1KBC had het ook rustig gehouden op hobbygebied. Het geld wat hij daar normaal in steekt heeft hij nu in een mobiele airco gestoken. Er wordt weer een tropische periode verwacht en de ervaringen uit het verleden vertellen Tim dat het dan erg warm wordt in zijn kamertje. Ook heeft hij zijn Yaesu FT-891 in een koffertje gestopt, zodat hij die makkelijk kan meenemen als hij het veld in gaat. Overigens zoekt Tim nog deelgenoten die met hem het veld in willen, of het bos, of een weiland in de buurt van Utrecht. Er kwamen gelukkig direct van diverse kanten gemotiveerde reacties van liefhebbers van veldwerk en ook een aantal locaties werd benoemd. Richard wees meteen ook op de ‘A08 zomer-BBQ’ op 21 augustus, die vooraf wordt gegaan met mini-velddag. Meer info daarover volgt in augustus.
 • Wim/PA3DJS kwam om 21:00 uur lokale tijd de ronde binnenvallen, precies op het moment dat wij wilden gaan zwaaien. Stiekem zat hij al een tijdje mee te luisteren. Wim had ons 2 weken gemist in de ether. Ook hij is druk met de voorbereidingen van de zomerkampronde. Deze week gaat hij even een proefrondje doen omdat de Walderick nog niet verhuurd is. Volgende week is dat wel zo en dan gaat hij weer de begeleiding doen bij de radio’s als de scouts zich willen inmelden via PI3UTR en 80 meter.
 • Dirk/PD3DRM was de hekkensluiter deze week. Na het vrijgeven van de frequentie kwam hij nog even de ether in op het Utrechtse kanaaltje. Gelukkig dat we hem nog hoorden, want dan kwam hij mooi nog even in het log. Dirk had nog een verheugende mededeling. Zijn 2/70 knakendoosje werkt weer. Een nieuwe microfoon was de oplossing.

Na deze gezellige ronde was het rond half 10 weer tijd om de spullen af te schakelen. Niet voor lang, want aanstaande dinsdag zijn we weer QRV om 20.00 via 145.325 MHz. Helaas is Richard dan verhinderd vanwege QRL, maar er wordt een goede vervanger ingevlogen.. Dus meldt u zelf vooral weer in volgende week.

 

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PD9HK, PD2HPE, PE2A, PA9T, PD1MB, PA3Y, PA9MB, PA3BOE/p, PE1BBT, PA1JM, PE4KH, PD1KBC, PA3DJS, PD3DRM