Deelname aan de WW Digi DX Contest 2023

Dit weekend was het dan eindelijk zover: de World Wide Digi DX Contest, de beste FT8/FT4-contest van het jaar. Ik,  Joeri, heb meegedaan met mijn eigen callsign PD0W vanaf het clubstation VERON A08 in Utrecht. Hierbij een verslag van de contest.Ja, de voorpret begon woensdagavond. Ik moest mijn nieuwe Icom IC-7610 koppelen aan N1MM+ en WSJT-X. Voor sommigen is dit een fluitje van een cent, maar als je de CAT-instellingen nog niet goed hebt staan op de set wordt het een kleine uitdaging. Gelukkig was er veel documentatie op internet te vinden. Met een beetje zoeken op Google ging ik de goede kant op. Alles werkt nu, maar de zender verliest soms de CAT-verbinding. Dus na wat fine tunen werkte alles als een zonnetje.

Na een paar dagen in spanning te hebben gezeten was het dan eindelijk zover: de “World Wide Digi Contest”. Ik had met Paul (PE2LZ) op de club afgesproken en alles aangesloten op mijn laptop en getest – het werkte vlekkeloos! Na het doornemen van de antennes op de antenneschakelaar was de set klaar voor de contest. Voordat we begonnen kregen we al ons eerste bezoek: Michiel (PD7MM) en zijn YL. En toen waren we gestart.

Na een gezellig gesprek met Paul en Michiel vertrokken ze naar huis en kon het DX’en echt beginnen. Ik kwam erachter dat ik toch wat achtergrondgeluid wilde tijdens de digi-contesten en toevallig had ik altijd al alle Star Wars-films willen zien. Dus ik dacht dit is het moment! Na Star Wars deel 1 gekeken te hebben en een hap gegeten te hebben kwamen Roel (PA2RG) en Frank (PA7F) langs voor een demo en een korte spoedcursus. Na de cursus ging Roel (normaal CW man) als een raket en was hij super enthousiast. Na wat leuke gesprekken zijn ze ook vertrokken en ging ik door tot de ochtend met FT8/FT4 en nog wat Star Wars-films.

Om 9 uur stond Thom (PA9T) voor de deur om me te ondersteunen tegen het slaap tekort. Ik had de hele nacht FT8/FT4 gedaan en na een lekker broodje konden de twee heren er weer tegenaan. Om half 1 had ik mijn FT8 doel behaald en had ik mijn log ingeleverd met als resultaat 362 QSO’s. Ik heb zelf nog nooit zo veel Amerikaanse stations gewerkt en landen waar ik nog nooit van had gehoord! Ik wil de club bedanken voor de leuke dag en iedereen die langs is gekomen. Volgend jaar gaan we voor Multi-2.

73, Joerie PD0W.