Verslag van de Utrechtse Radioronde op 5 januari 2021

Allereerst vanuit het afdelingsbestuur de beste wensen voor alle leden en sympathisanten van afdeling A08/Centrum. Tweeduizend eenentwintig, wat zal dat ons gaan brengen.. Veel erger dan 2020 zou je bijna niet durven hopen. En dat zal ook niet zo zijn. Wel zullen we de komende maanden nog op dezelfde voet door moeten als het afgelopen kwartaal. De club blijft nog even dicht en operator Gert-Jan/PD0GJK en Richard/PD3RFR hebben de dinsdagavond in hun agenda’s geblokt voor de Utrechtse Radio Ronde.

De dag na deze ronde zal het eerste vaccin tegen COVID-19 bij mensen in Nederland worden ingespoten. Zal het ook werken? Een veel gevoerde discussie, zeker omdat het virus muteert. Hopelijk werkt het beter dan de antenne-gain spray die we nog wel eens in de hobby gebruiken. Hoe dan ook, het afdelingsbestuur is ervan overtuigd dat we op 21 augustus met elkaar een gezellige velddag hebben en afsluiten met een barbecue. Dat staat bij ons in de agenda en is aan te raden om zelf ook alvast te noteren.

Voor het zover is duurt nog wel even. Op naar het heden met de eerste ronde van 2021, volgnummer 43.. Heel kort toch nog even terug naar vorige week. Toen mislukte het experiment met Echolink. Maar na een weekje prutsen door de mannen van de radio werkt het nu als een tierelier. Proefkonijn Ab/PA5ABW had de eer om als eerste gebruik te mogen maken van het systeem dat bereikbaar is onder de PI4UTR-L met nodenummer 640021. Voor aanvang was hij dan ook al druk in QSO met enkele tegenspelers die in beginsel niet doorhadden dat hij via Echolink werkte.. Dus dat was positief nieuws. Overigens is het zendergedeelte van deze node alleen actief tijdens, vlak voor en kort na de ronde i.v.m. de voorschriften.

De ronde werd zoals gebruikelijk om 8 uur lokale tijd geopend door de operators, die allereerst iedereen een gelukkig en gezond 2021 toewensten. Uiteraard kwamen er van alle inmelders ook de beste wensen voor het nieuwe jaar die ik niet per stuk zal uitschrijven. Zoals Gert-Jan benadrukte; “De oliebollen komen mijn strot uit en ik urineer bijna champagne”. Duidelijke taal .. we gaan het er niet meer over hebben.

Eerst maar eens naar Wim/PA3DJS. Op de vraag of zijn zelf geknutselde postzegeltuinantenne met remote tuner werkt, kan hij bevestigen dat als je iets zelf bouwt, dan zeg je dat het werkt of het nou zo is of niet. Maar in dit geval is Wim redelijk tevreden en sinds de kerstdagen heeft hij al redelijk wat verbindingen gemaakt op 80 meter. Beetje Nederland, België en Duitsland, waar die voor bedoeld is.

In eerste instantie was Wim bang dat hij geen grondgolf zou hebben, maar hij heeft wat onbalans in de antenne. Ondanks dat de antenne helemaal symmetrisch is hangt deze wel met één kant dicht bij de verticale mast en dat zorgt voor grondgolfcomponent. Hij had zelfs verbinding met een lokale amateur die een veel te korte endfed gebruikte voor 80 meter. Ook is Wim nog op spokenjacht geweest bij Nico/PA3Y. Dat doet hij normaal voor de lol, maar hij kwam bij Nico geen spoken tegen.. Wel wat anders, dus Wim is een beetje van slag.. Waarom? Dat horen we later van Nico volgens Wim.

Snel door naar de man die we voor het eerst in de geschiedenis van de Utrechtse Radio Ronde vanaf zijn thuis-QTH met S9+60db op de meter mochten verwelkomen. Jazeker, Ab/PA5ABW is keihard. Wel een lichte ruis op de modulatie, maar dat kwam door de gebruikte headset. Ab werkte zoals eerder vermeld via Echolink en werd via een krachtige steunzender in de regio gerelayeerd. Ab is dankbaar dat hij nu de gelegenheid heeft om deel te nemen aan de ronde. Ondanks dat heeft hij een portofoontje in de bijstand en hij ontvangt daar toch nog wel enkele stations op. Zelf signaal wegzenden is met die apparatuur lastig tenzij hij bij het raam staat en de antenne tegen de radiator van de centrale verwarming houdt. Ook heeft Ab een veel te korte endfed voor 80 meter en wil ook wel eens met Wim een QSO’tje voeren via de grondgolf.

Door naar Nico/PA3Y waar Wim heeft gejaagd op spoken. Wim had 2 loop-antennes meegenomen, een kleintje en een iets grotere. Met die spullen zijn ze op zoek gegaan naar het storingsspook wat al jaren bij Nico in de omgeving rondwaart. Nico had al het vermoeden dat de storing uit de directe omgeving van zijn woning zou moeten komen. Voor een klein deel blijkt dat ook waar. Op de hoek van de straat is een huis met zonnepanelen die inderdaad storing geeft. Dat is op circa 60 meter van de antenne’s van Nico, maar nader onderzoek wijst uit dat het toch niet de dominante stoorbron is die Nico ervaart. Er zijn in de direct omgeving nog een stuk of vijf huizen met panelen, maar die veroorzaken geen storingen.

     

Gebleken is dat de dominante storing uit het huis van Nico zelf afkomstig is. In de tuin en rondom zijn eigen huis werd de storing steeds sterker. Het blijkt het VDSL-modem te zijn, wat ook door de leidingen in huis wordt versterkt. Als het modem uitgezet wordt is de storing weg. Wonderbaarlijk genoeg heeft Nico de storing nog steeds als hij met zijn setje aan de endfed hangt en het modem uit heeft staan. Dat zouden dan de eerder genoemde zonnepanelen kunnen zijn.

Afgelopen zondag had Nico nog een mooi testje gedaan in de achtertuin. Met de Wellbrook-loop en zijn Yaesu FT-857D op batterijen en het modem uit had hij een storingsvrije 40 meter band. Ook op alle andere banden was het eigenlijk goed te doen, dus Nico gaat eens kijken naar een oplossing wat betreft zijn modem. Verder had hij nog een leuke verbinding gemaakt met Wim op 80 meter, via inderdaad de veel te korte endfed antenne die eigenlijk bedoeld is voor 10, 20 en 40 meter.

Op naar Reni/PA3BOE die ondertussen ook Echolink had gevonden en wilde zijn volgende doorgang wel even proberen via dat systeem. Uiteraard geen probleem en test geslaagd. Ideaal voor mensen die op vakantie zijn of geen antenne hebben, waar ook ter wereld. Er zijn maar weinig clubstations die een dergelijke setup hebben, dus hulde namens Reni.

Maandagavond had hij nog een leuke verbinding gehad met Alaska. James/KL7KK kwam bij Reni 5-8 binnen en andersom was het rapport 5-7. Dat is niet mis voor een phone-verbinding in SSB waarbij duidelijk het aurorageluid te horen was. Een beetje echo-achtig, vibrerend geluid dat bekend is bij mensen die veel over de Noorpool werken. Vandaag had Reni nog was Australië en Nieuw Zeeland gehoord op 20 meter, maar hij kwam daar niet binnen. Hij moet dan eigenlijk een beam hebben en wat meer vermogen.

Met betrekking tot het Middengolf-nieuws, had Reni uitzonderlijk weinig nieuws. Hij had nog wel even contact gehad met Bart, de man achter de zender op 918KHz, Radio Monique. En het enige wat daar te melden was is dat ze daar wachten op toestemming om de antenne aan de fabrieksschoorsteen te mogen monteren. Met overig HF-nieuws was Reni ook kort deze week, de propagatie wordt duidelijk wat beter, ook de 15 meter. Al was er deze week niet veel te melden, toch altijd fijn om even een update te hebben.

In Nieuwegein stond het elektrische kacheltje te snorren.. De 2kW versie is voldoende om de kleine shack van Rob/PA1X in korte tijd warm te stoken. Afgelopen week had Rob niet heel veel gedaan vanwege feestdagen en QRL. Wel had hij nog even de middengolf gescand en de in de ronde veelbesproken stations (918, 1179 en 1467 KHz) kan hij prima mee krijgen. De 1179 KHz (Antenne Domstad) springt er wel uit, want die is zelfs op de autoradio in Hilversum goed te ontvangen. Verder is het aan het begin van het nieuwe jaar altijd wat rustig op radiogebied bij Rob. In zijn logboeken is januari de maand met de minste verbindingen. Dat begint meestal weer een beetje op te lopen vanaf februari met de PACC.

De soldeerbout wordt weer warm gestookt in Maarssenbroek. Hans/PD9HK heeft weer een nieuwe knutsel op zijn werkbank liggen. Een zelf te bouwen mantelstroomfilter. Gezien de ervaringen met dit type, welke Richard ook heeft, zal dat bij Hans ook wel veel gaan schelen in interferentie. Verder is Hans nog altijd druk met FT8. Op 2 meter, maar ook op 40 meter. Het meest bijzondere op dat gebied deze week was voor Hans een verbinding met Kaliningrad, het voormalige Koningsbergen. Het duurde wel bijna de hele middag, maar uiteindelijk werkte Hans met 10 Wattjes en zijn vakantie antenne de amateur Andrey/R2FAQ. Maar ook Jersey, Schotland, Slovenië en Bosnië heeft hij al kunnen bijschrijven in zijn logboek. Helaas zijn er ook landen zoals Israël, Algerije en Turkije die hij wel ontvangt, maar niet bereikt.

Omdat Tim/PD1KBC de meestal zijn reeds geprogrammeerde Motorola CDM1550 (GM360) gaat wegdoen, moest hij nog even snel kanaaltje Utreg in de nu aangesloten Motorola MC-2100 zetten. Voor de liefhebber is wordt het VHF-setje (20-50W) wat weggaat ter overname aangeboden op Marktplaats voor € 125, hieronder een plaatje van het geheel. Ook Tim heeft een mantelstroomfilter geknutseld zodat zijn muis en toetsenbord blijft werken als hij FT8 bedrijft. En hij heeft een luidspreker gevonden die bij zijn Sailor ontvanger past. Maar het hoogtepunt voor Tim, nog net in het oude jaar, was dat hij Australië heeft gehoord op het sprietje in de auto.

Onze DXCC-jager Frank/PA7F had een rustig radioweekje.. Hij is nog altijd op jacht naar Hawaii (KH6) op 60 meter. Er zijn daar wel een aantal actieve stations, maar het is gewoon bijzonder ver weg via het lange pad. Je moet dan maar net geluk hebben met een opening en dan ook nog een laag rijksniveau op je eigen set. De beste tijd is volgens Frank niet al te laat in de ochtend. En dan heeft ook Frank zijn zinnen nog gezet op een station Guam (KH2), maar die is meestal op de verkeerde momenten actief.

In de middag ziet Frank wel andere stations die dan wel met Guam werken, maar het signaal komt in Bilthoven niet door. Volgens Frank gaat het ooit wel goed komen, een kwestie van volhouden. Zowel KH6 als KH2 bevinden zich op het noordelijk halfrond. Daar is het nu veel donker en dus de optimale periode, tot ongeveer maart, om ze te werken op 60 meter.

Op de uitstel van de herijking Novice weet Dirk/PD3DRM te melden dat het Agentschap Telecom daar geen tijd voor heeft. Via een kennis die bij het AT werkt heeft hij vernomen dat ze daar druk zijn met de administratieve verwerking vanwege de nieuwe regels inzake drones die vanaf 1 januari van kracht zijn. Bij het vliegen met een drone of een ander onbemand luchtvaartuig dat zwaarder weegt dan 250 gram, bijvoorbeeld op afstand bestuurbare vliegtuigjes en helikopters is nu een vliegbewijs verplicht. Heb je een drone met een camera of eentje die zwaarder is dan 250 gram, dan moet je ook een exploitantnummer hebben.

Ook Martin/PA9MB had zich de afgelopen dagen te goed gedaan aan 20 oliebollen en 10 appelflappen, dus die is een paar kilo zwaarder dan in het oude jaar. Verder had Martin hier en daar wat verbindinkjes gemaakt en nog even een fonkelnieuwe 6 elements 2 meter yagi in elkaar geknutseld. Die staat nu in de slaapkamer met het raam open richting het oosten. Er staan heel wat foto’s op zijn QRZ pagina, maar de yagi foto’s delen we hier ook even. Op het gebied van aanwinsten kon Martin een mooie Yaesu MD-1 op het lijstje zetten. Die heeft hij aangesloten op z’n oude Yaesu FT-980, die hij helemaal heeft gerepareerd qua ontvangst en zenden. Martin is weer helemaal heppie de peppie, want hij heeft zo weer een mooie complete set.

  

En toen wat het Zulu-time.. We luisteren naar de belevenissen van Kees/PA5Z. Hij heeft de afgelopen 2 weken zijn mond gehouden en hoopt dat daar voldoende waardering voor is, maar hij is er weer een keer. Kees wil nog wel even de veren bij de operators naar binnen schuiven omdat ze het al zolang volhouden, wetende dat we het met veel plezier doen. Op het gebied van de ‘morsselarij’ is Kees een beetje klaar met het droog oefenen.

Hij heeft dat nu vervangen door oefenen met gewillige slachtoffers zoals Italianen en Russen. Die lijken hem af en toe te willen verstaan als hij met zijn piepjes en streepjes de ether vervuilt. Dus dat wordt nog wel een keer wat, maar dat mag dan ook wel na 2 jaar. Verder hoopt Kees op wat propagaties, want dan kan hij zijn DXCC-standje ook weer eens wat meer ophogen. Maar vooralsnog blijft hij dus oefenen met Europeanen. Ook mist Kees zijn contact met Gloria een beetje.. het certificaat hangt nu keurig aan de muur. Hij is toch wel in een gat gevallen nu dat afgerond is.

Enspijk, het pittoreske dorpje aan de Linge, daar hadden wij als inmelder Maarten/PG1N gehoord. De operators hadden nog de hoop dat ook Jolanda/PD2JO en Iris/PD1RIS een keer met hun luie donders van de bank af zouden komen, maar helaas. Woordvoerder Maarten excuseerde zich daarvoor, maar het is niet anders. Op nieuwjaarsdag zal het wel druk zijn met SSTV werd er geroepen, maar de constatering van Maarten is dat er niks, noppes, nada te doen was. Dus hij heeft zich dus een paar dagen behoorlijk verveeld.

Met het packet-gebeuren via Winlink had hij het al snel bekeken. Toevallig waren er wat meer condities op 2 meter en heeft hij geprobeerd om wat verder te roepen. Maar zoals Richard dat op zijn website beschrijft is er op 2 meter niet veel meer te doen op dat gebied. Wel heeft Maarten een mooi certificaat ontvangen van ARISS voor het ontvangen van de SSTV-plaatjes uit het Internationale ruimtestation. Hij had gezien dat mensen heel trots waren met 2 of 3 plaatjes in te leveren.. Maarten heeft ze gewoon alle 12 ingeleverd, dat is wel zo sportief.

We zwaaien de verticale antenne weer om, want in Marco/PD1MB in Maarssen is aan de beurt. Hij is aan het spelen geweest met FT8. Hij had wat tips gevraagd en gekregen van Richard en het lukt hem nu wel aardig. Maar daarnaast is ook het werkende leven weer op zijn pad gekomen en de baas kan hij niet laten wachten.

Omdat dit de eerste uitzending in het nieuwe jaar is, leek het de secretaris leuk om het oude jaar mooi af te sluiten. Daartoe heeft hij de logs van de afgelopen 42 edities van de Utrechtse Radio Rondes erbij gepakt. Na veel tel- en rekenwerk kwam hij tot de volgende conclusie. In de 42 rondes zijn er 98 roepletters gelogd en is er door die betreffende amateurs 690 keer ingemeld. Maar nog leuker is het natuurlijk om te kijken wie is er nu het vaakst in de ronde aanwezig geweest. Daar zijn awards voor gemaakt, respectievelijk, goud, zilver en brons. Bij gebrek aan mogelijkheden om dat persoonlijk uit te reiken zullen de winnaars daarvan deze als PDF via de mail ontvangen.

Maar om het spannend te maken werd in de ronde eerst de lijst opgesomd met de top 10, waar overigens een aantal gedeelde plaatsen waren. Ter informatie is alleen gekeken naar de 2 meter ronde. We sommen ze nog even een keer op voor het nageslacht, met de positie, call en aantal keer ingemeld tussen de haakjes. Op nummer 10 staat PE4KH (17), gevolgd voor nummer 9 PA3DJS (18). Op nummer 8 vinden we de eerste gedeelde plaats voor PE2A en PA9MB (19). Ook de 7e plek wordt gedeeld en dat zijn PA1X en PA3ANF (20). Niet geheel verrassend is ook de 6e plaats voor twee amateurs, t.w. PA1RLM en PA0AA (22). We blijven nog even in de gedeelde posities, want op nummer 5 staan PD1MB en PA3BOE (27). De laatste gedeelde plek is nummer 4, daar staan PA7F en PA1JM (33).

Komen we bij de top 3 van deelnemers aan de Utrechtse Radio Ronde. Op nummer 3, de bronzen onderscheiding gaat naar Nico/PA3Y (35). De nummer 2 oftewel de zilveren editie is gewonnen door Ko/PD0ZEE (38). Helaas was Ko wegens privéomstandigheden vandaag niet in de ronde aanwezig, maar derhalve heeft hij deze prijs dik verdiend. Feitelijk heeft hij maar 4 edities gemist en als je dat malus zijn situatie doet, dan is het een hele uitzonderlijke prestatie. De laatste die we opnoemen, maar die we geen ronde hebben hoeven missen is de nummer 1.. De winnaar van de gouden onderscheiding is voor Hans/PD9HK (42).

Uiteraard alle felicitaties voor de winnaars van de awards, maar ook de andere inmelders zijn belangrijk om de ronde gezellig draaiend te houden. Niet wetende dat hij er wat mee kon winnen, was Hans niet geheel verrast. Hij had laatst al aangegeven dat hij nog geen ronde had gemist, waar hij regelmatig zijn planning voor heeft bij moeten stellen. Wel is hij blij met de onderscheiding, want het is zijn eerste!

Tijd om te zwaaien.. Wim/PA3DJS feliciteert de winnaars nog even en hoopt niet dat de informatie bij de overheid terecht komt. Want dan kun je nog wel eens problemen krijgen met het aanvragen van een VOG.. wegens verslaving HI. Wim wil ook nog kwijt dat hij de afgelopen dagen flink heeft zitten typen om documentatie te maken van zijn 80 meter tuner. Dat is wel zo’n beetje rond nu, maar zijn wel 52 pagina’s geworden.. Dus als je niet van lezen houdt heb je een uitdaging. Richard herkent dat, die zit ook snel op 50 kantjes A4, maar dan met hele grote letters.

Nico/PA3Y vond het een hele eer om een award te mogen ontvangen. Vorige week had ie met PI75VERON ook al twee awards en nu al weer eentje en het jaar is pas begonnen. Ook hoopt hij met de start van de vaccinaties dat we spoedig weer de gewone clubavond kunnen houden. Reni/PA3BOE was enigszins teleurgesteld in de 5e plek, maar het zij zo. Hij had zichzelf iets hoger ingeschat. Ook wilde Reni nog met ons delen dat hij een interessant artikel had gelezen op de app Sceintias, de grootste onafhankelijke populair-wetenschappelijke nieuwssite, over de behandeling van COVID-19 patiënten met stamcellen uit de navelstreng. Reni gaat vannacht weer luisteren op HF, de 40 en 80 meter. Rond één uur ’s nachts is er een hoop te beleven en wordt het pas echt interessant.

Rob/PA1X vond het verrassend dat hij in de top 10 van inmelders was terecht gekomen. Ondanks zijn drukke bestaan heeft hij ongemerkt toch wel wat tijd in de Utrechtse Ronde verstookt. Maar natuurlijk doet hij dat ook bij de Nieuwegeinse ronde, waar hij met regelmaat de rondeleider is. Dat gebeurt daar nu nog ook iedere week, maar zal als het allemaal weer een beetje als vanouds wordt terug gaan naar 1x in de maand. Overigens voor de liefhebbers, de ronde van Nieuwegein is op woensdag 20u30 lokale tijd, 145.425 MHz FM. De gouden winnaar Hans/PD9HK wilde nog even kwijt dat het met zijn kat de goede kant op gaat, dat naar aanleiding van vorige week.

Over rondes gesproken, Martin/PA9MB is ook een ronde gestart via 70cm.. Op 432.200 MHz in USB op vrijdagavond om 21u30 lokale tijd. Allemaal van harte uitgenodigd om in te melden. Kees/PA5Z verzoekt nog even om een hertelling van de inmeldlijsten. Want dat is fake-news volgens hem, hij zou daar gewoon op moeten staan. Voor we Amerikaanse toestanden krijgen zien de operators dat Kees net buiten de boot is gevallen en dat hij op respectabele elfde plaats is geëindigd met 16 punten.

Helaas dat er geen poedelprijs is vind Maarten/PG1N nog tot besluit. Anders had Iris/PD1RIS mooi van de bank mogen komen om die in ontvangst te kunnen nemen HI. Wel hoorde Maarten nog even vanaf de bank dat hij ons nog twee weken mag lastigvallen voordat de harmonie, de spreekwoordelijke toeterclub, weer gaat beginnen. Marco/PD1MB is blij met z’n 5e plekkie. Zijdelings gaf hij nog even te kennen dat hij mogelijk een Yaesu FT-991A gaat aanschaffen.

Op de valreep, na het zwaaien, maar voor het sluiten kwam Jos/PA3ANF nog even binnen huppelen in de ronde. Hij was onderweg al even aan het luisteren via Echolink. Zoals bekend wil de propagatie nog niet opkomen en staan de zonnevlekken op nul. Dus ook vanuit Jos weinig positief HF-nieuws. Omdat er zich verder niemand meer aandiende werd onder dankzegging de ronde weer professioneel afgesloten door de heren operators. De frequentie werd weer vrijgegeven voor onderlinge QSO ‘s en de zender aan Echolink werd uitgeschakeld. Hopelijk tot volgende week en blijf gezond.

73 PI4UTR

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3DJS, PA3Y, PA3BOE, PA1X, PD9HK, PD1KBC, PA7F, PA9MB, PE2A, PA5Z, PG1N, PD1MB, PE1NWK, PA1RLM, PA3ANF

Via Echolink (PI4UTR-L/Node 640021):

PA5ABW, PD3DRM