Verslag van de Utrechtse Radioronde (CW included) op 8 september 2020

Welkom bij het verslag van inmiddels alweer de 26e Utrechtse Radioronde in coronatijd. Deze week een speciale editie, want ook Ab/PA5ABW heeft deze week weer eens de bliepjes en piepjes met zijn Bencher BY-1 de ether in geschoten. Bij voorbaat ontvingen wij al de afmelding van Jan/PD2JDW die drukdoende is met klussen in de woning van zijn dochter. Hij luisterde wel mee deze week en hoopt ons spoedig weer te spreken.

Wie niet alleen luisterde, maar ook riep was Reni/PA3BOE. Licht van streek omdat om 20:02 LT de ronde nog niet gestart was.. Het was dan ook aan Gert-Jan/PD0GJK om een excuusbrief de ether in te slingeren vanwege het niet opletten op de tijd. Reni had deze week niet veel te beweren, behalve dat hij Frank/PA7F nog even wilde bedanken voor het bezorgen van de QSL-kaarten. Ook had hij een bezoekje gebracht aan het ziekenhuis. Dat werd hoog tijd zo zei hij zelf. Nu wachten op de uitslagen. Hopelijk is alles in kannen en kruiken.

Onze QSL-manager Koos/PE4KH meldde zich ook in. Deze week wat harder dan vorige week inpandig op de rubberduck. Hij had bijzonder weinig gedaan.. Nou ja, op een velddagje na en het werken van LZ595IP in CW, een speciaal Bulgaars station uit het lijstje van de All Saints Award 2020 dat alleen deze maand actief is. In totaal zijn 12 stations te werken met iedere maand een andere heilige. En volgens Koos was ook deze weer leuk voor de verzameling HI.

Jan/PA1JM was deze week in de eerste inmeldronde al van de partij. Die hoefde deze week geen kat uit de boom te kijken. Hij verbaasde zich wel over het aantal inmelders elke week. Het wordt tijd voor een koud biertje, gezellig aan de bar. Inmiddels heeft Jan de eprom binnen en het sletje om zijn Ascom mobilofoon werkend te krijgen ligt klaar. Ook heeft hij een RS232 kabeltje daarvoor in elkaar gezet. Dus work in progress.. Ook in z’n shack, want hij heeft de boel iets anders ingericht zodat het beter werkbaar is. hopelijk is het raam nog vrij, zodat eventueel de computers een veilige weg naar buiten kunnen maken HI

Jan was ook nog benieuwd naar de resultaten van Gert-Jan op het gevreesde F-examen. De opmerking van Gert-Jan dat er taart van troost werd gegeten kwam niet meteen binnen en dus kreeg Gert-Jan alsnog de hartelijke felicitaties van Jan. Met een beetje uitleg werd pijnlijk duidelijk dat de resultaten van het examen met 4 fouten teveel niet heel positief was. Maar niet getreurd, Gert-Jan heeft zich alweer ingeschreven voor het examen op 4 november, deze keer in zijn achtertuin in Nieuwegein. En anders is er altijd nog ergens een cursus “Omgaan met teleurstellingen” waar hij zich voor kan inschrijven.

Nu we toch bij Gert-Jan zijn, die heeft zich de afgelopen week naast het examendrama nog druk gemaakt met APRS, DMR in de auto en gepoogd zijn Retevis Ailunce portofoon aan te sluiten op een hotspot. Voor de onbekende amateurs, dat is een DMR porto met GPS voor APRS. De wie, de wat.. euhm ja, dat dus. Om het rondje van operators rond te maken mocht Richard/PD3RFR ook even vertellen wat hem de afgelopen week heeft bezig gehouden.

Dat was niet veel behalve het QRL. Nou ja, een beetje FT8 en FT4 en nog een Hongaars station in CW gewerkt. En oh ja, Egypte mag ook op het lijstje van gewerkte DXCC bij Richard, nummer 138 van de driehonderd zoveel.. De enige amateur in dat land die wel eens over het scherm bij RFR trekt, heeft hij gewerkt. In FT4, dus dat was binnen 1 minuut bekeken. Van een QSL kaart zal het niet komen, aangezien Richard steevast weigert te betalen voor kaarten die niet van DXpedities zijn.

Door naar Hans/PD9HK die het maar een beetje druk heeft gehad en dan voornamelijk op het digitale vlak. Hij heeft na lang stoeien voor elkaar dat hij op de D-Star reflectors komt via zijn Icom ID-51E en ook met zijn Anytone AT-D878UV krijgt hij het voor elkaar om op het dashboard te verschijnen. Maar blijkbaar is er dan net geen tegenstation, want antwoord krijgt hij nog niet. Maar trots mag hij wel zijn, want hij heeft het zelf uitgedokterd. Nu nog de openSpot3 aan het werk helpen, dus er is nog werk.. Maar wel opschieten, want de Icom IC-705 is nog altijd onderweg, maar is hopelijk niet ver meer..

Ook Frank/PA7F betreurt het niet slagen van Gert-Jan, maar volgende keer beter. Inmiddels staat de aangekochte 5070MOX antenne te shinen op de dakkapel. Gisteren geplaatst en even getest met FT8. Verder niet veel bijzonders gewerkt in de ether, alleen een Ghanees, 9G5AR op 80 meter. Waarschijnlijk ook de enige die daar werkte. Ondertussen kwam Ab/PA5ABW het tuinpad opscheuren met zijn bolide. Hij meldde zich eerst mobiel en daarna portable. Gewapend met een Baofeng propte hij nog even de papiercontainer vol, alvorens hij zich richting de shack zou begeven voor een rondje CW.

       

Maar zover was het nog niet. Eerst nog even naar Wim/PA3DJS die nog wat heeft gefinetuned aan zijn 80-meter postzegeltuinantenne. Overigens zou de woordwaarde bij scrabble op 36 punten liggen voor dat systeem en dat is dan weer ongeveer 4x meer dan dat de oppervlakte van de tuin van Wim bevat in vierkante meters HI. Verder had hij nog vanalles geknutseld voor zijn QRL op gebied van elektronica. Jos/PA3ANF verontschuldigde zich dat hij vorige week het niet niet gered had om in te melden. Geen probleem natuurlijk, maar fijn dat het deze week wel lukt. Hij heeft in ieder geval een goede week gehad en heeft in zijn vrije leven nog wat rond getourd in de omgeving van Holten. Onder de operators ontstond nog even de discussie of dat nu Overijssel of Gelderland was. Uiteindelijk had Richard het bij het rechte eind, het is dus Overijssel, maar RFR was dan ook bekend met het wegrestaurant La Place Holten langs de rijksweg A1.

En daar was Martin/PA9MB. Die hadden we ook al even niet gehoord en wat bleek, hij had een tijdje in het ziekenhuis gelegen. Geen corona ofzo, maar wat anders. Alles doet het nog, dus geen zorgen. Net weer 3 dagen thuis, dus nog niet helemaal up en running, wat resulteert in weinig radiowerk. Logisch.. Niet veel anders was het geval bij Nico/PA3Y. Ook die had weinig tijd voor de radiohobby. Nog wel bedankte hij RFR even voor het afgooien van de QSL kaarten vorige week. Ook had hij een monteur aan de deur gehad voor de kapotte oven. Nee, Nico had niet geprobeerd om er een eindtrap van te maken. Er was een hendel los gekomen en dat bij een oven van nog geen 2 jaar oud, dus dat is onder garantie verholpen. Leuke detail was dat de monteur  ook radioamateur was, dus van de oven (Kenwood?) ging het gesprek al snel over Icom en Baofeng.

Op naar de volgende inmelder, Roel/PA2RG.. Gezellig! Deze week op de portofoon, dus wellicht niet hoorbaar in alle windstreken. Maar hij had wel de meest technische vraag deze week. Dus die gaan we even uitdiepen. Hij is op zoek naar informatie over relais die te gebruiken zijn om een remote antennes te schakelen. Er bestaan natuurlijk coax relais, maar die zijn flink aan de prijs. De vraag is of het ook kan met normale relais. Er moet op 40 meter minimaal legal limit (400 Watt) doorheen kunnen, zonder dat de relais aan elkaar blijven plakken. Het idee van Roel is om de relais te gebruiken voor phased array, dat zijn twee of meer verticals voor 40 meter en dat het mogelijk is om richting te schakelen d.m.v. delay lines. Dus mannen (of vrouwen) met verstand van relais.. Meld u per omgaande bij Roel!

Tot besluit op 2 meter vervoegen wij ons nog even in Maarssenbroek bij Ko/PD0ZEE. Die zat al een half uur te roepen, maar kwam er niet door.. Wat bleek.. de ‘-600’ repeatershift stond aan op zijn set. Tsja, wij werken niet split, dus dan lukt dat niet. Maar gelukkig lukte het nog voordat de 2 meter ronde werd afgesloten. Wel is Ko sterk van mening dat zijn FT-726 een betere ontvangst heeft t.o.v. zijn Icom ID-4100. Gert-Jan heeft ook de 4100, maar deelde de mening niet direct. Wel gaf die toe dat hij liever met zijn good old 9000 werkt.  Door zijn gezondheid is Ko vaak en snel moe, maar tussendoor is hij een beetje aan het opruimen. Maar ondertussen zet hij ook nog Chinese knutsels in elkaar 😉 Zie foto rechts.

Na de twee meter ronde werd Paul weg getrokken van zijn projectje. Hij was beginnen om de onderdelen te tellen van zijn zelfbouw “Band Pass Filter”. Daar moeten heel wat ringkernen van koperdraad worden voorzien. Maar goed, eerst mocht hij nog even op 40 meter de ronde leiden, waar hij zoals iedere week geen moeite mee heeft. Het werd wel een iets korter rondje, want de set moest worden omgebouwd om te kunnen morsen op 80.

Voor de tweede maal hield ons medebestuurslid Ab/PA5ABW zijn CW-ronde, waarbij hij zijn snelheid keurig aanpaste op de tegenpost. Zo hoort het ook als je op je QRZ-pagina het logo van ‘DX Code of Conduct’ hebt geplakt. Het bleef wat rustiger dan de vorige keer in juni van dit jaar, ondanks aankondigingen op diverse sociale media zoals de eigen site van A08, Facebook en Whatsapp. De navolgende OM’s meldden zich deze keer:

  •  Joop Stakenburg/PG4I, uit QTH Culemborg, een bekende uit de Whatsapp-groep ’80 mtr cw operators’ , die maar liefst 599 met + 30 dB meldde. Joop zal er rode oortjes aan over hebben gehouden vrezen wij;
  • PA3CW, Dick Hissink, oud Radio Holland collega van Ab uit Wijk bij Duurstede. Ook al een lid van eerder genoemde Whatsapp-groep. Hij gaf ook 599+ door, terwijl hij met 579 in Zuilen doorkwam;
  • Henk Hilbrink uit Ommen met de call PA0HTT. Ook een oude bekende van Ab uit de SRS zondagochtendronde op plm. 3.568 kHz. Goed om te horen dat Henk weer de oude is na een kortstondige medische ‘set back’;
  • Roel Gerritse/PA2RG, QTH Vleuten, meldde ook al 599 +. Roel is een gewaardeerd lid van A08 en vaste kracht bij diverse CW-contesten. Roel heeft de morsecode geheel op eigen kracht onder de knie gekregen, een compliment waard. Roel meldde trots dat hij met zijn nieuwe aanwinst werkte, een ICOM 7100 met 100 Wattjes. Uiteraard houdt hij zijn K3 ook in ere;
  • PA3FHM, Ton Hulst uit ’s Heerenberg, gaf ook al 599+ terwijl hij met een zeer fatsoenlijke 589 binnenkwam op UTR;
  • DL6HM, Martin Wenzel aus Hamburg, een stad die Ab vanuit zijn korte zeemansloopbaan nog heel goed kent. Sankt Pauli met de uitspanning ‘die Grosse Freiheit’ om maar eens een wat te noemen. Ach ja, ‘die Jugendzeit, sie kommt nicht mehr’ zullen we maar zeggen…je zou er een hevige aanval van nostalgia van krijgen;

Tot slot meldde zich ook nog ene Jarek in, met de call SP2YO, die een wel heel rare RST doorgaf, te weten 377, nou ja voor wat het waard is. Werd nog een leuk QSO, waarin Jarek meldde met 100 Watt te werken in een Windom-antenne.

Na nog wat CQ-tjes gegeven te hebben, vond Ab het wel voldoende. Het log moest ook nog bijgewerkt worden, ook de QSO’s van juni waren nog niet verwerkt, dus nog even aan de bak.

Ergens in oktober hoopt Ab weer een vervolg aan dit evenement te kunnen geven, uiteraard ijs en weder dienende. De gebruikelijke radioronde is er volgende week weer!

Voor nu een goede week, blijf gezond, 73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 8 september 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3BOE, PE4KH, PA1JM, PD9HK, PA7F, PA5ABW, PA3DJS, PA3ANF, PA9MB, PA3Y, PA2RG, PD0ZEE

Via 40 meter (7.061 MHz – LSB):

PA3Y, PD9HK, PD0ZEE, PA3ANF, PA2RG

Via 80 meter (3.568 MHz  – CW):

PG4I, PA3CW, PA4M, PA0HTT, PA2RG, PA3FHM, DK6HM, SP2YO