PI4UTR Back On Air met nieuwe antennes!

Afgelopen zondag 4 september was het zo ver, we zijn ON-AIR!

Afgelopen zaterdag 3 september is door Scouting PEKA18 de rotte boom links voor het gebouw omgehaald, dit met behulp van een heuse ladderwagen die geregeld was door Frank de gebouwbeheerder. Daar deze ladderwagen er zondag tot een uur of 14 nog zou zijn, is ons de mogelijkheid geboden om wat (draad)antennes op te hangen met dit prachtig stuk gereedschap! Dit hebben wij natuurlijk met beide handen aangepakt! Vanaf nu af aan is PI4UTR weer in de lucht met een dipool voor 80 meter en een FD4 voor 80, 40, 20, 17, 12 en 10 meter banden! Dat smaakt naar meer en we hopen binnenkort nog meer antennes te kunnen plaatsen!

img_20160904_104907

Frank bedient de kraanwagen

Al vroeg in de ochtend stond Will PA3GQY aan de poort om 10uur wel te verstaan, dit was ook afgesproken met Paul PE2LZ maja zoals we weten kijkt Paul niet op een paar (minuten) meer of minder en moest Will even geduld hebben. Al snel sloot Thom PA9T aan met zijn uitmuntende klim- en knoopkunsten wat hard nodig was en rond een uur of 11 kwam Michael PA4MIC ook om nog een handje bij te steken. Natuurlijk kon onze huisfotograaf Jeroen PD0JRN niet ontbreken om de nodige foto’s te schieten van het spektakel.

img_5735

Ophangen van de 80 meter dipool. De dipool hangt achter het gebouw en is perfect getuned voor het CW-deel van de band

img_5726

Frank en Thom PA9T bovenin het bakje. Het waaide windkracht 4, en de bomen hadden op 20 meter hoogte ruim 50 cm uitslag. Best een spannend klusje!

Er zijn twee draad antennes opgehangen, te weten een 80m dipool en een FD4 multibander voor de banden 80,40,20,17,12,10m. Deze twee hangen nagenoeg haaks op elkaar zodat er voor 80m twee richtingen opgewerkt kan worden.

img_5723

Ophangen van een van de dipoolhelften van de 80 meter dipool

De eerste 80m dipole hing vrij snel zo rond een uurtje of 12 (het is zondag he jongens dus rustig aan beginnen/opstarten hi) en hangt parallel aan het gebouw aan de achterzijde hoog tussen de bomen. De FD4 had wat meer tijd nodig daar de ladderwagen steeds tussen alle bomen door stuurt moest worden. Dit was nog best een lastige klus is want het is geen kleintje zoals op de foto’s te zien is.

img_5754

Er waren veel bomen waar de kraan doorheen moest manoeuvreren. Toch is gelukkig allemaal goed gekomen. Hier wordt voorzichtig een deel van de FD4 opgehangen

De FD4 span je ook nog niet zo even weg want dat is me een joekel! Deze span je niet even weg thuis in je tuintje (bij de meeste dan) want deze antenne is ruim 40meter! Deze draad hangt dus nagenoeg haaks op de andere en hangt nog hoger dan de 80m dipool. Het voedingspunt van de FD4 hangt op ruim 20 meter hoogte!

img_5746

Frank en Thom bovenin het bakje. Langzaamaan wordt de lucht grijs…. Even later zou er nog een flinke bui vallen, maar dat wisten de mannen hier nog niet…

img_20160904_113551

Michael PA4MIC verricht inspannende werkzaamheden en houdt de touwen beet voor het ophangen van de FD4

img_5749

Druk druk druk… Michael PA4MIC assisteert bij het ophangen van de FD4

Rond een uur of 15/16 waren we klaar en was inmiddels de eigenaar van de ladderwagen er om hem op te halen. De ladderwagen was natuurlijk maandag gewoon weer nodig, want de eigenaar van de auto gebruikt hem voor zijn schoonmaakbedrijf. Omdat we nog niet helemaal klaar waren toen de eigenaar kwam heeft Will hem een rondleiding gegeven onder het genot van een bakkie koffie en laten zien wat wij nou precies doen met deze hobby. Weet er weer iemand het verschil tussen een 27mc bakkie en een radiozendamateur!

Nu de antennes hingen en coax de shack binnen kwamen was Paul niet meer te houden en moest en zou direct de set aangesloten worden (die inmiddels gerepareerd is door Thom dus de pc kan hem weer besturen). Zo gezegd zo gedaan en zijn er de nodige verbindingen gemaakt met onder andere met Thailand en Maleisië! De FD4 blijkt behoorlijk breedbandig te zijn!

img_5761

Bij nameten bleek de FD4 zeer breedbandig en werden na aansluiten van de transceiver verbindingen gemaakt met Maleisië en Thailand!

De aanwezige OM’s en beheerder zijn tevreden huiswaarts vertrokken na alle inspanningen.

Dank namens een iedere die er gebruik van zal maken!