Vakantieverhalen (update John PA3OZB in Portugal)

De vakantieperiode nadert zijn eind. Uiteraard komen er nog steeds amateurs terug van vakantie. Afdeling Centrum gaat echter niet op vakantie en is gedurende de zomervakantie gewoon open op onze nieuwe lokatie aan de Daalseweg!

Blijf ook regelmatig onze site bezoeken, want ook die wordt gewoon netjes bijgehouden!

Via dit bericht zijn de vakantieavonturen te volgen van zendamateurs die tijdens de vakantie (en dat hoeft niet perse buitenshuis te zijn!) met de hobby bezig zijn geweest. Omwille van de inbraakgevoeligheid publiceren we pas als de betreffende amateur weer thuis is.

Stuurt u ook een fotootje op naar de redactie?

 

John PA3OZB in Portugal

Dit jaar voor het eerst met de zendapparatuur naar Portugal. Het was de eerste keer omdat ik recent pas mijn F Licentie heb behaald. Een spannende ervaring want met zender, antennes en voedingen op stap, in het vliegtuig, had ik immers nog nooit gedaan. Dit is zonder problemen gelukt.

 

De setup die ik heb mee genomen was:

Icom IC 7000 en de com ID 51E

High End fed MKIII (10,20,40 mtr) Incl. 9 mtr Aircel7

Ko-Pro voeding

 

Het is vooral een eerste keer van leren geweest. Je komt immers in een appartementencomplex waar je totaal niet kan inschatten of je überhaupt iets met een High end Fed kan doen. Ik heb ervoor gekozen om een korte mee te nemen (11,20 mtr) die kan je immers het makkelijkst kwijt. Het eerste leerpunt is dan ook om vooral touw en slimme ophang zaken mee te nemen.

Het werd nog een heel gepuzzel om het zo dat voor elkaar te krijgen dat de antenne in resonantie was. Ik heb aardige gevechten met de bomen gehad die dit soms dwarsboomde.  Het luisteren was geen probleem maar boompje uit en in klimmen, om een goede afstraling te krijgen, was minder. Zeker omdat het een paar dagen 43 graden was.

Uiteindelijk wat touw gevonden en de antenne van af tweehoog schuin naar beneden de boom in geslingerd. Een soort van slooper ophanging. En met wat variëren in de hoogte een ideale ophanging gevonden.

Een leuke anekdote was nog wel dat er mensen van het complex onder de antennen door reden. Zij hadden het gevoel dat ze onthoofd zouden worden. Dit was duidelijk optisch bedrog, de antenne hing op ca. 3 meter hoogte en er wonen echt geen reuzen in Portugal.

Dit alles heeft er toch een leuke HAM vakantie van gemaakt van wat gesproken te hebben met Italianen en een Amerikaan in Ierland. Die laatste zat op een mooie plek waar Marconi zijn eerste commerciële station heeft gebouwd.

Op 2 en 70 was er niet te veel te beleven. Ontvangen ging wel maar repeaters openen en algemene oproepen kwam weinig respons op. Volgende keer maar een kleine externe antenne meenemen.

Nu op naar de volgende vakantie. Die gaat aan het eind van het jaar naar Gambia. Ik heb bij de autoriteiten een verzoek in gediend om een Gambiaanse roepletters (C5???) te krijgen. Deze aanvragen worden meestal gehonoreerd. Met deze ervaringen moet dat al weer veel leuker en zeker speciaal worden.

2016-09-09-pa3ozb_1De ICOM 7000 van John qrv voor gebruik

2016-09-09-pa3ozb_2De end fed mk III op ludieke wijze weggehangen

2016-09-09-pa3ozb_3De fraaie Portugese árvore alta (hoge boom) waarin John zijn ‘soort van slooper’ in had geslingerd

 

 

 

Koos PE4KH in Engeland

Dit jaar hebben we gekozen voor het Lake District in noordwest Engeland.  Eerdere vakanties in Engeland waar het Nederlandse Novice certificaat niet wordt erkend waren ook een reden voor mij om voor Full te gaan,  wat dus in Maart 2016 gelukt is.

Al gauw werd in het Lake District duidelijk dat al die meren gevuld waren met veel regenwater, want er was best vaak regen. De meegenomen HF set plus antenne wilde eerst helemaal niet werken (SWR alarm op de radio) wat misschien aan kou of vocht lag. In de derde week kwamen er dagen met echt droog weer en veel zon en werd de radio weer tevoorschijn gehaald en de endfed in de boom gehangen en was de SWR weer prima. Ik heb toen geprobeerd een sked te maken met PA5Z (altijd in voor een reden om te brullen) maar tweeweg contact lukte niet, ik heb hem wel gehoord op 40 meter. Tegelijkertijd zakte toen de spanning in de accu onder de 10 volt en lukte het nog maar om 1 volledig qso te maken met een Italiaan die mijn M/PE4KH callsign maar raar vond. Niet veel succes dus, wel veel ideeën voor dingen die beter kunnen bij volgende gelegenheden.

29212225266_85848c41b0_k

Geen weer voor buiten radio

29212202466_b9b445fbfb_k

De radio setup op de camping. Koekje erbij?

Richard PD3RFR in Tsjechië

Al voor het derde opvolgende jaar stond ik met XYL en mijn QRPieters in Tsjechië op Camping 2000 nabij Liberec, in een dal aan de voet van de berg Ještěd (JO70LQ).

QTH Camping 2000, Janův Důl, naast de berg/tv-toren Ještěd, vlakbij het drielandenpunt Tsjechië, Polen en Duitsland. (Afstand QTH > Liberec = 20km slingerwegen)

QTH Camping 2000, Janův Důl, naast de berg/tv-toren Ještěd, vlakbij het drielandenpunt Tsjechië, Polen en Duitsland. (Afstand QTH > Liberec = 20km slingerwegen)

Voor Novice amateurs is Tsjechië een land waar je op andere frequenties mag/moet werken dan we in PA gewend zijn. Op HF kreeg ik met de prefix OK de beschikking over de banden 160, 80, 15 en een klein stukje van 10. Daarnaast de volledige 2 meter, 70cm en 23cm. Alles met een maximaal vermogen van 10 Watt.

Tijdens deze vakantie had ik mijn Yaesu FT-817ND en een paar dualband-portofoons (Kenwood TH-D7 & Baofeng UV5-R) meegenomen. Vlak voor vertrek had ik bij Marcus (Hamshop) nog even snel een LDG Z-817 tuner aangeschaft zodat ik mijn SMD End Fed (40-6m) ook op andere banden kon gebruiken. Daarnaast had ik mijn MFJ-1899T verticale antenne meegenomen, die redelijk makkelijk zonder tuner af te regelen is.

In Tsjechië mag pivo niet ontbreken... op de foto ook de Sangean ATS-505 die al een superontvangst heeft met de telescoopantenne

In Tsjechië mag pivo niet ontbreken… op de foto ook de Sangean ATS-505 die al een superontvangst heeft met de telescoopantenne

Bij regen: QRV vanuit de 'shackavan'...

Bij regen: QRV vanuit de ‘shackavan’…

Bij zon: QRV onder de partytent

Bij zon: QRV onder de partytent

Helaas bleek dat er wel veel verkeer was op de PA-Novicebanden (10/20/40), maar niet op de frequenties waar ik volgens de OK-machtigingsvoorwaarden radioactief mocht zijn. Op 80 meter trof ik wat Tsjechische amateurs, maar bij gebrek aan Engelse taal van de tegenstations waren QSO’s van korte duur. Het werd dus voornamelijk luisteren. Het ruisniveau op HF was top, geen QRM.. Dit had zeker ook te maken met het feit dat ik in een dal zat en niet de beste antenne opstelling had.

Niet echt een geweldige antenne opstelling; de uitgespannen SMD End Fed tussen een lantaarn en 'tennispaal'. Op de hoek van de partytent de MFJ-1899T

Niet echt een geweldige antenne opstelling; de uitgespannen SMD End Fed tussen een lantaarn en ’tennispaal’. Op de hoek van de partytent de MFJ-1899T

Via de lokale 70cm repeater OK0J heb ik nog wel een paar QSO’s kunnen maken met wat omwonende zendamateurs die wel Engels en Duits spraken.

e tv-toren op de berg Ještěd waar ook het opstelpunt is van de 70cm-repeater OK0J

De tv-toren op de berg Ještěd waar ook het opstelpunt is van de 70cm-repeater OK0J

Onderweg altijd QRV op 70 en 2.. (Alinco DR-599E en Diamond MR-77 dualbandantenne)

Onderweg altijd QRV op 70 en 2.. (Alinco DR-599E en Diamond MR-77 dualbandantenne)

Al met al weer een leuke vakantie in een mooi land, maar op zendgebied niet echt een succes geweest..

73 Richard PD3RFR

Hans PA1ALV in Bretagne

Hier is mijn eerste vakantie-ervaring als zendamateur op hf-gebied.

Dit jaar zijn we wederom op vakantie gegaan naar het schitterende Bretagne in Frankrijk.
 We gaan meestal naar de noordzijde van Bretagne in de buurt van St Malo, 1 uur rijden voorbij de Le Mont Saint Michel (de kathedraal op de heuvel in zee, op de grens tussen Normandië en Bretagne). Onze kleine auto met aanhanger zat weer boordevol afgeladen met daarvan een groot deel mijn hobbyspullen, want mijn probleem is dat is slecht stil kan zitten, ik moet altijd wat te doen hebben. Op de heenweg hebben we een tussencamping gepakt in de buurt van Etretat, een bekend plaatsje (naar het blijkt) in Normandie vanwege een uitstekende rots in zee wat met heeeeeel veel fantasie op een olifant lijkt. Moet je wel eerst flink wat pastis op hebben.

thumb_IMG_4026_1024

Wat ging er allemaal mee met deze niet-stilzitter:
Wat ging er allemaal mee met deze niet-stilzitter. Mountainbike’s, modelvliegtuig met laadkist, zonnepaneel enz. Vlieger, Gopro, Bodyboard, vishengels enz…
 Maar ook i.v.m. mijn recente slagen voor mijn cw in België, mijn spiderbeam-mast van 12 mtr, 
 3x een dipool voor de 20m, 30m en 40m banden, en mijn cadeautje voor het slagen voor de cw, een Youkits HB1B QRP CW-setje met een uitgangsvermogen van max 5 watt. Ik vind het gewoon leuk om met een simpel stukje draad en een zendertje op accu verbindingen met de seinsleutel te maken.
 Echter was dit voor mij nagenoeg de vuurdoop omdat nog maar net geslaagd ben voor cw 
 (18 juni 2016) en ik voorheen wel zelf het qso-bericht opnam op papier, maar voor de zekerheid FL-Digi mee liet draaien als controle.
 Nu dus alles puur uit het hoofd met een mooie Tsjechische seinsleutel van net een tientje, en dat alles op een wankel campingtafeltje. In Normandie heb ik alles maar in de kar laten zitten omdat we daar maar 2 nachtjes zouden blijven.

thumb_IMG_4096_1024

Maar nadat we onze plek op de camping in Bretagne hadden bemachtigd werd het tijd om de antenne te gaan plaatsen. De Spiderbeam-pole is 12mtr lang, en ik heb daarbij ook een setje klemmen gekocht om te voorkomen dat de mast in ene weer inschuift, dit moet je zelf met krimpkous en rubber strips in elkaar zetten, met behulp van een tabelletje met de juiste lengte’s, en dat klopt werkelijk waar perfect.
 Ook heb ik een soort sleeve mee besteld waarmee je de mast op deel 7 kan tuien met naar wens 3 of 4 tuidraden, ik heb er 3 gedaan en dat stond als een huis. In de 4e opening van de sleeve heb ik een karabiner gezet met daarin een professioneel katrolletje (rvs) uit de nautische wereld, zodat ik eenvoudig van dipool kon verwisselen.
 Zoals je op de foto kunt zien heb ik de mast een beetje verstopt achter een boom, en de 4 bovenste topdelen eruit gehaald, want die waren niet nodig.
 Achteraf bleek dat een bijkomend voordeel is dat als mensen een plekje zoeken, en je mast zien, denken “wat een mafkees is dat met die mast en draden, daar gaan we niet naast staan” ruimte genoeg dus om te experimenteren 😉 Op de foto zie je ook mijn shack rechts achter de fietsen, waterdicht en soms ook winddicht met zijschermen als dat nodig was. Maar dat deed ik niet want we zaten op een naturistencamping en het is altijd gezellig om eens te babbelen, ja toch.
 Links mijn zonnepaneel voor de benodigde energievoorziening, laden drone’s, gsm, en andere spielerei.

thumb_IMG_4163_1024

Zoals je ziet is er genoeg lekkers te verkrijgen

Mijn hf installatie bestaat uit een Youkits HB-1B 15m, 17m, 20m, 30m en 40m. 
 Tevens RX 5.9-22Mhz CW en SSB. RIT, 4 kristalfilters, IF 400Hz-3Khz.
 En nog wat toeters en bellen. Hij voelt lekker degelijk aan en met een mooi verlicht display met swr-indicator (gereflecteerd vermogen is zichtbaar), bij mij niet, want ik had 3 perfect afgeregelde inverted-V dipolen mee. Uiteraard een koptelefoon, een schrijfblok en een logboek.
 Spannend natuurlijk om zonder digitale hulp zelf alles te nemen, dus draaien over de band (40m) en luisteren tot ik een voor mij te neem station hoorde, na een minuut of 10 kwam ik er een tegen, een Belg ON4AGJ met een CQ, antwoorden en jawel, in 1x raak, niet vreemd natuurlijk want het ligt om de hoek.
 En dat geeft een boost, gewoon uit het hoofd een cw-qso meeschrijven en kunnen antwoorden.
 Wel het ik een voorbeeld QSO mee om de ham-spraak een beetje aan te kunnen houden.
 Daarna nog een paar verbindingen, grootste afstand 689KM.
 De dagen erna afwisselend de 20m en de 40m gewerkt, maar uiteindelijk heb ik toch maar de 20m dipool met een afgeknipt ballonnetje om de pl-plug in de spiderbeam laten hangen. Plotseling viel het me op dat sommige OM’s voor hun QTH “NR” seinden, tot ik door kreeg dat dat near betekend. NR UTRECHT is idd makkelijker als HOLLANDSE RADING. Toch weer wat geleerd. Vooral ’s-avonds was het leuk om na het eten even een paar verbindingen te maken, soms kwamen er mensen kijken en kon ik de naam in cw van kinderen meegeven op een stukje papier.
 Een keer ging ik de mist in en heb ik toch 8 punten moeten seinen als herstelteken, en soms liep het als een trein en liep alles vloeiend door.

thumb_IMG_4230_1024

thumb_IMG_2930_1024

Deze zender 2.4Ghz om mijn Alula hellingzwever te besturen ging ook mee, voor het geval ik niets te doen zou hebben.
 Hij vloog lekker op de hellingen in Bretagne, echt een super kistje.
 Ook heb ik hem diverse keren vanaf de grond in de thermiek gegooid, en zoals je ziet heeft hij geen motor.

thumb_IMG_4234_1024

De grootste afstand heb ik gedraaid met LZ1NJ Bulgarije 2284KM vanuit Bretagne. Nog een leuke verbinding was met GD0OUD uit Isle of Man, die toen hij hoorde dat ik met de HB1B op QRP vermogen werkte helemaal los kwam omdat hij zelf ook een HB1B heeft en het super goede tranceviertjes vind. Dus dat werd voor mij een lange cw-qso van een kwartier.
 Slechts 1 OM kwam terug met +20 wpm wat voor mij tijdens een qso toch te snel is, gemiddeld sein ik nu met de straight-key 14wpm.
 Totaal aantal verbindingen 23 stuks.

Mijn GPS was ook mee zodat ik alleen de locator van de betreffende OM hoefde in te tikken en meteen de afstand vogelvlucht zag.

Met een goede antenne op de juiste plaats (ik zat daar een beetje beschut) moeten met dit QRP-setje verdere verbindingen gemaakt kunnen worden.
Voor mij is de Youkits HB1B een super leuke aanvulling om buiten de deur  mee te spelen.
Mijn vrouw was ook blij dat ik nu toch een beetje rust had met mijn koptelefoon op
(echt niet, Dah Dit Dah)

Bretagne, perfecte plek voor ons

Hans Terlouw PA1ALV

Margriet PD1MT en Marcus PA2DB in Lanzarote (EA8)

Ondanks een volle planning op onze vakantie in Lanzerote (EA8) hadden wij toch maar onze Icom  IC-7100 met 3 bands Hyendfed meegenomen. Wij kregen een appartement op de begane grond  in het midden van het complex. Van de ene kant mooi maar voor het zenden bleek achteraf waardeloos. De grootste issue was de antenne. Wij zaten aan een vierkant (ongeveer 40x60meter) groot stuk gras met palmbomen en ligbedden. Aan de achterkant was een smalle gang met weer een appartementen rij. Achter kon dus geen antenne en aan de voorkant zou echt iedereen het zien. In het donker een touw aan een zware lava steen gebonden en na 10 pogingen over de top van een ongeveer 10mtr hoge palmboom gegooid. Fed er aan geknoopt, strak getrokken en aan een gootje van het appartement gebonden. Hij hing van 3mtr schuin omhoog naar 8 mtr hoogte. Je zou zeggen TOP maar helaas. De condities waren superslecht en ondanks de redelijke hoogte werkte het nauwelijks. De eerste dag met Tenerife (buureiland) op 40 gewerkt en de rest van de vakantie maar een stuk of 6 verbindingen gemaakt op 20 en 40Mtr. Marokko en een paar  Spanjaarden. Dezelfde setup is een aantal maal mee naar Oostenrijk en Hoek van Holland geweest en daar hing de antenne  lager maar werkte echt supergoed. Het lag echt aan de locatie en de slechte condities. Ondanks het gesleep en het opbouwen waren we toch blij dat we het geprobeerd hebben. Ja wij krijgen ook altijd gezeur over de antenne maar als je dan als antwoord geeft dat het een WiFi versterker antenne is omdat de WiFi zo slecht is dan worden ze allemaal heel blij! 73 Marcus PA2DB & PD1MT Margriet

20160804_100336

Margriet PD1MT en Marcus PA2DB zaten in Lanzarote

20160805_085624

De ‘wifi-versterker’ antenne opgehangen aan het appartement

20160805_085642

Nu te koop bij HAMSHOP: De HyEndFed wifi-versterker 😉

Jeroen PD0JRN in Normandië, Frankrijk

Clublid Jeroen vertrok voor de zomervakantie met zijn familie (vrouw en drie kinderen (8, 6 en 3 jaar)) richting het Novice-amateur-onvriendelijke Frankrijk. De tijdelijke locator werd JN09DE, Hermival les Vaux. Exact 600km van Utrecht vandaan. Voor de gelegenheid werd de premium-Prius voorzien van een APRS setje, waarvan de stekker er bij de Franse grens helaas uitgetrokken moest worden.

Yeasu FT7800 mobiel

Yaesu FT7800 mobiel

Eenmaal in Frankrijk geen APRS meer voor PD0JRN

Eenmaal in Frankrijk geen APRS meer voor PD0JRN

Het vakantiehuis was onderdeel van Cerza Safari Lodges, een houten huisje in een safaripark en onbeperkt toegang tot de belachelijk grote dierentuin. Rondom het huisje liepen enkele kinderboerderij dieren en walibies los. Ideaal voor een gezin met (kleine) kinderen.

20160807_094330

Jeroen’s residence

Al snel werd de van Thom PA9T geleende end-fed antenne aan de balkonrand geknoopt, en aangesloten op de van Onno PA3AKP geleende Icom IC703 HF-set. Helaas stonden er geen bomen in de buurt, dus werd de draad op ongeveer 1 meter afstand langs het houten huisje gespannen.

20160801_151100

Antenne voor 10-20-40 meter

20160801_181411

Bij regen stond de set-up binnen

20160805_170753

Maar bij zonneschijn heerlijk buiten

Jeroen heeft veel geluisterd op Voice (SSB),  SSTV en RTTY, en een beetje geëxperimenteerd met JT65. Of er ook verbindingen zijn gemaakt is niet bekend, maar gezien Jeroen zijn piraten-verleden is er wel een vermoeden.

Hist5 (3)

SSTV op 14.230 Mhz USB

Hist15

SSTV op 14.230 Mhz USB

RTTY

In RTTY: Special Call for the 17th International EME Conference, activated by Aldo IK3COJ. Italy.

JT65b

JT65 ontvangst

Leuk om te horen was een QSO op 14.215 MHz tussen IU2BEE (Francesco) en PD5RKD (Adri) en tussen IU2BEE en PD0AG (Toon). Ook op 10 meter was een opening en kwam EA7PW (Gabriel) duidelijk over.

IMG_5193

QSO’s volgen tussen Italianen en Nederlanders

Ook had Jeroen een portofoon voor 2 meter en 70cm meegenomen, maar de lokale repeater bleek in de praktijk niet on-air te zijn.

IMG_4309

Etretat, hoog boven zeeniveau, maar niets te horen op VHF en UHF.

IMG_4935

Caen, op een hoge stadsmuur. Ook hier niets dan oorverdovende stilte op VHF en UHF.

IMG_5041

Cultuur snuiven op Gold Beach, een van de invasiestranden waar de Britten aan land kwamen om ons te bevrijden van de Duitsers in 1945. Hier was wel enige radioactiviteit te bespeuren, maar slechts in de vorm van portofoontjes van de reddingsbrigade.

Michael PA4MIC bij Nieuwvliet, Zeeland

Onze clubvoorzitter is inmiddels ook weer teruggekeerd van vakantie. Michael heeft gekampeerd in het altijd mooie Nieuwvliet in Zeeland. De hobby manifesteerde zich bij Mic niet zozeer op zendend vlak, maar hij zat met zijn neus in de boeken… Tijdens de avonden in de tent werd namelijk de manual bestudeerd van een echte Rohde & Schwarz CMS50 Radiocommunication Service Monitor. Michael is voornemens om meer en meer reparaties uit te gaan voeren aan radioapparatuur, en dan is wat meetapparatuur natuurlijk onontbeerlijk! Voor de rest was de vakantie van Michael wat zendamateurisme betreft niet echt ‘rock-and-roll’, dus bij deze dan maar de foto’s:

IMG-20160702-WA0008

Residence d’Michael op de graszoden van Nieuwvliet

Nieuwvliet

En omdat niemand weet waar Nieuwvliet ligt en google wel, volgt hierboven de kaart!

 Paul PE2LZ op Texel EU-038

Paul zat in de eerste week van juli op Texel en had door de veerboot ook een Kenwood transceiver en een TL-922 amplifier laten inschepen. De condities waren volgens Paul “bagger” en van veel QSO’s maken kwam dan ook geen sprake. Paul had helaas ook geen geluk met de bomen in de buurt, die waren ook op vakantie. Dus werd het bungalowpark buitenmeubilair ingezet als ondersteuning voor het voedingspunt van de dipool, waarbij de dipoolhelften in de struiken werden geparkeerd. Het geheel hing nog geen 2 meter van de grond, maar “met voldoende sap kom je er ook wel” na diverse keren oooooolllaah in de microfoon geroepen te hebben, had Paul toch nog een kleine pile-up, met onder andere de befaamde East-Coast te pakken voor in het logboek.

IMG-20160702-WA0005

Oooooohhlaa! Condities maak je, daarom had Paul QRO mee naar Texel

IMG-20160702-WA0004

PE2LZ/paraplu tegen de warmte

Ab F/PA5ABW/p

Ab is zo lang op vakantie geweest dat bijna niemand nog kan herinneren wanneer hij vertrokken is. Maar ja, als je geen baas meer hebt (afgezien van de XYL) dan mag je ook lang weg natuurlijk…

Ab heeft gekampeerd in de omgeving van de Ardèche in Frankrijk. Setup bestond uit een ICOM IC-7200, met een antennetuner en een end-fed antenne. Ab meldde dat hij diverse verbindingen heeft gemaakt met onder andere PA3ERE (CW uiteraard) en wat rond heeft geseind door Europa. “Niet veel bijzonders verder”. Echter, de foto’s laten toch wel een bijzondere setup zien, en het moet genieten zijn geweest met een glas Domaine du Belvezet Chardonnay-Viognier 2013 op het campingtafeltje naast de seinsleutel!

IMG-20160623-WA0004

Setup F/PA5ABW/p vanuit de Ardèche in Frankrijk

 

IMG-20160605-WA0000

Nadat deze foto is genomen is snel de fles Orangina omgewisseld voor een fles wijn.

Thom VE7/PA9T/p

Thom is met YL Sanne gedurende 3 weken in west Canada geweest in de omgeving van Vancouver en de Canadese Rocky Mountains met een 30-voets camper. In de koffer zijn naast onderbroeken en een boek voor de YL ook een FT-897D, een 10-20-40 meter End-fed antenne, coaxkabel en voedingskabel meegenomen, alles netjes verpakt tussen de handdoeken en truien -Canada is koud-. Ook de zendmachtiging werd uitgeprint meegenomen in de koffer, en alles is netjes door de douane gekomen zonder vragen. Op de terugreis hing wel een douanelabel aan de koffer, men heeft de koffer dus wel gecontroleerd. De X-ray van de koffer zal er ook wel vreemd hebben uitgezien met al die kabels, elektronica en dat grote pak koffiepoeder dat nog over was…

Gedurende de vakantie werden QSO’s gemaakt met o.a. Hawaii, Australië, Alaska en Nederland! De meest bijzondere verbindingen waren toch wel met NH6I (Norm) in  Hawaii, VK2GJC (Greg) in Sydney, PA0LEG (Leo) in Dordrecht en met Anthony VA5ACA/fietsmobiel die met 5 Watt in een whipantenne achter op zijn fietsje toch wel erg verbaasd was dat er iemand terug kwam op zijn CQ.

Ook werd nog geprobeerd om tijdens een sked verbinding te maken met conteststation PI4CC. Dit station was gedurende 40 minuten hoorbaar, maar helaas kwam het niet tot een QSO. Laten we het houden op een verschil in zendvermogen hi…