Silent Key ... -.-

OM Jan Mahler (PA1JM) Silent Key

Helaas hebben wij afscheid moeten nemen van ons gewaardeerde afdelingslid Jan Mahler, PA1JM (ex. PA4J/PE1MPA).

Jan Mahler PA1JM

Na een periode van ziek zijn waarin de kwaliteit van het leven steeds minder werd, heeft Jan op woensdag 29 september de strijd moeten opgeven. Op 72-jarige leeftijd is hij aan zijn laatste reis begonnen. De uitvaartplechtigheid heeft op 5 oktober in besloten kring plaatsgevonden.

Jan was een vaste deelnemer van de Utrechtse Radio Ronde tijdens de Corona-lockdown. Als hij er een keertje niet was dan werd de bekende uitdrukking gebruikt dat hij zijn snor had gedrukt. De operators waren op de hoogte van het welzijn van Jan en respecteerden zijn keuze om het niet aan de grote klok te hangen.

Jan hoopte tijdens de lockdown dat hij nog eens een drankje aan de bar kon drinken met iedereen. Helaas was dat voor hem lichamelijk niet meer mogelijk toen de deuren van het clubgebouw weer open gingen. Tot het laatste moment is Jan nog wel bezig geweest met de hobby, zo goed en zo kwaad als dat ging.

Omdat je over Jan een boekwerk zou kunnen schrijven, maar we daar de ruimte niet voor hebben heeft Joop/PD2JAM onderstaande ‘In Memoriam’ geschreven waarin we allemaal Jan herkennen.

Dankbaar dat wij Jan nog zolang in ons midden mochten hebben, wensen wij zijn XYL Barbara, de kinderen en naaste familie veel sterkte met het verlies.

Namens het bestuur en de leden van de VERON afdeling A08/Centrum,

Richard Jannes – PD3RFR, secretaris


Wie lacht niet die de mens beziet…

De contest van zijn leven is afgelopen dinsdag beëindigd.

Helaas PA1JM /PA4J/PE1MPA heeft (afgelopen zondag nog) zijn laatste RTTY-contest genoten.

Een mooi mens die Jan, gekenmerkt door zijn snor, en kijk op alles en iedereen.

Jan was ondernemer en zendamateur en kon die 2 dingen gedurende lange tijd combineren door zijn shack op de bovenverdieping van zijn bedrijfspand in Woerden te huisvesten. Daar zijn talloze QSO’s gehouden, mèt en zònder trx, maar vooral met koffie… hectoliters.

We hebben elkaar ooit gevonden in de hobby, in het praktische ervan. Dat betekende vooral het experimenteren met antennes en zelfbouw.

Jan was bedenker en oprichter van de Woerdense contestclub, en faciliteerde daarin. Die club is ooit uit onvrede, maar later op vriendschappelijke basis met Jan, zijn eigen weg gegaan. Maar de hobby bleef verbinden… Hij had ontzettend veel verhalen, en kon lachend over zijn fouten vertellen…

-“Zit ik in die donderdagavond-contest bij die Engelsen…. niemand wil mij horen.. àlles nagekeken, ik heb audio, ik maak vermogen snap er niks van…-Ik sta na 3 kwartier bij de koffiemachine nog hardop na te denken, alles is okay, snap het niet, waarom horen ze me niet??? Die beam voor 80 staat ook de goede kant op….”-tijdens het nemen van een slok koffie proestte hij het uit:

-“Beam voor 80???, ik hèb helemaal geen beam voor 80!!, ik heb er een voor 40!! ”

Verhalen over zijn collega Harley motorrijders (want Jan was niet voor 1 hobby te vangen) waren ook legio, en vaak verschrikkelijk om te lachen. Een andere hobby was bijvoorbeeld het restaureren van oude motoren, het liefste Harley Davidson, maar dan de (weinig bekende) 2-takt versies uit Italië werden tot showroomstaat gerestaureerd.

Natuurlijk had Jan ook zijn nukken, (iedereen heeft wàt!) dat leidde soms tot verassingen. Maar het was wat mij betreft een ruwe bolster, blanke pit. Getuige de 16 zwerfkatten die dagelijks te eten en onderdak kregen bij zijn bedrijf. En als de financiën het toelieten, ze ook nog mee nam naar de dierenarts voor sterilisatie of  soms voor het laten inslapen als er na ziekte of ongeval niets anders meer mogelijk was. Dan was Jan toch ook “ff de weg kwijt”.

Afgelopen zondag in de RTTY-contest nog door hem aangeroepen, dat deed hij altijd, vaak nog even er tussendoor met een extra boodschap, maar ik had het erg druk met ander verkeer…., Jan kwam niet meer terug….. Jan komt nooit meer terug.

SK PA1JM,

Sterkte gewenst aan een ieder die hem mist en missen gaat:

-PD2JAM-