Project: zelfbouw 4-Square antenne voor 40 meter!

Op onze projectenpagina ditmaal een nieuw project, vakkundig beschreven door Karel/PA1RLM. Het betreft een 4-Square antenne voor 40 meter die voor de contesten ingezet gaat worden. De 4-Square is een array van 4 antennes die in een vierkant staan opgesteld. Door deze opstelling kun je 4 richtingen kiezen om te ontvangen en te zenden. Omdat je gebruik maakt van 4 antennes is het erg belangrijk dat het hele concept symmetrisch is uitgevoerd.

4-Square antenne concept

4-Square antenne concept

Volg deze link naar het artikel

Op 10 september lezing Cilinderdipool door Bert Kruijswijk PA1B

Op dinsdag 10 september komt Bert Kruijswijk (PA1B) naar de afdeling A08 Centrum om een lezing te geven over de cilinderdipool. Bert is een radiozendamateur die het experimenteel radio onderzoek hoog in het vaandel heeft staan. Maar Bert is ook bezig met het maken van radioverbindingen met extreem laag vermogen. Als de S-meter bij Bert omhoog gaat, wanneer de propagatie beter wordt, dan zal Bert zijn vermogen verlagen.

Cilinderdipool

De cilinderdipool is een zeer kleine antenne die ook goed binnen is te gebruiken. De cilinderdipool die Bert gebruikt is gemaakt van 2 Monster energie drank blikken. Tevens is de gebruikte spoel eenvoudig zelf te maken en de cilinder dipool die Bert gebruikt werkt prima op 15 meter. Bert gebruikt deze antenne met QRP CW contesten waarbij de antenne binnenshuis in gebruik is op een hoogte van 4 meter. Met deze cilinder dipool heeft Bert al een groot aantal DXCC landen gewerkt door heel Europa.

QRPp

Bert maakt graag verbindingen met zo weinig mogelijk vermogen. Waar de meeste zendamateurs graag 599 horen wil Bert deze liever niet horen. Als de S-meter flink uit de hoek komt, kan het vermogen verlaagd worden. Zo maakt Bert regelmatig verbindingen met een vermogen tussen de 5 watt en een 10 milliwatt. Hiervoor maakt Bert gebruik van zelf ontwikkelde verzwakkers.

Afdeling A08 Centrum nodigt u van harte uit om de lezing over de cilinderdipool bij te wonen.

Waar en wanneer?
Datum: 10 september 2019
Tijd: 20.00 uur
Plaats: PEKA 18-gebouw, Daalseweg 148, 3555 SW Utrecht.

Parkeren: Parkeerruimte op de locatie is beperkt, mocht er geen plaats meer zijn, dan a.u.b. parkeren op de Burgemeester Norbruislaan, nabij de sportvelden van usv Elinkwijk.

 

Project: zelfbouw 800 Watt FD4 antenne met super balun!

Op onze projectenpagina is een nieuw bouwsel gezet van een FD4 multi-band antenne. Het bijzondere aan deze antenne is de balun, die geschikt is voor hoog vermogen en -nog belangrijker- een hele grote onderdrukking heeft voor mantelstromen. Dit betekent dus met QRO zenden op veel banden, zonder RF in de shack!

Complete balun and 1:4 impedance transformer

Volg deze link naar het zelfbouwartikel

50 MHz squalo antenne: simulatie, bouw en testwerk!

Er wordt de laatste tijd weer veel gebouwd, en gelukkig bereikt zelfbouwnieuws ook wel eens de redactie. Omdat het sporadische E seizoen begonnen is, heeft Thom PA9T een tweetalig artikel geschreven over de simulatie, de bouw en het testwerk aan zijn 50 MHz zelfbouw squalo antenne.

Klik op de link hieronder om naar het zelfbouwartikel te gaan:

https://a08.veron.nl/zelfbouw/squalo-antenne-6-meterband/