Woerdense Zendamateurs zoeken nieuwe locatie

‘Zendamateurs zijn één grote familie’

,,Het is een hobby waar je door gegrepen wordt”, vertellen Woerdenaar Joop Schalkwijk en Rob Aartman uit Bodegraven, allebei zendamateurs. Samen met vier anderen maken zij deel uit van een groep zendamateurs die regelmatig bijeenkomen in een zeecontainer die zij hebben omgebouwd tot radiohuis. Vanuit daar leggen zij verbindingen met letterlijk de hele wereld. ,,Elke keer dat je een verbinding legt, geeft dat een onbeschrijflijk gevoel”, vertellen de mannen. Het uitoefenen van hun hobby loopt nu echter gevaar: het land waar hun container staat, in Kamerik, wordt verkocht en daarom zoekt de groep een nieuwe plek voor hun hobby.

KAMERIK/REGIO –

,,Zend-amateur zijn is een hobby met veel facetten. Wij richten ons vooral op het bouwen van apparatuur, antenne-experimenten en het maken van spraak-, Morse- en digitale informatieverbindingen. De verbindingen maken we op door de overheid toegewezen frequenties, via radiogolven”, vertelt Rob Aartman die ruim twintig jaar actief is als zendamateur. Joop werd op z’n veertiende door de hobby gegrepen.

Rob Aartman en Joop Schalkwijk vormen samen met vier anderen een groep zendamateurs die vanuit een zelfgebouwd radiohuis verbindingen leggen met de hele wereld.

Spanning

Joop licht toe: ,,De spanning of het lukt om een verbinding te maken, die pakt je. Onlangs hebben we drie tot vier nachten vruchteloos geprobeerd een verbinding te maken met het Palmyra-eiland (een tot de Verenigde Staten behorend atol, zo’n duizend kilometer ten zuidwesten van Hawaï, red.) . Áls het dan uiteindelijk toch lukt, is dat echt een wow-gevoel. Elke verbinding is bijzonder.”

Zendamateurs maken een verbinding via de lucht. Met een zender wordt een signaal verzonden en via de juiste propagatie komt dat bij een ontvanger terecht. ,,Dit gaat met de snelheid van het licht. Het is altijd weer afwachten hoe de verbinding tot stand komt. Marokko is bijvoorbeeld vrij dichtbij, maar soms richt je antenne naar het zuiden toe en hoor je niks. Via het noorden lukt het dan wel om verbinding te leggen, maar via het Noorden betekent dat het signaal geen 2000 kilometer aflegt, maar helemaal rond de wereld gaat. Je weet van te voren nooit of een verbinding lukt en hoe die verloopt”, vertelt Joop. Rob: ,,Ons doel is met zoveel mogelijk landen, die elk een eigen code hebben, verbinding te leggen. Er zijn 337 landen, daarvan moet ik er nog vier en Joop nog 26. Daar zitten landen bij als Zuid-Soedan en eilanden in de Pacific, maar we leggen ook contact met bijvoorbeeld meteorologen op Antarctica.”

Band

Joop vult aan: ,,Je maakt contact met onbekenden die allemaal dezelfde passie hebben. Dat schept een band en daardoor ontstaan bijzondere contacten. Een zendamateur uit Californië is bijvoorbeeld al drie keer naar mij in Nederland gekomen en binnenkort ga ik daar op bezoek. Overal waar je komt, word je met open armen ontvangen. Zendamateurs zijn net één grote wereldwijde familie. Je zit zo anderhalf uur te praten met een zendamateur aan de andere kant van de wereld. Soms is een gesprek humoristisch, dan weer serieus en soms alleen technisch.” Een deel van de hobby bestaat ook uit deelnemen aan wedstrijden. ,,Daarbij gaat het om zoveel mogelijk verbindingen te maken in een bepaalde tijd. Je bent dan als team bijvoorbeeld 48 uur bezig om verbindingen van slechts 10 à 15 seconden te maken en dat zo veel mogelijk. Tijdens zo’n wedstrijd heeft iedereen zijn rol. Je faciliteert elkaar”, vertelt Rob.

Overigens kan niet iedereen zomaar de hobby uitoefenen. Om zendamateur te worden, moet je een technisch examen afleggen en ontvang je van het Agentschap Telecom een registratie, vroeger was dat een vergunning. Op die manier gaan zendamateurs op een verantwoorde manier om met apparatuur en antennes. Door de komst van internet, is zendamateurisme minder populair geworden. Voor Rob en Joop is een verbinding via internet echter niet te vergelijken met een verbinding via de korte golf. ,,Wij spelen met de ionosfeer en maken met het vermogen van een gloeilamp een verbinding met Australië. En wat is er leuker dan contact te leggen met meteorologen op Antartica? Een tijd geleden legde ik een verbinding met een piloot die in een Amerikaans tankvliegtuig boven Alaska vloog. Die kan je niet zo maar even bellen of mailen, via de radiogolven ontstaan zulke contacten wel.” De verbindingen maakt de groep vooral in hun zelfgebouwde radiohuis. ,,In 2009 hebben we een zeecontainer gekocht en geschikt gemaakt voor onze hobby: helemaal geluiddicht en met een op-klapbare mast. Die staat bij een boerenbedrijf in Kamerik. Omdat de boer gaat verhuizen en zijn land verkoopt, zoeken wij nu een nieuwe plek.

De container staat nu in Kamerik, maar moet daar weg. De zendamateurs zoeken daarom een nieuwe plek in de regio

,,We zoeken in de omgeving van Woerden-Bodegraven een boerenbedrijf of een andere plek waar we, eventueel tegen een vergoeding, onze container kunnen plaatsen. Het is belangrijk dat het een plek in een buitengebied is, want hoe dichter bij de bebouwde kom, hoe meer ruis er op de verbinding is. Ook moet er elektra aanwezig zijn”, vertelt Rob Aartman. Wie een plek weet, kan contact opnemen via 06-42268281.

Dit artikel is overgenomen uit de Woerdense Courant van woensdag 12 april 2017. Download het originele artikel hieronder:

Interview Woerdense Courant