Verslag van de Utrechtse Radioronde op 14 april 2020

De mannen van de radio, Richard/PD3RFR en Gert-Jan/PD0GJK, waren uiteraard ook deze week weer present in het door jullie zo gemiste clubgebouw. We merkten deze week enige terugval in het aantal inmelders, wellicht doordat men in de war is met de dagen. Maar het was werkelijk dinsdag, de derde paasdag, en om klokslag acht drukte Gert-Jan de PTT knop van de ICOM -IC910H in op 145.325 MHz. Ergens verderop in den lande werd ook op deze frequentie gewerkt, wellicht met de squelch dicht, maar we hebben uiteindelijk iedereen kunnen waarnemen.

Uiteraard was het Ruben of toch René HI, die boven op de Soesterberg waar ooit een repeater stond opgesteld, als eerste zijn opwachting maakte om op de lijst te komen.. Hij had een hele vracht apparatuur in zijn voiture geladen en was experimenteel bezig met pakjesradio.. (red.: packetradio). Ook staat er een radiovlooienmarkt gepland op 13 juni in Bergheim (D) en hij is zoekende naar mensen die zin hebben om mee te gaan. Echter kwam er bij de vraag via de ether geen respons. Wellicht heeft u het niet gehoord of zich bedacht, kijkt u dan even op de website van PA0AA.

Verder kwamen we erachter dat de modulatie van Maarten/PG1N waarschijnlijk zo klinkt omdat hij met een DX-microfoon aan een FM-set werkt. Ko/PD0ZEE meldde dat de registratie voor D*Star in behandeling is en dat hij binnenkort daar mee kan gaan stoeien. Ook heeft hij een constructie weten te maken zodat zijn antenne niet meer binnen staat, maar op een stok door het raam kan zodat hij meer bereik heeft. Het signaal was significant verbeterd t.o.v. vorige week. Verder hoorden we dat Frank/PA7F nog een soort nieuwkomer op VHF is.. In de ruim 40 jaar dat hij zendamateur is, is dit een nieuwe tak van sport voor hem die hem erg pleziert. Dus wat dat betreft voorlopig nog de ronde op 2 meter 🙂

Ook het vermelden waard is dat Jan/PA1JM zich weer 16 voelt met het huisarrest wat hij nu heeft. Tevens kon hij melden dat hij met Ham Radio Deluxe aan het vogelen was en alle kilometers die hij had gemaakt met radioverbindingen heeft opgeteld. Dat waren aardig wat reisjes om de wereld.

Na de ronde op 2 meter deden we nog even een klein rondje op 40 en 80 meter, waar op beide banden bij iedereen redelijk veel QRM was. Saillant detail is dat op 40 meter Hans/PD9HK voor het eerst waarneembaar was, zij het in de ruis, edoch.. hij was er, dus een plaatsje in het log is verdiend! Met Arno/PE5EP is de werking van zijn nieuwe antenne opstelling getest en gebleken is dat die op 80 meter beter werkt dan op 40. Na 80 nog even terug naar 40 om te zwaaien naar iedereen, alwaar Ko/PD0ZEE nog even aangaf meegeluisterd te hebben op 80 en ons goed kon volgen.

Graag tot volgende week! 73 PI4UTR

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 14 april 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PH6R, PA0AA, PE1F, PE2A, PA3Y, PA7F, PD1DKW, PA3GQY, PA1JM, PD0ZEE, PE5EP, PD3RFR, PD0GJK, PD1MB, PG1N, PD9HK, PA3OZB, PA4MIC, PA0TNU, PA5Z, PA9MB

Via 40 meter (7.084 MHz – LSB):

PA3Y, PD0ZEE, PD9HK, PE5EP, PE2A

Via 80 meter (3.737 MHz – LSB):

PE5EP, PA3Y