Lezing Surface Mount Technology
Dinsdagavond, dit is onze normale clubavond. Maar zo nu en dan wordt er iets speciaals georganiseerd. Op 16 mei j.l. was dit een lezing over SMT (Surface Mount Technology) door onze Italiaans/Zwitsers/Nederlandse radiovriend Francesco Basta/PE1F. Door zijn werk voor een groot Amerikaans ICT/Elektronicabedrijf weet hij hier alles van. Er kwamen ruim 20 leden op de lezing af.
Veel amateurs houden het bij zelfbouw elektronica graag bij conventionele Through Hole componenten, maar Francesco laat weten dat dit steeds lastiger wordt. Veel interessante componenten zijn alleen nog in SMT te verkrijgen. Als eerst wordt er verteld wat voor SMT componenten er zoal zijn. Er worden voorbeelden gegeven van weerstandjes en condensatoren (0402, 0603, 0805 packages), maar ook van IC’s (QFN package, TSOP package, etc).
Later wordt uitgebreid verteld hoe de professionele industrie gebruik maakt van SMT.
1. De lege printplaten gaan via een lopende band door een machine welke soldeerpasta (bestaande uit microscopisch kleine bolletjes tin die zweven in de flux) op de juiste plaatsen aanbrengt met behulp van een pasta stencil.
2. De printplaten met soldeerpasta vervolgen hun weg via een lopende band door de Pick & Place machine, welke door middel van robotarmpjes met zuignapjes de componenten uit hun feeders pakt en op de juiste posities plaatst (met een snelheid van soms wel 10 componenten per seconde).
3. Zodra alle componenten op hun plaats zitten, dan gaat de printplaat door de reflow oven waarna de componenten keurig aan de printplaat vast vloeien.
4. De laatste stap welke uitgebreid besproken wordt door Francesco is de AOI (Automatic Optical Inspection). Een machine met camera bekijkt de zojuist bestuckte printplaten en zoekt naar eventuele fouten. Het publiek vond dit machtig interessant.
Als laatste werd de vraag beantwoord of SMT wel iets voor de zendamateur is. Het antwoord is gelukkig ja: met een vaste hand, een goede dunne soldeerbout en een vergrootglas is het prima te doen. Alleen de BGA (Ball Grid Array) componenten zullen voor de amateur waarschijnlijk nog lang “out of reach” blijven.
Foto credits: diverse leden.