ICOM IC-7400, Kenwood TR-751E, Kenwood TR-851E en vertical 2m/70cm weer gerepareerd

Met de overgang van PI4UTR naar de nieuwe locatie werd het ook tijd om de clubeigendommen eens onderhanden te nemen. Transceivers en antennemateriaal wordt nagekeken en gerepareerd. Allemaal in eigen beheer! Heeft u ook hulp nodig met een kapotte transceiver of antenne? Meldt u zich dan dinsdagavond eens aan de bar onze nieuwe lokatie!

 

Kenwood TR-751E

De Kenwood TR-751E all mode 2 meter transceiver wilde niet meer goed aan, en de volumeknop weigerde dienst. Foto is overgenomen van internet, maar laat wel de transceiver zien en de kapotte potmeter. Ook de TR-851E all mode 70 cm wilde niet meer goed werken, en ook hier was de knop de boosdoener.

Kenwood TR-751E bad pot switch

De verantwoordelijke onderdelen bij de Kenwood TR-751E en Kenwood TR-851E. Helaas niet meer verkrijgbaar, dus Michael PA4MIC heeft de potmeters opengehaald, en heeft de zilvercontacten gereinigd en gerepareerd. De contacten waren zelfs kapotgetrokken. Resultaat na een heftige reparatie is dat de transceiver weer werkt! Zodoende kan PI4UTR dus weer standby zijn op 145.325 tijdens de clubavonden, en kan de set weer worden gebruikt door onze leden! Ook 70cm kan weer worden gebruikt, en tijdens de Jamboree On The Air is de set alweer gebruikt!

IMG_20160814_124534

De ICOM IC-7400 HF-VHF all-mode transceiver had een kapotte CAT-poort. Vermoedelijk veroorzaakt doordat de 3,5mm CAT-stekker in en uit de transceiver werd gehaald toen de aan stond. Helaas is het circuit achter de CAT-connector absoluut niet bestand tegen ‘hot-swappen’ en na wat meetwerk constateerde Thom PA9T dat er een transistor kapot was. Na deze vervangen te hebben (SMD), werkte de CAT-poort weer!

schema

IC-7400 CAT-poort fout: transistor Q1941 sneuvelt als de 3,5 mm stekker in-en uit de transceiver wordt getrokken als deze aan staat. Lesje voor ICOM bezitters: eerst setje uit, dan pas stekkers erin of eruit… Overigens is de 2SC4081 niet meer goed verkrijgbaar. Een general purpose BC847 voldoet echter uitstekend!

comet_20gp_6_enl_enl

De laatste maanden in de periode van fort de Gagel werkte de vertical voor 2 meter en 70 cm niet meer. Alleen met 100 Watt kon de repeater PI3UTR worden geopend, terwijl deze zich op zichtafstand van het fort bevindt. Een test met een andere trx liet zien dat het daar ook niet mee lukte. De SWR-meter liet een keurige 1:1 zien… Een verdachte situatie! Na het aansluiten van een nieuw stuk coax werkte de antenne weer perfect en ging de repeater weer open, zelfs toen de antenne horizontaal op een bureaustoel lag met slechts enkele wattjes aan vermogen. Leerpunt: verrotte coax (vermoedelijk waterschade) hoeft geen slechte VSWR ten gevolge te hebben, maar dissipeert weer al het vermogen. Wellicht toeval omdat de lengte van de coax precies goed was om een lage impedantie te hebben in het voedingspunt? Wie zal het zeggen… De antenne werkt in ieder geval weer perfect en kan binnenkort op de mast worden gemonteerd!