Hoera! Utrecht 900 jaar! Special call PA900UTR is actief!

Op 2 juni 2022 was het precies 900 jaar geleden dat Utrecht stadsrechten kreeg. Een evenement om bij stil te staan en daarom is er tot 11 november overal in de stad van alles te doen. Uiteraard kan de Utrechtse afdeling van de VERON niet achterblijven en deze heeft dan ook initiatief genomen om de speciale roepletters PA900UTR te activeren.

Op de eerste feestdag werd dan ook met een aantal aanwezige leden de special call geactiveerd en een flinke pile-up op diverse banden was het gevolg. Onder het genot van een hapje en drankje werden van de clublocatie de verbindingen gemaakt in phone op zowel HF als op 2 meter via de huisfrequentie 145.325 MHz.

         

Even een stukje geschiedenis: In 1122 verblijft Keizer Hendrik V in Utrecht om te overleggen met de edelen en geestelijken. Enkele dagen na Pinksteren breken er echter gevechten uit tussen de keizerlijke garde en de dienstmannen van bisschop Godebald van Utrecht, waarbij doden vallen. Hendrik V, die Godebald gevangen zet, laat de burgers van Utrecht een eed van trouw afleggen. In ruil daarvoor bevestigt hij het stadsrecht van Utrecht. Utrecht werd een van de eerste steden van Nederland. Utrecht was in de middeleeuwen zelfs de belangrijkste en grootste stad van de Noordelijke Nederlanden.

Zoals gezegd vieren wij als VERON A08/Centrum dit jubileum met de speciale roepnaam PA900UTR die vanaf de ‘Stadsdag’ op 2 juni 2022 tot en met ‘Sint-Maarten‘ op 11 november 2022 in de lucht zal zijn. Het station zal vanuit Utrecht op wisselende tijden actief zijn op diverse amateurbanden van 160 meter tot 23 centimeter in verschillende modi waaronder CW, SSB, RTTY, FT8, FT4, SSTV etc.

Heb jij ons nog niet gewerkt? Hou de banden en clusters in de gaten!