Artikel ingestuurd door Koos PE4KH:

Ik las over het “ARISS Celebrates it’s 20th Anniversary through SSTV Event” en liet gpredict uitrekenen wanneer de ISS bij mij zou overkomen. Ik ontdekte dat het niet heel goed zou passen bij mijn dag/nacht ritme.

Ik weet het, als hardcore radio amateur moet je op de raarste tijden wakker zijn voor bijzondere gebeurtenissen maar ik hou van mijn nachtrust en mijn vrouw heeft grote bezwaren tegen alarmpiepjes op rare tijden.

Dus dan maar het geheel automatiseren: ik besloot een hele nacht de ISS SSTV frequentie (145.800 MHz +/- doppler) op te nemen met behulp van audacity en later de afbeeldingen er uit te decoderen. Met behulp van gpredict stuurde de computer de frequentie van de radio bij voor doppler.

Ik heb geen automatische rotor voor satelliet antennes dus ik gebruikte mijn VHF/UHF vertikale antenne. Dit klinkt misschien raar voor satellietwerk maar ik heb de meeste gain nodig als de ISS net boven de horizon is, en op dat moment versterkt een vertical het best. En het was me al eerder opgevallen dat de ISS in vergelijking met andere amateur satellieten een zeer sterk signaal heeft.

Dus ik liet het een hele nacht opnemen en ging achteraf naar de resultaten kijken. Het resultaat was een audio opname van 9 uur en audacity ging prompt hangen na het stoppen van de opname. Ik maakte een backup van de audio data voor de zekerheid en herstartte audacity. Gelukkig herstelde audacity het hele project na de herstart en kon ik het geluid prima afspelen.

Met behulp van een versie 9.1 van qsstv heb ik de sstv signalen (PD120) uit de opname gehaald.

In de eerste nacht heb ik 13 afbeeldingen gedecodeerd. Achteraf zag ik dat ik ook lage overgangen heb opgenomen waar de ISS maar amper boven de horizon gekomen is. Normaal sla ik die overgangen over in gpredict omdat ik tussen de huizen dan nog niet de signalen van zwakke satellieten kan ontvangen. Maar de sterke signalen van het ISS komen dan al prima door.