CW cursus op PI4UTR

 

 

Sinds enkele weken is een groepje enthousiastelingen druk doende om de eerste beginselen van hét communicatiemiddel bij uitstek te beoefenen, te weten: de goede oude morsecode. Inderdaad goed oud, want het was rond het jaar 1852 dat de Amerikaanse jurist, kunstschilder en uitvinder Samuel Morse deze code bedacht. Niet alleen de morsecode bedacht hij, nee hij was ook zeer geïnteresseerd in elektrotechniek en ontwierp een heuse telegraafmachine. De rest is geschiedenis, googled u zelf maar even verder zou ik zo zeggen 🙂

Van de velen die zich aanvankelijk meldden, is slechts een groepje van 7 man overgebleven, maar die OM’s zijn dan ook echt fanatiek bezig. Het gaat hun soms niet snel genoeg, maar de ‘docent’ houdt hen steevast voor: ‘easy does it.’

 

De groep bestaat uit de navolgende dapperen:

Michiel Lips/PA7ML, die geknipt lijkt voor dit werk;

Will Janssen/PA3GQY, oud(e) morseman, die zijn vaardigheden komt opfrissen;

Kees Bot/PA5Z, die het dit keer toch vooral zélf wil doen;

‘Opa’ Ger de Rijk/PA3GER,  die zeer goed beslagen ten ijs is gekomen;

Koos van den Hout/PE4KH, die kan er best al een aardig houtje van;

Paul van den Wurff/PE2LZ, een ware F1 F2 artiest die zijn call alleen hoort bij 30 wpm of meer;

Frank van der Pol/PE2A, voorzien van een uiterst kritisch oor.

 

Natuurlijk, alle begin is moeilijk en we zijn pas 17 tekens ver, maar met de vasthoudendheid van de mannen, moet er iets moois uit voort vloeien.

Hieronder een plaatje, nee niet van onze docent, maar van Samuel himself

Er wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde Koch methode en we beperken ons vooralsnog tot het ‘nemen’ van de morsetekens. Een rustig tempootje van effectief 5 woorden per minuut, waarbij de tekens zelf op een snelheid van 15 wpm worden gegeven. Elke week een of twee nieuwe lettertjes als huiswerk mee en dan de week er op testen hoe de (sein)vlag er bij hangt.

Als we goed op weg zijn met het nemen van de morsetekens, dan wordt het hoog tijd om zelf wat signalen te gaan produceren. Waarschijnlijk gaan we gebruik maken van een arduino morsekeyer, als het ff kan met een display, zodat de zelf geseinde morsetekens zichtbaar worden. Het ligt in de bedoeling om de morsekeyers op een speciaal te beleggen knutselavond zelf in elkaar te knutselen. Karel Stas/PA1RLM heeft toegezegd ons daarbij in raad en daad bij te willen staan en voor de inkoop van de onderdelen zorg te willen dragen.

 

Wij houden u op de hoogte en vergeet niet CW4ever

 

vy 73

 

Ab/PA5ABW

 

Hieronder een kleine impressie van de lesavonden, met dank aan Michel Lips/PA7ML