Lezing door Bas ’t Hoen/PA5BAS
Op 12 november kwam Bas ’t Hoen, PA5BAS, naar A08/Centrum om een lezing te geven over de werking en het gebruik van amateur-satellieten en Roving. Uiteraard begon de avond met koffie en bijbehorende lekkernijen. Iets na 20 uur startte de lezing in een vol clubgebouw van PI4UTR. Sommige aanwezigen zijn al bekend met deze tak van de hobby en sommigen zelfs al actief, anderen nog helemaal niet. Iedereen in de zaal was zeer benieuwd naar dit spannende onderdeel van de hobby.
Bas ’t Hoen is een zeer ervaren gebruiker van satellieten, weet alles van de technieken hierachter en weet hier met een aanstekelijk enthousiasme over te vertellen. Mocht je niets met dit onderwerp hebben dan verandert snel dat nadat Bas een paar zinnen gesproken heeft. De lezing is zonder meer zeer compleet te noemen. Alles komt aan bod, van techniek tot en met operating practice. Je moet bijvoorbeeld CQ roepen, maar wanneer en vooral: hoe vaak?
Bas nam de aanwezigen aan de hand mee door de materie. En alles heel begrijpelijk uitgelegd waardoor je als toehoorder het liefst na de lezing direct zelf aan de slag gaat. Om 21.15 uur was de conclusie al duidelijk: werken met satellieten vraagt om kennis en kunde maar is na deze lezing niet moeilijk en met de meest eenvoudige apparatuur voor iedereen mogelijk en letterlijk binnen handbereik.
PA5BAS leidde de volle zaal op zeer toegankelijke wijze langs de do’s en don’ts en demonstreerde onder andere zijn zelfgebouwde antennes en qrp-koffer. Diverse technische onderdelen werden tijdens de lezing doorgegeven waardoor het een interactieve avond was. Phone, CW, FT4, alles is mogelijk. De lezing werd ondersteund met diverse beeld- en audiofragmenten. Zeer benieuwd naar de tweede helft van de lezing was het tijd voor een pauze. Hapjes en drankjes vormden het decor van een gezellige break waarin doorgepraat werd over dit veelzijdige onderwerp.
Met een volle maag vervolgde Bas de lezing met een overzicht van welke satellieten er allemaal zijn en hoe je kunt weten waar ze letterlijk en figuurlijk uithangen. Sites en apps werden getoond en besproken. Onder andere de QO-100, Cubesats en natuurlijk het International Space Station kwamen aan bod. Want ook met het indrukwekkende ISS kun je eenvoudig verbindingen maken.
Wat we voor de lezing al dachten wisten we na de lezing zeker: werken met satellieten is magisch, en door de lezing van Bas echt voor iedereen te begrijpen en in de praktijk te brengen. Een ding is zeker: na 12 november is het een stuk drukker op de satellieten!
PI4UTR bedankt Bas voor deze inspirerende en prikkelende lezing!
Nagekomen bericht van PA5BAS:
Bas heeft een flink aantal AMSAT gerelateerde hyperlinks toegestuurd, die we hieronder weergeven:
AMSAT:
Statuspagina: welke satellieten zijn actief?
Kan er een satelliet QSO plaatsvinden tussen two locators:
Satelliet operators chatkanaal op Telegram:
https://web.telegram.org/k/#@amsatops
Of de Telegram app op je telefoon:
https://apps.apple.com/nl/app/telegram/id747648890?mt=12
IOS app voor satelliet berekening: Gosatwatch:
Apple Store Gosatwatch:
https://apps.apple.com/nl/app/gosatwatch-satellite-tracking/id300546718
FM satellieten:
https://youtu.be/5ReWESQCOOQ?si=ZuoiqkSWbIZcc9eo
Lineaire satellieten:
https://youtu.be/cwtmP1sDL9g?si=ggLCZSYD-WSrWf_f
Roving tips:
https://youtu.be/i1yWQ2-kGEQ?si=nL4kW2kiDL3Mg-2L
X-Quads voor 2m en 70cm:
Roving antenna door PA5BAS:
https://youtu.be/-O4Yk8jf64c?si=pFGdM6gSAVVdSMVx
Tripod aanpassingen – Arrow II aanpassingen door PA5BAS:
https://youtu.be/NWQCPpdcWv4?si=z4XkU5mdNz8oX5EU
Goede achtergrondinformatie en baanberekeningen:
https://youtu.be/NWQCPpdcWv4?si=z4XkU5mdNz8oX5EU
Prachtige baanberekening met sterrenkaarten van allerlei waarneembare zaken aan de hemel:
Educatieve verbindingen via ham radio met het International Space Station: ARISS:
Een schitterende app om hoeken te meten, posities te bepalen en fotograferen: Theodolit
https://hunter.pairsite.com/theodolite/
https://apps.apple.com/nl/app/theodolite/id339393884
73 Bas