Lezing amateur-satellieten / Roving door PA5BAS op 12 november

Op dinsdag 12 november zal Bas ’t Hoen / PA5BAS bij afdeling A08/Centrum een lezing geven over het werken via amateur satellieten en Roving. Tijdens de lezing komen diverse zaken aan de orde. Hoe kun je het beste via satellieten gaan werken? Dat lukt niet alleen vanuit je eigen shack, maar juist ook buiten, als /portable station, op vakantie of tijdens velddagen. Die portable situatie noemen we “Roving”, ofwel zwervend verbindingen maken, gewoon uit de hand!

Welke apparatuur heb ik daarbij nodig? Welke antennes, radio’s en software werken het beste? Hoe weet ik wanneer een satelliet zich boven MIJN horizon bevindt, zodat ik QSO’s kan maken. Welke modes kan ik gebruiken? Wil ik via een FM satelliet werken, of liever via een lineaire transponder in SSB of CW? Welke operating practice skills moet ik aanleren? Heb ik een speciale rotor nodig, of kan ik de antennes ook gewoon met de hand bedienen? Wat is doppler-effect? Al deze vragen worden beantwoord.

Bas blikt ook even terug op de geschiedenis van AMSAT.

Tot slot kijken we naar speciale nieuwe, zeer kleine satellieten, de zg. Cubesats. Klein van formaat, maar groot in prestaties. Deze satellieten worden door amateurs of studenten gebouwd. Zo leren zij het vak van space engineer in de praktijk. Zendamateurs profiteren daar vaak van mee.

Natuurlijk komt de enige geostationaire satelliet aan de orde: de QO-100, die met een vast opgestelde schotel kan worden gewerkt.

Na de lezing ontvangt iedereen een opvolgings-documentje met interessante links, zodat je een vliegende start kunt maken in de wereld van amateur satellieten, zelfs met de apparatuur die je al jarenlang bezit!

De lezing start om 20.30, de deuren van onze clublocatie aan de Daalseweg 148 in Utrecht zijn geopend vanaf 20.00 uur.

Let op! De parkeerruimte op de locatie is beperkt. Het is niet toegestaan om op het gras te parkeren! Mocht er geen plaats meer zijn, dan a.u.b. (gratis) parkeren op de Burgemeester Norbruislaan, nabij de sportvelden van usv Elinkwijk. Dat is op loopafstand van onze locatie.

Graag tot ziens op 12 november.