HB9CV Antenne van Jeroen PA1JRN

De HB9CV antenne is al duizenden keren nagebouwd, maar deze versie is zeer goedkoop, makkelijk te bouwen en niet te slopen.
Daarnaast zijn alle materialen eenvoudig verkrijgbaar via de bouwmarkt.

2015-10-22 12.59.58

HB9CV bovenaanzicht

Constructie

De constructie is door Jeroen ‘vossenjachtproof’ gemaakt door gebruik van koperen pijp en soldeerkoppelingen. De afmetingen van de antenne zijn op internet te berekenen in diverse tools. Jeroen heeft een 2-meter versie gebouwd.

 

IMG_0863

Door gebruik te maken van soldeerkoppelingen uit de bouwmarkt blijft de constructie eenvoudig en sterk

 

Handvat

Close-up van het handvat en de bevestiging aan de boom

 

Uitkoppeling

Close-up van de uitkoppeling van de antenne

Meetresultaten

Meten is weten, maar je moet wel spullen hebben om überhaupt te kunnen meten. Gelukkig heeft Jeroen op het QRL de beschikking over apparatuur tot 40 GHz, die uiteraard al de nodige pauzes heeft aangestaan om de eigen knutsels te meten.

De antenne is nagemeten met behulp van een Rohde&Schwarz ZNB8 Vector Network Analyser, werkzaam van 9 kHz tot 8,5 GHz. Hiermee is de return loss (S11) (zeg maar de VSWR) bepaald van de antenne. De return loss dipte op -28,9 dB, wat een bijna perfecte waarde is. Dit is voor het ontvangen van de vossen niet van groot belang, maar het is toch altijd fijn om te weten dat de impedantie van de antenne netjes 50 Ohm is in zijn voedingspunt.

De eigenlijke meting werd buiten uitgevoerd. Er is ook binnen gemeten, waarbij opviel dat de ruimte geen grote invloed had op de VSWR van de antenne. Alleen door de antenne binnen 15 cm van metaal te houden werd de return loss slechter.

Meting HB9CV

Thom PA9T vervult voor deze foto een figurantenrol en mag poseren met de nieuwe antenne van Jeroen. Laatstgenoemde staat achter het fototoestel.

 

HB9CV Return Loss (VSWR)

Gemeten return loss (S11) van de antenne. Een bijna perfecte match aan 50 Ohm!