Verslag van de Utrechtse Radioronde op 8 december 2020

Na Sinterklaas gaan we langzaam onderweg richting de kerst. We denken dan terug aan de tijd dat er nog geen amateurradio en QRM bestond. Wel had men toen al aandacht voor de zaken die zich boven de aarde afspeelden. Niet dat ze wisten wat de verschillende luchtlagen konden bewerkstelligen en wat dat deed met de propagatie. Wel had men toen al oog voor de diversiteit aan hemelobjecten, met als hoogtepunt de ster van Bethlehem. Dat fenomeen zullen wij waarschijnlijk nooit meemaken, maar desalwelteplus kunt u op zondag 13 december bij heldere hemel en niet te veel lichtvervuiling genieten van de meteorenzwerm de Geminiden die om 23.00 uur LT zijn hoogtepunt bereikt. Er zijn veel vallende sterren te zien en zoals u weet mag u een wens doen als u er een ziet.

Ook wordt aanstaande zaterdag 12 december de grootste kerstboom van Nederland weer ontstoken. Dit jaar vindt daar geen groot evenement plaats met optredens van een gevallen ster. Iedereen kan dan vanuit huis in een luie stoel kijken hoe de lampjes aan gaan. Om 17.00 uur LT start een 25 minuten durende live uitzending op RTV Utrecht, de regionale rampenzender. Wel zo veilig in deze coronale tijden. Als je dat niet kan meebeleven, dan kun je naast de herhalingen op TV en internet in ieder geval vanuit de wijde omtrek genieten van de lichtjes tot Driekoningen. Tenzij de bliksem inslaat.. maar dat hopen we natuurlijk niet.

Vlak voor deze 39e Utrechtse Radio Ronde werd nog even vlug tijdens de zoveelste persconferentie bekend gemaakt dat de kerstdagen dit jaar anders worden dan andere jaren. We mogen maximaal 3 bezoekers tegelijk per dag thuis uitnodigen. Het kerstmaal bestel je online bij een lokaal restaurant of de snackbar op de hoek en boodschappen doe je alleen. En er was de kanttekening dat het wellicht vlak voor kerst nog soberder kan worden met aanvullende maatregelen. Sommigen vinden het een verademing om bijvoorbeeld niet met de schoonfamilie opgescheept te hoeven zitten, voor anderen is het een hard gelag.

Terug naar het clubhuis. Daar had Richard/PD3RFR de kachel flink opgestookt en Gert-Jan/PD0GJK de set weer klaargezet voor het wekelijkse samenzijn. Onder het genot van een pak kabanossi-worstjes werd om 20.00 uur LT weer aangevangen met de ronde. Natuurlijk zijn er altijd al vroege vogels en zo ook deze week. Wim/PA3DJS was al voor openingstijd aan de band. Hij had dan ook de eer om het defilé te openen.

Wim had zojuist zijn spanningsstroomregelaartje aan de loop voor het motortje in dat gekke ding. Voor de minder ingewijden, de afstembare spoel voor zijn 80 meter postzegeltuin-antenne. Inmiddels raakt het aardig compleet. De isolated converter doet het en nu dus ook het stukje elektronica wat daarachter zit. Nu moet hij nog een kastje bouwen, wat hij met hout gaat doen. Daar stopt ie dan alles in met drukknoppen er op voor links- en rechtsom en een LED-je om te melden als er teveel stroom gaat lopen.

Afgelopen weekend heeft Wim heel veel gemeten. Onder andere aan de gebruikte DC-DC converter, die schakelt en het is natuurlijk niet de bedoeling dat Wim niks meer ontvangt als die aanstaat. Dus elke keer weer dichter bij het eindresultaat. We hopen natuurlijk op wat plaatjes van Wim van zijn bouwwerk, maar tot op heden is het nog top secret. Ook voor openingstijd was Martin/PA9MB al present. Zoals gebruikelijk geeft Martin ons eerst een signaal rapport, dat was deze week niet in getallen, maar het klapte er uit bij hem. Maar goed dat kan ook niet anders op de afstand tussen de QTH van Martin en het clubhuis.

Martin was druk geweest met zijn antennepark. De verticale spriet die hij voor HF gebruikt heeft hij wat hoger gezet. Ook stond deze al een tijdje scheef en nu rechtop en dat werpt zijn vruchten af. Dus Martin helemaal blij. Verder had hij niet veel te beweren en ging lekker mee luisteren. Door naar de volgende op de lijst en dat is Ko/PD0ZEE. Die heeft niet veel aan de hobby kunnen doen door de omstandigheden waarin hij verkeert. Ook deze week was het weer een zware week, maar hopelijk heeft de bestraling die hij nu heeft gehad tot gevolg dat hij over een week of 3 minder pijn zal hebben en meer energie te hebben voor andere dingen.

Ook kon Ko met enige trots melden dat zijn schoonzoon inmiddels besmet is met het radiovirus en deze nu aan het leren is om het Novice examen te kunnen halen. Daarmee komt er een mooie bestemming voor de apparatuur van Ko op het moment dat hij het niet meer kan gebruiken. Uiteraard hopen we dat Ko zijn spulletjes nog een lange tijd zelf kan gebruiken, maar het geeft een goed gevoel dat er een waardevolle bestemming is in de toekomst.

Aansluitend richtten wij onze antenne op Bilthoven, alwaar Frank/PA7F resideert. Die heeft de afgelopen week sinterklaasgedichten uit zijn tenen moeten persen. Vervolgens een poging om de printer aan de praat te krijgen om ze mooi uit te printen, maar dat lukte niet. Dus uiteindelijk heeft hij alles heel netjes opgeschreven en gelukkig een leuke Sinterklaasavond gehad met zijn beide zoons.

Op het gebied van de hobby is Frank bezig met een tunertje voor 60 meter antenne, die ongeveer een halve golf lang is. Er staat een hele hoge spanning aan het einde en dat zorgt dat nog wel voor de nodige problemen. Het prototype zag er gelikt uit, maar werkte niet. Dus nu heeft Frank een kopie gemaakt, maar dan met onderdelen die zwaarder belast kunnen worden. Dus een dikkere ringkern, een dikkere draad en een condensator die 10 kV kan hebben in plaats van 3 kV. Om een lang verhaal kort te maken, Frank kreeg last van zijn ingewanden omdat het niet lukte. Nog een poging gewaagd met een ander principe tuner, maar ook dat slaagde niet. Maar goed, Frank is niet van het opgeven.. Dus wordt vervolgd.

Qua verbindingen is het rustig bij Frank. Er is gewoon niet veel te doen voor hem. Wel had hij nog geprobeerd om verbinding te krijgen met Jan Mayen, een eilandje tussen IJsland en Groenland. Daar zit JX2US op 60 meter, maar als die merkt dat er een grote pile-up komt lijkt het alsof het vermogen uitgaat op het eiland, want Frank ontvangt hem dan niet. Daarbij werd de mogelijkheid ook bruut verstoord door de Fransoos F4CTJ die de hele avond CQ aan het roepen was, volgens Frank om bewust het station op Jan Mayen te storen. Dus daar baalt hij wel van.

Verder had Frank nog wel wat gespeeld met zijn SPE. In vergelijking met een lampendoos is dat toch wel een heel ingewikkeld ding, maar wel lekker compact. Voordat Frank hem goed kan gebruiken moet hij nog wel even wat bijleren, maar op zich is het een druk op de knop en hij speelt. Dat bracht Richard terug op het bezoek dat hij aan de website van SPE bracht. Toen hij daar keek en doorklikte van hot naar her kwam hij bij een nog mooiere eindtrap terecht. Een 10 KiloWatter genaamd de Tsunami.. Niet te koop, maar gebouwd door een Duitse amateur in een weddenschap om een kratje Bitburger.

Met de verontschuldiging dat Frank niet bij het zwaairondje kon zijn vanwege bezoek vervolgden wij onze lijst naar Maarssen. Daar troffen wij Hans/PD9HK die de laatste tijd druk is met FT8. Hij vindt het leuk en heeft inmiddels al 15 landen gewerkt en daar kwamen deze dag Kroatië en Luxemburg ook nog bij. En dat allemaal met maar 4 Watt, dus dat is heel netjes. Ook heeft hij zich aangemeld op de site van WSPRnet, het Weak Signal Propagation Reporter Network. Maar dat duurt wel een tijdje voor dat dat rond is, want ze hebben daar een klein poultje vrijwilligers die dat beheren. Ook had Hans nog getracht een kerstboom in elkaar te solderen, maar dat was niet helemaal gelukt zo leken we te begrijpen.

Terug naar Bilthoven waar ook Reni/PA3BOE al jaren resideert, alhoewel hij best vaak van huis is. Richard had Reni toevallig gesproken op de 2 meter repeater van Amersfoort, maar Reni had niet direct door met wie hij van doen had. Zoals hij zelf zei, ‘Je verwacht ook niet iemand uit Utrecht op de repeater van Amersfoort’. Daarbij klinkt RFR natuurlijk vanaf huis heel anders als vanaf club en de roepletters zijn ook ineens geen PI4UTR maar PD3RFR.

Door met het middengolfjournaal van Reni, waarin hij ons al enige weken bij praat over het wel en wee rondom de AM-zenders in Nederland. In Utrecht komt er een low power-zender van Ruud Poeze op 1467 KHz met de naam Radio Paradijs. Op 828 KHz komt ook een nieuw station in Utrecht en op 1179 KHZ komt zoals bekend Antenne Domstad. Die zender hoorde Reni een aantal weken geleden al, maar dat bleek een uitzending via het antennepark van Ruud Poeze op het Fort de Lunetten. Er wordt een triplexer besteld om zo de 3 stations vanaf één antennesysteem te kunnen uitzenden. Hoe dat verder verloopt is nog even de vraag. Waarschijnlijk duurt nog even voor alles in de lucht is, maar Reni is onze razende reporter op dit gebied, dus ook dit onderwerp word vervolgd.

Overig DX nieuws vanuit Bilthoven was dat de condities op 20 meter af en toe heel goed zijn. Bijvoorbeeld richting Nieuw Zeeland (ZL), maar ook naar Indonesië (YB) kwam bijna een S9 bij Reni binnen. Australië en Nieuw Zeeland zijn bijna dagelijks te horen, maar soms valt de signaalsterkte erg tegen en dan heeft roepen geen zin. De ene keer heb je mazzel en de andere keer niet, aldus Reni.

Wie ook weer loeihard uit de speaker kwam was Maarssenees Nico/PA3Y. De microfoon van Nico staat op de SSB-stand, dus hij was zich er niet van bewust. Verder geen punt, kraakheldere modulatie! Niet dat hij veel had gedaan op het gebied van de hobby, maar had wel een vraag in die richting. Hij mist al een tijdje zijn kanalenlijstje in de FT-857 net alle repeaters en andere frequentie die hij in een CHIRP-bestandje heeft opgeslagen. De vraag is aan Richard of zijn Yaesu-kabeltje een keer geleend kan worden om te zien of het dan wel lukt met importeren.

Op zich geen probleem, zij het niet dat Richard niet weet of hij die nog heeft. Kan best met zijn meegegaan met de verkoop van de FT-817 een paar jaar geleden. Op de FT-897D heeft Richard een MicroHAM USB Interface-3 aangesloten, dus zelf heeft hij het niet meer in gebruik. Maar de toezegging dat er wordt gezocht heeft Nico in ieder geval. Ook Nico verontschuldigde zich voor het vroegtijdig moeten verlaten van de ronde wegens bezoek aan huis.

Wij draaiden onze verticale richtantenne richting de shack van Jan/PA1JM, die een verrassend genoeg een heel ander stemgeluid bleek te hebben. Gelukkig kwam de uitleg direct. Het bleek dat Jos/NL14017 te gast was bij Jan en zo een beetje aan operating practice kon doen. Jos is een nieuw lid binnen afdeling A08, afkomstig vanuit de latente afdeling Woerden. Mooi dat zo de mogelijkheid wordt geboden aan aspirant zendamateurs. Jos verteld nog even dat hij sinds de zomer lid van de VERON is en dat hij op zijn eigen tempo de cursus zendamateur volgt. Hij is ook niet piepjong meer, maar ook niet krek oud. Zijn vader had in de tweede wereld oorlog zendertjes, maar dat mocht toen niet. Dat heeft wel de vonk laten overspringen op Jos en na een avontuur vroeger op 27MC is hij dus nu maar voor een officieel papiertje aan de studie.

Uiteraard kwamen bij de operators de beloofde koekjes ter sprake. Richard heeft het even nagezocht en Jan had ze beloofd op de eerstvolgende QSL-kaarten avond. Laat dat nu net op 4 januari worden, vlak na de jaarwisseling. Er wordt dan ook geopperd dat er in plaats van koekjes misschien wel een paar vette oliebollen door Jan kunnen worden bezorgd. Om toch even zeker te zijn dat we willen we Jan ook zelf nog even horen voor het lijstje. Dat werd een warme begroeting op dik anderhalve meter afstand van de microfoon. Heel goed. Leuk.

En daar kwam Anne/PB1A op de lijn. Die vind het erg leuk en gezellig om te luisteren.  Hij meldt dat de 40 en 80 meter zo dood als een pier zijn. Het enige waar Anne nog iets hoort is op 160 meter. Maar goed dat is nu met zijn EndFed. In het voorjaar gaat hij een vertical bouwen. De paal staat al in de grond van de vorige poging, maar voordat Anne toen achter de set zat lag de antenne alweer beneden. Dus de komende poging gaat hij het anders aan pakken en hij heeft zogezegd van zijn fouten geleerd. De Kenwood TS-590S gaat naar beneden, als de XYL dan op bed ligt kan hij daarop blèren. Boven staat dan nog de Icom IC-7300 en de Yaesu FT-991A die hij heeft zit ook nog HF op. Wat dat aan gaat komt hij niks te kort.

En dan heeft hij ook nog de Icom IC-821H, die antenne moet ook naar buiten geharkt worden. Misschien dat er dan ook nog een vertical voor 10, 15 en 20 meter bij komt. Want zegt Anne hij heeft een hele hoge opstralingshoek en dat is leuk voor binnen Europa, maar daarbuiten schiet je toch te kort. En toen werd er ingegrepen door de wurger in de set van Anne, de beveiliging dat hij niet te lange doorgangen maakt. Om zijn betoog af te ronden wilde hij nog even kwijt dat hij blij zou zijn als het coronagedoe achter de rug is en we weer een keer in levende lijve kunnen ontmoeten.

Ondanks dat Marco/PD1MB zich voor de presentielijst had gemeld samen met z’n broer die meeluistert, werd de microfoon toch even die kant opgeslingerd. Daar hoorden wij dat Marco nog druk voor de baas was en maar kort kon reageren. Maar hij was trots op de operators en moedigde ze aan zo door te gaan. Dat deden ze dan ook maar en gaven de microfoon door naar Tim/PD1KBC. Die zou eigenlijk deze week even op de club zijn om wat met Paul/PE2LZ door te nemen, maar laatstgenoemde zit weer tot z’n oren in de het veevoer. Dus Tim zat lekker thuis. De poging voor die afspraak was vorige week ook al mislukt omdat de auto van Tim het niet deed.

De tijd die Tim nu over heeft besteed hij aan knutselen aan oude Sailor radio’s. Dat zijn ook de radio’s die Tim in de richting van zendamateur hebben geduwd.  Hij heeft een Sailor 109, vrij lage banden, maar heeft FM aan boord. Ook heeft hij twee marifonen, de Sailor RT-144 en de Sailor RT-2047. En nog een leuke ontvanger, de Sailor R2022. Het zegt de meesten waarschijnlijk niets, maar het zijn groene scheepsradio’s. Gelukkig kende Richard dat wel als liefhebber van ouwe meuk. Onderstaand wat plaatjes, klik voor groot.

     

Dit is het groene spul dat hij nog wel zou willen hebben. Dat is handzamer dan het legerspul. Ook Gert-Jan was er niet vreemd van, aangezien hij nog wel eens in zijn varende bestaan dat soort radio’s is tegengekomen. Tim zoekt nog een speaker voor een Sailor H2074 of H2054. Mocht iemand die hebben liggen of nog iemand weten, dan graag bericht naar hem.

Verder is Tim afgelopen week begonnen met FT8, maar nog niet noemenswaardige verbindingen gemaakt. Beetje uitvogelen hoe en wat met een SCU-17 interface op de Yaesu FT-891. Zo blijf je een beetje bezig. Wel geeft Tim aan dat hij doordeweeks niet veel kan doen. Dan zit hij in Utrecht zonder HF antenne, maar in het weekend zit vaak hij in Middelburg (Zeeland) dus dat is wellicht dan een keer te proberen om een verbinding te maken. Middelburg is nog wel een dingetje om op HF te werken, maar wellicht via een grondgolf. Ach, het is het proberen waard.

Wat de operators zoals doen? Richard was druk op FT8 geweest. Met 4 nieuwe DXCC op het lijstje best een productief weekje. Hij noteerde Nieuw Zeeland, Hongkong, Mariana Islands en Tajikistan. De laatste heeft inmiddels via LoTW bevestigd. Daarnaast is hij een beetje bezig geweest op packetradio. Niet op de amateurbanden, want naast APRS, een enkel keer het ISS en een verdwaalde mailserver van DARES is er niet veel te beleven. Maar op kanaaltje 24 van de CB komt het weer helemaal tot leven. Volgens de regels werkt hij daar niet onder zijn amateur roepletters, maar is hij incognito op de 11 meter. En verder heeft Richard nog een willekeurige SSTV-plaat de ether in geschoten, gewoon omdat het kan.

Dat vind Gert-Jan ook allemaal leuk, maar hij kan nog niet heel veel doen thuis zonder antenne’s. Maar gelukkig komt daar binnenkort verandering in. De gaten en pluggen zitten reeds in de muur. Wel is Gert-Jan bezig geweest met het opzetten van een VOIP-telefoniesysteem, wat we willen inzetten voor de club. Onderling bellen en chatten met de leden is dan het idee en om het aan de hobby te koppelen zal het ook via HAMnet worden ontsloten in de toekomst. Wat je er aan hebt? Geen idee, maar het is wel een leuke tijdsbesteding.

Verder kwam ook ter sprake dat de 40 meter vandaag niet gedaan wordt omdat Paul er niet is. Niet dat de heren operators dat zelf zouden kunnen, maar er stonden nog wat andere acties op de planning. De router op de club wordt vervangen door een steviger modelletje en dat kost de nodige tijd aan het doen van de instellingen voor de diverse systemen. Maar goed, volgende week is er wellicht weer een rondje op 40..

In het zoveelste inmeld rondje kwam Rob/PA1X ook nog even in de lucht. Die had Richard ook nog op de repeater van Amersfoort gesproken, toen Reni even een telefoontje tussendoor had. Hij was wat aan de late kant doordat hij wat langer had doorgewerkt. Rob had niet veel gedaan aan de hobby, maar had wel zijn 204e DXCC landje binnen gekregen en dat was Liberia. Dus daar was hij wel blij mee.

Plots was daar Koos/PE4KH, de QSL-manager himself. De eerste vraag van Richard was dan ook of er al nieuwe kaarten zijn. Koos kon dit bevestigen en verwacht dat er voor 4 januari nog een stapeltje binnen gaat komen, maar alles onder voorbehoud. De bakken puilen weer bijna uit, zelfs na onze opschoonactie van vorige keer. Maar de hoofdzakelijke reden is dat de mensen uit Woerden erbij zijn gekomen. En die zorgen voor een goeie bakvulling. Dus een uitdeelavond op 4 januari zou een prima idee zijn. Maar ook onder voorbehoud, want alles staat of valt met de corona maatregelen.

Qua radio weinig nieuws. Koos heeft een paar keer geprobeerd om ’s morgens vroeg FT8 aan te zetten om te kijken of er een nieuw landje op duikt. Overigens is het Koos wel gelukt om Jan Mayen te werken. Uiteraard met de beroemde JX2US, die zat in Fox/Hound mode en na héél veel keren proberen was er dan eindelijk een verbinding. En de beste man was zelfs zo aardig om in korte tijd via LoTW te bevestigen. Dus ook Koos heeft weer een nieuw landje gescoord. Gelukkig heeft Koos hem op 20 meter gewerkt en niet op 60 meter. Dan hoeft Frank niet Jaloers te worden HI.

Op de valreep was de laatste inmelder deze week Frank/PD9JFP uit Hilversum. Hij luistert mee en moet er soms erg om lachen. Voordat de operators door hadden dat de naam Frank was moest hij het even 2x spellen. Volgende keer mag hij gewoon Frank zeggen, dat gaat sneller voor de heren D-amateurs in de shack. Gert-Jan was nog even benieuwd hoe Frank op 2 meter verzeild is geraakt. Welnu, Frank is altijd een 11 meter amateur geweest en toen ze antennes op het dak hadden geplaatst, besloten hij en een collega maar eerst even een officieel papiertje te halen.

Dat hebben ze 2 jaar geleden in Hilversum gedaan bij Thys/PA5TYS. Mochten de buren op een moment komen te overlijden, dan worden die huizen verkocht en dan heeft hij alles op orde en heeft hij ook geen gezeur. Hij komt regelmatig in Utrecht vanwege QRL en heeft dan ook een Anytone portootje bij hem. Van het technische gedoe met elco’s en weerstanden moet hij niet veel weten. Hij is gewoon een echte 11 meter amateur en maakt liever een babbeltje. Uw verslaggever vond toevallig op YouTube nog een leuk filmpje waarin Frank en zijn collega hun docent Thys bedanken voor de cursus.

In het zwaairondje kon Wim/PA3DJS nog melden dat hij even had zitten meten aan zijn schakelingetje. Hij moet een variable belasting bouwen om te zien hoe de transitie van spanningsstabilisatie naar stroomstabilisatie gaat. Wim was nog even benieuwd of hij eerder gesproken had met Frank/PD9JFP over een storing van Airco’s. Volgens Frank was dat niet zo, maar hebben ze elkaar wel vaker gesproken. En de storing die hij destijds had, werd opgelost met het vertrek van de bewoners, maar helaas kwamen er weer nieuwe bewoners voor terug.

Wim gaf nog even de tip dat als je net onder de 10 meter luistert en de storing is dan weg, dan zijn het meestal van die internet via het stopcontact kastjes, de zogenaamde PLT/PLC. Nu Wim nog de microfoon had, wilde hij nog even het woord richten tot Ko en hem sterkte wensen. Wim en Ko kennen elkaar al jaren van de 27MC. Toen Ko pas een klein bakkie had geïnstalleerd trof hij Wim en dacht ‘Hé, das een bekende naam, die woont in Maarssen’. Ook de antenne van Wim had hij wel eens zien staan, maart toen werd het huis gerenoveerd en was de mast ineens weg. Gelukkig dat het er inmiddels weer staat, anders zouden we Wim nu niet gehoord hebben. Gelukkig gaf hij de microfoon weer terug aan ‘netcontrol’ voor hij op z’n donder kreeg dat hij het kanaal had overgenomen.

Ook Hans/PD9HK had ook nog een aanvullende tip in het zwaairondje. Hij had op FT8 een verbinding gehad met OL725PLZ uit de stad Plzen in Tsjechië. Als je 3 QSO’s met ze maakt, dan krijg je een diploma terug. Ondertussen werd het signaal van Hans gecrunched.. We dachten dat de batterijtjes leeg waren van z’n 705, maar volgens Anne/PB1A kwam het door een test van een paar plaatsgenoten die iets met QRO aan het experimenteren waren. Ze hebben een zelfbouwkachel en zitten op 25Kc lager dan dat wij zitten met de ronde. Maar we moeten de band met elkaar delen en Anne zegt dat je van een mug geen olifant moet maken. Als alternatief en passend in dit onderwerp vindt Richard dat je van een milliWatt best een Kilowatt mag maken.

Nu we toch nog in de nieuwtjes zitten, Reni/PA3BOE had ook nog een leuk nieuwtje voor hij afzwaaide. Niet dat het wat met de hobby had te maken, maar wel leuk om even te delen. Reni was namelijk nog naar het Flehite museum in Amersfoort geweest. Daar op zolder staan een viertal motorfietsen van het merk Eysink. Reni meldt nog dat in 1886 begon de Amersfoortse Rijwiel, Automobiel en Machinefabriek met de fabricage van auto’s en motoren. In 1897 bouwden men de allereerste Nederlandse auto. En daar gaat het nu even om, want Reni wist niet dat de eerste Nederlandse auto in Amersfoort werd gefabriceerd gemaakt. De auto staat helaas niet in het museum, wel de motoren.

Marco/PD1MB had nog even de vraag of er van de ballonvossenjacht QSL-kaarten zijn. Die zijn er zeker en de mannen die nu in Utrecht zitten, zaten op die dag in Hilversum. Door even te checken op de website van Utrecht kun je zien of er kaarten voor je zijn. Terwijl de heren dat even controleren komen ze tot de ontdekking dat niet iedereen in de database staat. Dat gaan ze even met QSL-manager Koos opnemen.

In Hilversum wilde Frank/PD9JFP nog even deelgenoot maken met de spullenboel die hij voor de hobby heeft. Kenwood TM-D710G en een Diamond X-500 driebander die staat op de nok van het huis, dat is een meter of 8 hoogte. En verder heeft hij nog een Kenwood TS-480SAT met een Montova Turbo 8. Mooie antenne voor 10 meter 😉 en een draadantenne van 13 meter. Vroeger zat hij in de blokhut, nu in de achterkamer met alles ingebouwd in een secretaire. Maar alles moet daar weer even uit want alle moet geschilderd worden, zodat het ook een beetje in het interieur past HI. In de auto heeft hij Anytone AT-D578UV met een JWX-antenne voor 2 en 70.

Zoals aangekondigd geen rondje op 40 meter, wellicht zijn we daar volgende week weer QRV. Onder dankzegging werd de 2 meter ronde weer professioneel afgesloten door de heren operators en werd de frequentie  weer vrijgegeven voor onderlinge QSO ‘s. Hopelijk tot volgende week en blijf gezond.

73 PI4UTR.

PS: Incoming message: Inmiddels heeft Frank/PA7F een verbinding gehad met JX2US op Jan Mayen Island..

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 8 december 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA3DJS, PA9MB, PD0ZEE, PA7F, PD9HK, PA3BOE, PA3Y, PA1JM, PB1A, PD1MB, PD1KBC, PA1X, PE4KH, PD9JFP

Aangemelde luisteraars:

Ben PD9436, NL14017/Jos, NL14045/Vincent