Verslag van de Utrechtse Radioronde op 7 juli 2020

Welkom in maand zeven bij de ‘Utrechtse Radioronde’ nummer 17. Deze werd door de operators Richard/PD3RFR en Gert-Jan/PD0GJK zoals te doen gebruikelijk geopend met een inmelding van René/PA0AA. Deze stond stationair in de omgeving van een voormalig tuincentrum op de berg in Overvecht…

René had zich de afgelopen week geamuseerd met de ATOF die hij vanuit het Agentschap Telecom heeft mogen ontvangen. Wat blijkt, er is wel een uitgangsfrequentie (zenden) toegewezen, maar geen ingangsfrequentie (ontvangst) voor de op te richten Limburgse repeater PI2ZLB. Uit navraag blijkt dat het inderdaad klopt en dat een ATOF houder zelf zijn ingangsfrequentie voor de repeater mag kiezen, mits deze voldoet aan de machtigingsvoorwaarden.

Het zou René niet zijn als hij niet met het wonderbaarlijke idee kwam om wellicht dezelfde ingang te gaan gebruiken als de bestaande 2-meter repeater PI3ZLB. En dat vice versa. Op die wijze zou je een crossbrandverbinding kunnen maken en met jezelf kunnen duplexen. René gaat nog verder onderzoeken wat de mogelijkheden kunnen bieden. Wordt vervolgd dus.

Wie al lang verwacht werd in de radioronde , maar zich steeds maar niet inmeldde was er vanavond wel. Wim/PA3DJS uit Maarssen! Mede op aansturing van Nico/PA3Y. Wim was al heel lang niet meer QRV op 2 meter. Wel op 70cm, daar kun je hem nog bijna dagelijks treffen. Ondanks dat zijn ontvangst nog als een frituurpan klinkt, door geknetter van zonnepanelen, krijgt hij ons goed door.

Hij had kans gezien om het 144-MHz setje wat hij meestal voor de scouting gebruikt te activeren. Omdat Paul/PE2LZ hoorbaar nogal aanwezig was in de shack, werd dat ook opgemerkt door Wim. Zij kennen elkaar nog heel goed van vroeger toen ze beiden op een zijbandje van de 10 meter actief waren. Wim wilde dan ook graag even naar Paul zwaaien en er werd gelukkig heftig terug gezwaaid.

De volgende inmelder was onze QSL-manager Koos/PE4KH. Hij had bericht gekregen van het Dutch QSL Bureau dat er een pakket van 1 kilo met QSL-kaarten onder weg is. Volgens Koos zal dat waarschijnlijk wel meer dan een kilo zijn, maar hij laat zich verrassen. Zodra de kaarten geschud zijn komen ze in ieder geval weer op de site te staan. Ophalen en inleveren van QSL-kaarten is nog wel even een dingetje. De eerste mogelijkheid om kaarten te halen/brengen zal op de eerst mogelijke clubavond zijn, vermoedelijk 1 september.

Verder is Koos druk met het solderen aan het iGate-project van de jongens uit Zoetermeer (Razzies juni 2019). Ook is Koos weer af en toe op HF, omdat zijn remotestation weer even bij Roel/PA2RG is ondergebracht. Ook reageerde Koos nog even op de vraag van Ruben/PH6R in de ronde van 23 juni. Die stelde toen de vraag over de ontvangst van de Vlaamse TV-zender Eén in Limburg. Welnu, het was een heel verhaal en uw verslaggever heeft het niet helemaal meer scherp. Het komt er op neer dat Ruben de antenne even anders moet draaien. Mocht het nog onduidelijk zijn, zoek elkaar maar even op HI.

Frank/PA7F zou er eigenlijk niet zijn wegens vakantie, maar die maar gecanceld, want hij mistte ons. Vorige week een heerlijke week waarin hij nog lekker gefietst heeft in de omgeving van Deventer, de Achterhoek en de Veluwe. Maar het weer werd zo slecht dat ze afgelopen zondag maar naar het home-QTH zijn teruggekeerd. Deze week stond eigenlijk Zuid-Beveland op de planning, maar Frank fietst nu wel wat over de amateurbandjes. Hij stuurde nog wel even een foto van zijn shack en bij gebrek aan beeldmateriaal, misbruikt uw razende reporter die even als omslagfoto 😉

In de wereld van ‘digital voice’ is Hans/PD9HK sinds gisteravond 21.00 uur LT ook een stapje verder. Toen stond namelijk Pieter Post aan zijn deur met een pakje uit de hoofdstad van Estland. De ervaren ‘DV’-mannen in de ronde weten dan al meteen dat het gaat om de OpenSpot en in dit geval versie 3. Hans gaat dat eens rustig bekijken en instellen en dan zullen we hem vanzelf een keer op D-Star, DMR of C4FM horen. Ook heeft Hans nog een mooi hete lucht soldeerstation aangeschaft, een heuse Aoyue Int 852. Hiermee kan hij nog mooier SMD solderen als dat hij al deed met z’n hete staaf. Wel hebben de operators hem afgeraden het als föhn te gebruiken.

     

Naar eigen zeggen was Karel/PA1RLM mobiel tussen Wijk bij Duurstede en Houten.. Gezien zijn signaal van S9+60 zette de operators van PI4UTR daar hun vraagtekens bij. Ook de melding dat de OM in de kofferbak een reepje ‘Amp’ had gelegd met een uitstraling van de legal limit (400 Watt) werd niet direct voor waar aangenomen. Inderdaad bleek de aangegeven locatie niet juist, aangezien hij het toegangshek van het clubhuis als antenne gebruikte. Overigens is de lengte van de kabels die t.b.v. contest naar buiten hangen 3,5 meter. Dat wilde Karel namelijk graag weten en moest hij even zelf meten. Want meten is weten en dat weet Karel, dus hij meet.

Genoeg over Karel, we gaan naar Jos/PA3ANF. Die wist te melden dat de HF propagatie nog altijd in de stijgende lijn zit. Hij had recent een QSO met Bert/PJ4KY (PE2KY) op Bonaire. De operators van PI4UTR hadden de condities ook gemerkt. Zij hadden vlak voor de radioronde nog even QSO op 20 meter USB met een amateur in India. Voor Reni/PA3BOE gaan we duimen en kaarsjes branden dat hij ook nog van de opbouwende condities kan gaan genieten. Aanstaande vrijdag worden de zonnepanelen bij de buren geplaatst. Reni is al maanden bezig met de EMC commissie van de VERON en het Agentschap Telecom hierover. Hij vraagt zich nog steeds af bij wie hij nu terecht kan als hij hinder ondervindt van de panelen.  Het is een beetje kastje muur verhaal. We hopen voor Reni dat het allemaal meevalt en anders wordt het verhuizen.

Vanuit het Nieuwegeinse vertelde Rob/PA1X dat hij zijn niet al te grote shack een beetje aan het opruimen is.. Hij heeft al een paar kliko’s vol gekregen. Richard was nog even bang dat Rob te veel zou opruimen en bood aan om eventueel de waardevolle spullen aan te pakken 😉 In Maarssen heeft Nico/PA3Y weer een druk weekje met verjaardagen achter de rug. De radiohobby heeft daar wel wat onder te lijden gehad. Hij had vandaag een middagje vrij en heeft eens even lekker gesport. Want in deze tijden is het toch belangrijk om het lichaam in conditie te houden.

Verder heeft hij nog genoeg plannen, beetje knutselen, het antenneprojectje. Er ligt nog een beampje in de schuur die in elkaar zou kunnen en de geknakte spriet moet nog van het dak. En zoals iedereen weet kan Nico dat veilig doen met zijn nokhaken en dakladder, maar je moet er een keer aan beginnen. Zijn Yaesu FT-857D lijkt genezen van het blijven hangen in TX. Laten we ook voor Nico duimen dat het zo is en hij geen dure reparaties hoeft te verwachten. Richard was nog even benieuwd hoe het met de hagedis van Nico is. Zoals verwacht is het beestje redelijk stabiel en dat is toch fijn om even te horen.. Het had ook zomaar slecht kunnen gaan tijdens het vervellen enzo.

In Tuindorp had Frank/PE2A zich al op het sterretje ingemeld, maar buurman Kees/PA5Z wilde nog wel even melden dat hij er ook weer eens was. Niet met veel nieuws, maar hij was er wel. Lemmy/PC2LR ging ook voor de presentielijst en Ko/PD0ZEE had nog wel wat meegemaakt. Afgelopen week was er weinig tijd voor de hobby door de aanpassing/verbouwing van de badkamer. Hij had nog wel wat met FT8 gedaan, maar dat wil toch nog steeds niet zoals het zou moeten. Het programma staat op Auto-Sequence, maar hij moet toch alles handmatig doen. Richard heeft aangeboden om dat even in de appgroep te gooien zodat er een oplossing kan komen. Waarschijnlijk ergens een vinkje niet of wel aan.

Ko had nog wel een leuke anekdote met betrekking tot zijn verbouwde badkamer, die nu een echte douche is geworden. Om tijdens de werkzaamheden te kunnen douchen hadden ze een soort tentdouche. Het lukte echter niet om dat ding in elkaar te krijgen. En dat terwijl Ko toch best wel handig is met bouwsels. Uiteindelijk was het goed dat de echte douche klaar was, want Gert-Jan vroeg zich al af wat voor groene gifwolkjes er boven Maarssenbroek hingen 😉 Inmiddels ruikt Ko weer helemaal fris en is de lucht opgeklaard.

Na dit mooie verhaal werd de 145.325 MHz weer vrijgegeven voor algemeen gebruik en daar gingen nog even een paar heren gebruik van maken. En dat is mooi, want daar is de frequentie voor en niet alleen op de dinsdag. Onderwijl was Paul/PE2LZ de lampendoos voor 40 meter aan het opwarmen geweest, dus die kon meteen van start met de ronde aldaar.

Om Paul even wat extra werk te geven had Richard de clubcall maar weer even in het cluster gezet. Dat werkte prima! Naast de lokale stations had Paul het genoegen om met diverse andere Europese stations te kunnen werken. Nog wel in de ronde twee lokale heren met een ‘antieke’ set. Jos/PA3ANF werkte deze keer met een Kenwood TS-450 en Reni/PA3BOE had een Yaesu FT-200 aangestoken voor de gelegenheid. Het werd een latertje voor Paul, maar daarom niet minder gezellig.

En zo bereikten we aan het einde van de avond weer een einde aan deze ronde. Iedereen weer bedankt voor de gezelligheid en leuke berichten. Mochten er nog leden op vakantie gaan, stuur dan rustig een foto’s van je hobby op locatie naar de secretaris. Met een klein verhaaltje is misschien ook wel leuk zodat we dat na de zomer kunnen bundelen in een apart artikel ‘vakantieverhalen’ op de website.

Graag tot volgende week en blijf gezond! 73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 7 juli 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA0AA, PA3DJS, PE4KH, PA7F, PD9HK, PA1RLM, PE2A, PA3ANF, PA3BOE, PA1X, PA3Y, PA5Z, PD0ZEE, PC2LR

Via 40 meter (7.092 MHz – LSB):

PA3BOE, PA7F, PA3Y, PD9HK, PE2A, PA3ANF, PD0ZEE, MM7MMW, UA3DVC, OE6YRG, HB9GUR, MW0HRD, PD0OKP, M0WBF, G0NWX, M0IRB, IZ2XDK, M7BEL, M0IQS, IZ2QZH