Verslag van de Utrechtse Radioronde op 26 mei 2020

Daar waren we weer.. Nou ja.. We?? Niet alle operators verschenen deze radioronde ten tonele. Richard/PD3RFR moest helaas wegens QRL voor deze ronde afmelden. Even leek het er op dat Gert-Jan/PD0GJK het helemaal alleen moest gaan doen, maar gelukkig was Paul/PE2LZ in de mogelijkheid om te ondersteunen. De foto van deze week is een screenshot van de camera in de A08-shack. Dan heeft iedereen een beeld hoe dat werkt tijdens de Utrechtse Radioronde met 1,5 meter afstand.

Onder het genot van een blikje sinas trapte Gert-Jan weer af en eenmaal van start meldde de ene na de andere amateur zich in. De ‘broers’ René/PA0AA en Ruben/PH6R waren weer afgereisd naar de Soesterberg om zo in Utrecht een net signaal op de meter in Utrecht te markeren. Overigens is Ruben nog opzoek naar een antenneschakelaar van 2 naar 1 of andersom. Dus mocht u wat over hebben, dan mag dat naar Amersfoort.

Jan/PA3EGH meldde zich in met een SSB-antenne, maar gelukkig werd dat in Utrecht goed opgepikt. Karel/PA1RLM daarentegen zit normaal in het zelfde dorp, maar was nu mobiel en kon melden dat hij gebruik maakte van een FM-antenne. Inderdaad informatie waar u als amateur iets aan heeft of kan hebben.

Nico/PA3Y had vorige week al zijn OpenSPOT 2 verkocht en nu heeft ook zijn DMR-portofoon de shack verlaten. Wel heeft Nico een nieuwe bewoner in de shack gekregen en dat betreft een Kenwood TS-590SG. Een mooie set met als extraatje een SDR-Play als panadapter. Een wereld van verschil in vergelijking met zijn Yaesu FT-857D. Hij is helemaal klaar om mee te piepen in de CQ WW WPX CW Contest aankomend weekend.

Hans/PD9HK was aan het spelen met zijn soldeerstation. Hij had gelukkig nog niet zijn vingers gebrand aan de hete staaf, dus hij kon zich inmelden met een handknijpertje. In Bilthoven is inmiddels de antenne voor 4 meter door Frank/PA7F ontvangen. Na 2 weken de set in huis te hebben wordt het toch wel tijd om een keer deze in gebruik te gaan nemen. Dus houdt u de frequentie 70.450 MHz in de smiezen!

Francesco/PE1F had weer wat spannende verbindingen gemaakt via 6 en 2 meter. Ook hij wees iedereen er op dat aanstaand weekeinde de WPX-CW is.. Vanuit Enspijk gaf Maarten/PG1N even de groeten door om vervolgens weer lekker bij de meiden (Jolanda/PD2JO & Iris/PD1RIS) te kruipen. Tja, we hebben niet allemaal wat te melden, maar even zwaaien in de ronde is altijd fijn. Dan weten we allemaal dat we er nog zijn! Wie wel altijd wat te melden heeft is Anne/PB1A. Die presteerde het deze ronde om met zijn Yaesu FT-991A door de time-out timer heen te gaan HI. Hij benadrukte nog wel even dat COVID-19 geen gewoon griepje is en hoopte dat iedereen gezond blijft. Stay Home, Stay Safe!

Roel/PA2RG was blij verheugd te kunnen melden dat zijn zelfbouw 5-band cobweb antenne eindelijk rechtop staat en dat hij deze inmiddels met de legal limit van 400 Watt heeft uitgeprobeerd. Ook Roel gaat komend weekend flink sleutelen, niet aan de antenne, maar in CW de contest. Michiel/PD7AGS uit Houten meldde zich voor de verandering weer eens in. Hij geniet van het mooie weer, net als Jos/PA3ANF die druk is met de sporadic E op 10 meter. Dat is een ongebruikelijke vorm van radiopropagatie met behulp van kenmerken van de ionosfeer van de aarde.

Lemmy/PC2LR heeft de QSL-kaart van PI4UTR nog niet in zijn collectie, dus hij meldde zich daar even voor in 😉 Staat op de lijst.. Voorlopig is het DQB nog gesloten. Joop/PG4I was een beetje verbaasd dat operator Gert-Jan zijn naam was vergeten. Dat gebeurt natuurlijk de beste wel eens, zo bleek nu ook, maar meestal is de nu afwezige, maar wel luisterende Richard/PD3RFR degene die even de roepletters opzoekt op QRZ.com zodat we een foto (en naam) in beeld staat van de amateur die aan het woord is.

Joop wilde ook nog even kwijt dat hij druk bezig is met de revisie van een Kenwood TS-520. Op vakantie naar Ameland gaat die mee, samen met een bosje draad, en een spiderbeam mastje. Last but not least meldde Martin/PA9MB zich nog even luid en duidelijk in. Hij was met de hond aan de wandel geweest en tja, dan is hij meestal te laat voor de ronde. Nu nog net op tijd..

Aansluitend aan de ronde op twee deed Paul/PE2LZ nog een klein rondje op veertig meter en daarmee was het weer afgelopen voor deze week. Maar we besluiten dit verslag nog met een uitspraak van de broers René en Ruben, die zij in Limburg hebben gehoord; “Alleen de gezelligheid is besmettelijk, de corona zit gewoon in de fles !”.

Blijf gezond.. Tot de volgende ronde! 73 PI4UTR

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 26 mei 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PE2A, PA0AA/m, PA3EGH, PA3Y, PD9HK, PA7F, PA1RLM/m, PD0ZEE, PE1F, PG1N, PB1A, PD1MB, PA2RG, PH6R, PD7AGS, PA3ANF, PC2LR, PG4I

Via 40 meter (7.081 MHz – LSB):

PE2A, PD0ZEE, PA3ANF, PA1X, PA3Y, PD9HK

Luistervinkjes:

PA4MIC, PD3RFR