Verslag van de Utrechtse Radioronde op 14 juli 2020

Week 29, de laatste week voor de start van zomervakanties in regio midden. Deze week ook de Utrechtse Radioronde nummer 18. Een bijzondere.. want voorlopig de laatste ronde met een verslag. Waarom? Ook de razende reporter Richard/PD3RFR gaat er even een paar weekjes tussenuit. Maar niet getreurd, de ronde op 145.325 MHz gaat de komende weken gewoon door op de dinsdagavond. Dus blijf jezelf inmelden en vertel je verhaal! Maar mail ook gerust je vakantiekiekjes als je de radiohobby bedrijft op je vakantie-QTH. Dat kan natuurlijk ook vanaf Playa del Balkonia zijn 😉 Een kort verhaaltje erbij is wel zo leuk. De inzendingen zullen dan na de zomer door de redactiecommissie worden gebundeld in een leuk artikel.

Deze week was het niet René/PA0AA die zich als eerste inmeldde. Sterker nog, we hebben hem helemaal gemist deze week.. Hopelijk gaat alles goed. Wel hadden we een bericht van Marco/PD1MB die wegens familieomstandigheden moest afmelden. Uiteraard veel sterkte toegewenst! QSL-manager Koos/PE4KH was deze week ook absent, maar had vorige week al aangekondigd in blijde verwachting te zijn van een pakket met QSL kaarten vanaf het DQB. De postduif is inmiddels langs geweest en na enige discussie thuis met de XYL over het gebruik van de keukenweegschaal heeft Koos toch kunnen bepalen dat het een mooi pakketje is van 3142 gram aan kaarten. Dit is de opbrengst van de maanden maart, april, mei en juni. U begrijpt dat Koos nog wel even werk heeft om e.e.a. te verwerken in het systeem. Ophalen en inleveren van kaarten staat zoals eerder aangegeven gepland op dinsdag 1 september 2020.

De eerste die deze week op de ‘lijn’ kwam na de grandioze opening van operator Gert-Jan/PD0GJK om klokslag 8 uur lokale tijd was Jeroen/PA1JRN voor de presentielijst. Ko/PD0ZEE volgde en was niet heel druk geweest met de hobby en had zich vooral met zijn XYL gericht op het schoonmaken van de woning. Overal lag een laag stof na de verbouwing van de badkamer naar douche. Ook waren ze er even lekker tussenuit geweest naar de familie in Friesland.

     

Aan de overkant van het Amsterdam-Rijnkanaal (ten opzichte van Ko) had Wim/PA3DJS ook weer de frequentie gevonden. Geen idee waarom, zo zei hij zelf, maar hij meldde zich maar even in en dat vinden wij bij PI4UTR altijd gezellig! Wel had hij zaterdag nog even een tourtje gedaan richting de Kagerplassen waar de route getest is voor de waterscouts op zomerkamp. Leuk voor Thommie die dan rondeleider is van de zomerkampronde.

Terug over het water naar Hans/PD9HK, die weer spannende klusjes had gedaan.. Hij was de hele week een beetje in de weer met dubbele fase op de 230 volt leidingen in zijn woning. Hij heeft kabels aangelegd om zijn inductiekookplaat aan te kunnen sluiten en de oven moet ook op een andere groep. Dat is het nadeel van zonnepanelen, je gaat en wilt ineens alles elektrisch doen. Omdat het kan..

Hans had ook nog een nieuwtje.. Hij staat op de reserveringslijst voor een Icom IC-705. Dus zodra Marcus kan gaan leveren is hij één van de eersten met zo’n machientje. Voor degene die dat niet weten, dat is de nieuwe QRP-zender (HF/6/4/2/70 All Mode SDR, 10 Watt) van Icom. Niet geheel ontoevallig stuitte uw reporter op een filmpje waar deze set gedemonteerd wordt. Altijd leuk een kijkje aan de binnenzijde. Dan weet je meteen wat er stuk kan. Mochten er lezers zijn die ook de aanschaf van een IC-705 overwegen, mail dan even met Marcus, dan kun je een leuke pre-order korting krijgen.

Niet vanuit Montfoort, maar wel vanuit het altijd zonnige Woerden kwam het signaal van Thom/PA9T. Hij voegde daar zelf nog even aan toe dat iedereen er in bikini rond loopt, maar niet heus. Wel had hij nog een mededeling over de zomerkampronde die jaarlijks vanuit de scouting wordt gedaan. Thom is daar één van de mannen met de rode pet en heeft voorgaande jaren ook wel vanuit de A08-shack de ronde geleid. Echter zijn er dit jaar niet veel zomerkampen in het buitenland, waardoor het gebruik van 80 meter niet nodig is. Het meeste gebeurt via 2 meter via de omzetter PI3UTR en dat kan prima vanuit huis. Op deze wijze kunnen de padvinders ook in hun eigen kampbubbel blijven en kunnen ze ook weer een badge verdienen voor op de blouse.

Ook spraken we met Thom nog even de wensen van verschillende amateurs over de experimenten op 4 meter. Gezien de komende vakanties is het slim om eind augustus een datum daarvoor te gaan prikken. Het was vorige keer een onverwacht succes. Naast de regio Utrecht werd op dezelfde avond ook in andere delen van het land geëxperimenteerd met het bereik van het 70 MHz bandje. Zodra er afspraken staan, dan zal er een artikel op de website worden geplaatst.

Tijdens het horen over mogelijke 4 meter experimenten werd Frank/PA7F meteen razend enthousiast. Hij is dan ook één van de amateurs die daar net als Thom energie van krijgt. Overigens kon Frank in Bilthoven Thom wel ontvangen, maar niet horen.. Dus Santiago 9, Radiootje 1 😉 Wellicht gaat dat op 4 meter beter in de ether. Frank had de afgelopen week niet veel spannends ondernomen. Wel veel op FT8 gewerkt. Hij heeft nu alle landen van Zuid Amerika gewerkt op Bolivia na. Hij probeert CP6UA te pakken te krijgen, maar blijkbaar slaapt die als Frank wakker is en andersom.

Verder van Frank de felicitaties voor het winnen van de PACC beker voor iedereen die daar aan meegewerkt heeft om de 3e prijs in huis te halen. Volgend jaar de schouders eronder en dan gaan we niet voor de 3e, maar voor de 1e prijs. Uiteraard zijn we allemaal trots wat we met elkaar hebben bereikt en ook Frank was daar onderdeel van. Operator Richard zeg toe alvast in te schrijven voor de volgende boerenkoolronde, want dat wil hij niet missen!

Ook deelnemer in de PACC was Nico/PA3Y en nu net als vele anderen vaste klant aan de band in de radioronde. Nico heeft de laatste tijd problemen met zijn modem van provider Online. Bij een beetje HF-porrie op 40 of 80 meter klapt het modem eruit. Dat is een bekend verschijnsel met VDSL modems. Op de club hadden we daar ook last van verteld Gert-Jan. Daar zijn door KPN zogenaamde ‘notches’ in geprogrammeerd. Daarmee worden in het modem bepaalde frequenties onderdrukt en heeft deze geen last meer van de interferentie.

Nog even nagezocht door de A08-servicedesk; Stel dat je ‘Online’ hebt via KPN (dus niet T-Mobile) dan heeft KPN heeft een speciaal e-mail adres voor dit soort problemen: dvs-za@kpn.com. KPN kan notches toevoegen, maar zal indien nodig ook eventuele storende apparatuur (door niet goed werkende notches) in overleg met haar klant vervangen. Heb je via T-Mobile.. Blijf Online bestoken.. 😉 Ook heeft Nico problemen met repeaters op 2 meter. Alles staat goed, maar hij krijgt ze niet open. Op 70cm heeft hij geen problemen. Dus er is nog werk te doen. Wordt vervolgd!

Peter/PA1DKW heeft een beetje gespeeld met groen spul.. En dan in het bijzonder met de Angry Nine, ook wel bekend als de AN/GRC-9 met een stuk draad er aan. Hoewel het apparaat af en toe wat narrig reageerde is het uiteindelijk toch gelukt om er geluid uit te krijgen. Karel/PA1RLM was weer eens mobiel en wilde eigenlijk op zijn sterretje, maar meldde tussen neus en lippen door nog wel dat hij en Paul/PE2LZ de shack aan het opkalefateren zijn qua connectiviteit. Afgelopen zaterdag hebben ze flink werk verzet. De panelen zijn gemonteerd en ruim 24 connectoren en veel meters (goede) coax verder loopt het project redelijk richting de finish. Alleen hier en daar nog een labeltje.

  

Alle coax loopt nu achter de schotten en niet meer over de tafels en door de ruimte. Er lopen ook drie patch kabels (achter het schot) van het VHF panel naar het HF panel. We kunnen nu, heel flexibel, alle kanten op. Dit is voor de werking van de shack een grote verbetering en zullen we straks ook tijdens de contesten profijt van hebben. De mannen hebben alle materialen gedoneerd omdat de clubkas geen reserves heeft vanwege de corona-sluiting van de bar. Hulde voor deze mannen, die weer op hun knieën in het stof hebben gezeten en gesoldeerd! In het kader van ‘In het verleden behaalde resultaten bieden geen garanties voor de toekomst‘ heeft Paul alles zorgvuldig nagemeten 😉

Wel is er nog sponsoring nodig voor wat andere wensen.. Donaties zijn welkom, bij voorkeur in financiële vorm.. Maar mocht u besluiten te doneren in de vorm van spullen, dan ligt de voorkeur vanuit de afdeling in de richting van o.a. een 6×2 antenneswitch van Amplitec, maar ook bandpassfilters t.b.v. de contesten zijn welkom. Hiermee hebben we minder hinder van elkaar bij multi-operator contesten. Voor vragen en/of donaties, neem contact op met Karel of Paul.

  

Bij Reni/PA3BOE is de lucht geklaard. Afgelopen vrijdag zijn bij de nieuwe buren de zonnepanelen geïnstalleerd en aangesloten. Zoals de vaste luisteraar/lezer weet heeft Reni er alles aan gedaan om te zorgen dat hij er geen hinder van zou ondervinden. Van het AT tot de EMC-commissie van de VERON weten inmiddels van zijn doorzettingsvermogen. En laten we eerlijk zijn.. Reni heeft wel een goed resultaat behaald!  Totaal geen last van QRM.. De panelen zijn door het bedrijf volgens de instructies die Reni had aangeleverd aangesloten. Het kostte de buren 6 bankies extra, maar de buren wilde niet dat Reni (zelfs na aandringen) eraan meebetaald. Reni gaat de buren binnenkort op eigen wijze bedanken!

Geen zonnepanelen, maar wel storing ervoer Anne/PB1A in zijn Hilversums paleisje.. Op de buitenantenne continu een S3 en de Icom IC-821H op de binnenantenne geheel over de plas. Anne heeft het paleis ondersteboven gekeerd en kwam tot de conclusie dat een LED lamp de storing veroorzaakte.. Dus hup lamp eruit en storing verdwenen. Ondertussen begon de 80 meter op de achtergrond te spugen met roepletters. Anne kon dat verklaren omdat zijn Kenwood-TS-590S in bezit is van overshoot beveiliging en een voice-synthesizer. Hierna werd Anne slachtoffer van zijn eigen ‘wurger’.

En Gert-Jan ging door naar Frank/PE5W met zijn nog maagdelijke roepletters, die overigens op QRZ.com al goed bezocht zijn. Niet veel nieuws, maar wel leuk om weer even iedereen te horen en om in te melden. Net als andere gaat hij ook straks even op 40 meter bij Paul proberen binnen te komen, wat waarschijnlijk geen probleem zal opleveren via de grondgolf. Roel/PA2RG had ook nog even de mogelijkheid gevonden om zijn witte stok op het dak aan te steken. De S-meter ontvlamde in de shack van PI4UTR van het harde signaal, maar ja een afstandje van niks natuurlijk.

Op de valreep kwam Jos/PA3ANF nog binnenvallen, maar die is meteen doorgestuurd naar 40 meter waar Paul/PE2LZ al druk begonnen was met de eerste inmelders. Paul had Richard verzocht om deze week maar een keer niet de clubcall te spotten. Vorige week liep dat een beetje uit de hand en had Paul het erg druk aan de band. En doordat dat niet gebeurde, was het relatief rustig en kon Paul met een paar leden nog even wat testjes op 80 meter uitvoeren.

Graag danken wij ook deze week alle deelnemers hartelijk voor hun bijdrage en graag tot volgende week.. Ga je nog op vakantie, veel plezier en kom weer veilig thuis! Denk aan een foto en een kort verslagje van je reisactiviteiten. En neem de donatievraag in overweging. Kleine beetjes helpen ook mee en dan kunnen we straks weer lekker met z’n allen in de shack profiteren van de mogelijkheden tijdens clubavond en contesten.

Voor nu, blijf gezond, 73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 14 juli 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA1JRN, PD0ZEE, PA3DJS, PD9HK, PA9T, PA7F, PA3Y, PA1DKW, PE2A, PA1JM, PA1RLM, PA3BOE, PB1A, PE5W, PA2RG, PA3ANF

Via 40 meter (7.058 MHz – LSB):

PD0ZEE, PA3BOE, PD9HK, PE5W, PA3ANF

Via 80 meter (3.741 MHz – LSB):

PE5W, PA3BOE, PA3ANF, PB1A