Verslag van de Utrechtse Radioronde op 1 september 2020

En zo werd het 1 september, de dag waarop de meteorologische herfst zijn aanvang heeft. Zo ook hadden wij gehoopt op deze datum wederom aan te vangen met de reguliere clubavond. Daarom stond deze datum al lange tijd met stip in de agenda’s van menig lid. Helaas liep dat anders.. Wel heeft het afdelingsbestuur samen met de QSL Manager Koos/PE4KH kans gezien om een moment te organiseren om QSL-kaarten op te halen en in te leveren. Iets waar veel amateurs om verzocht hebben.

De ervaring leert dat de QSL-kaartensessie geslaagd van opzet was. Bedankt aan diegene die hebben aangemeld en zich keurig aan de maatregelen hebben gehouden. Op deze wijze is het voor ons mogelijk om dit volgende maand weer te organiseren. Dit zou dan ook dinsdag 6 oktober worden. Nog niet aanmelden, u weet nu nog niet of u dan kaarten heeft. Er zal wederom een bericht verschijnen met de op dan moment geldende instructies. Maar u kunt het natuurlijk wel alvast in uw agenda noteren.

Het QSL-kaartengala was, ondanks dat het is aparte ruimtes werd gehouden, toch reden voor enige ‘QRM’ tijdens de Radio Ronde.. Daarnaast waren enkele vaste inmelders niet in de ronde omdat ze kaarten ophaalden. Ach ja, het is of het één of het ander 😉 Uiteindelijk was het weer gezellig en daar doen we het voor. Bericht van afmelding was er sowieso van de broers René/PA0AA en Ruben/PH6R. Die hebben hun tijdelijke QTH hier ca. 8000 kilometer vandaan op het beruchte PJ4-eiland en genieten van temperaturen die wij hier weer liever kwijt waren. Desalwelteplus, veel plezier aldaar!

De ronde werd zoals te doen gebruikelijk geopend door Gert-Jan/PD0GJK met als sidekick/logger Richard/PD3RFR. De eerste inmelder was deze week Rob/PA1X. Maar die kwam niet direct terug. Hans/PD9HK kwam wel meteen terug op het verzoek van de rondeleider. Hij was afgelopen week druk geweest om zijn Icom IC-7100 reisvaardig te maken. Hij gebruikte daarvoor een zogenaamde L-Boxx koffer en EPP schuimplaten. Check de linkjes als u zelf aan de knutsel wil. Ook is Hans begonnen om zijn leven in woorden om te zetten middels een autobiografie. Met alle aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal de radioronde daar ook in terug te lezen zijn, maar dat duurt nog wel even, want dat is pas in hoofdstuk 70 😉 Kortom, Hans zit niet stil.. En straks als zijn IC-705 binnenrolt komt hij nog een keer tijd tekort.

Peter/PA1DKW wilde van de gelegenheid gebruikmaken om Gert-Jan succes te wensen met zijn examen. Juist… Iedereen wilde dat een beetje stil houden, maar goed het is nu toch bekend. Gert-Jan reist morgen af naar het zuiden om in Conferentiecentrum Koningshof te Veldhoven zijn ‘Full’ radio-examen af te leggen. Laten we hopen dat hij het haalt, al heeft hij daar zelf wel een hard hoofd in. De laatste weken heeft hij wel wat examens geoefend, maar het schijnt dat vanaf heden de examenformulieren niet meer meegenomen mogen worden na afronding. Dat houdt in dat er waarschijnlijk nieuwe vragen zijn, maar ook dat je dus niet direct weet of je het benodigd aantal punten gehaald hebt. Spannend dus.. Toitoitoi!

Karel/PA1RLM zwaaide ook nog even via zijn mobiele setje, daar hij onderweg was naar een andere amateur voor een overlegje. Uiteraard ook namens hem de succeswensen voor de examenkandidaten. Dat bracht Richard nog op de gedachte dat hij straks wellicht nog de enige D-amateur in het bestuur zou zijn. Niet dat een hele grote ramp zou zijn, maar een beetje evenwicht mag er wel zijn. Even onder ons gezegd staat voor februari onze huishoudelijke vergadering gepland. Onze voorzitter Michael/PA4MIC heeft aangegeven niet herkiesbaar te zijn.  Dat betekent dat er een nieuwe voorzitter uit onze midden moet opstaan en er een plekje vrij komt in het bestuur. Laat uw gedachten er alvast over gaan..

Over tot de orde van de ronde.. Ko/PD0ZEE had ook een drukke week achter de rug. Naast de medische onderzoeken en behandelingen was zijn XYL ook nog jarig. Die wordt dan ook van harte gefeliciteerd door de operators! Verder heeft Ko met veel moeite de nul-punt instelling goed gekregen op zijn zelfbouw 3D-printer. Het was een klerenwerk, maar de aanhouder wint! Het is natuurlijk niet handig als je iets gaat printen en na een paar laagjes verschuift de boel. Dan krijg je het toren van Pisa effect.

Koos/PE4KH liet via de portofoon even van zich horen terwijl hij op de volgende QSL-klant wachtte. Waarschijnlijk was het QSO alleen in de shack te horen, doordat Koos op een rubberduckie in het clubgebouw stond. Koos wilde even zeggen dat hij weer terug was van een vakantie in Oostenrijk en dat hij in zijn nopjes was om weer kaarten te mogen uitdelen en ontvangen.

Daarna meldde Nico/PA3Y zich in.. Die was vergeten zich aan te melden voor de QSL-kaarten party. Geen punt bij A08, één roepie naar beneden op de porto van Koos en Richard beloofde de kaartjes van Nico persoonlijk te bezorgen. Verder gaat het bij Nico voorspoedig. Hij heeft het probleem met de repeaters openen opgelost dankzij Wim/PA3DJS. Blijkbaar stond er iets met de CTCSS niet helemaal correct. Ook FT8 gaat lekker en de set gaat niet uit en zelfs het internetmodem schrikt niet terug van een beetje porrie (red.: 100W PEP). Goed nieuws dus uit het Maarssenbroekse. Nu alleen nog een goede antenne voor 40 meter, want de huidige antenne is niet betrouwbaar. Maar komt tijd, komt raad!

Ondertussen was Jan/PA1JM alweer terug op de thuisbasis na een ritje Utrecht. Het spande er om of hij voor het einde van de ronde nog kon inmelden op 2 meter. Zo riep hij ons via het noodluik al toe dat hij de kat uit de boom aan het ijken was.. Zogezegd heeft hij z’n snor niet gedrukt en nog enigszins uitgeput van de reis kon hij ons vertellen dat hij een eprom voor zijn Ascommetje heeft gevonden. Hij trof een Nederlandse amateur die in Tsjechië woont die voor  € 5,00 inclusief porto wel een gebakken eprommetje wilde opsturen. Nu nog duimen dat het in 1 x werkt..

Eigenlijk hoort u tijdens de ronde van iedereen waar ze zoals druk mee zijn, maar van de operators hoort u dat niet.. Van Gert-Jan weten we inmiddels dat ie druk is geweest met studeren. Richard was deze week naast wat FT4 en FT8 werk aan het spelen met SDR. Experimenteel onderzoek zegmaar. Verschillende USB-sticks hebben de pijnbank gevoeld. De ene liep nog meer uit frequentie dan de andere en de warmtedissipatie doet ook geen goed aan de werking. Dus Richard heeft weer eens in zijn buidel getast en een Nooelec NESDR SMArt v4 aangeschaft. (Zwarte blok achteraan op de foto). Dat werkt stukken beter, geen afwijking (ppm) en wordt niet heel warm. Waarschijnlijk door de aluminium behuizing die als koelplaat functioneert. Een aanrader voor amateurs die nog met de blauwe of zwarte plastic dongels stoeien en wat meer willen.

Weten we dat ook weer, volgende week maar eens de bezigheden van de operators rondbazuinen via de ether. Reni/PA3BOE was ook nog wel wat actief geweest op 80, 40 en 20 meter. Hij was erg verheugd dat de kaarten konden worden opgehaald, echter kon hij dat zelf niet doen. Gelukkig wilde Frank PA7F dat voor hem doen als dorpsgenoot. Overigens is Frank een van de vaste klanten die schitterde door afwezigheid in de ronde van deze week, om de reden die u net las. Maar niet getreurd, volgende week weer vers nieuws uit Bilthoven.

Ondertussen was Rob/PA1X ook weer bereikbaar. Hij bleek dus een bakkie koffie te zijn gaan halen na het inmelden. hij dacht dat het nog wel even kon voor hij aan de beurt was. Rob heeft niet veel gedaan, behalve dat hij in de buurt een beetje aan het storing meten is geweest. Overal liggen en komen zonnepanelen in de wijk. Een grotere bron van storingen is er momenteel niet als je de Chinese geschakelde voedinkjes en LED-armaturen niet meerekent tenminste. In Nieuwegein gaat de maandelijkse ronde ook weer van start op 145.425 MHz FM. Iedere eerste woensdag van de maand om 20.30 uur. Altijd leuk om daar een keer in te melden! Heeft Richard ook gedaan die ondertussen trots de QSL-kaart aan Gert-Jan showde.

En op de valreep kregen we nog verbinding met Tuindorp… Kees/PA5Z vond het belangrijk om weer eens aan zijn burgerplicht te voldoen en meldde zich daarom even in. Ook Kees is erg druk met vanalles, terwijl zijn motto toch altijd is ‘Doe het niet zellûf!’. Welnu en zodoende, dus dat. Kees volgt nog getrouw de CW-cursus en heeft ook waarachtig zijn eerste verbindingen in morsecode over de landsgrenzen heen gemaakt. Dat was best spannend en Kees zat met klotsende oksels te seinen. Mooi dat ie nu in CW onder andere Griekenland, Hongarije en Duitsland op 20 en 40 meter bevestigd heeft. Overigens doet Kees ook nog gewoon SSB, dat we niet denken dat ie getrouwd is met de seinsleutel HI.

Na de twee meter als gebruikelijk nog even een rondje op 40 meter met operator Paul/PE2LZ alwaar ook weer een groepje gezellig QSO hadden. Overigens voor de volledigheid kunnen we melden, dat Paul vanalles heeft gedaan afgelopen week. Vandaag was hij nog druk geweest met wat onderdelen van zijn Fritzel FB-13. Hij wilde even onderzoeken wat nog goed was en wat niet. Dan is het toch wel fijn als je wat meer ruimte hebt zoals bij het clubgebouw. Uiteindelijk kwam er weer een einde aan de gezelligheid en kunnen we terugkijken op een geslaagde avond.

Voor nu een goede week, blijf gezond, 73 PI4UTR.

Deelnemers Utrechtse Radioronde op 1 september 2020:

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA1X, PD9HK, PA1DKW, PA1RLM, PE5W, PA1JM, PA3HZ, PD0ZEE, PE2LZ, PE4KH, PA3Y, PA3BOE, PA2RG, PA5Z

Via 40 meter (7.071 MHz – LSB):

PE5EP, PD9HK, PA3BOE, PE5W, PA1JM, PA1GM, PA3Y