Verslag van de 50ste Utrechtse Radioronde op 23 februari 2021

Eigenlijk hadden we niet de verwachting dat het nodig zou zijn.. En dat we allang weer een koffie, een theetje, een frisje of een biertje aan de bar zouden kunnen drinken. Tijdens de 40e editie van de Utrechtse Radioronde op 15 december 2020 deed Marco/PD1MB een belofte. Hij beloofde te zorgen voor iets lekkers als de 50e ronde een feit zou zijn. En zoals we van Marco gewend zijn houdt hij woord. Dus stond hij eerst bij Gert-Jan/PD0GJK in Nieuwegein aan de deur met een heerlijke slagroomtaart. Vervolgens reed hij Maarssenbroek om Richard/PD3RFR eenzelfde overheerlijke zelfgebakken slagroomtaart te overhandigen. Hartelijk dank Marco voor deze verwennerij! We delen hem nog een keer.. op foto..  Ze smaakten heerlijk!

Dus deze week de 50e editie van de Utrechtse Radioronde. Hoe lang nog? Dat is natuurlijk niet te zeggen. Wel hoorden we vlak voor de ronde in de persconferentie van Mark Rutte dat de avondklok in ieder geval verlengd wordt tot 15 maart. Als die daarna wordt afgeschaft zouden we, theoretisch gezien, de 53e ronde, het 1-jarig bestaan vanuit de shack in Utrecht kunnen ‘presenteren’.

Dat is voor uw wekelijks schrijvende vriend ook een mooi moment om de verslaglegging te gaan minimaliseren tot het vastleggen van de inmelders in een log. Dit tot grote teleurstelling van velen, maar ook al ontvangen met begrip. In een jaar kan veel veranderen en dat is ook bij jullie ‘one-way penvriend’ gebeurd. De tijd om het verslag te schrijven wordt steeds beperkter. Maar goed, dat is pas in week 11 en we leven nu in week 8 van 2021.

En wat gebeurde er deze week bij onze clubleden en sympathisanten in de regio Utrecht? Bijzonder genoeg was Thom/PA9T als eerste op de de huisfrequentie te horen en dus een keer niet een radioamateur uit Maarssen HI.  Thom was blij dat het loont om even bij de soundcheck te zijn. Dan ben je snel aan de beurt in de ronde en dat had hij eigenlijk niet verwacht. Thom was wel benieuwd hoe het PI4UTR-systeem werkt. De operators zitten remote, maar het is net of ze naast elkaar zitten via één set. Feitelijk is dat ook zo. Maar het is een bijna militair geheim hoe de hele technische winkel aan elkaar gebreid is.

Toch ligt Gert-Jan een tipje van de sluier op, er wordt gewerkt via Skype. Beide mannen hebben een videoverbinding met elkaar en ook hun scherm wordt gedeeld voor de logwerkzaamheden. Op de club in Utrecht staat ook een computer met Skype en de audio in- en uitgang is gekoppeld met de Icom IC-910H. Via een beveiligde VPN wordt de transceiver door middel van een CAT-interface bediend. Inmiddels redundant uitgevoerd zodat er in geval van een internetstoring altijd bediening mogelijk blijft. Na de ronde wordt alles weer spanningsloos gemaakt met op afstand bedienbare spanningssloffen.

Om het nog veiliger te maken hebben de heren al geëxperimenteerd met verbindingen via de 3CX-server die we als afdeling hebben opgezet. Dat is kortweg een server met een VOIP systeem om gewoon te bellen, maar ook is het eigenlijk een soort Skype en nog veel meer. Met het pakket kun je ook videobellen via de computer, tablet of telefoon. En het is goed beheersbaar. Feitelijk zou het zelfs op een Raspberry Pi ‘4’ kunnen draaien, maar die hadden we even niet liggen in onze junkbox.

En omdat we dat op een server in eigen beheer draaien is dat nog meer beveiligd. En dat was ook de reden dat er wat technische strubbelingen waren aan het begin van de ronde. Dat 3CX-systeem functioneert prima, maar nog niet in combinatie met de radio. Dus we gingen toch maar weer even over op Skype en gaan nog finetunen. Wat inmiddels wel werkt is de telefoon in de club-shack met een 030-nummer. Daarmee kan nu via het eigen netwerk gebeld kan worden en in geval van nood is mogelijk om 112 te bellen.

Even met Jantje of Pietje op z’n 06 bellen is uitgesloten van deelname. Vorige week heeft het afdelingsbestuur, als test, maar tot volle tevredenheid een vergadering gehouden via dit systeem. Dus wordt in de toekomst uitgebreid en meer ingezet. Ook dit is weer zo’n  projectje van de mannen die ook voor u de radioronde voor u verzorgen. Er bestaat ook nog steeds het plan om de hele shack aan HAMnet te koppelen.. Maar dat komt wel weer als we ooit op de club kunnen rommelen.

Thom had verder nog weer een nieuw project op stapel. Een projectje waarbij hij de print laat maken in China. Dat deed hij al vaker, maar nu laat hij de print daar ook bestukken. Het is een kwestie van aanleveren van PCB-ontwerp en de nummers en types van de onderdelen. Vervolgens wordt het machinaal voor je in elkaar gesoldeerd. En volgens Thom gelukkig machinaal, want handmatig zou alles op z’n kop of scheef zitten met die minuscule onderdeeltjes. Dus een primeurtje voor PA9T.

Het eerste projectje is inmiddels onderweg met een ESP8266 WiFi-module erop, met van allerlei sensoren erop. Het is bedoeld voor gebruik bij het maken van bier. Het printje wordt in een kokertje in een vergistingsvat te hangen en kan dat allerlei waardes meten en via WiFi doorgeven aan een database. Een heel technisch verhaal over het hangen en zakken van de koker waardoor je weet hoe ver het gistproces is zullen we jullie in het verslag besparen. Eigenlijk praatte Thom zo snel dat de verslaglegger het zelfs in steno niet bij kon houden. Tijd voor een biertje.. Mocht je meer over deze elektronische hydrometer willen weten benader dan vooral Thom.

Overigens liggen de digitale ATV experimenten van Thom even stil, want een bier gaat voor.  In Maarssen was ook een nieuw project van de grond gekomen.. Maar liefst 12 meter de lucht in. Hans/PD9HK had samen met Richard zijn nieuwe aanwinst, een telescopische glasvezelmast, opgezet en de zelfgebouwde endfed eraan vastgeknoopt. En de resultaten waar een bijzonder goed te noemen. Ondanks dat er wel eens wordt geroepen dat een endfed maar een dummyload is en dat niet werkt is het tegendeel ook bij Hans nu weer bewezen. Binnen een paar minuten ontving Hans signalen vanuit de hele wereld op z’n scherm met FT8. En ook zijn uitgezonden signalen werden verder gehoord dan ooit te voren.

Omdat het een heel lang gevaarte is en behoorlijk zwiept heeft Hans het mastje weer ingeschoven en zet hij het weer op als hij het wil gebruiken. Richard verbaasde zich over de goede kwaliteit en de nette afwerking van de fibermast en overweegt er ook eentje aan te schaffen. En als de mast gevierd is, dan werkt Hans op de HF-P1 vakantie antenne. Omdat Hans toch in de tuin was en het weer goed was heeft hij ook nog wat gesnoeid, want dat was hard nodig. Net als de tegels die hij ook deze week gaat schoonspuiten.

In een andere wijk van Maarssenbroek hangt ook sinds deze week een Eind-fedje en wel bij Frans/PB0AKY. Die was geïnspireerd door alle verhalen over deze wonderantenne en had besloten er ook maar eentje aan te schaffen. Omdat hij de versie met 15 meter heeft moest hij hem wel in een hoekje ophangen, want hij was net te lang. Maar het werkt wel. En nu gaat Frans komend weekend nog een keer het dak op om een Icom tuner buiten op te hangen. Maar dat moet even via de buren en helaas hebben die net weer een paar nieuwe zonnepanelen erbij, waardoor de de storing weer is toegenomen.

Op naar het Groene Graf, oftewel Baarn. Daar zat Ronald/PD2FD kant en klaar zonder gitaar. Maar wel met binnenkort een nieuwe antenne op z’n dak! De eerste elementen van het hekwerk voor op het dak is reeds gemonteerd. Uiteindelijk wordt het een kruisbeam voor de 2 meter. Verder weinig nieuws, maar in Baarn gebeurt natuurlijk ook niet zo veel. Dus weer terug naar Maarssen, maar deze keer aan de andere kant van die grote sloot.

De microfoon is voor Marco/PD1MB, waarbij Gert-Jan nog even bekent dat hij lichtelijk van zijn stuk was toen Marco ineens voor het raam stond. Of dat komt omdat hij betrapt is op het feit dat hij piepers stond te jassen of dat het de verrassing van een ineens opdoemende Marco was laat hij in het midden. Marco gunt het ons van harte en zegt toe dat hij bij de 100e aflevering weer van de partij is. De mannen van de radio hopen dat het eerder mogelijk is om weer aan de bar te hangen en de ronde weer in de spreekwoordelijke kast mag.  Maar we zullen het meemaken hoe het gaat zijn.

Op naar Bilthoven waar onze DXCC-hunter Frank/PA7F weer trots kon melden dat hij 2 nieuwe heeft op zijn lijstje. Op 160 meter werkte hij Bonaire (PJ4DX) en Ghana (9G5FI) in de FT8-mode. Wel bijzonder, want de antenne van Frank zou eigenlijk niet moeten werken om dat hij simpelweg te kort is. Met een te grote spoel van 28 μH, wat voor sommige frequenties zelfs een smoorspoel is. Maar als je volgens Frank een beetje scherp bent kun je er de leukste dingen mee doen. En dat is een element van onze hobby, dat je verrast wordt met wat er kan.

Verder is de QCX-mini nog niet aangekomen, die ligt al 5 dagen ergens in België te wachten. Net als vele anderen is ook Frank het dak op geweest. Hij heeft een rotor onder zijn MOXON-antenne voor 4 en 6 meter geplaatst. Die moet nog wel aangesloten worden, maar het begin is er. Verder deelt Frank ons nog even mee dat hij volgende week niet in de ronde is omdat hij zich dan terugtrekt in een huisje op Ameland. Zonder enige vorm van zendapparatuur zal hij daar verblijven in het huisje waar Joop/PG4I ook regelmatig vertoeft, maar in tegenstelling tot Frank neemt die wel z’n halve shack mee.

   

Op de vraag of het huisje van Joop is, geeft Frank aan dat die het ook gewoon huurt, maar dat het ideaal is. En eigenlijk is het op moment ook de enige manier van vakantie. De hotels, pensions en restaurants zijn dicht. En in zo’n huisje kun je je prima vermaken als je je achterbak vol stampt met boodschappen. Al drie keer is de reis naar Hotel de Walvisvaarder op Terschelling niet doorgegaan door de corona, dus Frank houdt zijn poot nu stijf. Al moet hij 6 mondkapjes dragen op de veerpont, hij zal er komen.

Anne/PB1A heeft op 160 meter wel afstemming met z’n endfed, maar op FT8 ziet hij daar als verste Oostenrijk. Dus dat Frank nu Bonaire heeft gewerkt vind hij wel bijzonder. Anne heeft ook al wel eens 400 Watt door de antenne gejaagd en dat gaat best goed, maar je moet het niet te lang doen. Overigens doet hij dat niet op 160 meter, want daar werkt zijn kacheltje niet. Op andere banden heeft Anne wel regelmatig met Bonaire gewerkt en dan voornamelijk met Peter/PJ4NX. Naast het zenden heeft Anne zijn website weer een beetje bijgewerkt en er staat ook een linkje naar de afdelingssite van A08 op.

Net als de andere antennebouwers is ook Nico/PA3Y het dak op geweest. De 5-bands antenne zou hij even ophangen, maar Nico heeft zich gruwelijk vergist in de lengte. Zijn huidige endfed is maar de helft. Hij kan het gewoon niet kwijt, maar hoe is hem nog niet duidelijk. Tips en ideeën zijn welkom. De tip van Richard om af te knippen was niet helemaal wat Nico bedoelde, maar volgens Richard kun je altijd weer bijknippen. Of de boel aan elkaar zetten met een kroonsteentje volgens Gert-Jan.

Een andere optie is nog om zo’n mast als Hans heeft op het dak te planten.. dan heb je al 12,5 meter gewonnen. Nog een andere optie is om de antennedraad zigzaggend over de achtertuin en daar dan een goudenregen of wijnrankje overheen laten groeien. Briljante ideeën zijn welkom en de gouden tip wordt beloond! Nico bevestigt ook nog even dat een endfed echt wel werkt en een hele mooie optie is voor amateurs met een vervelende XYL of de klein behuisden die geen mogelijkheden hebben om een mast te plaatsen.

Op naar Arno/PE5EP  die we al een tijdje niet gehoord hadden. Vertrouwd via zijn 5-Watt portofoon, maar stukken verbeterd. Arno heeft er een externe voeding aangehangen en dat werkt beter dan de adapter die hij eerst gebruikte. Die gaf maar een half Ampère en was eigenlijk voor opladen bedoeld. Dus niet om met 5 Watt te zenden waarbij er 1,5 Ampère wordt getrokken. Dus geen brommetjes en geknetter meer en nu schoon aan de band. Ook Arno heeft een endfed in gebruik en is daar zeer tevreden mee. We geven Arno nog even een S8 vanuit Maarssen en een S9+10 vanuit Utrecht. Dat signaal kan nog verbeterd worden want de huidige 2 meterspriet hangt onder het dak op zolder.

Via zijn kleine mobieltje heeft Ab het eindelijk werkend om via Echolink in te loggen, dus dat is goed nieuws. Via de computer lukte het hem niet en dat is dan toch iets met firewalls, NAT en dichtstaande poortjes. Twee weken geleden was de GSV-3000 voeding van Ab in de fik gevlogen. Dus die heeft hij met de CO2-spuit bewerkt en is afgeschreven. De lucht hangt nog steeds in huis. Eindelijk heeft Ab nu een nieuwe voeding aangeschaft. Dat is een MAAS SP8350 geworden en traditiegetrouw via Marcus geregeld. De problemen met de koelkast zijn nog niet opgelost, wellicht dat Ab ooit een loop aanschaft. Die pikt de signalen van het koelmonster niet op.

Via Whatsapp meldde Maarten/PG1N zich in, want in de kiertjes roepen lukte niet. Hij is nogal lekker bezig met FT8. Afgelopen week kreeg Maarten commentaar dat zijn signaal niet goed zou zijn. Met een tipje van Richard is hij nu op de WebSDR van René/PC2C aan het monitoren hoe zijn signaal er uit ziet. En dat is volgens hem vergelijkbaar en soms zelfs netter dan andere signalen. Mogelijk dat de PC soms wat traag reageert, want dat is al een oudje. Binnenkort wil Maarten dat op de PC van Iris/PD1RIS eens uitproberen. Die is een stuk sneller.

 

Verder is Maarten nog altijd druk met het updaten van zijn website. Die heeft hij nu 13 jaar en afgelopen week kreeg hij ineens voor het eerst en bericht van iemand uit Engeland dat hij bandbreedte steelt. Dat is niet helemaal waar, maar Maarten gebruikt een plaatje van een website waar hij naar toe linkt en als dat plaatje op zijn pagina verschijnt, weet hij dat de link werkt. En dan kan Maarten ook snel zien als de link niet zou werken, want dan laadt het plaatje niet. Hij meldt zich ook meteen uit, want om half 10 ligt hij tussen de dames op de bank klaar voor een aflevering van de grote broer.

Deze week is ook Reni/PA3BOE weer van de partij. Hij had om een uur of 8 geprobeerd in te melden via echolink vanuit de trein, maar dat lukte niet, want het was te druk met andere inmelders. Het middengolf nieuws, Radio Monique wilde de 828AM gebruiken van Ruud Poeze, maar helaas gaat dat niet door want Ruud heeft andere plannen. Dus Monique blijft gewoon op 918 KHz voorlopig. Op gebied van kortegolf is er volgens Reni niet veel te beleven, alhoewel hij gisteren nog een verbinding maakte met een schip in de buurt van Frankijk. Geen grote afstand, maar op zijn draadje van 13 meter leuk om een maritime mobile station te werken. Daarnaast werkte Reni nog Malta, Turkije en Rob/VE1CHW uit Grand Lake. Volgens Reni een weggelopen Nederlander die regelmatig in de lucht is.

Vandaag was Reni naar Rhenen geweest, naar de Grebbeberg. Daar rondgelopen en er ook onderdoor. Hij had een fantastisch uitzicht over de Neder Rijn. Morgen gaat hij naar de Ooijpolder bij Nijmegen. Een heel verschil met vorige week, want met dit mooie weer ga je graag ergens naartoe. Snel door naar Wim/PA3DJS die deze week erg laat was. Hij was even op de bank in slaap geflikkerd, de oogjes even dichtgedaan zoals hij dat zelf zegt. Afgelopen week is hij redelijk druk geweest met ferrietmateriaaltjes, maar het was niet echt vruchtbaar.

Inmiddels heeft Wim ander materiaal besteld wat betere resultaten geeft. Op het oude materiaal zat heel veel spreiding op de Q-factor, met meer dan een factor 2 bedoelt hij dan. Dus het ene kerntje in een spoel heeft een Q-factor van 70 en een andere kerntje in dezelfde spoel heeft 150 of iets dergelijks. Dus de kerntjes verschillen. Wim kwam er achter doordat er eentje op de grond donderde en hij een nieuwe uit de doos pakte.

Naast het spoeltjesgezeik heeft Wim zijn 18 meter lange mast weer klaar. Alle slangenklemmen zijn weer voorzien van rubbertjes van 3mm dik. Dus het kan zomaar zijn dat hij die volgende week opzet met en 2 meter sprietjes er in. Bij Jos/PA3ANF hangt de WARC-antenne nog niet, maar daar gaat hij hopelijk deze week iets aan doen. Afgelopen weekend is hij met kinderen en kleinkinderen naar Limburg geweest in een groepsaccommodatie. Verder niet veel te melden, want de HF is niet heel gewillig op dit moment. De zonnevlekken willen maar niet komen.

Voor de verandering was onze penningmeester van de partij. Hij wilde absoluut nog even de jubilarissen feliciteren complimenteren met de ronde. Paul had deze week een rondje handtekeningen gedaan voor de kascontrole voor elkaar te krijgen en was daardoor ook pas net thuis. Dus hij gaat nog even wat eten en zwaait alvast maar weer. Ook kwam nog ter sprake dat afgelopen weekend nog wat meubilair is opgehaald door Paul en Ab. Dat is gedoneerd door de werkgever van Michael/PA4MIC. Onder meer stapelstoelen, wandkasten, gloednieuwe bureaus, barkrukken en een flipover. Alles staat inmiddels op de club en wordt deels gebruikt ter vervanging van oud spul en ook om PEKA18 van wat nieuwe inventaris te voorzien, zoals de barkrukken.

   

Als we in de toekomst weer eens op de club komen zullen we het zien. Tim/PD1KBC heeft ook een Endfed. En hij vind het een grappig ding, want het werkt prima voor wat hij er mee wil. Ook heeft Tim inmiddels een Yaesu FT-991A gekocht. Daar is hij lekker mee aan het pielen, in combinatie met een RaspberryPi en digitale modes. In Utrecht heeft hij geen HF antenne, dus hij wil een draadje gaan spannen op zolder. Dat is houten met een laagje pannen, dus dat moet wel werken. Anderzijds heeft hij interesse in een loop, maar dan dan wil hij de bediening beneden hebben. Vanwege prijsverschil is het proberen met een draadantenne/dipooltje de eerste optie. Dus wordt vervolgd.

Marco/PE1NWK was gevlogen inmiddels, maar Martin/PA9MB was nog wel stand-by. Hij was redelijk op tijd binnen, maar toch wel wat laat voor de ronde. Gelukkig gaat die tegenwoordig lang door. Deze week heeft Martin wat verbindinkjes gemaakt, De ronde gedraaid op 70cm (432.200 MHz/USB @ vrijdag 22.00 uur LT) met 12 inmelders waaronder Gert-Jan en Richard. Wordt steeds drukker, dus wellicht ook een keer uitbreiden in tijd. Om zijn antennes te kunnen schakelen heeft Martin een gebruikte antenneswitch gekocht voor buiten. Dus kassie binnen, schakeling buiten en kabeltje ertussen.

Gelmer/PE1ION zat lekker mee te luisteren en meldde zich toch maar even in. Als de club weer eens open is komt hij graag eens langs. Hij was aan het stoeien geweest met een Yaesu microfoon, maar inmiddels erachter gekomen dat het merk de aansluitingen spiegelt. Dat heeft hem de hele zondag gekost, maar hij heeft er wel weer wat van opgestoken. Op naar Dirk/PD3DRM die een stuk harder is met een buitenantenne naar ontwerp van Wim/PA3DJS, de veelbesproken zomerkamp 2 meter antenne. Ook de ontvangst is beter geworden. Dirk had in zijn loopbaan nog niet eerder een ronde meegemaakt die op deze wijze werd ingevuld. Twee operators die een hele show opvoeren en onderwijl de inmelders hun verhaal laten doen. Bijzonder en dat vandaag al voor de 50e keer.

Overigens is Dirk gestopt met zelf saucijzenbroodjes te bakken, want als hij ze haalt bij de bakker of de slager is hij ten eerste minder tijd kwijt en ten tweede bespaart hij ook nog geld. Hij heeft nog een vraag voor Gert-Jan. Als hij ten tijde van de avondklok zijn hond aangelijnd in de auto zet en daarmee rondjes gaat rijden, mag dat dan? GJK heeft het even nagezocht en het mag, maar de hond moet dan naast de auto lopen. Maar dat doet Dirk de hond dan maar niet aan.

En zo werd het een lange ronde die de heren operators om 21:14 UTC /22:14 LT afgesloten onder dankzegging. Een aantal deelnemers zullen elkaar donderdag weer treffen in de huishoudelijke vergadering van afdeling A08/Centrum. De anderen horen en spreken we graag volgende week weer in de 51e editie..

Blijf gezond! 73 PI4UTR

Via 2 meter (145.325 MHz – FM):

PA9T, PE2A, PD9HK, PB0AKY, PD2FD, PD1MB, PA7F, PB1A, PA3Y, PE5EP, PG1N, PA3BOE, PA3DJS, PA3ANF, PE2LZ, PD1KBC, PE1NWK, PA9MB, PE1ION, PD3DRM, PD7TF

Via Echolink (PI4UTR-L/Node 640021):

PA5ABW