Lezing over Moonbounce (EME) door Jac de Bruin/PA3DZL
Dat onze hobby eindeloos veel facetten kent weten we allemaal. Extra leuk is het dan als er een lezing is die je in contact brengt met een kant van de hobby waarvan je wel iets weet maar vooral meer van zou willen weten. Hoe mooi is het dan als de lezing gegeven wordt door iemand die vol enthousiasme over een onderwerp vertelt. Waar we vorig jaar al met een lezing volledig geschoold werden in het werken met satellieten, was het ditmaal de beurt aan een onderwerp dat ook weer tot de verbeelding spreekt.
Dinsdag 28 februari was het clubgebouw van PI4UTR opnieuw het decor van een lezing waar we nog lang aan terug zullen denken. Jac, PA3DZL reisde af naar Utrecht om te vertellen over zijn passie: EME Moonbounce door radio-amateurs. Of eenvoudiger gezegd: verbindingen via de maan. Een onderwerp dat tot de verbeelding spreekt. Als je geïnteresseerd bent moet je maar net iemand tegenkomen die hier alles van weet.
Dit gebeurde bij PI4UTR! Jac is een echte kenner van deze manier van verbindingen maken en heeft een groot netwerk van andere amateurs die hier ook mee bezig zijn. Jac vertelt vol passie en in begrijpelijke taal over wat Moonbounce is, hoe hij hierin actief is en hoe deze techniek ook voor jou kan werken.
De lezing startte om 20.00 uur met een introductie waarin de werking van moonbounce wordt besproken en ook de geschiedenis van deze techniek kwam aan bod. De magie van Moonbounce is groot: ook via de maan kunnen wereldwijde verbindingen gemaakt worden. Dit kan ook al op VHF en UHF waardoor Moonbounce ook mogelijk is met relatief eenvoudige middelen.
Deze eenvoudige middelen komen pas later aan bod want na de introductie laat Jac ons eerst veel foto’s zien van indrukwekkende antenne-parken met bijvoorbeeld 48 keer 15-elements Yagis. Deze foto’s schrikken eerst heel even af maar maken daarna al heel snel jaloers.Wat een enorme antenne-inrichtingen! Ook foto’s van indrukwekkende schotels ontbreken niet. Aan te bevelen is ook de QRZ pagina van Jac, want ook hij heeft een enorme schotel in de tuin. Jac legt uit hoe zijn schotel is gesitueerd en ook hoeveel meter coax er nodig was om alles werkend te krijgen.
Vervolgens schakelt Jac snel door naar hoe Moonbounce met een eenvoudige antenne kan. Als voorbeeld toont Jac de opstelling die hij gebruikte voor een verbinding die hij maakte en leidde tot een wereldrecord met de kleinste antenne, een 23 elements Yagi. Om alle info even te laten bezinken was er een uitstekend verzorgde pauze met veel hapjes en drankjes.
Na de pauze was het tijd voor de volgende stap: operating practice. Wat heb je nodig en hoe ga je te werk? Bijvoorbeeld geduld is ook een belangrijke factor. Zo moet je maar afwachten of jouw signaal beantwoord wordt door een amateur die toevallig ook op dat moment naar de maan gericht is.
Jac kent veel van deze amateurs en gaf tijdens de lezing een tip over hoe je activiteit kunt ontdekken en ook tipte hij de callsign van een Amerikaanse amateur die altijd met veel passie en geduld bereid is een verbinding met jou als nieuwe Moonbouncer te maken. Tot slot wordt uitgelegd welke software nodig is en welke informatiebronnen er zijn om te kunnen starten. De lezing kan zonder twijfel samengevat worden als een uitgebreide starter guide.
Iets na 22 uur was de lezing ten einde. We bedanken Jac voor deze inspirerende lezing!
De maan is feitelijk ver weg, maar voor de zendamateurs van PI4UTR is de maan dichterbij gekomen.
Want Moonbounce is, na enige voorbereiding, voor iedereen bereikbaar!
Wouter Verlaan/PA3WZA