Lezing over communicatie in de burgerluchtvaart goed bezocht
Dinsdag 28 januari jl. vond er een bijzonder interessante lezing plaats in het scoutinggebouw van PEKA 18 waar de afdeling Centrum van de VERON al weer een flink aantal jaren gehuisvest is. Collega radiozendamateur en oud gezagvoerder van de KLM Egbert Theune/PH7KLM, nam ons mee in de wereld van communicatie én navigatie bij de burger luchtvaart. Aan de hand van een groot aantal dia’s toonde Egbert ons, gelardeerd met enkele anekdotes, op welke verschillende manieren er wordt gecommuniceerd tussen vliegtuig en grondstations in de periode gerekend vanaf de 80-er jaren tot heden.
Antennes a/b van een Fokker F 100 en de beroemde zgn. ‘black boxes’
De verschillende banden waarin de communicatie plaatsvindt kwamen aan de orde:
- ATC (Air Traffic Control) 108 – 137 mhz AM
- HF 3 – 30 mhz SSB
- SATCOM 1.525 – 1.661 mhz
Er wordt niet alleen in ‘voice’ gecommuniceerd maar ook met behulp van een datalink systeem het zgn. ACARS (Aircraft Communications and Reporting System), dit gebeurt in alle hiervoor genoemde banden. Met dit systeem kunnen tekstberichten uitgewisseld worden tussen vliegtuig en grondstation.
Hierna stond Egbert stil bij de diverse navigatiemethoden, die de luchtvaart heden ten dage nog ter beschikking staan, zoals: NDB (Non Directional Beacon) VOR (VHF Omnidirectional Range), DME (Distance Measuring Equipment) en ILS (Instrument Landing Sytem).
Langzaam maar zeker wordt steeds meer gebruik gemaakt van GPS- navigatie, waarbij in de Westerse wereld voornamelijk het Amerikaanse NAVSTAR- GPS en het Europese Galileo systeem gebruikt wordt. Het gevaar van ‘spoofing’, met name in de omgeving van het Russische luchtruim, kwam ook nog aan de orde.
Een ACARS bericht wordt ontvangen.. en een aandachtig gehoor.
Al met al een zeer leerzame en geanimeerde lezing, die op veel bijval mocht rekenen, ook al gelet op de vele vragen van geïnteresseerden in het Troeplokaal van PEKA 18.
Egbert werd namens het bestuur en de aanwezigen bedankt door Ab/PA5ABW met een echt Utregs drankje met de opmerking, dat de fles onversneden Utrechts grachtenwater bevat, goed voor het doden van allerhande virussen en bacteriën..
De Utrechtse Babbelaar, zo heet het drankje 😉
De inwendige mens werd goed verzorgd en na de lezing was het nog lang gezellig!